Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

i juz mam,

...

Brawo Ty.

Im więcej osób kupuje i jest wszystko ok. z Tv a dodatkowo są bardzo zadowolone tym bliżej jestem zakupu.

Po pierwsze czekam aż cena ustabilizuje się ok. 8k a po drugie sam nie wiem jak kupić ?

- przez internet mając możliwość zwrotu w ciągu 15 dni

- zapłacić pewnie drożej i jechać osobiście obejrzeć telewizor (do Wrocka mam 60km ale co tam...)

co Wy myślicie ?

Jest tu na forum kolega co w Poznaniu by pewnie pomógł w wyborze i jeszcze jakąś dobra cenę zrobił - a może jest koś taki z Wrocławia ?

ps. Czyżby tylko kolega #PiPol miał takie jaja z pasami na matrycy a inni już nie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupisz w MM/Saturn to masz 30 dni na wymianę/zwrot,bez zbędnych problemów.

W necie może i kupisz trochę taniej ale jak rozpakujesz TV raczej nikt zwrotu nie przyjmie.

W Poznaniu jestem w stanie pomóc ale nie mamy już na Bukowskiej 910.Wszystkie się sprzedały.(mieliśmy tylko 6szt)

27 ma być dobra akcja w MM ale jest embargo do 25 więc nie mogę nic napisać (nie będzie to "wietrznie magazynów").

Można kupić jeszcze EC930 która nie jest tak plastikowa jak EG910 a myślę że gra tak samo;)

No i można go kupić z 2kpln taniej.

Edytowane przez marsellus_w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak kupisz w MM/Saturn to masz 30 dni na wymianę/zwrot,bez zbędnych problemów.

W necie może i kupisz trochę taniej ale jak rozpakujesz TV raczej nikt zwrotu nie przyjmie.

W Poznaniu jestem w stanie pomóc ale nie mamy już na Bukowskiej 910.Wszystkie się sprzedały.(mieliśmy tylko 6szt)

27 ma być dobra akcja w MM ale jest embargo do 25 więc nie mogę nic napisać (nie będzie to "wietrznie magazynów").

Można kupić jeszcze EC930 która nie jest tak plastikowa jak EG910 a myślę że gra tak samo;)

No i można go kupić z 2kpln taniej.

Potwierdzam bezproblemowy zwrot towaru w MM/Saturn. Korzystałem kilka razy i zawsze odbyło się to szybko i sprawnie. Fakt, że nigdy nie ściągnąłem foli jeżeli nie było to konieczne i sprzęt nie nosił żadnych śladów użytkowania.

Co do wpisu, że jak zamówisz z internetu i rozpakujesz to nie przyjmą. Nie jest to prawdą. Wystarczy tylko folie na ramkach zachować i nie uszkodzić sprzętu a muszą go przyjąć spowrotem. Mamy 14 dni na zgłoszenie faktu rozwiązania umowy i od tego czasu kolejne 14 dni na odesłanie towaru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ludzie, jak można oceniać telewizor na podstawie tego że w sklepie tnie i fatalnie wygląda? Wszyscy zgodnie twierdzą, ze OLED to najlepsza jakośc obrazu (abstrahując od pewnych mankamentów, które jedni doświadczają bardziej, drudzy mniej), przeciez to oczywiste, że obraz nie może być tragiczny i problem musi leżeć w ustawieniach konkretnego TV albo w materiale źródłowym.

Ja mam debugger/dejadder wyłączone, obraz jest fan-ta-stycz-ny. Jeśli się chce obraz zepsuć ustawieniami to oczywiście mozna. Zdarzają się też złe transmisje - ostatnio na TVN był Władca Pierścieni (cz.1) - jakosc filmu była tragiczna, żadne filtry nie pomagały, próbowałem z ciekawości/dla zabawy to poprawić i nie dawało się. Ale to na 100% wina nadawcy, to był wyjątek.

Obraz na 910V POWALA. Ja także jak już pisałem nie mam absolutnie żadnych smug/cieni z vignettingu czy innych przyczyn.

Faktycznie nie moge podłączyć dzwięku z mojej ponad 10 letniej wieży Yamaha, która ma tylko analogowe wyjścia, niestety. Ale to inny problem i może bardziej czas na wymianę sprzętu audio, niż narzekanie na TV.

Edytowane przez RobbieK
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RobbieK dobrze piszesz, powiem tak bylem na Przebudzeniu Mocy w Multikinie na 3d i obraz masakra! Scena walki Rena z Ray w nocy to w tym kinie zmarnowana scena!

Pójdę jeszcze do Heliosa na 2d ale i tak nie mogę się doczekać jak go zobaczę u siebie w domu:)

To robi oled ! że obraz w kinie juz szalu nie robi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Brawo Ty.

Im więcej osób kupuje i jest wszystko ok. z Tv a dodatkowo są bardzo zadowolone tym bliżej jestem zakupu.

Polecam w takim razie lekturę zagranicznych forów. Jakieś 90% wpisów jest entuzjastyczna i pozytywna :) Ja na tej podstawie kupiłem EC930 i absolutnie nie żałuję decyzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To robi oled ! że obraz w kinie juz szalu nie robi!

ale zawsze robila, robi i bedzie robila wielkosc ekranu ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie nie moge podłączyć dzwięku z mojej ponad 10 letniej wieży Yamaha, która ma tylko analogowe wyjścia, niestety. Ale to inny problem i może bardziej czas na wymianę sprzętu audio, niż narzekanie na TV.

Racja.Ja mając do wyboru kombinowanie ze starym ampli,kupiłem nowy zestaw (Yamaha 475+Jamo 606) Sprzęt po 10 latach jak bardzo by się go nie "kochało" zasługuje na wymianę.Nawet gdyby kabelek rozwiązujący problem kosztował 25plnów. ;-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i juz mam,

pierwsze wrazenia:

1. zadnych pasow poziomy badz pionowych

2. jakosc obrazy powalajaca ; nawet na youtubie z xbox one

3. webOS moglby byc szybszy ale daje rade

4. pilot OK

5. wszelkie przyspieszanie zwalnianie da sie kontorlowac (akutalnie de blur 8 de-judder 1)

6. seans z blray w krotce

Można wiedzieć gdzie go kupowałeś i za jaką cenę?

Edytowane przez dzikiraj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zakupilem tv w zagranicznym MM bo mieszkam tez zagranica, na PLN wyszlo mi okolo 8486.56 wedlug google,

chcialem jeszcze czekac ale oledow 910V coraz mniej, kazdy MM mial tu ich bardzo malo, kilka sztuk na sklep,

w kilku sklepach ten tv juz przestal byc dostepny,

co do cyfrowych Kin, to wole filmy puszczane w wersji niecyfrowej,

cyfrowe kino robi sie coraz bardziej jak Canal+ na duzym ekranie;

efekt uboczny uzywania na codzien oleda to strata zainteroswania ogladaniem

czegokolwiek na ekranach LCD,

zdam tu bardziej obszerne sprawozdanie po 2 -3 tygodniach uzywania.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

apropos przycinania przy ogladaniu sportu i powtorek w zwolnionym tempie o ktorym ktos tu wczesniej wspominal:

przy wlaczonym tru motion jest to widozczne,

przelaczenie na tru motion smooth likwiduje prawie wszystko,

przy wylaczonym tru motion nie ma tego przykrego efektu,

dzieje sie to tylko jesli tv dostaje obraz 1080i z dekodera,

przy 720p nic takeigo sie nie dzieje,

jesli ktos posiada mediaboxa od nc plus,

moze tam ustawic aby dekoder dawal sygnal 1080p bezposrednio do tv,

i wyzej wspomnianego efektu nie powinno byc (nie mam mediaboxa wiec nie moge sprawdzic na 1080p)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, szanownych forumowiczów i właścicieli oleda od LG. Od dwóch tygodni bohater naszego wątku znalazł się na wyposażeniu rodziców salonu zastępując plazmę Panasonica VT30, powód zmiany to powidok z paska tvn24 na plazmie co jest powiedzmy naturalne dla tej technologi(tv grał 5 lat). Oprócz tego działała bez zarzutu i jest wciąż używany :) W sumie ten pasek był pretekstem na zmianę na oleda(pojawienie się także rozsądnej ceny)A teraz przechodzę do dramatu, mianowicie na LG pojawił się także ten pasek z cholernego tvn24. Co najlepsze rodzice twierdzą, że ten kanał był używany sporadycznie i nie dłużej niż 2 godziny. Pasek właściwie jest na każdym tle i jest dużo bardziej widoczny niż w Panasonicu. Proszę o jakieś sugestie i pomysły? Czy od jutra walczyć już z gwarancja? Czy u kogoś pojawiły się podobne powidoki?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wpisu, że jak zamówisz z internetu i rozpakujesz to nie przyjmą. Nie jest to prawdą. Wystarczy tylko folie na ramkach zachować i nie uszkodzić sprzętu a muszą go przyjąć spowrotem. Mamy 14 dni na zgłoszenie faktu rozwiązania umowy i od tego czasu kolejne 14 dni na odesłanie towaru.

Dzięki takim wpisom jak Twój, kupiłem w sieci Euro przez neta Sharpa 830 - licząc na ewentualny zwrot. Telewizor rozpakowałem, włączyłem zauważyłem dość duży banding - przy każdym ruchu kamery pionowe pasy oraz clouding do zniesienia. Szczęśliwy że zakupiłem przez neta postanowiłem oddać tv. Niestety zwrot okazał się niemożliwy ze względu na rozpakowanie i włączenie tv, tłumaczyli to śladami użytkowania tv i że mogę sobie iść z tym do sądu. Popełniłem błąd trzeba było powiedzieć że nie rozpakowałem i że nie był włączony. Kolega Marsellus ma rację trzeba uważać na sklepy internetowe i dogadać się przed zakupem o ewentualnym zwrocie.

Mam pytanie do tych posiadaczy 910 którzy zauważyli pasy, czy widać je także podczas meczy piłkarskich? Gdy ja oglądam mecz mam ochotę wyrzucić swój tv przez okno.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Snajper 26

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, szanownych forumowiczów i właścicieli oleda od LG. Od dwóch tygodni bohater naszego wątku znalazł się na wyposażeniu rodziców salonu zastępując plazmę Panasonica VT30, powód zmiany to powidok z paska tvn24 na plazmie co jest powiedzmy naturalne dla tej technologi(tv grał 5 lat). .....A teraz przechodzę do dramatu, mianowicie na LG pojawił się także ten pasek z cholernego tvn24. Co najlepsze rodzice twierdzą, że ten kanał był używany sporadycznie i nie dłużej niż 2 godziny....

Pozdrawiam

To tylko kolejny dowód na to że oglądanie TVN24 jest szkodliwe pod każdym względem :)

A na poważnie, mam PV80 od 7 lat (ok. 15000 godzin pracy) i zero powidoków. Więc nie jest to cecha naturalna dla tej technologii.

Problem z paskiem TVN24 był wielokrotnie wałkowany na wielu forach, niektórzy nawet próbowali walczyć o zmniejszenie jego kontrastu i nasycenia. :)

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tylko kolejny dowód na to że oglądanie TVN24 jest szkodliwe pod każdym względem :)

A na poważnie, mam PV80 od 7 lat (ok. 15000 godzin pracy) i zero powidoków. Więc nie jest to cecha naturalna dla tej technologii.

Problem z paskiem TVN24 był wielokrotnie wałkowany na wielu forach, niektórzy nawet próbowali walczyć o zmniejszenie jego kontrastu i nasycenia. :)

Generalnie jednak powidoki na plazmach są wpisane w ich naturę i trzeba się z tym pogodzić w szczególności kiedy nie jest się do końca świadomym użytkownikiem. Panasonica rozgrzeszam i wielbię bo to jest świetny sprzęt ale LG mnie tutaj strasznie rozczarował i widzę, że czeka mnie walka gwarancyjna bo to jest nie dopuszczalne żeby tv po 100 godzinach pracy takie cuda wytwarzał i nie widać tendencji do zmiany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temat wielokrotnie wałkowany. Dobrze eksploatowana plazma z ostatnich generacji nie ma problemu powidoków. Nie wypowiadam się o OLEDach ale jest to o tyle dziwne, że gdyby ten problem istniał fora już by o tym huczały a póki co nie było takich sygnałów. A z doświadczenia wiem, że użytkownik może zepsuć nawet niezniszczalne urządzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki takim wpisom jak Twój, kupiłem w sieci Euro przez neta Sharpa 830 - licząc na ewentualny zwrot. Telewizor rozpakowałem, włączyłem zauważyłem dość duży banding - przy każdym ruchu kamery pionowe pasy oraz clouding do zniesienia. Szczęśliwy że zakupiłem przez neta postanowiłem oddać tv. Niestety zwrot okazał się niemożliwy ze względu na rozpakowanie i włączenie tv, tłumaczyli to śladami użytkowania tv i że mogę sobie iść z tym do sądu.

Generalnie takie problemy robi EURO. Ważne jest czy kupujesz rzeczywiście całkowicie w sieci z dostawa czy odbierasz w sklepie, raty itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie może, czy HDMI-CEC jest na wszystkich wejściach, czy tylko na jednym?

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Generalnie takie problemy robi EURO. Ważne jest czy kupujesz rzeczywiście całkowicie w sieci z dostawa czy odbierasz w sklepie, raty itp.

Tv kupiony był przez neta z darmową dostawą do domu. Natomiast w sklepie stacjonarnym Euro miałem możliwość włączenia tv bez konieczności kupowania, żałuje że tak nie zrobiłem ponieważ sprawdziłbym przynajmniej banding. Ponawiam pytanie do posiadaczy 910 którzy zauważyli pasy, czy widać je także podczas meczy piłkarskich?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do powidokow, prawda jest taka, ze trzeba sie okreslic, do czego telewizor bedzie wykorzystywany, bo nie ma sensu brac vt60 czy eg910 i innych podobnych, jesli w 75% wyswietlanym kanalem bedzie kanal informacyjny to sie mija moim zdaniem z celem!

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizora raczej nie kupuje sie do oglądania konkretnego typu kanału i w 21 wieku raczej takie zjawisko nie powinno występować.

Chyba nikt mi nie powie , że kupując Tv za 9k nie moge oglądac tego czy innego kanału bo coś jest z telewizorem nie tak...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, szanownych forumowiczów i właścicieli oleda od LG. Od dwóch tygodni bohater naszego wątku znalazł się na wyposażeniu rodziców salonu zastępując plazmę Panasonica VT30, powód zmiany to powidok z paska tvn24 na plazmie co jest powiedzmy naturalne dla tej technologi(tv grał 5 lat). Oprócz tego działała bez zarzutu i jest wciąż używany :) W sumie ten pasek był pretekstem na zmianę na oleda(pojawienie się także rozsądnej ceny)A teraz przechodzę do dramatu, mianowicie na LG pojawił się także ten pasek z cholernego tvn24. Co najlepsze rodzice twierdzą, że ten kanał był używany sporadycznie i nie dłużej niż 2 godziny. Pasek właściwie jest na każdym tle i jest dużo bardziej widoczny niż w Panasonicu. Proszę o jakieś sugestie i pomysły? Czy od jutra walczyć już z gwarancja? Czy u kogoś pojawiły się podobne powidoki?

Pozdrawiam

Powidoki w OLEDach mogą występować szczególnie gdy oglądasz stacje info.po kilka godz.dziennie,ale nie powinny być widoczne tak szybko.

Ja mam EC930 i po 3 mieś.powidoków brak.

Sprawdź jedną rzecz;

czy tv gdy gra kilka godz. wyłącza się od razu czy świeci logo LG a tv robi ''pstryk" po około 1-1.5 min.

Jest to o tyle istotne,że w czasie świecenia logo LG telewizor czyści wyświetlacz z ładunków,które nagromadziły się w miejscach dużego obciążenia (np logo TVN24), gromadzenie się ładunków daje efekt podobny do wypaleń w plazmach, mechanizm zastosowany przez LG daje możliwość wyczyszczenia całego ekranu.

w menu serwisowym powinno to być ustawione tak,że tv po 2godz grania zastosuje ten mechanizm.

Jeżeli to u Ciebie nie działa poproś serwis o pomoc w ustawieniu tej funkcji.

Pozdro.

Edytowane przez marsellus_w
  • Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Telewizora raczej nie kupuje sie do oglądania konkretnego typu kanału i w 21 wieku raczej takie zjawisko nie powinno występować.

Chyba nikt mi nie powie , że kupując Tv za 9k nie moge oglądac tego czy innego kanału bo coś jest z telewizorem nie tak...

ogladac mozesz, ale jak bedziesz katowal po kilka, kilkanascie godzin paskiem informacyjnym to sie potem nie ma co dziwic skutkom ubocznym i na sile szukac usprawiedliwien w wadzie telewizora!

Edytowane przez Prosperowiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No akurat mnie to nie grozi bo ja jestem z tych co skaczą często po programach.

Tak czy owak i tak go kupię :)

Gdybym miał jak sprawdzić dany egzemplarz czy jest Ok to już dawno by stał u mnie w domu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi