Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Miał być płaski FHD.

jak już wysłałem post to pomyślałem o tym, ale nie da się wykasować czegoś już napisanego :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ustawianie obrazu w 910 jest prawie nie osiągalne = zmiana jednego zwala proporcje z innego ustawienia = więc na "oko" to lotooo

z przyśpieszaczem też mam mieszane uczucia - biorąc ustawienia w tryb manual i ustawiając wartości zerowe inne mam efekty gdy wyłączam globalnie !!!

odnośnie super pilota = owszem tak ale gdy pojawiają się submenu z informacjami dodatkowymi np. w Hbb to po bocznych ikonach mysz nie biega a jedynie nawigować można kursorami a wówczas naciśnięcie rolki=entera i tak wywoła informację z okna głównego,

więc chyba nie bez powodu lg już testuje wersję WebOs_3.0 w której min. to poprawiają

oraz NARESZCIE pracują nad multi-oknami do równoległego podglądu obrazu z różnych źródeł !!! tzw. PIP, PAP itp.

Jak dla mnie słabą stroną jest nagłośnienie mimo że ponoć harmann-a ale bardzo blado wypada w odniesieniu do mojego dotychczasowego sprzętu = myślę że jedną z głównych przyczyn jest umieszczenie głośników z tyłu i rozszczelnienie do dołu i do góry w wąskiej obudowie.

p.s.

czy udało się wam podpiąć bezprzewodową klawiaturę po BT ? jeżeli tak to jaką z padem czy bez ?

ze słuchawkami przewodowymi mam patent że wpinam je w nagrywarkę i ściągam sygnał w dół jak do nagrywania = słuchawki na kablu mają swój potencjometr więc mam regulację niezależną.

a dla tych co nie wiedzą kiedy używa się dobrych i wygodnych słuchawek = KIEDY CHCESZ SPOKOJNIE OBEJRZEĆ TO NA CO MASZ OCHOTĘ = CZYLI GDY PRAWIE CAŁY DOM ŚPI. :ph34r:

A NAJLEPSZE NA KONIEC.

910 składają u nas w POLSCE a mamy na nią najwyższą obecnie cenę !!! Łotwa, Czechy, nawet Słowacja /choć w euro/ po przeliczeniu ma taniej bo z dostawą 7200 - 7400 brutto pln.

i niech ktoś mądry mi to wytłumaczy = im dłuższy transport tym taniej ???

Edytowane przez dlaczego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak będzie dopóki będziemy się na to godzić. Ja po prostu nie kupuję czegoś o czym wiem ze jest droższe niż w sąsiednim kraju. I ostatnio w MM jakiemuś kierownikowi który twierdził ze taniej się nie da to powiedziałem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie macie jakiś patent na ustawienie płynności ruchu?

Dobija mnie to szarpanie, klatkowanie obrazu.

Nie mogę dojść z tym do ładu.

Posiadam jeszcze 55ax900 gdzie obraz jest płynny.

Bez takiego szarpania lub podwójnych konturów jak w Lg.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak będzie dopóki będziemy się na to godzić. Ja po prostu nie kupuję czegoś o czym wiem ze jest droższe niż w sąsiednim kraju. I ostatnio w MM jakiemuś kierownikowi który twierdził ze taniej się nie da to powiedziałem.

Pozostaje kupić w innym kraju.;) ( ten kierownik pewnie Cię obśmiał)

Sporo miałem takich klientów,którzy w ten sposób narzekali (teraz ich prawie nie ma). Trochę to śmieszne bo np rzeczony model z tematu kosztuje u naszych sąsiadów 1996euro czyli 8722PLN.( EC 930 można kupić taniej,EG 960 też , a 65ec970 jest u nas tańsza o 500euro)

Teraz dolicz sobie paliwo,czas,wielce prawdopodobne problemy z serwisem,problemy ze zwrotem gdyby coś z TV było nie halo...itd...

Śmieszy mnie jak ktoś przy takich kwotach chce zaoszczędzić 300-400pln...albo tak mu się wydaje.

Ale mówią,że na Szeszelach na bezcłówce to w ogóle jak za darmo jest ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@marsellus_w a w jakim mieście rządzisz?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcellus_w - chyba się nie rozumiemy.

Nie chodzi o to, że chciałbym pojechać np. do Niemiec albo Czech po TV czy inny sprzęt. Chodzi o to, że zachodnie sieci (a niemieckie szczególnie, ale i producenci niektórzy też) traktują nas jak Murzynów którym można wcisnąć świecidełka za każde pieniądze. Ostatnio np. Lidlu był jakiś sprzęt domowy za np. 200 PLN (super promocja). Tyle, że w Niemczech bez promocji cena to 35 EUR :)

I są to różnice których nie wytłumaczysz różnicami w VAT, podatkach itp.

Mam w tym względzie własne doświadczenia zawodowe. Światowe koncerny w mojej branży jeszcze kilka lat temu miały w Polsce marże na poziomie 50-60 procent w ostatnim czasie dość mocno zjechały z cenami ale i tak te same produkty można kupić we Francji czy Niemczech 15-20% taniej. Za to w krajach takich jak Kazachstan czy Rosja ceny są prawie dwa razy wyższe niż u nas.

Edytowane przez pawelll

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie macie jakiś patent na ustawienie płynności ruchu?

Dobija mnie to szarpanie, klatkowanie obrazu.

Nie mogę dojść z tym do ładu.

Posiadam jeszcze 55ax900 gdzie obraz jest płynny.

Bez takiego szarpania lub podwójnych konturów jak w Lg.

udalo sie komus wylaczyc tryb real cinema ?

moze to pomoze,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy u wszystkich posiadaczy tego TV są takie problemy z płynnością?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zaobserwowałem u siebie nadmiernego szarpania w normalnych materiałach typu bluray albo jakiś rip z bluraya. W Telewizji z dekodera nc+ też jest OK.

Odpaliłem sobie pred chwilą film BBC o Ziemi, odcinek o górach i jak był przelot kamery nad górami to w jednym momencie na dole ekranu trochę niepłynnie się przesuwały, ale identyczny efekt widziałem ostatnio w kinie. Gdy się nie wpatruję specjalnie żeby takie rzeczy dostrzec za wszelką cenę to ich nie widać. Teraz latają orły, kamera dosyć szybko się przesuwa i obraz ani nie klatkuje ani nie ma artefaktów ani nie skacze.

Z płynnością nic nie kombinowałem, wszystko jest ustawione tak jak w rekomendacjach z rtings albo pogomix, już nie pamiętam które mam na tym wejściu ustawione.

Tak czy tak czekam na profesjonalną kalibrację, chociaż w sumie i tak jestem bardzo zadowolony z tego tv :) No, sam WebOS mógłby działać płynniej, bo czasem mnie wkurza powolność w załadowaniu menu ustawień, a jak jest odpalony Netflix to w ogóle zamula na maksa.

Sent from my iPhone using Tapatalk

Edytowane przez Wampirek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@marsellus_w a w jakim mieście rządzisz?

Poznań

marcellus_w - chyba się nie rozumiemy.

Nie chodzi o to, że chciałbym pojechać np. do Niemiec albo Czech po TV czy inny sprzęt. Chodzi o to, że zachodnie sieci (a niemieckie szczególnie, ale i producenci niektórzy też) traktują nas jak Murzynów którym można wcisnąć świecidełka za każde pieniądze. Ostatnio np. Lidlu był jakiś sprzęt domowy za np. 200 PLN (super promocja). Tyle, że w Niemczech bez promocji cena to 35 EUR :)

I są to różnice których nie wytłumaczysz różnicami w VAT, podatkach itp.

Mam w tym względzie własne doświadczenia zawodowe. Światowe koncerny w mojej branży jeszcze kilka lat temu miały w Polsce marże na poziomie 50-60 procent w ostatnim czasie dość mocno zjechały z cenami ale i tak te same produkty można kupić we Francji czy Niemczech 15-20% taniej. Za to w krajach takich jak Kazachstan czy Rosja ceny są prawie dwa razy wyższe niż u nas.

U nas dochodzą skomplikowane przewalutowania.Marże są z 5% czasami mniej,nawet 0.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te "skomplikowane przewalutowania" to właśnie nic innego jak sposób na zakamuflowanie faktycznych kosztów i marż.

W końcu podatki należy płacić (jeżeli już nie uda się ich uniknąć) w Niemczech a nie w Polsce. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te "skomplikowane przewalutowania" to właśnie nic innego jak sposób na zakamuflowanie faktycznych kosztów i marż.

W końcu podatki należy płacić (jeżeli już nie uda się ich uniknąć) w Niemczech a nie w Polsce. :)

Muszę przyznać że ciekawy temat poruszyłeś ..Może teraz obecna władza zrobi z tym prządek ..Za bardzo już sobie te "Wielkie sklepy "pozwalają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak wprowadzą podatek od hiper czegoś to będzie jeszcze drożej. Oni raczej na tym na stracą, tylko my, bo gdzieś sobie to bedą musieli odbić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim przypadku

nierownomiernosc ruchu widze tylko na westernach z DVD i Bluray (tru motion wylaczone), we wszystkich innych mediach da sie wszystko poskromic uzywajac tru motion uzytkownika,

nie ma tak jak w samsungu kiedys (moze nawet jeszcze i teraz) ze ustawiasz motion plus na wyrazny/clear i teoretycznie mozesz zapmniec o tej opcji,

moze z nadjesciem nowego softu wszystko sie poprawi

moj soft 4.0.30

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

w moim przypadku

nierownomiernosc ruchu widze tylko na westernach z DVD i Bluray (tru motion wylaczone), we wszystkich innych mediach da sie wszystko poskromic uzywajac tru motion uzytkownika,

nie ma tak jak w samsungu kiedys (moze nawet jeszcze i teraz) ze ustawiasz motion plus na wyrazny/clear i teoretycznie mozesz zapmniec o tej opcji,

moze z nadjesciem nowego softu wszystko sie poprawi

moj soft 4.0.30

udalo mi sie wylaczyc real cinema, po krotkim kombinowaniu, ale bez zmian,

sprobuje z innym odtwarzaczem bluray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U nas dochodzą skomplikowane przewalutowania.Marże są z 5% czasami mniej,nawet 0.

zdecydowanie nie w przypadku 910v widać to w prostym przypadku

na stronie MM i saturn cena 9`999pln choć euro-agd 8`999

w sklepach "mało_powierzchniowych" 7`990 nawet z transportem

więc z tym przewalutowaniem to nie chodzi o kurs euro/złoty tylko o "przesunięcia magazynowe" i ukrycie dla naszej obsługi faktycznej ceny zakupu

bo osobiście nie wierzę że taka ciemnota pracuje w sieciówkach aby na oficjalnym rynku nie kupić za 7`990 dodać 5% i otrzymać 9`999

a tak na poważnie to sieci i tak kupują taniej niż "mała dystrybucja" reszta to kreatyna księgowość i polityka marketingowa.

ale żeby ciekawiej podobne zjawisko widzę w krajach ościennych = w sieciach podobnie jak u nas raz na +, innym razem na - ,

a u małych dystrybutorów ceny jeszcze niżej niż u nas w kraju

pamiętajcie jeszcze o tym, że 910v jest montowana u nas, więc...?

a co do płynności to nie ma zasady ale zauważyłem zasadę, że zw. jest to z pasmem do obrobienia

w trybach sd nie widziałem

przy 1080i się pojawia i to nie jakoś w sposób regularny = szczególnie tv

przy fhd i dobrym źródle znów nie widać

nie pamiętam jak było przy Hbb i transmisjach z netu

pamiętajcie, że w trybie ręcznych ustawień pojawiają się dwa suwaki jeżeli dobrze zrozumiałem to inny mają charakter jak w samsungach

może trzeba podpytać guru kalibracji ?

co do zamulania to pewnie będzie jak w nagrywarkach lg że jak zapełnia się pamięć (nawet na HDD w nagrywarce) jest co raz większe opóźnianie i zwłoka w reakcji na każde polecenie !!! w mojej nagrywarce z blue-r. opóźnienia nawet do 5-7 sec na wywołanie funkcji.

po oczyszczeniu pamięci znowu przyśpiesza = czasem żartuję, że prawie jak windows - raz do roku format i wszystko od nowa

tu w tv zainstalowane aplikacje pewnie także zaczynają dużo "ważyć" i system "walczy"

Edytowane przez dlaczego

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do sklepów małopowierzchniowych i ceny 7999 to raczej nie jest to dystrybucja LG Polska.

Obecnie cena zkupu to niewiele mniej niż podana przez Ciebie 7999 w detalu.

Wiadomo,że duże sieci mają tzw "warunki wsteczne" i inne opłaty od dystrybutorów.Nie mogę napisać jak te mechanizmy działają dokładnie bo to tajemnice handlowe.

Ktoś na forum zresztą kupił 910 za 7199 w jakimś sklepie internetowym z Poznaniu i nie dostał nawet fv/paragonu tym samym został bez gw.

Są w PL dystrybutorzy kórzy kupują i sprzedają sprzęt refublished nie mówiąc o tym klientowi....

Edytowane przez marsellus_w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

marcellus_w - prezentujesz godną szacunku lojalność wobec pracodawcy, ale nie przesadzaj z argumentami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W razie jak kto by szukał to w Saturnie Szczecin są dwie sztuki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

macjuch tylko po ile w tym szczecinie ? - właśnie nam się o to przede wszystkim rozchodzi - właśnie o to.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po np 8500 jak zakupisz przez internet z opcja instalacji ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widzisz i tu się poślizgnąć można bo cenowo możesz

przez internet poklikaj i znajdziesz na naszej ziemi ojczystej nawet za 8000 z kalibracją lub dostawą i przynajmniej na to czekają ci mniej wymagający

a ci bardziej zacięci znający słabości 910-tki /brak gniazda słuchawkowego, ślizganie się obrazu, super czerń ale już nie super biele, brak multi_okienek=PIP, brak usb_3.0, brak kamery/skypa, dźwięk na średnim poziomie ze względu na formę obudowy, świetny pilot radiowy ale nie zawsze logicznie w opcjach działający, problem z podpięciem słuchawek, klawiatur, padów po BT

więc tacy bardziej świadomi się zastanawiają czy brać starszą i tańszą wersję czy poszukać lub poczekać na cenę adekwatną do oszczędności

moim zdaniem adekwatny poziom cenowy tego modelu to poziom 6000-7000pln = moim skromnym zdaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi