mielnia 1 Napisano 12 Października 2016 tylko informuje na stronie LG jest nowy firmware 04.05.30 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ezils 9 Napisano 12 Października 2016 Jakieś zmiany?Wysłane z mojego D5503 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianos2345 4 Napisano 12 Października 2016 2 godziny temu, pyczkens napisał: Piszcie więcej i więcej! Dyskusja idzie w fajnym kierunku. Sam piekielnie mocno zastanawiam się na 910 lub właśnie xd93, może ks8000. Rozbieżność cen na dziś spora, ale to się przecież zmieni. Kablówki nie mam i miał nie będę, encepence, ps4 jako konsolka i bluray, netflix, player. To rzeczy, z których korzystam. Ale uwielbiam Gwiezdne Wojny, więc oled wydaje się być jedynym słusznym wyborem;) Witam Nie wiem czy w fajnym kierunku idzie dyskusja.Też się interesuje tym Oledem ale dla mnie takie porownanie że jak dołożę więcej to będę miał lepszy tv jest prawie oczywiste choć niekoniecznie musi być lepszy...Przekonałem się o tym jak byłem w sklepie i na penach oglądałem ten sam materiał na Oledzie oczywiście FH a na dwóch pozostalych 4K ...dodam że tv 4K były o wiele drożdże od tego LG a obraz na nim był conajmniej tak dobry jak nie lepszy jak na tv 4K Samsunga i jakiegoś Soniacza ,nie pamiętam modelu...wiadomo że na kablowce i satelicie nie będzie takiej jakości co na filmach FH... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 12 Października 2016 4 godziny temu, pyczkens napisał: Piszcie więcej i więcej! Dyskusja idzie w fajnym kierunku. Uczciwie też trzeba powiedzieć, że ten oledzik średnio radzi sobie z płynnością ruchu i fatalnie z niskimi szarosciami (zlewa je, zupełny brak szczegółów) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ezils 9 Napisano 12 Października 2016 (edytowane) Ok to na miejscu użytkowników tego OLEDa zamienilibyście TV na Sony XD93? Edytowane 12 Października 2016 przez ezils Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianos2345 4 Napisano 12 Października 2016 (edytowane) 35 minut temu, ezils napisał: Ok to na miejscu użytkowników tego OLEDa zamienilibyście TV na Sony XD93? Nie wiem jaki ma obraz ten Sony,nie pamiętam modelu jaki widziałem w sklepie ale powiem tylko tyle że jak byłem oglądać tego Oleda razem ze znajomym to myślał on ze na tym właśnie Oledzie leci materiał w 4K a na Samsungu i Soniaczu FH... 52 minuty temu, Xisiek napisał: Uczciwie też trzeba powiedzieć, że ten oledzik średnio radzi sobie z płynnością ruchu i fatalnie z niskimi szarosciami (zlewa je, zupełny brak szczegółów) To ja już nic nie rozumiem!!! Jedni piszą że płynność ruchu jest dobra a inni że sobie średnio radzi?!!! To jak jest naprawdę? ?? Może wypowie się tester tego tv? Edytowane 12 Października 2016 przez adrianos2345 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kKadajo 454 Napisano 12 Października 2016 Oled nie jest idealny, tak samo jak Sony xd93. Natomiast oled ma coś co powinien mieć każdy dobry tv, bardzo wysoki kontrast, praktycznie nieskończony, w Sony można tylko o tym pomarzyć, więc nawet jeśli oled radzi sobie gorzej z ruchem to i tak jakość jaka generuje dzięki idealnej czerni jest po prostu fenomenalna i tu nie ma nad czym się zastanawiać. Oled jest lepszy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 12 Października 2016 1 godzinę temu, adrianos2345 napisał: Jedni piszą że płynność ruchu jest dobra a inni że sobie średnio radzi?!!! To jak jest naprawdę? ?? Może wypowie się tester tego tv? Ale to bardzo proste. Wszystko zależy do czego się porównuje i jakie ma doświadczenie z różnymi modelami. 58 minut temu, kKadajo napisał: Oled nie jest idealny, tak samo jak Sony xd93. Natomiast oled ma coś co powinien mieć każdy dobry tv, bardzo wysoki kontrast, praktycznie nieskończony, w Sony można tylko o tym pomarzyć, więc nawet jeśli oled radzi sobie gorzej z ruchem to i tak jakość jaka generuje dzięki idealnej czerni jest po prostu fenomenalna i tu nie ma nad czym się zastanawiać. Oled jest lepszy. Generalnie jest właśnie tak jak piszesz. Przy czym trzeba pamiętać, ze w jasnym pomieszczeniu ten oled lepszy już nie jest i przy słabym sygnale z kablówki czy naziemnej daje bardzo przeciętny obraz gorszy wręcz od przeciętnego lcd. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Wampirek 24 Napisano 13 Października 2016 Oled jest dobry do dobrego źródła. Jeśli ktoś ogląda tylko kablówkę, to moim zdaniem szkoda kasy na oleda. Ja swojej 910 nie zamieniłbym na nic innego. Oglądam wysokiej jakości ripy albo filmy z bluraya (z ps3), netflixa, czasem coś z oferty nc+. Ale czasem trafi się też dvd - ostatnio np. Czterej Pancerni - i nie narzekam. Jeśli jest bardzo jasno w pokoju, a mam okna z 3 stron, to mam ustawiony tryb obrazu z wyższą jasnością i też hest OK. Może mogłoby być lepiej, ale od rana do nocy jestem w pracy i oglądam raczej późnym wieczorem, w weekendy w ciągu dnia - ale nie narzekam. No ale zawsze znajdzie się malkontent, który tv widział w sklepie albo czytał niepochlebne recenzje i tylko na tej podstawie się wypowiada. Wstawić do domu, potestować, ewentualnie skalibrować i się cieszyć ze świetnego obrazu!Sent from my iPhone using Tapatalk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek_kr 0 Napisano 13 Października 2016 Moim zdaniem (ale mam porównanie tylko do plazmy) jakość obrazu na na oled 910v z tunera satelitarnego jest dobry (posiadam tuner VU+ Solo 2) na Fergusonie jest trochę gorzej, to wszystko zależy od nadawcy i samego materiału. Rewelacyjnie natomiast ogląda się stare filmy remastered. Ostatnio oglądałem remasterowane stare filmy Kieślowskiego i to z sieci (były udostępnione w Ninateka). Problemy z ruchem zauważyłem ale na początku, po regulacji nie zauważam problemu. Co do problemu z niewidocznym WiFi 5GHz to jak pisałem wcześniej należy zmienić na routerze kanał na niższy niż 100. Podkreślam to są moje odczucia inni mogą mieć inne choć z racji porównania do lepszych TV. Ktoś napisał, że wszystkie wady SD widać na tym TV, czy nie jest to tak jak z dobrymi słuchawkami studyjnymi ? na nich też wszystkie niedoskonałości dźwięku słychać a na innych, które pseudo upiększają dźwięk jest lepiej ..:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
boywrc 13 Napisano 13 Października 2016 A nie przeszkadza wam ciemny obraz? Wysłane z mojego ONEPLUS A3003 przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtekpon 19 Napisano 13 Października 2016 (edytowane) 16 godzin temu, ezils napisał: Ok to na miejscu użytkowników tego OLEDa zamienilibyście TV na Sony XD93? Nie. Jedyne na co zamieniłbym w tej chwili swojego OLEDa to większy i płaski OLED. Powrót do LCD to w moim odczuciu byłby spory regres. 1 godzinę temu, boywrc napisał: A nie przeszkadza wam ciemny obraz? Ten TV jest dużo jaśniejszy od mojego poprzedniego LCD, więc nawet przez chwilę nie miałem problemów z poziomem jasności. Obecnie mam ustawioną jasność ekranu na poziomie pewnie 55 czy 60 na 100, więc jeszcze sporo zapasu. To co mi przeszkadza w obrazie ogólnie, to srebrzysta "czerń" w ciemności i jest to moim zdaniem o niebo większy problem niż potencjalnie mniejsza jasność ogólna. Stąd wybór OLEDa w moim przypadku. Nie zmienia to faktu, że rzeczywiście oglądanie 910v w bardzo jasnym pomieszczeniu bywa niekomfortowe - ale nie przez jasność ekranu, tylko przez błyszczącą powłokę matrycy. Ale jak ktoś już wcześniej słusznie napisał: nie jest to TV idealny, ale jego zalety wielokrotnie (!) wynagradzają parę małych wad. Gdybym miał kupować TV drugi raz w podobnym budżecie (w moim przypadku 7k) bez chwili zawahania wybrałbym tego OLEDa. A XD93 kosztuje ok. 1500 zł więcej, więc jeśli ktokolwiek stoi przed takim wyborem, moja odpowiedź brzmi: nie ma nad czym się zastanawiać, bierz 910v i za te dodatkowe 1500 kup sobie jeszcze konsolę, przyzwoitego DACa albo 3 lata netflixa FHD. No-brainer. Co oczywiście nie znaczy, że w jakikolwiek sposób kwestionuję Twój wybór @boywrc. Każdy ocenia swoją miarą i dobiera pod siebie. I celem tego jest wybrać sprzęt, z którego samemu będzie się zadowolonym, a nie za który koledzy z forum poklepią nas po plecach Edytowane 13 Października 2016 przez wojtekpon 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Prosperowiak 24 Napisano 13 Października 2016 zgadzam się z przedmówcą... i nie ma się nad czym zastanawiać, bo zaraz opróżnią magazyny i próżno będzie szukać tego modelu. Jeśli komuś starcza wielkość 55 cali, to naprawdę, nie ma się nad czym zastanawiać, i to jeszcze w kwocie zamykającej się w 6 tyś. złotych!! Mam KURO i VT60... ale tylko na EG910 mam wrażenie jakbym miał UHD, a to tylko wrażenie Wady jak zawsze i przy każdy odbiorniku się znajdzie... a to zakrzywiony i odbija światło dzienne, a to smart pokraczny... ale to naprawdę bardzo dobry wyświetlacz, zeszłorocznej oferty i nie bez kozery polecany bardziej niż flagowiec: EG960 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ezils 9 Napisano 13 Października 2016 Dalej zachwycam się obrazem z OLEDa, ale pamiętacie jak wspominałem o pasach na jasnym i ciemnym szarym tle? Zaczeły mnie denerwowac, szczególnie w zimowych sceneriach. Wg LG nie jest to podstawa do reklamacji - więcej powiedzieliby jakby zobaczyli zdjęcia. Pionowe 3-4 pasy z tintem od górnej do dolnej krawędzi ekranu. Mam jeszcze prawie tydzień na oddanie TV i zastanawiam się czy nie olać tego... Wolnego od tego typu wad OLEDa podobno nie ma, ale może jak będą mniejsze pasy z mniejszym tintem to nie będzie to mimo wszystko raziło. PS. Czy macie laga w dźwięku aplikacji YT przy przełączaniu klipów pilotem? PS2. Wspominałem o ciemnym obrazie w moim TV. Obecnie w trybie Isf Eksper 2 mam jasność OLED na 91, jasność na 44, kontrast bliski 95, gamma 2.2. Dopiero wtedy obraz mnie zadowala. Oglądam głównie wieczorami/w nocy. To jest normalne? Jedni są bardziej wrażliwi na światło niż inni, ale mimo wszystko odnoszę wrażenie, że może jest coś nie tak z egzemplarzem. Dla przykładu na 2 monitorach w domu ustawiam jasność stosunkowo niską aby mi oczy nie wypaliło. Co byście zrobili na moim miejscu? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianos2345 4 Napisano 13 Października 2016 45 minut temu, ezils napisał: Dalej zachwycam się obrazem z OLEDa, ale pamiętacie jak wspominałem o pasach na jasnym i ciemnym szarym tle? Zaczeły mnie denerwowac, szczególnie w zimowych sceneriach. Wg LG nie jest to podstawa do reklamacji - więcej powiedzieliby jakby zobaczyli zdjęcia. Pionowe 3-4 pasy z tintem od górnej do dolnej krawędzi ekranu. Mam jeszcze prawie tydzień na oddanie TV i zastanawiam się czy nie olać tego... Wolnego od tego typu wad OLEDa podobno nie ma, ale może jak będą mniejsze pasy z mniejszym tintem to nie będzie to mimo wszystko raziło. PS. Czy macie laga w dźwięku aplikacji YT przy przełączaniu klipów pilotem? PS2. Wspominałem o ciemnym obrazie w moim TV. Obecnie w trybie Isf Eksper 2 mam jasność OLED na 91, jasność na 44, kontrast bliski 95, gamma 2.2. Dopiero wtedy obraz mnie zadowala. Oglądam głównie wieczorami/w nocy. To jest normalne? Jedni są bardziej wrażliwi na światło niż inni, ale mimo wszystko odnoszę wrażenie, że może jest coś nie tak z egzemplarzem. Dla przykładu na 2 monitorach w domu ustawiam jasność stosunkowo niską aby mi oczy nie wypaliło. Co byście zrobili na moim miejscu? Czy wszyscy posiadacze tego Oleda mają te pasy? Możesz wstawić zdjęcia jak to wygląda? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ezils 9 Napisano 13 Października 2016 Na szybko zrobione zdjęcia. Dodam, że aparat przeklamuje, zbyt duży kontrast i jasność, kolory inne. Ostatnie zdjęcie to 5% jasności, nie jest to aż takie straszne - to przez telefon. Oglądając resztę materiałów w ogóle tego nie widać, obraz jest świetny. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomek_kr 0 Napisano 14 Października 2016 Witam, ja mam takie przebarwienie na jasnym (jak na pierwszym zdjęciu) tylko u mnie jest równomierne pionowo i występuje na samym środku więc w scenach na białym dostrzegalne jest to w znikomym stopniu. W skalach szarości nie mam pasów albo są minimalne. To wszystko zależy od matrycy jaka się trafi. Co do jasności ja używam ustawień bardzo ciemnych od zawsze i monitorów komputerowych i TV. W tym LG używam ustawień: w trybie Isf Eksper 2 - jasność OLED pomiędzy 40 a 60 w zależności od pory dnia, jasność na 44, kontrast 90, gamma 2.4. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ezils 9 Napisano 15 Października 2016 Dzięki za info Tomek. Z Twoimi ustawieniami to serio bym stracil sporo na obrazie. Coś musi być nie tak z matrycą u mnie. Tak czy inaczej decyzja już podjęta. TV zwracam. Poczekam jeszcze na spadek cen i wezmę chyba model z tego roku, 55B6J. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianos2345 4 Napisano 15 Października 2016 Dnia Thursday, October 13, 2016 o 22:27, ezils napisał: Dalej zachwycam się obrazem z OLEDa, ale pamiętacie jak wspominałem o pasach na jasnym i ciemnym szarym tle? Zaczeły mnie denerwowac, szczególnie w zimowych sceneriach. Wg LG nie jest to podstawa do reklamacji - więcej powiedzieliby jakby zobaczyli zdjęcia. Pionowe 3-4 pasy z tintem od górnej do dolnej krawędzi ekranu. Mam jeszcze prawie tydzień na oddanie TV i zastanawiam się czy nie olać tego... Wolnego od tego typu wad OLEDa podobno nie ma, ale może jak będą mniejsze pasy z mniejszym tintem to nie będzie to mimo wszystko raziło. PS. Czy macie laga w dźwięku aplikacji YT przy przełączaniu klipów pilotem? PS2. Wspominałem o ciemnym obrazie w moim TV. Obecnie w trybie Isf Eksper 2 mam jasność OLED na 91, jasność na 44, kontrast bliski 95, gamma 2.2. Dopiero wtedy obraz mnie zadowala. Oglądam głównie wieczorami/w nocy. To jest normalne? Jedni są bardziej wrażliwi na światło niż inni, ale mimo wszystko odnoszę wrażenie, że może jest coś nie tak z egzemplarzem. Dla przykładu na 2 monitorach w domu ustawiam jasność stosunkowo niską aby mi oczy nie wypaliło. Co byście zrobili na moim miejscu? Czy wszyscy posiadacze tego Oleda mają te pasy? Możesz wstawić zdjęcia jak to wygląda? 1 godzinę temu, ezils napisał: Dzięki za info Tomek. Z Twoimi ustawieniami to serio bym stracil sporo na obrazie. Coś musi być nie tak z matrycą u mnie. Tak czy inaczej decyzja już podjęta. TV zwracam. Poczekam jeszcze na spadek cen i wezmę chyba model z tego roku, 55B6J. A może zamiast tego Oleda można by sie zainteresować Panasoniciem CX800? Co myślicie? 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 16 Października 2016 Każdy ma pasy w oledzie, ale nie każdemu aż tak przeszkadzają. Wbrew pozorom ciężko zobaczyć to przekłamanie przy oglądaniu normalnej treści, a nie plansz testowych Podobnie z przebarwieniami, choć na powyższych zdjęciach wyglądają na bardzo duże, ale nie wiem na ile to kwestia aparatu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pyczkens 1 Napisano 17 Października 2016 Gdyby ktoś rozważał to w MM 910v jest obecnie po 6099 złociszy. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianos2345 4 Napisano 17 Października 2016 9 godzin temu, pyczkens napisał: Gdyby ktoś rozważał to w MM 910v jest obecnie po 6099 złociszy. A na allegro można go wyrwać już za 4999... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pyczkens 1 Napisano 17 Października 2016 Ha! Prawda, że genialna cena? Guzik! Jeden w tej cenie ma rysę, a drugi martwe piksele. Więc ani to telewizory nowe, ani telewizory pełnowartościowe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
adrianos2345 4 Napisano 17 Października 2016 37 minut temu, pyczkens napisał: Ha! Prawda, że genialna cena? Guzik! Jeden w tej cenie ma rysę, a drugi martwe piksele. Więc ani to telewizory nowe, ani telewizory pełnowartościowe. To widać gdzie jest haczyk w cenie... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Evil Khan 4 Napisano 23 Października 2016 Cześć, prośba o pilną pomoc w wyborze i decyzji. Jestem szczęśliwym posiadaczem Samsunga 55H6400AW - dla mnie dobry model ale z miesiąc temu strzeliło mi do łba by sobie może zmienić :/ Naczytałem się, najeździłem, naoglądałem. Mam listę modeli ale dziś stanąłem przed jeszcze jednym dylematem. OLED EG910V Nowy za około 5 tys. czy Sony 65X8505C za około 6 tys ? Oled - czerń, kontrast, ale na minus pasywne 3D (na którym mi zależy) i matryca 60Hz (czy może jednak 120 ?) a obecnie mam 120 więc nie chciałbym sobie pogorszyć. Sony - wszytko super, 4K (nie wiem po co mi), 3D (dość dobre i działają okulary z Samusnga), 65 cali - ale zagadka ceny tkwi w tym że to powystawowa sztuka z 4400 godzin przepracowanych (około 360 dni po 12 h grania non stop w sklepie). - Wchodzić w to ? Stan wizualny bardzo dobry. Sony to Sony. Jest gwarancja pełna jak coś Co wybrać wg was ? Czy nie zmieniać i będzie najtaniej i po dylemacie (treść to 90% Blu-ray, czasem gra PS4, rzadko TV). 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach