Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie też ich nie zaobserwowałem. Zdarzają się pewnie w egzemplarzu jednym na 10000, albo widzą je tylko wybitnie wrażliwi obserwatorzy ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

..................................

Jeszcze pytanie o pasy na ciemnych scenach o których na początku tego wątku opisywał #PiPoL - czy już coś poprawiono, że nikt tego tematu nie porusza ?

U mnie takich pasów nie ma.

U mnie też ich nie zaobserwowałem. Zdarzają się pewnie w egzemplarzu jednym na 10000, albo widzą je tylko wybitnie wrażliwi obserwatorzy ;)

tez sie przygladalem z odleglosci metra, poltora, dwoch, w koncu tak jak siedze 2.5-2.8 i albo mam oczy tak umeczone ze tego nie widze, albo tych pasow ewidentnie nie ma :huh::blink:^_^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja w swoim modelu po naprawdę dogłębnym się przyjrzeniu da się lekko dojrzeć takie pasy w moim modelu. Bardzo rzadko się pokazują.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpalcie Netflix to je zobaczycie od razu jak wyświetli się logo.

Pytanie do tych którzy wiedzieli pasy, a robili kalibracje. Czy cokolwiek się zmieniło i widać je mniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pasów nie widziałem ani przed ani po kalibracji. Netfilxa używam od chwili, gdy stał się dostępny (i sobie chwalę).

Jak wysoko masz ustawioną jasność? Może to jest problem? U mnie przy nastawie "dziennej" lewa krawędź (jej dolna połówka) jest za bardzo podświetlona i w nocy na czarnym tle widać to podświetlenie. No ale to dla nastawy dziennej, nie widać tego dopóki wpada choć minimum światła do pokoju. Jak się przełączę na tryb "nocny" to nadmierne podświetlenie znika i czerń jest idealna.

Innych niedogodności nie zauważyłem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja miałem 2 (dwa) egz. jeden po drugim i co ciekawe

w pierwszym starszym w produkcji o ok 3 miesiące szare cieniowało i na białym widziałem minimalne zaróżowienie w lewym i prawym górnym rogu

w drugim nowszym z listop. 2015 problemów z szarościami BRAK ale cały lewy bok mocno różowy na 1/5 szerokości - jak to raz zauważysz to wiecznie dostrzegasz na białym, szarym a nawet i ciemniejszych...

myślę, że każda matryca ma jakieś indywidualne skłonności do indywidualizmu

podobnie jak każda ma mniejsze lub większe odkształcenia powierzchni = szczególnie na dole i po bokach dokładnie na wysokości zmiany grubości pleców = pewnie są tam zatrzaski lub punkty montażowe.

czy ktoś może wyjaśnić mi dlaczego w sygnale tv na AV1 audio wychodzi w analogu

ale przy innych źródłach niż tv cisza....?

skoro jest w sygnale tv może warto pokłonić się do działu technicznego LG aby w nowych softach otworzyli samo audio w analogu dla/z innych źródeł ?

Edytowane przez dlaczego
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej nie "zwalać" jedynie konsekwentnie pilnować i nie pomagać - bo będą mieli na kogo...

matryce i tak fabrycznie są mniej lub bardziej pofalowane = szczególnie po obwodzie /najgorzej w dolnej części i na pionowych bokach przy zmianach grubości obudowy i w samych górnych rogach; górna krawędź i środek matrycy zwykle jest idealnie /

tragicznie to widać przy ( WYŁĄCZONYM ) w słonecznych refleksach odbijających się poświat mebli, okien, innych linii pionowych

mam specjalnie zrobionych parę fotek ale nie bardzo mi idzie z ich podpięciem do postu

moja tez troche pofalowana na dole, w ogladanu na wprost to wcale nie przeszkadza,

gorzej w bardzo sloneczny dzien pod ktem wiekszym niz 60 stopni

wyglada jakby telewizor dostal pare razy z buta;

dodam ze za ekran nigdy nie zlapalem

przy podejsciu do telewizora wszystko wyglada normalnie,

jesli przyjrzec sie dolnej krawedzi

to matryca w niektorych miejscach bardziej glebiej w ramie ; ok 3 mm roznicy w 2och miejscach

musze zadzwonic do LG .. zobaczymy co oni na to - wymiana TV ? czy cecha charakterystyczna ?

w pierwszym starszym w produkcji o ok 3 miesiące szare cieniowało i na białym widziałem minimalne zaróżowienie w lewym i prawym górnym rogu

w drugim nowszym z listop. 2015 problemów z szarościami BRAK ale cały lewy bok mocno różowy na 1/5 szerokości - jak to raz zauważysz to wiecznie dostrzegasz na białym, szarym a nawet i ciemniejszych...

podobnie jak każda ma mniejsze lub większe odkształcenia powierzchni = szczególnie na dole i po bokach dokładnie na wysokości zmiany grubości pleców = pewnie są tam zatrzaski lub punkty montażowe.

czy ktoś może wyjaśnić mi dlaczego w sygnale tv na AV1 audio wychodzi w analogu

ale przy innych źródłach niż tv cisza....?

skoro jest w sygnale tv może warto pokłonić się do działu technicznego LG aby w nowych softach otworzyli samo audio w analogu dla/z innych źródeł ?

ja mam w prawym dolnym rogu lekko zielony, widac na czarno bialych filmach ; pisalem to o tym wczesniej na tym forum;

mimo wszytkich tych 'defektow' i tak nie mam mowy o powrocie do LCD,

ktore tez nie sa idealnie proste

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakoś to przeszkadza przy codziennym użytkowaniu?

Ja rozumiem, że jeśli przy oglądaniu filmu jest coś nie tak, widać pasy, część ekranu ma różowawy kolor, itd, ale doszukiwanie się na siłę, że przy planszy z 2-5% szarym widać dwa pasy albo matryca w jedym miejscu jest 3mm cofnięta... Jeśli przy normalnym oglądaniu i niedopatrywaniu się na siłę nic nie widać, to po co tak sobie psuć radość ze świetnego telewizora? Lepszego i tak nie da się kupić póki co ;)

W każdym egzemplarzu każdej marki da się znaleźć niedokonałości.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież w teście było takie zdjęcie:

100.jpg

Ten biały nie jest biały. Co tu dywagować. Dla mnie dyskwalifikacja.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy oglądaniu BD, DVD, czy telewizji kompletnie tego nie widać, nawet jak pokazują śnieg czy blade niebo. Przy włączeniu białej planszy jest to LEDWO widoczne, przynajmniej na moim egzemplarzu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale jakoś to przeszkadza przy codziennym użytkowaniu?

Ja rozumiem, że jeśli przy oglądaniu filmu jest coś nie tak, widać pasy, część ekranu ma różowawy kolor, itd, ale doszukiwanie się na siłę, że przy planszy z 2-5% szarym widać dwa pasy albo matryca w jedym miejscu jest 3mm cofnięta... Jeśli przy normalnym oglądaniu i niedopatrywaniu się na siłę nic nie widać, to po co tak sobie psuć radość ze świetnego telewizora? Lepszego i tak nie da się kupić póki co ;)

W każdym egzemplarzu każdej marki da się znaleźć niedokonałości.

nie przeszkadza :)

na moim blyszcacym LCD przy ogladaniu meczu w dzien wyraznie bylo widac tylko wynik ;P

jesli jestes swiadom co kupujesz, to trzeba sieliczyc z wystapieniem tych 'niedogodnosci'

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja preferuję zakupy "bez niedogodności" ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy oglądaniu BD, DVD, czy telewizji kompletnie tego nie widać, nawet jak pokazują śnieg czy blade niebo. Przy włączeniu białej planszy jest to LEDWO widoczne, przynajmniej na moim egzemplarzu.

Dokładnie. 910 to praktycznie perfekcyjny TV pod względem obrazu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To podaj jakiś model telewizora "bez niedogodności". Nawet z tych starszych. Bo jeśli mamy się czepiać wszystkiego to wynika z tego, że... nie posiadasz żadnego telewizora.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie prowokuj. ;)

Ile razy w normalny użytkownik TV ogląda białą planszę ?

Mam 930, także ma podobne mankamenty ale nigdy przy normalnym użytkowaniu nie spostrzegłem żadnych niedogodności.

Jeżeli ten TV miałby służyć jako ekran dla profesjonalnej pracy, to wiadomo.

Ale dla oglądania BD, sat, net to żaden problem.

Edytowane przez netquest
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli użytkownik ogląda naziemną tv to bardzo często ma okazję zobaczyć prawie białą planszę przy okazji reklamy niby się ich nie ogląda ale jednak oko zauważa tą dziwna biel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A martwe pixele w telewizorach Wam nie przeszkadzają?

Przecież to tylko jeden, maksymalnie kilka z kilku milionów :). O co sie czepiać ;)?

A poza tym przecież zaje-bi-ście świeci. Kolory, kontrast, czad.

BTW moja plazma nie ma takich jaj z kolorami na bieli.

Dokładnie. 910 to praktycznie perfekcyjny TV pod względem obrazu.

;)

100.jpg

:P

Czy na tym portalu nie zabijamy się czasem aby czerń była czarna, a biel biała?

Albo, żeby kolory były prawdziwe po kalibracji ... NA CAŁEJ POWIERZCHNI EKRANU ... jak chciał reżyser?

:D:lol:;)

Pozdro

Mam nieodparte wrażenie, że wszyscy obecni posiadacze OLEDów, po ich zakupie zakładają "końskie" klapki na oczy i przestają dostrzegać rzeczy oczywiste i ważne.

Każda pliszka swój ogonek chwali? Tak to było? :)

Dalej uważam, że na tą chwilę OLEDy dają najlepszy ze wszystkich telewizorówobraz ale ... nie perfekcyjny. I mający dalej DUŻO wad. Co jest opisywane w każdym teście. Wystarczy to tylko wyczytać. Ale człowiek jest tak skonstruowany, że jak jest na kupnie to podświadomie czaerwone lampy wyłącza :).

Dlatego dalej OLEDa nie ma w mojej sypialni. Czekam. A w salonie nie zawiśnie. Chyba, że będzie miał 120" i będzie zwijany jak ekran. Pewnie kiedys doczekam bo zwijane ekrany Philips pokazywał na IFA już chyba z 15 lat temu.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byś nie pisał to i tak najlepszy TV na rynku pod względem obrazu :lol:;) I powinien wisieć w każdej sypialni jak ktoś ma 7K na TV i chce najlepszego obrazu do filmów. Za 3 lata można sobie wymienić na nowy. Ja mam już prawie 2 lata i jest perfekt. A zawsze napiszę jak jest bo Kuro był wypalony i ZT60 też jest wypalony ;p Ale wiem wiem, tutaj jest parę osób co nie mają ani powidoków ani wypaleń. Zawsze ktoś się taki trafi ; )

I nic tutaj nie mają do rzeczy klapki na oczach ^_^ . Nie wiem czy to tak trudno pojąć, że pojawiła się technologia na którą czekaliśmy. Czyli idealna dla maniaków kina i filmów. TV są już załatwione. Teraz marzenie by taką jakość w końcu kiedyś ujrzeć na 100".

• Lubię 4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co byś nie pisał to i tak najlepszy TV na rynku pod względem obrazu :lol:;) I powinien wisieć w każdej sypialni jak ktoś ma 7K na TV i chce najlepszego obrazu do filmów. Za 3 lata można sobie wymienić na nowy. Ja mam już prawie 2 lata i jest perfekt. A zawsze napiszę jak jest bo Kuro był wypalony i ZT60 też jest wypalony ;p Ale wiem wiem, tutaj jest parę osób co nie mają ani powidoków ani wypaleń. Zawsze ktoś się taki trafi ; )

I nic tutaj nie mają do rzeczy klapki na oczach ^_^ . Nie wiem czy to tak trudno pojąć, że pojawiła się technologia na którą czekaliśmy. Czyli idealna dla maniaków kina i filmów. TV są już załatwione. Teraz marzenie by taką jakość w końcu kiedyś ujrzeć na 100".

Dokładnie to samo napisałem. OLED to najlepszy w tej chwili telewizor. ALE NIE PERFEKCYJNY W SKALI BEZWGLĘDNEJ !!! Dalej ma mankamenty. O których wszyscy na świecie piszą, tu także.

Ale mam nadzieję, że LG poprawi wszystkie niedomagania wieku dziecięcego. Lepsze wrogiem dobrego. Nie stanie się to szybko jeżeli nie będzie oddechu konkurencji na plecach. A na razie nie ma i się nie zanosi. Dlatego uważam, że świadomie dopuszczają właśnie takie kwiatki. I ja nie zamierzam się z tym godzić i na razie mój głos nie opuszcza mojego portfela :).

Klapki są. Te klapki nie zauważają po zakupie tego obrazu, który już dwa razy powtórzyłem :). Jak wydałeś dużą kasę to musisz być zadowolony, no nie? ;).

Chyba, że LG uważa, że telewizor nie powinien oddawać wiernie palety barw i że białe nie musi być białe. A może WY też tak uważacie ???

Technologia na którą czekaliśmy?

Postęp ma to do siebie, że niedługo powstanie nowa technologia, lepsza, szybsza, ładniejsza :). I super, i o to chodzi. Szkoda, że w audio tak nie ma :ph34r::(:angry: .

To się nazywa ... brak powtarzalności w procesie produkcyjnym i byc może to jest największa "tajemnica" LG ;). Matryce nie są powtarzalne na całej powierzchni w procesie produkcyjnym. Taka moja teoria spiskowa. Ale nie ma czasu. Trzeba tłuc i sprzedawać TV takie jakie są tu i teraz i zmaksymalizować zyski zanim konkurencja się ocknie i dogoni. Przypominam wszystkim, że z punktu widzenia LG chodzi ... WYŁĄCZNIE O KASĘ, a nie zadowolenie klienta. No chyba nie ma tu żadnego naiwnego, który myśli, że jest inaczej?

To prawie jak w polityce. Czy w programie 500+ politykom chodzi o dobro naszych dzieci ??? NIE, chodzi o kasę, stołki i o władzę :P:o:D .

A wracając do meritum przypomnijcie sobie proszę jak fatalnie wyglądały pierwsze plazmy. A było to jakieś 17-18 lat temu. Zapewne OLED potrzebuje jeszcze czasu, podobnie jak potrzebowała go technologia PDP i LCD.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety nie masz racji. Nie ma żadnego powodu by obawiać się takich rzeczy o których piszesz. Nie ma żadnych problemów wieku dziecięcego w najnowszych modelach (ten co ja mam miał chociaż akurat nic mi się nie dzieje). Niestety przez takie powtarzanie postów od innych jak twoje (a Ci co tak piszą albo robią to celowo bo internet wszystko przyjmie, albo nie mają oleda albo trafili na wadliwy tak samo jak jest cała masa wadliwych lcd czy kiedyś plazm). My nie dawno odpakowaliśmy 10 OLEDów, wszystko były włączone i skalibrowane, jeden po drugim. Każdy był idealny pod względem budowy i obrazu. Dlatego mając takie doświadczenia mogę coś napisać sensownego w tym temacie. Nie czytam innych bo cholera wie czy to ściema czy nie (ja nie czuję się anonimowy w sieci a te opinie są w 95% od anonimów) tylko opisuję swoje doświadczenia "z życia wzięte". Naprawdę dużo większe problemy były w plazmach a i LCD tak samo się psują, mają pixele wypalone itd. A przy tym jaką jakość daje OLED to nie mam pytań co brać do filmów. Czekać można co najwyżej na +65" bo nawet 65" jest już w sensownej cenie dla maniaka. A 55" to już żadne wyzwanie.

Kto kupi OLEDa zawsze napisze, że jest wow. Bo jest i to całkowicie naturalne. A 7K to nie jest duża kasa dla kogoś świadomego kto potrzebuje dobrego TV i wie co kupuje i ma często +10K do wydania. Ot, średnio-wyższej klasy TV tyle kosztuje (7-8K).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gmeru, czy ty jak mawiał Kargul w Kochaj albo rzuć "jesteś breszczaty na jedno oko" (Kargul : - Eee,jakby ja breszczaty był na jedno oko to by może i uwierzył, już my raz kabana pastą na dzika przerobili, ale w druge strone nie da rady...) ;)?

Czy to jest Twoim zdaniem prawidłowa biel na zamieszczonych PRZEZ WAS na zdjęciach z testowanego egzemplarza? Tylko proszę nie wyjeżdżać z galerią przekłamań bo ona nie ma tu nic do rzeczy.

Każdy może pójść do Media Marktu i zobaczyć na własne oczy. Na tym to polega.

Wszystkim zawsze mówię i piszę, zanim coś kupicie popatrzcie na własne oczka i posłuchajcie na własne uszka, najlepiej w swoim własnym pomieszczeniu.

Na koniec powtórzę chyba po raz trzeci jasno i wyraźnie: OLED na dziś jest najlepszym telewizorem ale ma też ... WADY !!!

I warto o tym wiedzieć i o tym pamiętać.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja napisałem jak jest bo testuję i obcuję z tym na co dzień. I tyle. Ty nie. Więc nie muszę już nic więcej pisać :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jeszcze jeden przykład. Z testu jednego z projektorów niższej klasy zamieszczonego ostatnio na portalu. Jasność podobna, ok. 300 kandeli, do tego OLEDa.

Wiem, jeden to telewizor OLED dla przypomnienia,

100.jpg

drugi projektor ViewSonic. Voila:

100.jpg

Tu nie mamy aż tak strasznych zafarbów na ekranie jak w OLEDzie ale wprawne oko je dostrzeże. I nie mam na mysli wyłącznie tego różu w prawym górnym rogu, Tu większą wadą jest spadek jasności w rogach.

Ale ... w podsumowaniu tego testu tą wadę wyraźnie wypunktowano, a równomierność w OLEDzie była opisana jako zaleta.

No to jak jest ???

A może to ja jestem breszczaty na oba oka ??? ;):P:D:lol: .

To są perfekcyjne obrazy? Jak sądzicie?

Ja napisałem jak jest bo testuję i obcuję z tym na co dzień. I tyle. Ty nie. Więc nie muszę już nic więcej pisać :lol:

I lepiej nie ciągnijmy poruszonego przez Ciebie aspektu ;).

Ty testujesz, a MY SZARAKI patrzymy, czytamy i oceniamy. I mamy swoje oczy i swój rozum. I do tego wszystkich zachęcam. Wyciągajcie wnioski.

I czasem widzimy to co pokazałem i to o czym napisałem.

To nie audio gdzie wszystko jest subiektywne, to video gdzie jak mawia Maciej Koper wszystko jest mierzalne. I jest, jw. na obu obrazkach.

A na koniec obrazy z topowych projektorów testowanych przez Gmera i Macieja, do porównania z tymi kwiatkami z początku postu:

JVC:

f_100.jpg

SONY:

100.jpg

laserowy EPSON:

f100.jpg

Jakieś komentarze co do jakości bieli i jednolitości jasności w porównaniu do rzeczonego i wspaniałego OLEDa?

Wiem, wiem, zaraz ktoś napisze, że nie mają czerni takiej jak OLED. To zanim ktoś to napisze proponuję obejrzeć obrazy z takich projektorów w zaadaptowanym pomieszczeniu z czarnymi, matowymi ścianami. Wtedy będziemy mogli dyskutować jak jak mam nadzieję, dalej Gmeru będzie dyskutować ze mną nt. tej wspaniałej jednolitej bieli tego OLEDa :). Bo Gmeru widział, testował i ma porównanie. Podobnie jak ja ;).

To na koniec jeszcze starszy brat LG czyli 930-ka:

59.jpg

A czy w OLEDzie można to zrobić lepiej? Na matrycy od tego samego producenta? Ano popatrzcie, Panasonic 950:

100.jpg

Dalej nie jest idealnie, równomierność na projektorach jest lepsza ale ... tutaj nie ma tych zafarbów.

Dlaczego tak się dzieje?

Podywagujmy:

Panasonic kupuje od LG selekcjonowane matryce. I płaci za to oczywiście drożej. Ale efekt jest jak powyżej. Obraz 100% bieli z Panasa w porównaniu do LG to niebo z ziemia.

A LG robi z OLEDa 55' ... swojego rodzaju"rynkową masówkę". Oczywiście dla zamożniejszego klienta. I wkłada wszystkie matryce jak leci. I stąd może brać się m.in. niższa cena na poziomie 8 tysięcy złotych. Ciemny lud ogląda, czyta, w końcu to są w tej chwili najlepiej świecące telewizory (dalej to twierdzę !!!) i ... kupuje. Sprzedać jak najwięcej, zarzucić rynek, zdetronizować Samsunga z najwyższego stopnia podium. Kasa, kasa, kasa, kasa.

:)

No to zobaczmy jak to wygląda u LG w modelu 960:

100.jpg

DejaVU? Czy to na pewno nie Panasonic?

I cała moja teoria spiskowa się rypła?

I tak i nie. Widać, że można zrobić dobrą matrycę OLED 65" 4K. Ale jak pokazują przykłady 910 i 930 coś z tymi fullHD może być nie halo. A te "wgniecenia"? Po taniości Mości Państwo, po taniości. Ja wymagałbym jednak jako klient jednak ... jakości :). Tzw. sprzeczność interesów.

Jakość może być, w telewizorze z droższym panelem za duuuużo większą kasę. W końcu te dwa projektory JVC i SONY też nie kosztują mało.

Kasa, kasa, kasa ...

Dobrej nocy życzę.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkim zawsze mówię i piszę, zanim coś kupicie popatrzcie na własne oczka i posłuchajcie na własne uszka, najlepiej w swoim własnym pomieszczeniu.

Aż postanowiłem coś napisać jako bierny czytający. To jak w końcu? Według Ciebie lud ma czytać testy, które non stop cytujesz czy oglądać w sklepie na materiale demo z warunkami nie mającymi nic wspólnego z tym co mamy w domu? Cały czas podniecasz się białą tablicą. Oglądasz białe tablice? :lol::lol::lol: Bo chyba sam nie wiesz już co piszesz. Określ się skoro już zabrałeś głos w temacie telewizora, którego nie masz i nie znasz.

Edytowane przez kozak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

User zarejestrowany 1 lutego 2006 roku? I całe 5 postów? I akurat pojawia się właśnie w tym gorącym momencie dyskusji, że AŻ POSTANOWIŁ NAPISAC ???

Unbelivable ;) ... Jaśko Pawlak w Samych swoich, o czym poniżej też użył raz tego słowa. Może będzie okazja wyszukać.

Uśpione konto pod którym ukrywa się ... :D:P:lol: ? Chwyty poniżej pasa rodem z przedszkola. Nie dam sie sprowokować tym razem :ph34r: .

Napiszę tak:

zapuść sobie znajomy kolego czarno-biały fim np. cytowany przeze mnie często choć z innych powodów film Sami swoi (oryginalna edycja, a nie polsatowska kolorowanka) albo np. The Gold Rush (Gorączka złota) z 1925 roku, po restauracji obrazu, z Charlie Chaplinem. Jest tam bardzo duzo scen z białym śniegiem.

Jesli ta tematyka Ci nie pasuje to proponuję dwa filmy z Orkiestrą Glenna Millera, Orchestra Wives, tu kawałeczek:

i Sun Valley Serenade, także w klimatach zimowych:

Jak obejrzysz to ... będziemy mogli podyskutować. Sorry.

Aaaa ... i czytaj i cytuj ze zrozumieniem ... najlepiej w swoim własnym pomieszczeniu.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi