Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Na marginesie:

Mało doniesień o tajemniczych uszkodzeniach TV SHARP, TLC, Blaupunkt, FUNAI itp.

Wychodzi, że to topowe firmy w kategorii jakości w transporcie.

Edytowane przez 2015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie.

Oglądałem dzisiaj w MM Kalisz. Modele Lg Oled 55 910 oraz 65 970. Tak jak wszyscy mówią że trzeba zobaczyć na żywo i ocenić jakość. Czerń powala naprawdę. Ustawione LG Oled wyżej 65 cali i niżej LCD Lg. Ten sam obraz czyli jakieś demo LG. Różnice było widać gołym okiem jak czerń świeci na tych telewizorach. Tylko tak naprawdę na tym się kończy moja przyjemność oglądania oleda. Pierwsze co mnie denerwowało jak odpaliłem sobie film Star Wars z bluraya to zamglone postacie takie nie ostre. Naprawdę dziwnie się z tym czułem że to może jakieś takie za mgłą czasem a nagle jakieś ziarno itd. Do tego strasznie denerwujące przycinanie. Ta technologia ma naprawdę problem z płynnością ruchu. Nie myślałem że to będzie tak denerwujące bo ja to widzę i mnie to męczy tak jak innych efekt tęczy w projektorach DLP. Czułem się jak oglądanie filmu w sieci i poczucie że to płynnie nie idzie. Kolory jakieś takie cukierkowe przebarwione i to pewnie trzeba skalibrować bo tak dawały po gałach że szok. Na koniec panel 970 65 cali na białym tle jakoś leciał w róż chyba albo w inny kolor więc też nie za przyjemnie. Jednym słowem zobaczę jeszcze Panasonica. Chyba jednak skuszę się na projektor 4k soniacza jak stanieje trochę i do tego 120 cali ekran ramowy.

ps. dziwnie się czuję bo wszystkim się mega podoba obraz Oleda a mnie oczy bolą od tego TV i dla mnie rozczarowanie ;-(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tez dzis ogladalem w MM eg910V 55"

lecialo Demo z pendrive LG,

jakosc obrazu super ale nawet na sklepowym demonstracyjnym materiale widac bylo przycinanie,

zakladam ze po prostu wlaczone bylo tru-motion an maksa,

faktycznie obraz bardziej gladki niz na lcd

w MM w Belgii obecna cena tego modelu to 1999 Euro czyli wedlug google 8726.49 PLN,

wiec Oledy coraz tansze, ciekawe jaka obnizke szykuje Polski MM,

Ptyanie do posiadaczy EG910V

czy da sie wyeliminowac calkowicie efekt 'telenoweli' i nierownomiernosci ruchu (raz szybicej raz wolniej) wylaczajac badz tez regulujac ustawienia tru motion ?

w moim starym philipsie musialem wylaczyc od samego poczatku bo mozna bylo sie nabawic choroby morskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Koledzy od kiedy to po demo z marketu określa się poziom technologi ???

Takie pytanie użytkownika 930 z kilkumiesięcznym stażem ;)

Edytowane przez netquest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na demie nie ale na filmie już coś można powiedzieć. Samo to że tnie jak by film poklatkowali raz szybciej raz wolniej. Może tylko ja to widzę ?

Na demie LG jeszcze nie było tak źle. Demo leciało na 65 970 a na 55 910 odpaliłem sobie Film Star Wars i tam nie szło tego oglądać. Telenowela jakieś takie Bollywood. Zbliżenia twarzy wyraźne fajne itd ale reszta jakaś jak ziarnem posypana. Do tego efekt mleka czyli zamglone. Przycinanie stało się tak męczące że przestałem się skupiać na tym co się w filmie dzieje tylko kiedy mi przytnie i czy to zauważę. Pamiętam pierwszy Oled Lg i mnie to tak wpieniało. Widać że tego nie poprawili i boję się że jest to przypadłość tej technologi co dla mnie wyklucza oglądanie. Poprosiłem by mi film odpalili na tym większym Oledzie 65 970. To samo ukazało się moim oczom. Te same przycinki raz szarpnie raz nie raz za mgłą raz nie wyostrzony obraz itd itd. Patrzę i mówię niby piękny cukierkowy obraz ale zaczynają oczy boleć. Obok na ścianie Samsung JS9500 gdzie marki nie lubię i patrzę a tam oczywiście jakaś prezentacja. Tylko że obraz powalał na kolana ostrością bez przycinki i czerń nie była taka słaba. Oczywiście kolorowo itd a LG z Oledem to głownie czerń prezentuje czyli każdy pręży muskuły w czym najlepszy. Samsung cena 19 000 można dostać za 17 000. Za to można mieć super projektor Soniacza i dobry ramowy ekran. Pytanie czy będzie w nocy tak świecił jak ten Samsung ? Byłem pod wrażeniem naprawdę tego Samsunga

Edytowane przez Hiszpan_007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Model 65ec970 jest z 2014 wiec to poprzednia generacja tylko nasz rynek tak traktują ze po półtora roku wprowadzają do sprzedaży. Moim zdaniem wypychaja to co na zachodzie nie zeszło.

Model 55ec910v jest z tego roku poprawiona wersja 930. Zmieniono panel w 910 na nowsza generację co widać po strukturze pixeli i braku wpadania w zielonkowaty odcień patrząc na tv pod kątem.

Przed testowaniem w sklepie należy zmienić tryb obrazu na isf kino czy jak tam się nazywa zmniejszyc ostrosc, ustawić jasność, podswietlenie, wyłączyć poprawiacze typu redukcja szumu oraz suwak judder czyli redukcja skoków na 0 najlepiej. Nie wiem czy to wszystko można w trybie sklepowym czy trzeba zmienić na domowy ale to już ktoś dopisze. Ustawiałeś to wszystko przed testowaniem 910 tki bo o 970 tke nie pytam ze względu na to ze to poprzednia generacja ?

Edytowane przez lahcim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całą historię modeli znam ;-)

Wielkie dzięki Lahcim. Na taką podpowiedz czekałem. Obraz który widziałem odpychał ludzi którzy oglądali go dłużej niż kilka sekund. Nie do pojęcia jest jak można wystawić tv za ciężkie pieniądze a go totalnie nie ustawić. Biegają po sklepie ludki w koszulkach sony więc może i pora by Lg zainteresowało się wyszkoleniem pracowników którzy ustawią odpowiednio ich telewizory. Przejadę się jeszcze raz i poustawiam jak proponujesz. Plus nagram jakieś materiały na pena. Jednak boję się że przycinanie będzie ciężko wyeliminować czyli mówię o płynności ruchu. Przetestuję napiszę co i jak. Nie chce mi się wierzyć by guru tego forum co testowało nie widziało takich przypadłości. Odpowiednio ustawili skalibrowali i do tego nie były to warunki sklepowe !

Edytowane przez Hiszpan_007

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obok na ścianie Samsung JS9500 gdzie marki nie lubię i patrzę a tam oczywiście jakaś prezentacja. Tylko że obraz powalał na kolana ostrością bez przycinki i czerń nie była taka słaba. Oczywiście kolorowo itd a LG z Oledem to głownie czerń prezentuje czyli każdy pręży muskuły w czym najlepszy.

Takie jaja to już kwestia konkretnego sklepu i tego, która firma więcej płaci handlarzowi za sprzedaż :P Taka jest przynajmniej moja teoria... Widziałem OLEDy w kilku sklepach i zawsze porównanie jakości i płynności obrazu choćby do JS9500 było zdecydowanie na plus tej technologii. Przejrzyj też testy porównawcze obu modeli - jednak OLEDy mają zdecydowanie lepsze praktycznie wszystkie parametry obrazu, nie tylko czerńie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie jaja to już kwestia konkretnego sklepu i tego, która firma więcej płaci handlarzowi za sprzedaż :P Taka jest przynajmniej moja teoria... Widziałem OLEDy w kilku sklepach i zawsze porównanie jakości i płynności obrazu choćby do JS9500 było zdecydowanie na plus tej technologii. Przejrzyj też testy porównawcze obu modeli - jednak OLEDy mają zdecydowanie lepsze praktycznie wszystkie parametry obrazu, nie tylko czerńie...

Oczywiście masz racje z kwestią konkretnego sklepu ;-) Czytałem testy wszystkie i wiem jakie ma wady i zalety dana technologia. Sam dawno temu stałem przed wyborem kupna tv i czytając forum zdecydowałem kupić duży JVC tylną projekcję 65 cali na te czasy to był kolos. Pełen Full HD i za 1/3 rewelacyjnego Pionieera Kuro który był mniej więcej w tej samej cenie co teraz Panas Oled czyli 40 tyś i miał równie dziwnie przypadłości. Co nie świadczy że wytyczał standardy jakości obrazu. Tylną projekcję mam do dziś i na LCD nie zamieniłem mając cichą nadzieję że wymienię na OLEDA 4k ;-) Testy porównawcze nic nie dają stajesz przed danym TV i czujesz czy podoba Ci się obraz czy nie i testujesz patrząc co Ci przeszkadza. Mi mega przeszkadza brak płynności obrazu i w plazmach migotanie które ja widziałem a większość nawet nie wiedziała o co biega. Przetestuję jeszcze raz i dam znać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hiszpan - czekamy na Twoje testy i spostrzezenia - tez jestem przed zakupem TV ( a konkretnie tego modelu) i kazde informacje są cenne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tez zastanawiam sie nad tym modelem,

tylko dlaczego LG robi TV z trzema portami HDMI ? przy czterech juz mi malo, o braku analogowego wyjscia audio juz nie wspominajac...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo jak ktos ma taki TV to pewnie ma też Amplituner do którego się wszystko podłącza a wtedy wystarczy 1 HDMI.

Można też zastosowac rozdzielacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie.Ja używam jednego HDMI w Tv bo wszystko i tak idzie przez ampli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ale jesli ktos ma analogowy wzmacniacz ktorego nigdy nie zamieni na amplituner to lipa,

poza tym jesli chesz obraz z jednego urzadzenia a audio z innego...

switch HDMI to tez dodatkowe urzadzenie i jeden piot wiecej ;(

zapewne sa tez wysokiej klasy amplitunery z kilkoma wyjsciami hdmi ale tez pewnie kosztuja tyle co ten TV,

ale wrocmy do watku glownego czyli LGeg910V,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, model 4K ma zarówno wyjście analogowe dźwięku, 4 x HDMI jak i USB 3.0.

Dobijające to trochę, że 910 aż tak okroili :(

Sent from my iPhone using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest w EURO za 8 890 zeta.

Edytowane przez 2015

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wiem ,tam akurat są słabe promocje.. ale chodzi mi o lepszą promocje(Saturn,Media Markt) poniżej 8.000 zeta.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMHO brak cyfrowych wyjść audio nie jest jakimś problemem. Moim zdaniem jakość na wyjściach analogowych jest więcej niż zadowalająca, a i koszty takiej zewnętrznej instalacji sporo niższe niż przy wyjściach cyfrowych. Poza tym spotkałem się już z opiniami przy innych telewizorach, że największy minus to właśnie brak wyjść analog audio :P Nie dogodzisz wszystkim, panie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i juz mam,

pierwsze wrazenia:

1. zadnych pasow poziomy badz pionowych

2. jakosc obrazy powalajaca ; nawet na youtubie z xbox one

3. webOS moglby byc szybszy ale daje rade

4. pilot OK

5. wszelkie przyspieszanie zwalnianie da sie kontorlowac (akutalnie de blur 8 de-judder 1)

6. seans z blray w krotce

moj pierwszy LG wiec minie troche zanim znajde wszystkie ustawienia

kalibracja isf wkrotce

rozwazalem js9000 55' takze, ale oled lepszy, a tresci hd na 4k samsunga mialy lekkie zabkowate krawedzie ;/

NIe moge znalezc jeszcze jak oznaczy iput jako PC, wie ktos ?

znalazlem

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

100patrz - tutaj masz fotkę:

lg_ec9300_keyboard_580px.jpg

Ogólnie wchodzisz w złącza i przy konkretnym HDMI zmieniasz tryb na PC.

Nie zauważyłem, że już znalazłeś :)

Edytowane przez stanec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi