Hastaman 0 Napisano 4 Stycznia 2017 6 godzin temu, pacyk121 napisał: Ja od nowości mam 2 martwe pixele na kolorze czerwonym. Żeby je zobaczyć trzeba stać przy telewizorze. Z 2,5 metra nie widać ich kompletnie pomijając fakt że zobaczysz je tylko jak zapodasz sobie plansze w konkretnym kolorze. Mam gwarancje ale nic z tym nie robię, za leniwy jestem Potem wymienią na jeszcze gorszą matrycę i będzie płacz. Ale rób jak uważasz , ja kupowałem przez internet z dostawą do domu i nie miałem jak sprawdzić a po tygodniu oglądania TV i ciągłego " bezsensownego "szukania pixela stwierdziłem że mam to gdzieś . Miałem 3 monitory lcd do komputera i we wszystkich 3 sztukach miałem świecący pixel na czarnym " tfu wróć, to lcd przecież " na szarej czerni gdy oglądałem film czyli na obciętym pasku i to było denerwujące. W oledzie martwy pixel mi osobiście kompletnie nie przeszkadza bo go nie widać. Ja mam TV też 8 miesięcy i kanały informacyjne często i długo goszczą na ekranie. Po twoim poście sprawdziłem dokładnie moją matrycę na różnych planszach testowych i na szczęście nie ma najmniejszej anomalii. Miałem kiedyś jeden powidok który utrwalił się zaledwie na kilka sekund bo tyle minęło czasu po zmianie kanału do całkowitego zniknięcia. Dziwne bo taki tvn 24 co 25 minut ma blok reklamowy który skutecznie powinien wyczyścić wszelkie utrwalenia obrazów stałych. Ale może to działa inaczej. Bynajmniej u mnie jest czyściutko a zdecydowanie oglądam więcej kablówki niż innych źródeł 80/20 % Pacyk co do gwarancji to czytałem że musisz mieć martwy piksel widoczny przynajmniej 1 na białym/czarnym lub 8 na na innych kolorach;/ a nie wiem jak ma się to do subpikseli, u mnie na czerwonym mam jakiś subpiksel wypalony chyba bo ogólnie świeci na czerwono z lekkim cieniem więc zbytnio go nie widać nawet na planszy gorzej z tym drugim na zielonej/zoltej co jest to na żółtym świec na czerwono więc to chyba też jaki subpiksel? Gwarancja odpada ale moge go jeszcze oddać do sklepu tylko tak jak mówisz można trafić na jeszcze gorszy egzemplarz do czerni się tak przyzwyczaiłem że odpada lcd ... i mam dylemat Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Obcy 6 Napisano 4 Stycznia 2017 19 godzin temu, Marek Aniszewski napisał: Wczoraj wieczorem telewizor odebrałem z niemieckiego MediaMarkt i po 50 minutach baaardzo spokojnej jazdy (20 km/h po bruku w Gartz) dojechaliśmy szczęśliwie do Szczecina. Od razu mogę napisać, że jeżeli ktoś ma Octavię 2 kombi, to pudło nie zmieści się jednak na stojąco na tylnej kanapie. Konieczne było rozłożenie tylnych siedzeń i z tzw. "duszą na ramieniu" transport odbiornika "na leżąco". Wskazanym okazał się być zakup papieru toaletowego w pobliskim Aldim, którego kilka opakowań służyło za amortyzację w kluczowych punktach pojazdu. Nieźle się uśmiałem po przeczytaniu tej relacji. Ja przywiozłem swojego OLEDa z Poznania na G. Śląsk w bagażniku Octavii liftback na leżąco i z full speed. Oryginalne opakowanie wystarczająco zabezpieczyło urządzenie Do pilota na pewno się przyzwyczaisz i polubisz. Zamiast nim machać spróbuj naciskać rolkę. Jakie masz źródło sygnału? Gratuluję zakupu! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Horacyl 6 Napisano 4 Stycznia 2017 (edytowane) 7 godzin temu, pacyk121 napisał: Ja od nowości mam 2 martwe pixele na kolorze czerwonym. Żeby je zobaczyć trzeba stać przy telewizorze. Z 2,5 metra nie widać ich kompletnie pomijając fakt że zobaczysz je tylko jak zapodasz sobie plansze w konkretnym kolorze. Mam gwarancje ale nic z tym nie robię, za leniwy jestem Potem wymienią na jeszcze gorszą matrycę i będzie płacz. Ale rób jak uważasz , ja kupowałem przez internet z dostawą do domu i nie miałem jak sprawdzić a po tygodniu oglądania TV i ciągłego " bezsensownego "szukania pixela stwierdziłem że mam to gdzieś . Miałem 3 monitory lcd do komputera i we wszystkich 3 sztukach miałem świecący pixel na czarnym " tfu wróć, to lcd przecież " na szarej czerni gdy oglądałem film czyli na obciętym pasku i to było denerwujące. W oledzie martwy pixel mi osobiście kompletnie nie przeszkadza bo go nie widać. Ja mam TV też 8 miesięcy i kanały informacyjne często i długo goszczą na ekranie. Po twoim poście sprawdziłem dokładnie moją matrycę na różnych planszach testowych i na szczęście nie ma najmniejszej anomalii. Miałem kiedyś jeden powidok który utrwalił się zaledwie na kilka sekund bo tyle minęło czasu po zmianie kanału do całkowitego zniknięcia. Dziwne bo taki tvn 24 co 25 minut ma blok reklamowy który skutecznie powinien wyczyścić wszelkie utrwalenia obrazów stałych. Ale może to działa inaczej. Bynajmniej u mnie jest czyściutko a zdecydowanie oglądam więcej kablówki niż innych źródeł 80/20 % Napisałem ze MA DENDENCJE i chyba je ma, jeszcze nie mam powodu aby larum grać! nadmieniam że widze na szarości minimalne jakby paski a jestem uczulony bo na plazmie v80 takie miałem, jeszcze za wcześnie aby odtrąbić fakt ze mogą być a okaże się po kolejnych miesiącach użytkowania! Edytowane 4 Stycznia 2017 przez Horacyl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Aniszewski 1 Napisano 4 Stycznia 2017 1 godzinę temu, Obcy napisał: Nieźle się uśmiałem po przeczytaniu tej relacji. Ja przywiozłem swojego OLEDa z Poznania na G. Śląsk w bagażniku Octavii liftback na leżąco i z full speed. Oryginalne opakowanie wystarczająco zabezpieczyło urządzenie Do pilota na pewno się przyzwyczaisz i polubisz. Zamiast nim machać spróbuj naciskać rolkę. Jakie masz źródło sygnału? Gratuluję zakupu! Dziękuję! Czekałem bez mała 1,5 roku, aż cena tego modelu spadnie do akceptowalnego dla mnie poziomu, aż wreszcie się doczekałem Źródłem sygnału jest nc+ oraz nVidia Shield (KODI) + NAS. Co do pilota, to pewnie masz rację, chociaż w najbliższy weekend będę próbował ożenić telewizor i WebOS'a z Logitech Harmony One. Pozdrawiam Anisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekpon 19 Napisano 4 Stycznia 2017 5 godzin temu, Marek Aniszewski napisał: Dziękuję! Czekałem bez mała 1,5 roku, aż cena tego modelu spadnie do akceptowalnego dla mnie poziomu, aż wreszcie się doczekałem Źródłem sygnału jest nc+ oraz nVidia Shield (KODI) + NAS. Co do pilota, to pewnie masz rację, chociaż w najbliższy weekend będę próbował ożenić telewizor i WebOS'a z Logitech Harmony One. Pozdrawiam Anisz Jo ożeniłem WebOSa z Harmony bez najmniejszych problemów Właściwie jedyna customizacja, jaka była potrzebna to przypisanie do przycisku Stop komendy Return - komenda Stop mimo, że jest na liście, to nie działa w aplikacjach typu Netflix. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Hastaman 0 Napisano 4 Stycznia 2017 Panowie mam pytanie 3D ogladac najlepiej na jakim trybie i na jakich ustawieniach? oaz jak zwiekszyc plynnosc ruchu bo na mad maxie 3d 60 fps jak cos szybciej sie dzialo to cos szarpalo ;p Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Obcy 6 Napisano 5 Stycznia 2017 Obawiam się, że jakość 3D zależy przede wszystkim od jakości źródła. Jak do tej pory 95% filmów 3D, które oglądałem było OK. Większość SBS. 22 godziny temu, Marek Aniszewski napisał: Źródłem sygnału jest nc+ oraz nVidia Shield (KODI) + NAS. Co do pilota, to pewnie masz rację, chociaż w najbliższy weekend będę próbował ożenić telewizor i WebOS'a z Logitech Harmony One. Pozdrawiam Anisz nc+ masz z tunera, czy modułu CAM? Co do Harmony, to nie brakuje Wam funkcji kursora? Dla mnie jest ona bardzo wygodna, szczególnie w aplikacjach, gdzie wykorzystuje się klawiaturę ekranową. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Aniszewski 1 Napisano 5 Stycznia 2017 3 godziny temu, Obcy napisał: Obawiam się, że jakość 3D zależy przede wszystkim od jakości źródła. Jak do tej pory 95% filmów 3D, które oglądałem było OK. Większość SBS. nc+ masz z tunera, czy modułu CAM? Co do Harmony, to nie brakuje Wam funkcji kursora? Dla mnie jest ona bardzo wygodna, szczególnie w aplikacjach, gdzie wykorzystuje się klawiaturę ekranową. NC+ z turboboxem, ale raczej tylko do końca stycznia (mimo złożonego wypowiedzenia oferty utrzymaniowe oględnie mówiąc nie zachwycają). Ale mam inne pytanie związane z obsługą HDMI-CEC zwaną przez LG Simplink. Czy wszystkie złącza HDMI, tj. 1, 2 i 3 obsługują CEC? Bo w przeciwieństwie do poprzedniego - 10 letniego telewizora Toshiby - OLED nie chce wybudzać się i wyłączać automatycznie przy włączaniu / wyłączaniu nVidii Shield dołączonym do niej pilotem. Przystawka podłączona jest obecnie poprzez HDMI2 i w jej ustawieniach aktywowaną mam opcję obsługi HDMI-CEC. Nic nie ruszałem w jej ustawieniach po podłączeniu nowego telewizora. I pupa... Czy jest to kwestia jakiś głębiej ukrytych ustawień? Gdzie tego szukać? Pozdrawiam Anisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Obcy 6 Napisano 5 Stycznia 2017 (edytowane) Używam z powodzeniem Simplelink, ale odwrotnie: to po włączeniu telewizor uruchamia mi poprzez HDMI amplituner. Działa bez zarzutu. Nie wiem, czy Simplelink działa w trybie klienta. Dopytywałem o nc+, bo sam korzystam z modułu CAM i uważam, że to jest bardzo wygodne rozwiązanie. Edytowane 5 Stycznia 2017 przez Obcy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Aniszewski 1 Napisano 5 Stycznia 2017 7 minut temu, Obcy napisał: Używam z powodzeniem Simplelink, ale odwrotnie: to po włączeniu telewizor uruchamia mi poprzez HDMI amplituner. Działa bez zarzutu. Nie wiem, czy Simplelink działa w trybie klienta. Dopytywałem o nc+, bo sam korzystam z modułu CAM i uważam, że to jest bardzo wygodne rozwiązanie. W opisywany przez Ciebie sposób u mnie też telewizor obsługuje turboboxa swoim pilotem (przynajmniej w podstawowym zakresie, bo jakoś specjalnie nie miałem czasu go jeszcze poużywać). Ale w drugą stronę z nVidią Shield nie działa. Próbowałem też skonfigurować złącze HDMI, aby używać do przystawki pilota od telewizora, ale nie wiem, do jakiej kategorii miałbym przypisać nVidię Shield i w sumie nic nie wymyśliłem póki co. Może ktoś rozwiązał taki problem? Pozdrawiam Anisz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekpon 19 Napisano 5 Stycznia 2017 U mnie Chromecast działa z CEC. Podłączony do HDMI 3. Wchodzę w źródła -> wszystkie wejścia (tam gdzie edytuje się rodzaj i nazwę źródła) i na karcie danego źródła (Chromecasta w tym wypadku) pod podglądem ekranu mam: Podłączone urządzenie ------------------------------------ Brak informacji Technologia SIMPLINK jest obsługiwana Przy źródłach, które nie obsługują CEC (np. Playstation) nie ma dopisku o SIMPLINK. Zmiana typu źródła (mobilne, PC, dekoder itd.) nie powoduje zmiany w obsłudze CEC. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lord_yabol 0 Napisano 5 Stycznia 2017 8 godzin temu, Marek Aniszewski napisał: NC+ z turboboxem, ale raczej tylko do końca stycznia (mimo złożonego wypowiedzenia oferty utrzymaniowe oględnie mówiąc nie zachwycają). Ale mam inne pytanie związane z obsługą HDMI-CEC zwaną przez LG Simplink. Czy wszystkie złącza HDMI, tj. 1, 2 i 3 obsługują CEC? Bo w przeciwieństwie do poprzedniego - 10 letniego telewizora Toshiby - OLED nie chce wybudzać się i wyłączać automatycznie przy włączaniu / wyłączaniu nVidii Shield dołączonym do niej pilotem. Przystawka podłączona jest obecnie poprzez HDMI2 i w jej ustawieniach aktywowaną mam opcję obsługi HDMI-CEC. Nic nie ruszałem w jej ustawieniach po podłączeniu nowego telewizora. I pupa... Czy jest to kwestia jakiś głębiej ukrytych ustawień? Gdzie tego szukać? Pozdrawiam Anisz Witaj, Używam Nvidia Shield TV podłączona poprzez amplituner Onkyo 818 do HDMI nr 3 w TV . Włączając TV włącza się konsola i na odwrót. Miałem wcześniej NC+ i turborecorder również podpięty do amplitunera i wtedy był problem bo zawsze domyślnie włączał się dekoder. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shibby20 1 Napisano 7 Stycznia 2017 Witajcie, Od 10 lat użytkuję plasme Panasonic 42PX80E. Od jakiś 2ch lat zastanawiam się nad jej wymianą na nowszy model ale w obecnych LEDach denerwuje mnie smużenie i "kratkowany" obraz. Po przeczytaniu wielu testów swój wybór zawęziłem do dwóch modeli: - Panasonic 58DX780E - LG 55EG910V Doradźcie czy nadal warto kupić OLEDa FHD (do nc+, PS4 non-Pro, HTPC)? Czy jest szansa, że tegoroczne OLEDy UHD pojawią się w okolicach 5.5-6k? Ewentualnie ile czasu (rok, dwa, więcej?) musi minąć by do takiej ceny staniały? Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Horacyl 6 Napisano 8 Stycznia 2017 19 godzin temu, shibby20 napisał: Witajcie, Od 10 lat użytkuję plasme Panasonic 42PX80E. Od jakiś 2ch lat zastanawiam się nad jej wymianą na nowszy model ale w obecnych LEDach denerwuje mnie smużenie i "kratkowany" obraz. Po przeczytaniu wielu testów swój wybór zawęziłem do dwóch modeli: - Panasonic 58DX780E - LG 55EG910V Doradźcie czy nadal warto kupić OLEDa FHD (do nc+, PS4 non-Pro, HTPC)? Czy jest szansa, że tegoroczne OLEDy UHD pojawią się w okolicach 5.5-6k? Ewentualnie ile czasu (rok, dwa, więcej?) musi minąć by do takiej ceny staniały? Pozdrawiam Jak się ma ochote kupić to najprościej idzie się do sklepu i bierze a nie w stylu chciała bym a boje się! ja nie czekałem, w kwietniu swojego OLEDA kupiłem w Saturn za 8,5 tys i nie biadole ze drogo, dzisiaj jestem a jutro może mnie nie być, kto się boi żyć ten się boi umierać! tyle mogę doradzić! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pawelll 118 Napisano 8 Stycznia 2017 19 godzin temu, shibby20 napisał: Doradźcie czy nadal warto kupić OLEDa FHD (do nc+, PS4 non-Pro, HTPC)? Czy jest szansa, że tegoroczne OLEDy UHD pojawią się w okolicach 5.5-6k? Ewentualnie ile czasu (rok, dwa, więcej?) musi minąć by do takiej ceny staniały? Pozdrawiam Generalnie wolałbym kupić FHD niż UHD (<60"). Ale marketingowcy wiedzą lepiej i FHD znika. Na ceny aktualnej (i nowszej) generacji OLEDów UHD w okolicach 5-6 tys. (dla 55") nie ma co liczyć w perspektywie min 3 lat bo: - oznaczałoby to "zaoranie" całej klasy "Premium" TV LCD z którymi aktualna generacja paneli OLED może skutecznie konkurować. "Rynek" na to nie pozwoli. Już pomijając to że LG nie jest w stanie naprodukować tyle matryc. - nie szybciej niż za 2-3 lata pojawi się wysyp chińskich matryc OLED. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prosperowiak 24 Napisano 8 Stycznia 2017 Dnia 7.01.2017 o 17:50, shibby20 napisał: Czy jest szansa, że tegoroczne OLEDy UHD pojawią się w okolicach 5.5-6k? Ewentualnie ile czasu (rok, dwa, więcej?) musi minąć by do takiej ceny staniały? Nie ma reguły. I nikt Tobie konkretnie nie odpowie. W przypadku LG na pewno cena po półroczu 2017 będzie znacząco niższa, ale o ile?! Któż to wie. Tylko nie czekaj za długo po później pozostaną powystawówki i te ze zwrotów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shibby20 1 Napisano 8 Stycznia 2017 czyli jeżeli dobrze odbieram powyższe komentarze, z powyższych dwóch typów zdecydowany głos na LG`ka. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekpon 19 Napisano 8 Stycznia 2017 czyli jeżeli dobrze odbieram powyższe komentarze, z powyższych dwóch typów zdecydowany głos na LG`ka. W wątku, który siłą rzeczy skupia właścicieli tego LG, trudno spodziewać się innej porady Ja polecam w każdym razie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marek Aniszewski 1 Napisano 9 Stycznia 2017 Przed chwilą, lord_yabol napisał: Witaj, Używam Nvidia Shield TV podłączona poprzez amplituner Onkyo 818 do HDMI nr 3 w TV . Włączając TV włącza się konsola i na odwrót. Miałem wcześniej NC+ i turborecorder również podpięty do amplitunera i wtedy był problem bo zawsze domyślnie włączał się dekoder. Dzięki za info dotyczące obsługi nVidii Shield i telewizora. Napisałem w tej sprawie na support LG i otrzymałem taką to odpowiedź: "Szanowny Panie, dziękujemy za kontakt z naszym działem. Uprzejmie informujemy, iż telewizor 55EG910V ma funkcję SIMPLINK. Aby możliwe było automatyczne włączanie telewizora po włączeniu urządzenia źródłowego proszę włączyć funkcję SIMPLINK oraz Auto Power Sync w menu Ustawienia - Ogólne - SIMPLINK. Jest to funkcja umożliwiająca komunikację między telewizorem, a innymi urządzeniami LG. Urządzenia innych producentów mogą nie być w pełni kompatybilne. Nie ma możliwości obsługi konsoli pilotem od telewizora." I faktycznie, wstyd się przyznać, ale okazało się, że opcja Simplink wraz z Auto Power Sync była u mnie odznaczona. W błąd wprowadziła mnie możliwość obsługi dekodera od nc+ po pierwszej konfiguracji telewizora, co było dla mnie równoważne z aktywnym HDMI-CEC. Cóż, człowiek uczy się całe życie... Niemniej jednak, włączenie obu opcji SIMPLINK w menu telewizora tylko częściowo rozwiązało mój problem. O ile telewizor i nVidia Shield włączają się już przy uruchomieniu konsoli dołączonym do niej pilotem, to wyłączyć oba urządzenia jednym przyciskiem mogę jedynie naciskając przycisk wyłącz na pilocie od telewizora. Czyli, taki sukces zygzakowaty - raz w górę, raz w dół - bo nadal potrzebuję dwóch pilotów do "wygodnej" obsługi obu urządzeń. Okazuje się, że 10-letnia Toshiba nie była, aż taka zacofana, jak sądziłem. Odpisałem na maila z supportu dziękując za informacje z prośbą o dołączenie obsługi sygnału wyłączenia telewizora poprzez HDMI-CEC pilotami od urządzeń trzecich podłączonym poprzez to złącze. A nóż widelec LG doda taką funkcjonalność (czy może raczej ją odblokuje) w kolejnej iteracji firmware. Dodatkowo, zwróciłem uwagę na brak możliwość regulacji głośności poprzez HDMI-CEC, przynajmniej pilotem od nVidii Shield - kolejna rzecz, która bezproblemowo "śmigała" w starej Toshibie. Przed chwilą, shibby20 napisał: Witajcie, Od 10 lat użytkuję plasme Panasonic 42PX80E. Od jakiś 2ch lat zastanawiam się nad jej wymianą na nowszy model ale w obecnych LEDach denerwuje mnie smużenie i "kratkowany" obraz. Po przeczytaniu wielu testów swój wybór zawęziłem do dwóch modeli: - Panasonic 58DX780E - LG 55EG910V Doradźcie czy nadal warto kupić OLEDa FHD (do nc+, PS4 non-Pro, HTPC)? Czy jest szansa, że tegoroczne OLEDy UHD pojawią się w okolicach 5.5-6k? Ewentualnie ile czasu (rok, dwa, więcej?) musi minąć by do takiej ceny staniały? Pozdrawiam Wszystkie opisane powyżej drobne niedogodności rekompensuje jednak jakość obrazu generowanego przez telewizor, który po prostu nie ma sobie równych. I to jest moja rada dla Ciebie Shibby20 (nawiasem mówiąc, czy to ten Shibby, który zajmuje się tworzeniem Tomato? Jeśli tak, to raz jeszcze dziękuję za niedawną pomoc z konfiguracją NAS'a na boardzie). Jeśli chciałbyś poczuć zmianę (na lepsze, żeby nie było wątpliwości) w stosunku do obecnie posiadanego telewizora - czy to będzie LCD, czy LCD-LED, czy nawet plazma - to wybór jest tylko jeden i nazywa się OLED. Reszta, to już wyłącznie kwestia finansów, relacji zysku i ceny oraz Twoich osobistych potrzeb. Moim zdaniem już ten najtańszy OLED FullHD pokazuje zalety tej technologii, a niższa w stosunku do modeli 4K cena winduje model 55EG910V na podium OLED'owej sfory w relacji jakość/cena. Pozostaje kryterium Twoich potrzeb: 1. 4K czy masz dostęp do tego typu materiałów i na jaki czas planujesz zakup telewizora? Obecnie materiału natywnego w 4K jest oględnie mówiąc niewiele, ale jeżeli jesteś miłośnikiem kina domowego/netflixa i planujesz zakup odtwarzacza UHD-Blu-Ray, to czemu nie... W przeciwnym razie, jest tyle filmów w jakości Blu-Ray (FullHD), że oby tylko życia starczyło na ich obejrzenie Do telewizji - przynajmniej w naszym pięknym kraju - jestem przekonany, że jeszcze przez przynajmniej dekadę rozdzielczość FullHD to będzie, aż nadto (no chyba, że interesuje Cię Bundesliga i planujesz zostać abonentem Sky w Niemczech, gdzie przynajmniej część transmisji idzie już w 4K). Warto uwzględnić też minimalną odległość od ekranu, z której będziesz oglądał telewizję i nie jest to czczy banał. Muszę przyznać, że w moim przypadku nie mogę napisać, że pikseli niższej w stosunku do 4K rozdzielczości FullHD nie widzę. Po zajęciu specyficznej pozycji w pokoju (przy stole, około 1 - nawet 1,5 m od odbiornika) dostrzegam fakturę matrycy, zwłaszcza na jednorodnych powierzchniach wyświetlanego obrazu i jest to jedyny tak naprawdę powód, dla którego rozważam zwrot do sklepu/sprzedaż posiadanego przeze mnie modelu 55EG910V i dopłatę do modelu z 4K. Siedząc jednak na narożniku - czyli docelowym miejscu do seansów filmowych i oglądania telewizji - nie ma tego efektu, tak więc raczej skończy się tylko na rozważaniach, zwłaszcza, że sprawdziłem swój egzemplarz na planszach testowych na 5%, 10% i 20% szarości dostępnych na youtube i jestem bardziej niż zadowolony, bo żadnych pionowych pasów nie widzę (czyżby LG sekcjonowało telewizory pod kątem jednorodności matrycy dla poszczególnych rynków?). 2. HDR niby warto i jest to nowa jakość wyświetlanego obrazu, tylko żeby uwierzyć musiałbym zobaczyć. A co mogę na ten moment zobaczyć? Patrz punkt 1. Dodatkowo, jak pokazują relację z targów tegorocznych targów CES, obsługa HDR wciąż jest niedookreślona, jeżeli chodzi o dominujące standardy i do dotychczasowych dwóch (HDR-10 i Dolby Vision) LG dołożyło w tym roku kolejne dwie takie technologie (HLG i Advanced HDR by Technicolor). Jeżeli właściwie rozumiem też wyjaśnienia Gmeru i MKoper, to właściwy efekt HDR dadzą dopiero telewizory z jasnością szczytową na poziomie 4000 nitów, czyli w przypadku OLED, modele, które pojawią się za jakieś 6-8 lat(?). Sam sobie odpowiedz, czy warto wydawać więcej o x%, aby oglądać początki technologii HDR, nie mając gwarancji, że za 2 lata dominującym standardem okaże się być np. Advanced HDR, którego zakupiony przez Ciebie za ciężkie pieniądze model z 2015/2016 nie będzie wspierać. 3. 3D modele 4K dają lepsze wrażenia przy oglądaniu filmów 3D przy stosowanej przez LG pasywnej wersji tej technologii wyświetlając efektywnie obraz w rozdzielczości FullHD. Telewizor FullHD będzie generował obraz w uproszczeniu z połową tej wartości. Pytanie, ile filmów w wersji 3D oglądałeś do tej pory w domowym zaciszu, ile płyt z filmami w tej wersji posiadasz, a ile planujesz posiadać i oglądać? 4K da Ci tutaj z pewnością lepsze wrażenia wizualne (przynajmniej modele z 2015 i część z 2016 r., bo według doniesień z CES, LG w modelach na 2017 niestety porzuciło wsparcie dla tej technologii), ale i na FullHD można przecież raz na ruski rok taki film obejrzeć. 4. gry Gdybyś miał PS4 PRO, czy nowego XBoxa, to sprawa była by prostsza, ale przecież i tak grając nie siedzimy raczej metr od telewizora o rozmiarze 55|, czy 65", tylko z padem w rękach na jakieś wygodnej kanapie pod przeciwległą do telewizora ścianą. Śmiem więc twierdzić, że różnica w rozdzielczości 4K, a FullHD dla gier przy "normalnym" korzystaniu z telewizora, jako urządzenia służącego do wyświetlania obrazu w grach będzie niezauważalna. Nie wiem zresztą, czy obecne generacje konsol faktycznie generują obraz w 4K, czy tylko upscalują FullHD do tej rozdzielczości. Ja wprawdzie PS4 nie mam, ale poprzez GameStream streamuję gry ze stacjonarki i przy GTX 1060 ekran w rozdzielczości FullHD jest optymalnym wyborem do gier. I tylko gdybym jeszcze miał czas grać.... 5. cena Z doniesień medialnych ostatni model FullHD OLED'a, czyli LG 55EG910V, który jest wciąż dostępny na naszym rynku w "normalnej" sprzedaży z 24-miesięczną gwarancją miał być produkowany do końca 2016 r. Czy najpóźniej w wakacje na jakimś czyszczeniu, czy innym wietrzeniu magazynów będzie można nabyć ostatnie sztuki za jakieś 3.999 zł mając nadzieję, że nie będą to zwroty lub modele z niewielkimi śladami zużycia... Sądzę, że optimum na zakup tego modelu to pewnie kwiecień - maj tego roku, tylko że kto wtedy i w kolejnych letnich miesiącach będzie siedział przed telewizorem. To teraz mamy porę roku sprzyjającą popołudniowym, czy wieczornym seansom w domowym kinie OLED. Tak więc moim zdaniem, jeżeli chciałbyś dokonać zakupu teraz, to pozostaje czekać na promocję, śledzić oferty na allegro i kupić 55EG910V za cenę 4.500-5.000 zł... albo poczekać do listopada 2017 - stycznia 2018 i kupić od razu model z linii 2016 za cenę ok. 6.000 - 6.500 zł, lub modele z poprzednich lat, które mogą pojawiać się wtedy pewnie w granicach 5.000 zł - 5.500 zł (o ile nadal będą dostępne - mowa o wersjach w rozmiarze 55"). Disclaimer - powyższe rozważania mają charakter wyłącznie subiektywny i ich autor nie ponosi żadnej odpowiedzialności za następstwa podjętych (lub niepodjętych) w ich rezultacie działań o charakterze nabywczym, w tym za tzw. opad szczęki, naderwane w skutek "przysiądniecia z wrażenia" więzadła i ścięgna, jak i dziury w domowym budżecie oraz mogące nastąpić w ich konsekwencji ciche okresy czasu w domowym pożyciu . A na poważnie, kup tak, byś to Ty był zadowolony i tak, aby zamiast zajmować się czytaniem forów mógł przeznaczyć wolny czas na oglądanie nowych filmów i seriali, jak klasyki, którą dzięki jakość czerni i kontrastowi zapewnianemu przez technologię OLED będziesz chciał zobaczyć jeszcze raz. Pozdrawiam Anisz 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Fjubens 307 Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) Zdaje się, że Kiki 'wie' już najwięcej o wypaleniach OLEDów. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez Fjubens Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shibby20 1 Napisano 9 Stycznia 2017 (edytowane) @Marek Aniszewski - tak, to ten sam shibby Pozdro dla frazowicza. W PS4 Pro na pewno inwestował nie będę. PS4 mam raptem od kilku miesięcy, kupiona dla explusivów typu seria Uncharted czy nadchodzący Horizon Zero Dawn) a jestem raczej typem niedzielnego gracza. Materiałów 4K nie mam, odtwarzacza Blu-ray też nie i mieć nie zamierzam (miałem, obejrzałem 2 filmy przez 3 lata i sprzedałem). 3D w kinie (cinema city) lubię. Nie ma co jednak ukrywać, że oglądając 3D chodzi o efekt a nie jakość. Ważne by oczy i głowa nie bolały a obraz nie służył. Chcę po prostu cieszyć się nowym telewizorem, który podziała kolejnych parę lat i którego obraz nie będzie gorszy od obecnej plasmy - czyt. bez kwadratów. @Fjubens - koledze kiki to się zwyczajnie dziwię, no chyba, że jego LCD to DX900 BTW. Ciekawe jakie zdanie kolega @Gmeru miałby w chwili obecnej odnośnie zakupu OLEGA FHD, bo te ponad rok temu jego zdanie w podsumowaniu recenzji było bardzo przychylne. Edytowane 9 Stycznia 2017 przez shibby20 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danio31b 15 Napisano 9 Stycznia 2017 54 minuty temu, shibby20 napisał: BTW. Ciekawe jakie zdanie kolega @Gmeru miałby w chwili obecnej odnośnie zakupu OLEGA FHD, bo te ponad rok temu jego zdanie w podsumowaniu recenzji było bardzo przychylne. Kolega @Gmeru już od jakiegoś czasu pisze ,że 4k robi ogromną różnice i nie warto już się interesować FullHD. No ale on w miesiąc widzi więcej topowych TV niż ty TV przez całe życie zobaczysz, poza tym ma plazmy VT czy ZT telewizory które kiedyś, były szczytem moich marzeń(pewnie nie tylko moich ) .Ja tam się 4K zupełnie nie interesuję i planuję ten model na dniach kupić ,na 4K czy HDR przyjdzie czas za 2 ,3 lata jak już wszystko dopracują .A póki co , mam zamiar cieszyć się najlepszym dostępnym FullHD na rynku Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PadrePioo 8 Napisano 9 Stycznia 2017 16 minut temu, Danio31b napisał: Kolega @Gmeru już od jakiegoś czasu pisze ,że 4k robi ogromną różnice i nie warto już się interesować FullHD. No ale on w miesiąc widzi więcej topowych TV niż ty TV przez całe życie zobaczysz, poza tym ma plazmy VT czy ZT telewizory które kiedyś, były szczytem moich marzeń(pewnie nie tylko moich ) .Ja tam się 4K zupełnie nie interesuję i planuję ten model na dniach kupić ,na 4K czy HDR przyjdzie czas za 2 ,3 lata jak już wszystko dopracują .A póki co , mam zamiar cieszyć się najlepszym dostępnym FullHD na rynku A jeśłi można zapytać co wg. Ciebie w technologii HDR i 4K jest nie tak na chwilę obecną że chcesz na nią czekac do 3 lat. Bo ja póki co korzystam w tych technologi codziennie i się nimi cieszę na jednym z najlepszych OLED TV na rynki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
shibby20 1 Napisano 9 Stycznia 2017 czyli pewnie w TV za 10tyś pln lub więcej... koledze Danio31b jak mniemam chodziło i tańsze modele a jak pokazał już segment tanich LEDów, za 2,3 a nawet 4tyś pln HDR w nich to po prostu chwyt marketingowy a nie technologia, którą faktycznie można poczuć. Na przykładzie Panasonica z tego co czytałem dopiero model DX750 ma HDR który jakoś czuć ale mocno zauważalny jest dopiero w DX800 (szkoda, że taki futurystyczny wygląd) i oczywiście DX900 - tylko to nie ten przedział cenowy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Danio31b 15 Napisano 9 Stycznia 2017 1 godzinę temu, PadrePioo napisał: A jeśłi można zapytać co wg. Ciebie w technologii HDR i 4K jest nie tak na chwilę obecną że chcesz na nią czekac do 3 lat. Bo ja póki co korzystam w tych technologi codziennie i się nimi cieszę na jednym z najlepszych OLED TV na rynki Cena, nigdy nie dam za TV tyle ile kosztuje obecnie B6 czy C6 ,dlatego widzisz dla mnie 4K czy HDR to pieśń przyszłości .OK wiem ,że LCD za 5 tysięcy tez oferują 4K i HDR ale mimo wszystko wolę wyższy kontrast OLEDA niż 5000:1 w takim Samsungu KS7000 9 godzin temu, Marek Aniszewski napisał: 5. cena Z doniesień medialnych ostatni model FullHD OLED'a, czyli LG 55EG910V, który jest wciąż dostępny na naszym rynku w "normalnej" sprzedaży z 24-miesięczną gwarancją miał być produkowany do końca 2016 r. Czy najpóźniej w wakacje na jakimś czyszczeniu, czy innym wietrzeniu magazynów będzie można nabyć ostatnie sztuki za jakieś 3.999 zł mając nadzieję, że nie będą to zwroty lub modele z niewielkimi śladami zużycia... Sądzę, że optimum na zakup tego modelu to pewnie kwiecień - maj tego roku, tylko że kto wtedy i w kolejnych letnich miesiącach będzie siedział przed telewizorem. To teraz mamy porę roku sprzyjającą popołudniowym, czy wieczornym seansom w domowym kinie OLED. Tak więc moim zdaniem, jeżeli chciałbyś dokonać zakupu teraz, to pozostaje czekać na promocję, śledzić oferty na allegro i kupić 55EG910V za cenę 4.500-5.000 zł... albo poczekać do listopada 2017 - stycznia 2018 i kupić od razu model z linii 2016 za cenę ok. 6.000 - 6.500 zł, lub modele z poprzednich lat, które mogą pojawiać się wtedy pewnie w granicach 5.000 zł - 5.500 zł (o ile nadal będą dostępne - mowa o wersjach w rozmiarze 55"). Z tym czekaniem do kwietnia , to ja bym się zastanowił, ten tv szybko może zniknąć ze sprzedaży,szczerze wątpię czy bedzie za 4,500 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach