Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

posiadam sharp lc-46le925e to stary model ale bez porównania lepiej świeci na nim pulpit i cała reszta.

Witam

Zdecydowanie przesadzasz ja posiadałem 812, obecnie 830 widziałem też 925 - jakość obrazu na tych telewizorach jest przeciętna. Dałem się naciągnąć na quattrona po przeczytaniu fałszywego testu na konkurencyjnym forum. Uważam że quattrony pod względem jakości obrazu to to słebe telewizory jakie wypuścił Sharp. Jak to można w ogóle porównać do oleda. Banding - (mecze piłkarskie koszmar = latające paski), po rozgrzaniu matrycy pojawia się cloudnig, są też jaśniejsze krawędzie pionowe, fatalna czerń, słabe kąty pionowe, nienaturalne kolory - żółte twarze i żadna kalibracja zbyt wiele tu nie pomoże.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ważne , że obraz w Sharpie kiepski ale za to Mozilla wygląda super :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oczywiście, propagandy widzę ciąg dalszy :lol: przecież napisałem, że się poddałem, mam paskudne kolory, zero czerni i w ogóle ohydnie mi ten tv świeci.

Edytowane przez kvaun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Zdecydowanie przesadzasz ja posiadałem 812, obecnie 830 widziałem też 925 - jakość obrazu na tych telewizorach jest przeciętna. Dałem się naciągnąć na quattrona po przeczytaniu fałszywego testu na konkurencyjnym forum. Uważam że quattrony pod względem jakości obrazu to to słebe telewizory jakie wypuścił Sharp. Jak to można w ogóle porównać do oleda. Banding - (mecze piłkarskie koszmar = latające paski), po rozgrzaniu matrycy pojawia się cloudnig, są też jaśniejsze krawędzie pionowe, fatalna czerń, słabe kąty pionowe, nienaturalne kolory - żółte twarze i żadna kalibracja zbyt wiele tu nie pomoże.

Pozdrawiam

często oglądam na n+ ligę eng, wczoraj zerkałem z doskoku Liverpool – Tottenham jak i naszych kopaczy z ekstraklasy i ja nigdy żadnych latających pasków nie widziałem, gdzie przeżył on cały mundial i mistrzostwa europy :) zaś do pracy z kompem, czyli mała czcionka i co najważniejsze wyraźna bez żadnych cieni ,przebarwień i innych cudów, przeglądarka jak i pulpit to ten oled do pięt mu nie sięga i tyle w temacie, wczoraj widziałem Star.Wars...BluRay.1080p.AVC.DTS-HD.MA.7.1 i to w zupełności mi wystarczy, wszystko super wyglądało.Od dobrego miesiąca byłem tak nakręcony na tego oleda, że prawie już chciałem go w ciemno brać, ale po przetestowaniu go zdecydowałem się jednak zainwestować np w BenQ W2000 koszt 4557zl ewentualnie coś innego plus jakiś dobry ekran i będę miał stówę na filmy a nie 55c, zaś ten słaby sharp dalej będzie mi służył za monitor i zwykły tv.

Edytowane przez kvaun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i sam zamówiłem. ceny w granicy 6800-6900 wiec stwierdziłem ze warto ;) We wtorek odbieram :D

Wysłane z mojego SM-N910C przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo przy filmach tego nie widać :)

Po prostu niektórzy wolą oglądać plansze testowe zamiast delektować się świetną jakością obrazu z dobrego źródła ;)

Spodobał mi się argument kolegi.

Więc wczoraj próbowałem wytłumaczyć żonie, że silnik w jej samochodzie gubi zapłony tylko ok. 1500 obr/min. I to tak tylko troszkę. A przecież w tym zakresie obrotów się nie jeździ. Powyżej 2000 ciągnie jak złoto.

Niestety nie zadziałało i muszę jechać do mechanika :(

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mi się, żeby przeznaczeniem tego tv było używanie firefoxa przez większość czasu. Został stworzony do oglądania filmów. Do korzystania z przeglądarki na codzień są inne, bardziej dopasowane rozwiązania.

Jakbyś wsiadł w strego diesla i się dziwił, że odcina zapłon przy 4000rpm, gdy nowe Lamborgini ciągnie do 12000.

Każde urządzenie ma swoje przeznaczenie, a ten oled najlepiej się sprawdza przy oglądaniu filmów z dobrego źródła. Ja i zapewne większość posiadaczy właśnie po to go kupiliśmy. LG go nie reklamuje jako idealnego do firefoxa, w kompelecie dawali Star Wars na BD, co może być jednoznaczną wskazówką ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wydaje mi się, żeby przeznaczeniem tego tv było używanie firefoxa przez większość czasu. Został stworzony do oglądania filmów. Do korzystania z przeglądarki na codzień są inne, bardziej dopasowane rozwiązania.

takie dopasowanie to 70" firmy iiyama z Czas reakcji 6 ms! ciężko powiedzieć jak na czymś takim wygląda film ale myślę, że fajnie świeci.Wersja 55" jest w podobnej cenie co oled.

Edytowane przez kvaun

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

panowie jakie polecacie filmy z dobrą czernią ? :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Grawitacja

Star Wars :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sin city: Miasto grzechu :)

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewnie trzeba mieć specjalnego pilota, żeby wejść w menu serwisowe.

Na avs forums ludzie piszą o ilości przepracowanych godzin i byłem ciekaw, ile już u mnie nabiło :)

Widziałem na yt że jest taka opcja, ale to był firmware 04.00.29...

był u mnie dzis facet z LG serwisu mial serwisowego pilota

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktoś z was wie ile ten oled może kosztować u producenta? bo cena dość szybko szybują w dół, on teraz stoi na ceneo za 6887,00 zaś MM i spółka dalej na siłę podtrzymują złodziejską za niego cenę, jeszcze taki miesiąc podcinek na ceneo i okaże się, że ta nowa technologia będzie warta już 5k :D albo i mniej co wtenczas będzie adekwatne do niektórych niedociągnięć które on ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tv magia - jak ktoś tak jak ja (miałem w805b) zastanawia się nad przejściem..... obraz bajka...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena już niższa na portalu na "A" 6699....

A na olx ktoś dwa dni temu z "wymiany gwarancyjnej" sprzedał za 6000...

-->>

PS. Śledzę trochę ceny bo szukam od 3 lat zamiennika dla 42' plazmy (2009rocznik) i prawie się zdecydowalem.

Edytowane przez wing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

miałem kupić u tego kolesia za 6699 ale czas oczekiwania na tv był bodaj 2 tyg

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ostatnio zauwazylem ze na nowym sofcie 4*90 wszytko bardziej miga, flicker na 24p zwiekszyl sie, ciekawe kiedy nowy soft bedzie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po 3 dniach jestem mega zadowolony. Jedyne co zmieniłem na razie, przed kalibracja, to temperaturę barw z ciepłe 2 na ciepłe 1 - dużo lepiej przy takiej konfiguracji wygląda imo kolor biały. Jak dla mnie nowa jakość :)

Edytowane przez Ziku71
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie tez jest widoczny. Widać taki przekaz.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie na EC930 też tak jest.Na EG 920 u kumpla też.

Być może to jakiś "system" ochrony przed powidokami...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakaś szansa ,ze ten TV stanieje w ciągu kilku następnych miesięcy ??. Może na Euro w Czerwcu? Do 6 października muszę kupić jakiś tv . tylko cena wciąż jest dla mnie za duża .No i nie wiem, czy czekać czy się rozglądać za innym?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakaś szansa ,ze ten TV stanieje w ciągu kilku następnych miesięcy ??. Może na Euro w Czerwcu? Do 6 października muszę kupić jakiś tv . tylko cena wciąż jest dla mnie za duża .No i nie wiem, czy czekać czy się rozglądać za innym?

Na pewno coś jeszcze pójdzie w dół...Tylko za jaką cenę chciałbyś go kupić?..bo możesz się nie doczekać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi