Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: OLED LG EG910V 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

U mnie wszystko smiga bardzo ladnie, nie mam zadnych zastrzezen - jestem bardzo zadowolony z 910tki :)

WebOs2 ładnie, ale dobrego laptopa i regularnej przeglądarki nie przebije. A podłączenie TV jako ekranu do lapka to moment.

------

A poza tym - ogladam filmy i szczęka opadnięta. Odkrywam dawno oglądane od nowa. Wczoraj Birdman na C+,świetny film, jakość obrazu powala. A teraz trywialny i stary Potop - i znów widzę rzeczy, ktorych nigdy wczesniej nie widziałem (na plazmie Panas 42"). Wielkosc w tym przypadku ma znaczenie, ale nie o wielkosc ekranu tu chodzi.... OLED powala. Moge tylko żałowac że nie sprzedałem duszy diabłu za 20-30 tys. zł i nie kupiłem 65".

Edytowane przez RobbieK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja najbardziej lubię czytać opinie na temat obrazu w filmach tych co mają OLED w domu i tych co czytają i piszą o problemach (ale nie mają). Coś w tym jest... może przy okazji zbiorę opinie posiadaczy i zobaczymy jaki jest procent tych co zbierają szczękę z podłogi ; )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja zdecydowanie zbieram.A OLED wisi już u mnie ponad 2 miechy.

Edytowane przez marsellus_w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też zbieram chyba juz od ok 9 miesięcy (EC930V) i powiem, że po tym czasie jeszcze bardziej aniżeli na początku dlatego, że po kilku uaktualnieniach softu problemy znane z premiery i nawet wspominane w testach (płynność, szczegóły w czerniach) zostały poprawione nie mówiąc już w ogóle o calkowitym upgradzie do nowego webOs'a :)

Wszystkie epopeje obejrzałem na nowo (6xGwiezdne Wojny, Władca, Hobbit + Hobbit rozszezony - tu rewelacja polecam ! Matrix, Mroczny Rycerz itp..)

Magia ekranu, nirwana dla zmysłów:)

Edytowane przez wojtazo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@wojtazo, sprawdzałeś czy pojawiły się po takim okresie użytkowania jakieś martwe piksele ?

Ja mam od trzech miesięcy i nie stwierdziłem ani jednego.

Edytowane przez netquest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej nie sprawdzać bo matrycy i tak nie wymienią za to będzie dramat że dioda się spaliła tak jakby miała być wieczna :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja miałem piksela w 1szym modelu którego bez problemu wymienilem w MM.

Ostatnio nawet amatorsko kalibrowalem sobie tv korzystajac z materiałów z forum av.

Żaden piksel sie nie pojawił. Jedak też nie twierdze ze jest idealny ma kilka rzeczy do poprawy ale najnowszye oledy nie maja tego jeszcze poprawione więc spokojnie sobie bede korzystal do czasu prawdziwego idealu.

Mam na myśli np. brak jednolicie swiecacego panelu przy planszy testowej 5 % szary (w panasie jest to samo co u mnie), co prawda problem znika juz przy 20%.

Apropo z tych materialow do kalibracji wynika ze inaczej tv swieci w zależności czy źródło sygnału jest z hdmi czy usb, duzo wieksze odstepstwa sa w moim przypadku przy usb. Dlatego warto o tym pamiętać przy profesjonalnej kalibracji.

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W MM wymienią świeży telewizor bez problemu zresztą teoretycznie jest przecież 100% sprawny :) natomiast już w serwisie nie będzie to możliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sprawdzałem na Amazon.de i można 910v zakupić za 8600zł, z tym że niestety nie dostaraczają do PL, ale w świetle tego co koledzy wyżej pisali o jakości podzespołów na poszczególne rynki, to może warto podjechać za granicę kto ma blisko i kupić tv w DE, raz, że taniej to może faktycznie lepsze podzespoły... A gwarancja przecież teraz jest akceptowana w całej UE.

http://www.amazon.de/dp/B014KS5Y1C/ref=asc_df_B014KS5Y1C30450235?smid=A3JWKAKR8XB7XF&tag=commconn_lg-21&linkCode=df0&creative=22494&creativeASIN=B014KS5Y1C&childASIN=B014KS5Y1C&site-redirect=de

Jest jeszcze na OTTO w cenie zbliżonej do tej w PL

https://www.otto.de/p/lg-55eg9109-led-fernseher-139-cm-55-zoll-1080p-full-hd-smart-tv-509823612/#variationId=509823731-M48

Albo można do niemieckiego MM lub Saturn też za 8600zł skoczyć :)

http://www.saturn.de/de/product/_lg-55eg9109-2031572.html?_$ja=tsid:56717&etcc_cmp=Productlisting&etcc_med=Price%20Search%20Engine&etcc_ori=CommerceConnector.com&etcc_par=Price%20Search%20Engine&et_cid=17&et_lid=26&utm_medium=Price%20Search%20Engine&utm_source=CommerceConnector.com

Edytowane przez szylton

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy mógłby, któryś z Szanownych Kolegów usystematyzować kwestie w FULL HD?

Na dzień dzisiejszy mamy 55 calowy z zakrzywionym ekranem. W Niemczech jest również niezakrzywiony 55 calowy model, który ma pojawić się także w Polsce, jak dobrze zrozumiałem.

Czy jest szansa, że w Polsce pojawi się:

a ) 65 calowy niezakrzywiony

b ) 65 calowy zakrzywiony

i ewentualnie czy 65 calowy niezakrzywiony / zakrzywiony pojawi się na rynku niemieckim?

Edytowane przez Prosperowiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie oczekiwany wariant to:

- płaski

- FHD

- satynowa powłoka ekranu

Ale takich rzeczy to nawet w Erze choćby dlatego, że Ery już nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie oczekiwany wariant to:

- płaski

- FHD

- satynowa powłoka ekranu

Ale takich rzeczy to nawet w Erze choćby dlatego, że Ery już nie ma :)

Niestety znawcy mody mówią że to przeżytek :)

Edytowane przez miruna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czy mógłby, któryś z Szanownych Kolegów usystematyzować kwestie w FULL HD?

Na dzień dzisiejszy mamy 55 calowy z zakrzywionym ekranem. W Niemczech jest również niezakrzywiony 55 calowy model, który ma pojawić się także w Polsce, jak dobrze zrozumiałem.

Czy jest szansa, że w Polsce pojawi się:

a ) 65 calowy niezakrzywiony

b ) 65 calowy zakrzywiony

i ewentualnie czy 65 calowy niezakrzywiony / zakrzywiony pojawi się na rynku niemieckim?

Masz 4 modele FullHD 55" EC 980,970,930 już nie produkowane ale jeszcze dostępne i EG 910.

4K 65" to EC 970 mamy w sprzedaży w MM Poznań Bukowska (25999) i EG 960 który będzie dostępny lada dzień (dostaniemy 2szt a kolejka chętnych na5) a płaski model po nowym roku.

Jest jeszcze 4K 55"eg 960.

I Panasonic 65cz950 4k 65".

Nie ma modelu 55" nie curved.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety znawcy mody mówią że to przeżytek :)

Taki już jestem niedzisiejszy i starodawny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz 4 modele FullHD 55" EC 980,970,930 już nie produkowane ale jeszcze dostępne i EG 910.

4K 65" to EC 970 mamy w sprzedaży w MM Poznań Bukowska (25999) i EG 960 który będzie dostępny lada dzień (dostaniemy 2szt a kolejka chętnych na5) a płaski model po nowym roku.

Jest jeszcze 4K 55"eg 960.

I Panasonic 65cz950 4k 65".

Nie ma modelu 55" nie curved.

dziekuje za odpowiedz, ale nie rozpedzajmy sie tak! Ograniczamy sie tylko do nowych egzemplarzy. Skupiam sie, nie bez kozery, na FHD, poniewaz bazujac na tutejszych testach i opiniach wysnulismy wnioski, ze model tanszy, jest "lepszy". Czyli narazie zapominamy o UHD, jak rowniez o Panasonicu - nie ta polka cenowa!

Na dzien dzisiejszy mamy zakrzywiony 55 calowy full HD oraz ten sam rozmiar w matrycy niezakrzywionej, obecny w Niemczech, ale i w Polsce ma byc po Nowy Roku!

I teraz precyzuje pytanie, czy model FHD EG910 (moze bedzie mial inne oznakowania - nie wiem) pojawi sie w wersji 65 calowej?! Bo powiem szczerze, nie znalazlem jednoznacznej odpowiedzi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nasz nadworny Kalibrator powiedział mi podczas spotkania, ze sa na rynku niemieckim, co potwierdzil w tym watku Gmeru, informujac zarazem, ze w 2016 maja pojawic sie tez na naszym rynku! Nie mam podstaw by im nie wierzyc!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z niemieckiej strony LG wynika, że płaskie są tylko modele 950 zarówno 55" i 65" ale oba 4K co winduje cenę x2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, Gmeru potwierdzał że jest model FHD płaski ale nikt nie potrafi powiedzieć jaki ma symbol. Pytałem o to już wcześniej w innym wątku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no mam nadzieje, ze jak chlopaki skoncza ten "smieszny" temat z wzajemnymi utarczkami to zajrza do innych watkow i podziela sie swoja wiedza!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy byłby ktos tak miły w podał link (albo wrzucił na upa) do materiału którym by mozna przetestować ten telewizor.

Pojechałbym osobiscie do sklepu i sobie sprawdził czy nie ma zbyt duzych widocznych pasów na szarym tle o których było pisane.

Dzięki z góry i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi