2015 44 Napisano 30 Września 2015 (edytowane) Model 930v jest już w zasadzie nie do kupienia. To seria 2014 ale wyśmienity TV. Jest b. tanio oferowany w MM / Saturn. Coś ok. 6 999 pln. Full HD CENA tak jak za nową serię FHD 9100 w 2015. Potrzeba testowego porównania co daje line up 2015 ? Nowe matryce pod HDR ? Edytowane 30 Września 2015 przez 2015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
netquest 22 Napisano 30 Września 2015 To chyba zależy od egzemplarzu - ja mam lekkie po lewej stronie ekranu, ale nawet na śnieżnych klimatach nie przeszkadzają aż tak mocno (chyba że ciągle patrzysz w tamtą stronę i ich szukasz ). Wydaje mi się, że to normalny problemów oledów poprzedniej generacji, więc może jesteś szczęśliwcem, który po prostu ich nie widzi Jaką masz datę produkcji? W moim egzemplarzu prawy i lewy bok wpada w lekki róż. Ale trzeba się bardzo wpatrywać w biały ekran. Zdjęcie niżej, ale przebarwienia są mocno wyolbrzymione. Zdjęcie wykonane Xperia Z1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
filipczarek80 7 Napisano 30 Września 2015 (edytowane) ja tu nie widzę wogóle białego koloru a co do ceny to w media i saturnie widze ze cena to wciąż 7999zl. Edytowane 30 Września 2015 przez filipczarek80 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miruna 52 Napisano 30 Września 2015 Gdyby OLED wyświetlił białą planszę taką jak LCD to poszedł by tylko siwy dym Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PsiCore 19 Napisano 30 Września 2015 Oled będzie "źle" wyglądał na białej planszy. Ale kto ogląda białe plansze? Wystarczy puścić sobie normalny film, gdzie występuje dużo koloru białego i bardzo szybko zauważymy, jak ładnie i jasno świeci oled - nawet na "ciepłych" ustawieniach (warm 2, gamma 2.4). Mamy idealną czerń i naprawdę spore pokłady jasności - mówię to jako dotychczasowy posiadacz plazmy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
netquest 22 Napisano 30 Września 2015 ja tu nie widzę wogóle białego koloru Ekran był biały tylko zdjęcie robione smartfonem przy sztucznym świetle. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kotekpsotek 8 Napisano 1 Października 2015 Gdyby OLED wyświetlił białą planszę taką jak LCD to poszedł by tylko siwy dym Haha kolejny znawca OLED wyświetli białą planszę przy mniejszej jasności niż LCD (efekt identyczny jak w matrycach pdp). Przy standardowym nasyceniu matrycy bielą (czyli 50-60%) nie ma spadku jasności, o czym m.in. pisali kiedyś testerzy hdtvpolska przy okazji testu modelu EC930. Ostatnio ludzie z displaymate robili test porównawczy EG960 i Samsunga JS9500 i tam zmierzono wyższą jasność w OLED TV niż w LCD - 428 cd/m2 wyszło w OLED i 415 w LED LCD. Całość analizy tutaj, gdyby komuś się chciało z nią mierzyć http://www.displaymate.com/TV_OLED_LCD_ShootOut_1.htm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
miruna 52 Napisano 1 Października 2015 Co to za biała plansza która ma 50-60% bieli, chyba mówisz o szarej planszy ? Nigdy nie wyświetli białej planszy w ten sposób co LCD bo nie wytrzymają tego ścieżki prądowe matrycy i zasilacz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
2015 44 Napisano 1 Października 2015 Pisanie o wyższości LCD/LED nad WRGB OLED (np. w kategorii bieli) to strata czasu. Życzę pozyskania możliwości podpięcia pod OLED TV ( np. w sklepie ) normalnego sygnału video (np. z BD playera). A potem oceny PQ. ps.: Pisałem wyżej o wyświetleniu na OLED WRGB LG HD doskonałych dem (filmy demonstracyjne wszechczasów) Samsunga SUHD. Kolorowa żywność. Ekipa salonu użyła UHD playera, który down-skaluje video UHD do FHD. Pen oderwany z prosto TV SUHD 9000. Źródło więc autoryzowane. Plik *ts. Po HDMI player UHD widzi możliwości TV i robi swoje. Szczegółowość 4K stracona ale kolory i perfekcja dem Samsunga to top of the top. Kolory lepsze na OLED LG. To oczywiste, bo brak w LG Local dimingu. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
netquest 22 Napisano 1 Października 2015 Właśnie na TVP HD jest transmisja koncertu na otwarcie Konkursu Pianistycznego in F.Chopina. Biel klawiszy fortepianu na tle czerni przy zbliżeniach, coś nieprawdopodobnego. Żaden LCDk nie potrafi odtworzyć takiej bieli o czerni nie muszę pisać. Piksel biały sąsiaduje z pikselem czarnym i wszystko niezwykle kontrastowe. Polecam popatrzeć nawet jak nie jest się wielbicielem takiej muzyki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
2015 44 Napisano 1 Października 2015 Ja czekam na 55" UHD OLED LG WRGB. Tyle mi do szczęścia potrzeba. ps.: klawisze w fortepianach nie są 100% BIAŁE. Dla mnie to mokry śnieg, na polu o godzinie 12.oo w pełnym słonecznym doświetleniu lub kartka papieru. Napisz gdzie masz fajną biel. Czarne klawisze (standard black - piano bar) w/w pianinie będą zawsze refleksować źródła światła. Ale to co widzisz na OLED to top w obecnej reprodukcji B&W. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bingooo 375 Napisano 1 Października 2015 Ten TV robi się już przeżytkiem. Sorry,ale kto kupuje pierwszy nową technologię,jest testerem. Po drugie,zsyncronizowało się to z wejściem 4K. Nie lepiej było poczekać ? No chyba że macie to w poważaniu...Na kimś trzeba zarobić Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
netquest 22 Napisano 1 Października 2015 (edytowane) Ten TV robi się już przeżytkiem. Każdy TV robi się za chwilę przeżytkiem. To jest model tegoroczny. Po drugie,zsyncronizowało się to z wejściem 4K. Nie lepiej było poczekać ? Decyzje podjąłem po IFA. Nie wiem czy śledziłeś co się dzieje z 4k. A no poza TV nic. Ile można rajcować się demo i kilkoma pozycjami via net. Dodatkowo cały czas standardy HDMI z HDCP nie są ostateczne. Sorry,ale kto kupuje pierwszy nową technologię,jest testerem. 930 to jest druga generacja OLED od LG. Edytowane 1 Października 2015 przez netquest Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 699 Napisano 1 Października 2015 Sorry,ale kto kupuje pierwszy nową technologię,jest testerem. przy tej jakości to chyba lepiej być oled testerem niż lcd "frajerem" Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bingooo 375 Napisano 1 Października 2015 przy tej jakości to chyba lepiej być oled testerem niż lcd "frajerem" No nie wiem kto będzie frajerem/już jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 1 Października 2015 Skoro OLED jest przeżytkiem to co jest przyszłością wg Ciebie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bingooo 375 Napisano 2 Października 2015 Matrix Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
netquest 22 Napisano 2 Października 2015 @Bingooo napisz co Ty wybrałeś. Podejrzewam, że zaczynasz żałować stąd te mało konstruktywne komentarze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Bingooo 375 Napisano 2 Października 2015 Mam cały czas TV Full HD Direct Led i czekam aż się temat rozwinie....Na pewno będzie to 4K. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 2 Października 2015 To chyba zależy od egzemplarzu - ja mam lekkie po lewej stronie ekranu, ale nawet na śnieżnych klimatach nie przeszkadzają aż tak mocno (chyba że ciągle patrzysz w tamtą stronę i ich szukasz ). Wydaje mi się, że to normalny problemów oledów poprzedniej generacji, więc może jesteś szczęśliwcem, który po prostu ich nie widzi Jaką masz datę produkcji? Sierpień 2015 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
PsiCore 19 Napisano 3 Października 2015 Sierpień 2015 Ja mam styczeń 2015 - czyżby poprawili produkcję ekranów i na nowszych modelach nie ma już tych plam? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mielnia 1 Napisano 3 Października 2015 Nowy model Full HD LG 55EG910V jest już dostępny w sprzedaży za 9 999zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtazo 9 Napisano 9 Października 2015 Ja swój zakupiłem na początku tego roku a jak świeci mozecie spojrzeć, film nagrany na S3: https://youtu.be/ox35tzMITYQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
marsellus_w 62 Napisano 9 Października 2015 Skąd wziąłeś planszę z kolorami? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
wojtazo 9 Napisano 9 Października 2015 (edytowane) Z YouTube https://youtu.be/Oc0XoH7V_2E Edytowane 9 Października 2015 przez wojtazo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach