Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich. 

Trochę to trwało ale poświęciłem dwa dni i przeczytałem wszystkie posty z 44 stron tego wątku. Myślę że to wystarczy w podjęciu decyzji bo tak jestem napalony na ten telewizor jak nigdy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I dobrze, bo tv jest świetny :)
Ale taką decyzję zawsze powinieneś podejmować sam :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne co mnie wstrzymuje to to że za miesiąc będzie czarny piątek i cyber monday ... więc jest szansa że coś się uda ciutkę taniej może dostać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale w PL czy w US?
U nas też są takie promocje jak u nich? Do tej pory tego nie zauważyłem prawdę mówiąc.
Daj znaka co Ci się udało wytargować :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W PL są różnego rodzaju promocje z okazji black friday :D

PS. Ja zamieniłem tego OLEDa na Sony XD93 55". Naprawdę nie żałuję. 

Edytowane przez ezils
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie, krótka piłka: mam plazme Panasonica 42 cale 8 lat. HDReady.

Obraz nadal jest ok ale po prostu za mały. Chciałbym kupic min. 55 cali.

Obejrzałem w sklepie EG910V - przeczytałem test, cały wątek i stwierdziłem, że go chcę :)

W materiałach FHD jest pięknie.

Natomiast mam jedno pytanie - czy oglądając zwykłą TV (Turbo Dekoder NC+) bedzie obraz conajmniej tak dobry jak w starym Panasie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zamieniłem z TX-P 42S10
Jestem bardzo zadowolony i ani sekundy nie pomyślałem, żeby wrócić do starego Panasa :) Też mam nc+, wcześniej z dekodera zewnętrznego, teraz z wbudowanego i karty ci+ i sobie chwalę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Bikerus napisał:

Panowie, krótka piłka: mam plazme Panasonica 42 cale 8 lat. HDReady.

Obraz nadal jest ok ale po prostu za mały. Chciałbym kupic min. 55 cali.

Obejrzałem w sklepie EG910V - przeczytałem test, cały wątek i stwierdziłem, że go chcę :)

W materiałach FHD jest pięknie.

Natomiast mam jedno pytanie - czy oglądając zwykłą TV (Turbo Dekoder NC+) bedzie obraz conajmniej tak dobry jak w starym Panasie ?

A ja się właśnie też zastanawiam czy tego Oleda wziąść bo w pewnych znanych sieciach rtv usłyszałem że w Oledach z zeszlego roku wypalaja się piksele! Jak napisałem do LG to mi powiedzieli że cóż w Oledach się zdarza to i na gwarancji mi naprawia ale po gwarancji albo będę z tym oglądał albo sobie kupię inny...! Żenada po prostu...i to mnie właśnie zniechęca do kupna 

Edytowane przez adrianos2345

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie,

Również zastanawiam się nad tym tv, używany był by głównie do PC/htpc zamiast monitora do wszelakich multimediów. Pytanie jak będzie z trwałością matrycy biorąc pod uwagę że będzie używany również do obrazów statycznych ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
10 godzin temu, ezils napisał:

W PL są różnego rodzaju promocje z okazji black friday :D

PS. Ja zamieniłem tego OLEDa na Sony XD93 55". Naprawdę nie żałuję. 

Masz model XD9305? Jak się sprawuje w porównaniu z Oledem? Do sportu się nadaje? Gdzie kupiłeś go i ile zaplaciles jeśli mogę spytać? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, adrianos2345 napisał:

A ja się właśnie też zastanawiam czy tego Oleda wziąść bo w pewnych znanych sieciach rtv usłyszałem że w Oledach z zeszlego roku wypalaja się piksele! Jak napisałem do LG to mi powiedzieli że cóż w Oledach się zdarza to i na gwarancji mi naprawia ale po gwarancji albo będę z tym oglądał albo sobie kupię inny...! Żenada po prostu...i to mnie właśnie zniechęca do kupna 

Mam plazmę i po obejrzeniu kilku TV w moim budzecie ok. 5,5k pln stwierdziłem że albo zostaje przy starej plaźmie albo kupuje OLED.

Nie ma opcji abym sie przyzwyczaił do jakości jaką oferuja dzisiejsze LCD, która jest po prostu słaba :( Więc albo 7-8k pln za dobre LCD albo niecałe 6k pln za OLEDa.

Wybieram OLED :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, adrianos2345 napisał:

Masz model XD9305? Jak się sprawuje w porównaniu z Oledem? Do sportu się nadaje? Gdzie kupiłeś go i ile zaplaciles jeśli mogę spytać? 

Tak, mam dokladnie ten model, 55". Oprócz czerni to wg mnie sprawuje się lepiej od OLEDa EG910v. 

Trafił mi się dobrzy egzemplarz. Nie widzę cloudingu, bandingu, pasów z tintem etc. 
Odbiera naprawdę świetnie.  Świeci mocniej od OLEDa, czerń jest naprawdę bardzo dobra. Nowa technologia podświetlenia w Sony działa nieźle, ale wciąż sprawdzam różne ustawienia. Nie jest to 100% jak w OLED, ale nie przeszkadza mi to. 
Sport - jeszcze nic z tego zakresu nie testowałem, ale opinie w sieci są głównie pozytywne.  Poprawa ruchu, motion flow w Sony to ponoć najlepsza technologia. 

System (Android) dziala lepiej i szybciej od webOS 2.0. Czasami są jakieś delikatne przycięcia, ale naprawdę nie ma co wybrzydzać. Po odpaleniu TV trzeba nieco poczekac aż wszystko się załaduje, ale come on. To norma :D 

Dziwna akcja z materiałami z USB. Napisy maja czarne tło w ramce. Nie widzę jeszcze opcji aby to wyłączyć. Zbadam temat. 

Także podsumowując, cieszę się z zakupu Sony XD93 55" i nie wróciłbym do EG910v. 

Kupiłem w matrixmedia, 7.5k + gwarancja 5 lat, wysyłka darmowa. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
25 minut temu, ezils napisał:

Tak, mam dokladnie ten model, 55". Oprócz czerni to wg mnie sprawuje się lepiej od OLEDa EG910v. 

Trafił mi się dobrzy egzemplarz. Nie widzę cloudingu, bandingu, pasów z tintem etc. 
Odbiera naprawdę świetnie.  Świeci mocniej od OLEDa, czerń jest naprawdę bardzo dobra. Nowa technologia podświetlenia w Sony działa nieźle, ale wciąż sprawdzam różne ustawienia. Nie jest to 100% jak w OLED, ale nie przeszkadza mi to. 
Sport - jeszcze nic z tego zakresu nie testowałem, ale opinie w sieci są głównie pozytywne.  Poprawa ruchu, motion flow w Sony to ponoć najlepsza technologia. 

System (Android) dziala lepiej i szybciej od webOS 2.0. Czasami są jakieś delikatne przycięcia, ale naprawdę nie ma co wybrzydzać. Po odpaleniu TV trzeba nieco poczekac aż wszystko się załaduje, ale come on. To norma :D 

Dziwna akcja z materiałami z USB. Napisy maja czarne tło w ramce. Nie widzę jeszcze opcji aby to wyłączyć. Zbadam temat. 

Także podsumowując, cieszę się z zakupu Sony XD93 55" i nie wróciłbym do EG910v. 

Kupiłem w matrixmedia, 7.5k + gwarancja 5 lat, wysyłka darmowa. 

To fajnie że lepiej się sprawdza niż Oled ale prawie niestety 2 klocki różnicy w cenie. Ja też Oleda nie wezmę bo boję się o te piksele że się wypala po gwarancji co potwierdził LG Polska, tylko Panasonica DX780E i soundbar Panasa ????

1 godzinę temu, Bikerus napisał:

Mam plazmę i po obejrzeniu kilku TV w moim budzecie ok. 5,5k pln stwierdziłem że albo zostaje przy starej plaźmie albo kupuje OLED.

Nie ma opcji abym sie przyzwyczaił do jakości jaką oferuja dzisiejsze LCD, która jest po prostu słaba :( Więc albo 7-8k pln za dobre LCD albo niecałe 6k pln za OLEDa.

Wybieram OLED :)

Ja zamiast tego Oleda biorę PANASONICA DX780E.  Sam widziałem jak gościu zwracał tego właśnie Oleda z wypalonymi pikselami do Media Expert więc trochę się boję że po gwarancji padnie matryca...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 godzin temu, luk112 napisał:

Witam serdecznie,

Również zastanawiam się nad tym tv, używany był by głównie do PC/htpc zamiast monitora do wszelakich multimediów. Pytanie jak będzie z trwałością matrycy biorąc pod uwagę że będzie używany również do obrazów statycznych ?

OLED jako monitor?! Kolega nie czytał postów, nie wie że na oledzie są powidoki lub wręcz wypalenia obrazu? 

1 godzinę temu, Bikerus napisał:

Bardzo dziwne to co kolega pisze, jaka kolega ma plazme, że takie obserwacje poczynił?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
49 minut temu, Xisiek napisał:

OLED jako monitor?! Kolega nie czytał postów, nie wie że na oledzie są powidoki lub wręcz wypalenia obrazu? 

Bardzo dziwne to co kolega pisze, jaka kolega ma plazme, że takie obserwacje poczynił?

Jak najbardziej czytałem i to bardzo uważnie. Używany był by w salonie jak htpc głównie filmy, gry, przeglądanie stron rzadziej programy tekstowe itp.

Znalazłem kilka opiń w internecie że jako monitor do htpc sprawuje się świetnie ale jak Wspomniałeś obawiam się o wypalenia/powidoki, chodź LG twierdzi "Matryce OLED mają znacznie lepsze odzwierciedlenie czerni, ale w przypadku telewizorów pojawiają się wypalenia, które są usuwane przez zastosowanie systemu czyszczenia obrazu w trybie stand by." 

Czyli powinien sobie radzić z powidokami ale z wypalaniem to już może być inna historia, jeden spec w Saturnie twierdzi że będzie super wyborem no ale jak to będzie to wyjdzie w praniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Xisiek napisał:

Panasonic PV80 42 cale. Wygląda juz bardzo staro, no i rozdzielczości mi brakuje, bo dzis prawie wszystko juz jest FHD (poza telewizją)

Za to jakośc obrazu jest bez zarzutu - wszystko naturalne, płynne (100hz). Oglądam głównie filmy (kolekcja DVD i BR) i seriale, rodzina klasyczną TV.

Żaden z LCD 55-65 cali do 5,5k pln nie oferował moim zdaniem podobnego odwzorowania obrazu co stara plazma - oglądam z 3m.  Choc kilka modeli było lepszych ale z ceną prawie lub powyżej 7k PLN.

Dla mnie to za dużo - szczególnie jak patrzę na pagon z cenę Pansonica 2699 pln...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po plazmie tylko Oled, nawet najwyższe modele LCD są co najwyżej dobre w porównaniu do starych plazm a z nowymi OLED'ami 4k nie mają żadnych szans.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja zamiast tego Oleda biorę PANASONICA DX780E.  Sam widziałem jak gościu zwracał tego właśnie Oleda z wypalonymi pikselami do Media Expert więc trochę się boję że po gwarancji padnie matryca...

W moim przypadku różnica między eg910v a xd93 wyniosła 400 złotych..

Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak można LCD równać z OLED a nawet uznawać wyższość LCD -:)))) już pół roku użytkuje OLEDA i o jakiś tam wypalaniach i innych bzdetach mowy nie ma! acha i radze jedno, kupować w sklepach autoryzowanych a będziecie mieli pewność ze nowy a nie po naprawie z naprawy, osobiście swój kupowałem na koniec kwietnia w Saturn z 5 lat gwarancji!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mógłby ktoś zrobić listę tych wszystkich śmiesznych wymówek :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy czy Wy nie przesadzacie z tymi wypaleniami i martwymi pikselami?

Czy takie są Wasze osobiste doświadczenia?

Posiadam 930 od ponad roku, 5..7 godzin pracy dziennie, żadnych wypaleń i martwych pikseli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
34 minuty temu, netquest napisał:

Koledzy czy Wy nie przesadzacie z tymi wypaleniami i martwymi pikselami?

Czy takie są Wasze osobiste doświadczenia?

Posiadam 930 od ponad roku, 5..7 godzin pracy dziennie, żadnych wypaleń i martwych pikseli.

Ja nie mam doświadczeń z wypaleniami ale pisałem co mi mówili w dwóch sieciach rtv a mówili to samo czyli; niektóre modele Oledow zeszłorocznych musieli oddawać bo miały wypalone piksele!!! I z kapelusza sobie tego nie wziąłem!!! Coś jest na rzeczy skoro nawet LG Polska potwierdziło mi  wypowiedzi z sieci rtv że w niektórych modelach z roku 2015 mogą występować wypalenia matryc i na gwarancji oni naprawia ale po to juz się bujaj dali mi do zrozumienia...tyle w temacie...ja na razie tego Oleda nie kupuję bo nie będę ryzykowal...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę przyznać że również LG mi potwierdziło że w Oledach zdarzają się wypalenia i również jeden ze sprzedawców rtv mnie nastraszył wypaleniami i zdecydowanie odradzał Oleda. Czemu tak odradzają skoro są takie super ?? Bardzo mocno się nad nim zastanawiam ale będzie używany do htpc więc zwiększam ryzyko powidoków/wypaleń.

Niech proszę wypowiedzą się ludzie co je realnie użytkują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
I z kapelusza sobie tego nie wziąłem!!! Coś jest na rzeczy skoro nawet LG Polska potwierdziło mi  wypowiedzi z sieci rtv że w niektórych modelach z roku 2015 mogą występować wypalenia matryc i na gwarancji oni naprawia

"W niektórych", czyli których? Bo było ile ich, 3? Oraz w jakiej formie LG Ci to potwierdziło? Bo przyznam szczerze, ze trochę to brzmi jakbyś wziął z kapelusza.

A swoją droga a propos wypalonych pikseli to miałem Wam to koledzy napisać zaraz po zakupie, ale zapomniałem - ja kupowałem w Media Expert z przedłużona gwarancja do 5 lat. I w warunkach tejże gwarancji (=ubezpieczenia) ktoś chyba zapomniał uaktualnić zapis po wprowadzeniu do oferty telewizorów OLED i "w przypadku telewizorów plazmowych i LED ubezpieczenie nie obejmuje przypadków wypaleń pikseli". Ani słowa o OLED ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W takim razie spróbuj naprawić tv SONY z martwym pikselem na gwarancji :-) Życzę powodzenia. A w technologii LCD też oczywiście martwe piksele się zdarzają. W OLED-dzie jak już się pojawi co raczej jest rzadkością (raczej nikt z tu piszących użytkowników na to nie narzekał) to jest to uznawane na gwarancji.

luk112 - musisz sprawdzić czy osoba z którą rozmawiałeś to pracownik sklepu czy promotor jakiejś marki. Jeżeli był to promotor innej marki niż LG to wiadomo, że będzie odradzał OLED-a, analogicznie promotor LG czy innej marki będzie odradzał produkty konkurencji. Najlepiej pytać sprzedawców.

Edytowane przez stanec
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi