Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

7800, pod warunkiem ze sie wezmie dodatkowe 5lat gwarancji za 850zl i taka cene mozna uzyskac w saturnie, za nowy niemacany, zapakowany w kartonie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przewidziało ci się, w gazetce jest model 65EC970

Edytowane przez jtd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@dlaczego;

czyli w żadnym wypadku nie kupować OLED LG.

Np. to co mi polecisz...

nie twierdzę, żeby nie kupować alternatywa to

Panasonic TX-65CZ950E

KUPOWAĆ, KUPOWAĆ oled`a = i to z linii LG "wyższej" 960 itp. = dla koneserów i zasobnych fanów 4K, a przynajmniej poprzedni model 980

dla rozsądniejszych i mających wątpliwości finansowe zdecydowanie obecny fullhd 910 lub poprzedni 930

oled = OBRAZ

oled pozbawiony jest wad i przypadłości dotychczasowych matryc led - a wręcz kumuluje zalety poszczególnych odmiennych technologii lcd

moje jedyne wątpliwości i rozterki dotyczyły wyłącznie 910 i głównie w temacie "poza obrazowym"

prosty przykład jedynie w tym modelu nie ma wyjścia słuchawkowego i jesteśmy skazani na dedykowane BEZPRZEWODOWE słuchawki lub dodatkowy osprzęt nagłośniający z którego kuchennym sposobem można cofnąć fonię na słuchawki

poprzedni model miał w 930 ?!?

nie ma usb 3.0 jedynie 3szt wers. 2.0 - kolejne cięcie księgowych = poprzednio było = czym to zaowocuje w przyszłości jeszcze nie wiem = ale mogą być problemy z zapisem/nagraniem fullhd w jakości 1080_P

przy zakupie zwracam ( tym zbzikowanym) uwagę na dość problematyczną krzywiznę matrycy = nawet wyjmując z kartonu nie dajcie się zwieść że jest leciutki i ZŁAPIECIE PALCAMI za ekran !!!

wszystko jest tak cieniutkie i tym samym wiotkie że mniej lub bardziej się odkształci - normalny kowalski tego nie dostrzega ale są tacy jak mi podobni...

w normalnych warunkach tego nie dostrzega się ale przy refleksach dziennych i nocą w ciemnych scenach boczne refleksy się deformują i nie są równomierne

miałem przed sobą już 3 szt i każdy miał na dole lub po bokach lub górze mniej lub więcej takich miejsc i podejrzewam że wynikały ze sposobu wypakowywania i montażu na statywie oraz samego wyłuskiwania z kartonu; producent przewidział to robiąc dolne podparcie z 2 przerwami w styropianach w 1/3 długości - aż się prosi podnosić w min 2-os składzie.

pamiętajcie żeby poprosić delikatną żonę, kochankę lub sąsiada/sąsiadkę lub "szwagierkę z warszawy" o pomoc i asekurację = warto

wszystko robimy na otwartej dłoni i nie zaciskamy palców na matrycy = może się mylę, ale w starszych wersjach tego się bano = plecy z włókna węglowego i z tym walczono ale technologicznie nie udawało się idealnie ułożyć krzywizny po całej wysokości

z każdym pewnie modelem i rocznikiem udaje się i udawać się powinno dojście do ideału.

pytanie retoryczne jak to myć = "pewnie bezdotykowo" ? ale to "tylko w reklamie" takie sztuczki.

a pro po ideału - z góry pleców usunąć folię ochronną bo będzie przegrzewać się matryca i męczyć diody.

więc podsumowanie:

dla obrazu = zdecydowanie tak i to modele najnowsze w tym 910 = lepsze filtry, matryce i ich struktura led jak w topowych modelach, czerń jest czarna ale biel i jej nierównomierność na matrycy może sprawiać zakłopotanie / lokalne zaróżowienie

dla innych walorów = tak/nie oby świadomie i od tego są takie fora ...

jak dla mnie nadal nie stworzono tv moich oczekiwań, z każdym rokiem się zbliżamy do takiego tv ale ile lat można czekać - trzeba coś kupić

jak dla nie optymalne jest 48-50` ale oled startuje od 55`...

w nowym roczniku będzie webOS 3.0 z upragnionym dla mnie PIP - obraz w obrazie - więc co czekać ? = chyba nie bo zaraz zaginie wersja fullhd i będą wydatki x2

i tak potrafię jeszcze długo

więcej i bardziej merytorycznie o barwach i odcieniach po jeszcze kilkuset godzinach świecenia i oczywiście po kalibracji metro=optycznej

co do kalibracji to jeszcze muszę pomonitorować napięcie zasilające w gniazdku bo mam wrażenie że zimą spada do 218V gdy latem jest 230V - posprawdzam u siebie i sąsiadów bo obawiam się, że to może także wpływać na reprezentowanie wyświetlanego obrazu.

z doświadczenia wiem, że w sieciach rozproszonych (domy a nie bloki) takie zjawisko występuje przy obciążeniu = grzanie prądem u wielu ludzi, oświetlenie; i o tym w zakładach energetycznych wiedzą ale często transformatorów nie przestawiają bo uwag nie zgłaszano... a jest blisko normy 230v

może dzięki niższemu napięciu diody nie będą "wypadały" = taki żart na zakończenie postu.

więc jednak kupować i oglądać !

ci co nie mają miejsca lub zasobów na panasonica

wybiorą 55` w LG

"na bogato" 960

optymalnie 910

a dla szukających "świętego grala" wersja "wkrótce na" pólkach sklepowych...................

Edytowane przez dlaczego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, w końcu zamówiony. Zażyczyłem sobie dostawę z montażem - jak by co to będzie na kogo zwalić, że coś się stało ;) Mam nadzieję, że się nie zawiodę, bo cena kosmiczna - żona mówi, że jestem świr a rodzinie się nie przyznam, że cena jak za 3 "dobre" telewizory, hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oki, w końcu zamówiony. Zażyczyłem sobie dostawę z montażem - jak by co to będzie na kogo zwalić, że coś się stało ;) Mam nadzieję, że się nie zawiodę, bo cena kosmiczna - żona mówi, że jestem świr a rodzinie się nie przyznam, że cena jak za 3 "dobre" telewizory, hehe.

Gdzie zamawiałeś i jaka cena?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

twoje pieniadze, twoj zakup, nikomu nic do tego tym bardziej rodzinie :P , wiec jak zona mowi - ze jestes swir - to pozytywnie, "one kozie death" - jak mowil filozof

i zyje sie dalej z pewna taka doza satysfakcji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lepiej nie "zwalać" jedynie konsekwentnie pilnować i nie pomagać - bo będą mieli na kogo...

matryce i tak fabrycznie są mniej lub bardziej pofalowane = szczególnie po obwodzie /najgorzej w dolnej części i na pionowych bokach przy zmianach grubości obudowy i w samych górnych rogach; górna krawędź i środek matrycy zwykle jest idealnie /

tragicznie to widać przy ( WYŁĄCZONYM ) w słonecznych refleksach odbijających się poświat mebli, okien, innych linii pionowych

mam specjalnie zrobionych parę fotek ale nie bardzo mi idzie z ich podpięciem do postu

Gdzie zamawiałeś i jaka cena?

do wyboru masz dwie drogi

1` - osobista wycieczka na stoisko i rzeczowa rozmowa z właściwą osobą = musisz mieć "odrobioną pracę domową" u konkurencji i w necie = zwykle w 2-3 miejscu się docieracie i osiągacie porozumienie = zwykle z opcjami dodatkowymi /ubezpieczenie, wniesienie.../

2` - internetowa ścieżka, wyszukiwanie, fora = nawet na tym... /jest tylko kilka wątków dla eg910/

od tygodnia idzie cena w górę bo dewizy drożeją i nowe zamówienia "usztywniają się", a że i tak się sprzedają ...

obecnie taniej jak 7600 z dostawą nie użyczysz dla 910 i 16700 dla 960

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja wtopiłem kasę w MM i nie maiłem wielkiego wyboru. W proporcji kupiłem 55JU6800, ale jak się okazało TV był porażką i go oddałem. Cena 9k, ale parę dni temu i tak był za 10k. Dobre i to, chociaż na necie jest znacznie tańszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakoś nie widzę edytuj, to będzie drugi post...

Tak więc TV ma ogromną wadę. Oglądanie w dzień mnie osobiście bardzo frustruje. Odbicia są ogromne - do tego jak w krzywym zwierciadle :unsure: W dzień na ciemnym obrazie widać mnóstwo odbić. Co niestety stoi w sprzeczności z recenzją :angry2: Do tego ta pofalowany ekran - na szczęście przy włączonym TV nie widzę zniekształceń. Nie powim, żebym był zadowolony. mam nadzieje, że nocne kino mi to zrekompensuje. Tylko, że na wiosnę TV w dzień nie pooglądam...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj usiąść minimalnie pod kątem zamiast dokładnie na wprost. Ja dzięki temu wyeliminowałem odbicia i jest o niebo lepiej niż w poprzednio używanej płaskiej plaźmie (ekran osłonięty błyszczącą szybą, jak to w plaźmie). Odnoszę wrażenie, że tutaj krzywizna telewizora bardzo pomogła i odbicia się zniekształcają i rozmywają.

A okna mam z trzech stron: od prawej potrójne balkonowe na taras, za plecami (czyli świeci centralnie w ekran) okno 1,8x1,5m, od lewej okno z kuchni otwartej na salon 1,5x1,5m. Żadne okno nieprzysłonięte zasłoną, warunki do oglądania, zdawałoby się, najgorsze z możliwych ;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuję go pokręcić. Teraz na wprost jest jeszcze ok. Najgorzej mam z drugiego boku rogówki, kiedy na TV patrzę mniej więcej pod kątem 30-45 stopni. Może odwrócenie go o parę stopni względem okna coś da.

BTW - moja stara plazma, która idzie w odstawkę, była pod tym względem o niebo lepsza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Każdy ma inne doświadczenia :)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak więc TV ma ogromną wadę. Oglądanie w dzień mnie osobiście bardzo frustruje. Odbicia są ogromne - do tego jak w krzywym zwierciadle :unsure: W dzień na ciemnym obrazie widać mnóstwo odbić. ............................... Do tego ta pofalowany ekran - na szczęście przy włączonym TV nie widzę zniekształceń.....................................

chcialbym zobaczyc TV z lustrzanym ekranem ktory nie odbija swiatla? :blink:

gdyby ekran byl matowy jak w lcd/ledach problem bylby niezauwazalny, ale teraz przewaznie u wszystkich, ekran jest jak lustro i mozemy sie zalic, a nic to nie zmieni :mellow: technologicznie pewnie jest to do ogarniecia?!

dla mnie ogladanie jakiejkolwiek tv to strata czasu (tym bardziej w ciagu dnia), ale niestety nie mam teleportu by pozwolic sobie na pojawienie sie na tych iprezach sportowych ktore mnie interesuja, czy udanie sie do kina na kazdy film ktory uwazam za ciekawy :( , wtedy ^_^ pozostaje odpalic tv, a mam na to czas poznym popoludniem, albo wieczorem, wiec ww przez Draaga problem jest dla mnie znikomy, mimo ze tv stoi rowne 90 stopni bokiem do okna (balkonowego) i wiekszosc mebli/podlogi jest jasna

osobiscie czekam na kalibracje, bo moje ustawienia sa dalekie od idealu :P

Edytowane przez malydiabelek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę, że wraca po raz kolejny wątek błyszczących i zakrzywionych ekranów. Jestem "od zawsze" zdeklarowanym przeciwnikiem i jednego i drugiego. Najmniej wrażliwy na opisywane problemy jest ekran płaski z lekko satynową powłoką. Oczywiście nasze marudzenie nic nie zmieni póki będą klienci kupujący aktualne wytwory myśli marketingowo-inżynierskich (z naciskiem na element marketingowy).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No chociaż kino nocne jest rewelacyjne - nawet na tym moim kablu. Trza sobie za jakiś czas talerz sprawić. No i skalibrować TV - samodzielnie lub z pomocą Tych i Owych :P Nowy Blue-ray w drodze to zobaczymy jak będzie wyglądać obraz na czymś takim.

Z do sprzętu, to nie mogę pojąć. Ludzie latają w kosmos, a nie mogą zrobić TV do porządku. To znaczy płaskiego z matową matrycą, z dobrą czernią i resztą kolorów. Tak, do OLEDa piję - bo czarne jest czarne ale białe to już niekoniecznie białe. No i pytanie czy nie tego TV po 2 latach (10tys godzin) szlag nie trafi :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

mam go 2-gi dzień , obraz kosmos, żona - czekam aż znowu zacznie się do mnie odzywać :D , po odpaleniu o dziwo mnie najbardziej pasował obraz fabryczny na eco,

akurat leciał Hobbit bitwa coś tam - obraz mega, to jest chyba moment gdzie zdajesz sobie sprawę że już innego telewizora jak Oled w przyszości nie kupisz .

Podrawiam

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ojej na Eco to jest chyba kontrast ustawiony na 100, co nie jest w ogóle eco dla matrycy:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich

mam go 2-gi dzień , obraz kosmos, żona - czekam aż znowu zacznie się do mnie odzywać :D , po odpaleniu o dziwo mnie najbardziej pasował obraz fabryczny na eco,

akurat leciał Hobbit bitwa coś tam - obraz mega, to jest chyba moment gdzie zdajesz sobie sprawę że już innego telewizora jak Oled w przyszości nie kupisz .

Podrawiam

Kupowałeś może w MM Bukowska w Poznaniu? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam na Expert1, ale i tak trzeba się pobawić, bo często ciemne sceny są zbyt ciemne :D Podoba mi się wygaszacz - wtedy widać w nocy czym jest OLED, hehe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na razie szukam swoich ustawień, nie wiem a może jest jakiś wzorzec, napiszcie w jakich ustawieniach oglądacie np. ligę ang. ( mam nc+) a jakie ustawienia na telew. naziemną

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy może mi ktoś napisać jaka jest na dzisiaj cena w MM/Saturn ?

Sklepy na Alledrogo sprzedaja po 7,5k i się zastanawiam czy jechać 60 km osobiście czy zamówić przez neta.

Jeszcze pytanie o pasy na ciemnych scenach o których na początku tego wątku opisywał #PiPoL - czy już coś poprawiono, że nikt tego tematu nie porusza ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U mnie takich pasów nie ma.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi