Skocz do zawartości
bestman101

TV do 10 tys 75H6400 ? 65UH7200 ? Sharp ? :)

Rekomendowane odpowiedzi

Telewizor do około 10k

1. Samsung UE75H6400 10,5k

2. Samsung UE65HU7200 8,5k uhd zakrzywiony

3. Sharp 70UQ10E 10,5k 4k przez hdmi, nie ma smarta tv a pobawiłbym się tym wreszcie.

A może coś innego ?

Od TV 3,5m

Do czego: głównie FILMY i normalna telewizja. Sport mało.

Na pierwszym miejscu jakość obrazu. Od razu kalibracja.

Proszę o opinie najlepiej użytkowników powyższych modeli i nie tylko bo to decyzja na kolejne 2-3 lata :)

Poprzedni tv to był Sharp 70 (2012) obraz bardzo dobry (po kalibarcji) jak na 2012 rocznik.

Pozdrawiam.

Edytowane przez bestman101

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam pozwolisz,że poprawię ? 1.Samsung UE75H6400 2.Samsung UE65HU7200 3.Sharp LC-70UQ10E Chyba o te modele chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja bym brał 75H6400. Zdecydowanie wielkość ma znaczenie. Sharp wyszedł średnio w naszych testach....http://hdtvpolska.com/page/articles.html/_/testy/telewizory-lcd/sharp/test-sharp-lc-60uq10e-quattron-2014-prawie-j-r981

Tutaj masz trochę info od użytkowników 75H6400: http://hdtvpolska.com/topic/34347-samsung-ue75h6400-zakup-prosba-o-pomoc/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie miałem nigdy Samsungów. Tu bardziej pytanie do kalibratorów i użytkowników samsungów. Czy na 75cali Samsungu 75H6400 obraz nie będzie gorszy niż na moim starym skalibrowanym sharpie 70 w sd i hd? Tego najbardziej się obawiam być może niepotrzebnie. To jednak kawał przekątnej i nie widziałem CP czy tam nc+ nigdy na tak dużych Samsungach. W sklepach demka pod klienta nic nie znaczą. Realnie jak to wygląda w domu po kalibracji żyleta czy piksele na 75.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Używam od niedawna 75H6400 tylko do sygnału z nc+. Byłem sceptykiem ale szczerze przyznam, że jakość obrazu co najmniej dobra. Nawet nie pomyślałem co to piksel;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@720p skalibrowany ? jeśli tak jaka jest w tym modelu 75 różnica przed i po kalibracji ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chcę kalibrować. Tryb film + korekty + wyłączenie upłynniaczy wystarcza do oglądania tvn;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Barnaba wrzuć mi kilka jeśli można przykładowych fotek jak to wygląda bestman101@poczta.onet.pl

Jeśli robił ktoś kalibrację H6400 proszę o opinie czy różnica jest duża i czy tryb FILM nie jest już tak bardzo "za mgłą" ?

Może jakieś inne opinie ? czy 75 to tu najlepsza opcja ? a może jakieś głosy za tym UHD w końcu zawsze kiedyś łatwiej będzie go sprzedać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jakiego miałeś wcześniej Sharpa dokładnie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z ilości wypowiedzi rozumiem że kalibracja nic nie daje na Samsungu i nie ma żadnej różnicy w obrazie ;)

Dzięki i pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co Ty powiesz ? Wychodzi przyzwyczajenie do Sharpa?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałem tu usłyszeć chociaż jedną opinie "tak będziesz miał lepszy obraz niż w starym Sharpie nie bój nic" albo kalibracja zdecydowanie poprawia fabryczny Film nie ma już takiej mgły na kanałach HD prawie żyleta (żyleta ale oczywiście nie męczy oczu po prostu dobra kalibracja ale też efektowna "jest się czym pochwalić" bo mgłą raczej nikt chwalił się nie będzie) To inwestycja 10k a nie 500zł tu nie może być wtopy. Sharpa kupiłem w ciemno być może tylko dzięki dobrej kalibracji byłem zadowolony? z teatru i szarpania już nie w momencie kiedy (zobaczyłem jakiegoś Samsunga u koleżki) olśniło mnie że na innych tv może być lepiej (odzwierciedlenie ruchu powiem więcej o niebo lepiej!)

Smart na plus, ruch na plus, cale na plus 75>70, wsparcie (soft) na plus, jakość obrazu po kalibracji ? tu wielki znak zapytania i nie wiadoma dla mnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obraz na moim 6400 jest zaskakująco dobry. A mam/miałem kilka projektorów i różnych tv.

Nie wiem o co ci chodzi z ą mgłą? Takiego efektu być nie może w żadnym trybie.

"Film" jest po prostu najbliżej naturalności i regulując amatorsko można uzyskać amatorską kalibrację.

Na 200% można ustawić jeszcze lepszy obraz ale to już zadanie dla Naczelnego Kalibratora:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W sobote jadę po sklepach pooglądać TV w realu. Może to mi da jakieś argumenty podczas wyboru. Problem jest tylko z 75 H6400 nigdzie w mojej okolicy nie mają go na stanie ;/ Cena na allegro to już 9999zł kusząca. Nigdy nie widziałem go real.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A więc sprawa wygląda tak. Rozmawiałem właśnie z właścicielem jednego ze sklepów RTV i podpowiedział żeby poczekać 2-3 tygodnie ponieważ pod koniec lutego mają wejść już nowe Samsungi z Tizenem (najważniejsze dla użytkowników modeli uhd to wreszcie kontent uhd z przeglądarki nie tylko z usb) + o rok nowsza elektronika i mogę sobie pluć w brodę kupując teraz. Mają być atrakcyjne cenowo. Samsung obecnie już się wyprzedał z rocznika 2014 i wszyscy już czekają na nowe modele.

Także 2-3 tygodnie i mogę mieć pełny obraz sytuacji nowe Samsungi i ewentualnie stare (zapewne jeszcze taniej)

Reasumując naczelny kalibrator będzie w zachodniopomorskim pod koniec Lutego więc nawet pasuje jak wtedy coś kupię.

Dla tej wiedzy przemęczę się te 2-3 tygodnie z 13 letnim kineskopowym 29 cali ELECTRIC z Biedronki. IGŁA ;) Trzeba tylko go wnieść na 4 piętro z piwnicy a to prawie jak nowy mebel :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może masz rację a może nie:)

Takie dziwne czasy mamy, że nowszy sprzęt av, samochody, agd (a właściwie prawie wszystko) bywa często gorszy.

Zależy jakie masz priorytety związane z nowym tv. Może warto kupić udaną serię na wyprzedaży?

Zobacz, co było z plazmami pasikonika. Nawet ostatnio pojawiły się na wtórnym rynku w dość "ciekawych" cenach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko wlasciciel sklepu RTV zapomnial dodac,ze nowe 75 cali będzie zapewne kosztowac 18.999 a nie 9.999 jak obecnie 75H6400, ten drugi może zniknąć z rynku i zostaniesz z reka w nocniku. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przemęczę się do końca lutego i wtedy zdecyduję na spokojnie. I tak kalibrator będzie koniec lutego więc mam trochę czasu na decyzję tak czy siak. Ale dziwne wcześnie mają być te modele w tamtym roku był to chyba koniec marca? Mam nadzieje że "właściciel" nie zrobił mnie w jajko :) Najwyżej kupię zapewne wtedy jeszcze taniej starszy model i tyle.

Chyba nie znikną nie rozchodzi się to tak szybko jak 40-55 cali to jednak jakieś pieniądze kosztuje ;)

Tak czy siak będę obserwował sytuację na bieżąco i poinformuję o decyzji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

70LE835E

H6400 w 75" ma wyłącznie zalety względem tego modelu. Odwzorowanie barw jest nieporównywalnie lepsze na samsungu niż na LE835, który wykrzywia niektóre barwy na potęgę:

bgnVrX.jpg

Do tego wyższy kontrast (2200:1 vs 3500:1) i znacznie lepsze odwzorowanie ruchu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak z ciekawości co to jest ten Sharp LC-70UD20E ? Od dobrego pół roku na rynku a słowa o tym nigdzie nie ma....

O testach nie wspomnę nawet.

Miał ktoś do czynienie z tym czymś ? A może widział gdzieś jakiś test nawet na yotube nic nie ma :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miał ktoś do czynienie z tym czymś ? A może widział gdzieś jakiś test nawet na yotube nic nie ma :)

Miałem, znacznie lepszy od poprzedników, ponieważ nie jest Quattronem, ale wciąż nic ciekawego. Przeciętny kontrast, kiepski upłynniacz...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokonałem wyboru :)

Właśnie zamówiłem 75H6470 (w porównaniu z 6400 ma dodatkowo tuner s2) będzie na poniedziałek za 9550zł

Te kilka tygodni oczekiwania pozwoliły zaoszczędzić te kilka stówek i będzie jak znalazł na kalibrację która będzie u mnie robiona już we wtorek/środa czyli zaraz na gorąco po zakupie.

Mam nadzieje że dobrą decyzję podjąłem co do zakupu TV do salonu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi