Skocz do zawartości
Maciej Koper

TEST: LG EC930 V OLED 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

To nie Dubaj, żeby ludzie pod choinkę kupowali sobie OLEDy... :D

pl to 10 razy bardziej specyficzny kraj niż Dubaj, (każdy zarabia po 1,2k a jeździ autem za powyżej 100k) ale nie o tym chciałem

uważam, że święta mają wpływ i na pewno więcej się sprzedaje (prawie wszystkiego) w tym okresie

a to premie, dodatki świąteczne itp bonusy wpadają do kieszeni

nie kumam np info na stronie LG o 55EG910V, że wkrótce jak jest w sprzedaży, szkoda że nie jest w cenie 930

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by ktoś chciał na poważnie kupić LG 55 EG 910V z bonusami jak pisałem wcześniej i dodatku taniej niż oficjalna cena to zapraszam na PM ;)

Oferta dotyczy zakupu w Poznaniu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Saturn ma [beeep]istą ofertę na EC 930 - 6799 https://saturn.pl/search?query[menu_item]=&query[querystring]=lg+55+930

Jak ktoś chce z MM dostanie w takiej cenie a dodatkowo G+ za free i 300pln na karcie podarunkowej transport + montaż też free.

Oo a to ciekawe, a czy wiadomo jakie ta aktualizacja wnosi poprawki?

Nie widzę żeby się coś w menu zmieniło,ale jak sobie zapodałem Sin City to obraz pod kątem wydaje się mniej wpadać w zieleń a właściwie nie widzę już tej zieleni.

Nie sądzę,żeby aktualizacja softu tu coś zmieniła więc może się przyzwyczaiłem...

Edytowane przez marsellus_w

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam wszystkich administratorów, użytkowników jak i osoby od czasu do czasu zaglądające tu i czytające jakieś technowinki z zakresu tematu hdtv;).

Od dłuższego czasu interesuje się tematyką związaną z TV. Czytam forum zwykle 4 razy dziennie, śledzę raporty z kalibracji, szukam nowych rozwiązań, a czasem denerwuje się, że świat idzie tak szybko do przodu i choć niedawno coś kupiłeś nagle wychodzi nowe--- zwykle lepsze;p

Przejdźmy do sedna. O kalibracji tv dużo czytałem widziałem wyniki z różnych telewizorów, czytałem opinie różnych ludzi i zawsze były to pochlebne opinie " no chyba, że ktoś robił podobne zabiegi u telewizyjnych znachorów", a ostatnimi czasy coraz więcej o nich słyszymy, czytamy...;p;p;d"

Swoją przygodę z TV rozpocząłem od plazmy Panasonica i zawsze ceniłem sobie jakość obrazu, a nie żadne tam ilości pobranego prądu- " bo jak wiemy z forum nawet gofrownica potrafi pobrać go więcej", a że ja nie jem słodyczy przelewam zapotrzebowanie gdzie indziej;p;)

Ale jak wiemy czas plazmy się już powoli kończy i trzeba było znaleźć chwilowo nowe rozwiązanie. Padło po długim namyśle z moją kochana żoną, która na szczęście widzi różnice między LED a innymi wynalazkami na telewizor marki LG Oled ec930v. Jak to ludzie mówią jak kupujesz tv za prawie 10k to nie powinieneś się zastanawiać czy dorzucić mu przedłużoną gwarancje, a w moim pedantycznym podejściu do życia nad tym żeby był wyżyłowany do granic możliwości.

Z tego powodu postanowiłem skontaktować się z Panem Maćkiem w celu ustalenia terminu kalibracji... w sumie to zrobiłem to tego samego dnia co kupiłem tv..więc jak widzicie długo się nie namyślałem. Po oczekiwaniu w kolejce 3 miesiące, "bo Zamość nie jest trasą przelotową na której mieszkają koneserzy obrazu" do moich drzwi zastukał Maciek Koper.

Może zacznę od tego, że jeśli ktoś ma ten TV i myśli że odbiera on już pięknie, bo i mi się tak wydawało do puki nie zabraliśmy się za kalibracje tego TV to rozczaruje go. Wszystko co najlepsze jest ukryte w rozbudowanym menu kalibracyjnym, które działa z tym TV cuda.

Obraz:

- stał się bardziej plastyczny- przyroda wygląda teraz oszałamiająco, coś w stylu stoję w zoo i widzę słonia;)

- kolory nabrały odpowiedniego nasycenia i czasem wydaje się jakby zaczęły ze sobą współpracować a nie bić się o miejsce na matrycy TV

- biel straciła dominanty poszczególnych kolorów RGB i zrównały się praktycznie jak od linijki;)

- dopiero teraz zauważyłem ile detali traciłem w ciemnych i jasnych składowych obrazu. Detale obrazu powychodziły z cieni: włosy, twarz, ubrania, elementy otoczenia stały sie teraz niezależne. Nie zlewały się w jedną całość, pozwoliły odkrywać detaliczność obrazu.

- obraz stał się żywy, naturalny i najważniejsze, że zmiany widzi Żona a to świadczy o niezawisłym podejściu do sprawy.

Na koniec pozostało mi podziękować za usługę, polecić innym którzy do tej pory biją sie z myślą a co by było gdybym spróbował.

Spróbujcie gwarantuje, że na waszej twarzy pojawi się przysłowiowy banan tak jak pojawił się u mnie;)

To był mój pierwszy post na tym forum więc na koniec dziękuje wszystkim za chęć przeczytania moich wypocin i do kolejnego napisania;)

Pozdrawiam Adrian

• Lubię 3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam pytanka do Ciebie:

1) Czy działają już suwaki kalibracyjne CMS (te tam ire 5, 20 ,55 itd?)

2) Czy po rozjaśnieniu szczegółów w ciemnych scenach nie straciłeś monolitycznej czerni w scenach kompletnie czarnych? Lub gdy tylko jakiś piksel świeci (np w 1 scenie "Under the skin" jak się "buduje" oko lub w Mrocznym Rycerzu podczas przesłuchania Jokera to poza jego białą twarzą obok jest czarno bez rozjaśnień ? lub w Prometeuszu jak ci co się zgubili to jest taka scena jak idą tunelem i świecą latarkami to tylko te latarki świecą a dookoła jest czerń kaplica to ta czerń jest smolista czy zakłócona jaśniejszymi "szumami" - Aby to zobaczyć trzeba oglądać te sceny w kompletnej ciemnicy z nosem przed tv :) - ja osobiście tego się boję najbardziej, że podczas kalibracji tego się jakoś nie zauważy i zostawi się za bardzo rozjaśniony tv.

3)ile trwała kalibracja?

4)ustawienia kalibracyjne Kopra porównujesz do których zdefiniowanych?

5) czy w porównaniu do trybu kino czy isf1 lub 2 to obraz jest taki "ciepły 2" czy jednak obraz idzie w strone "ciepły 1"

6) czy obraz nie stracił na kontraście (przez rozjaśnienie obrazu)

Ps. Czy masz Interstellar ? Dlaczego w tym filmie nie ma kompletnie czarnej czerni??? Zastanawiam się nad tym i nie daje mi to spokoju - taki film a czerń skopana/wyprana)

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja zapytam jeszcze czy po kalibracji zostały jakieś ślady na matrycy - powidoki etc??

Bo pewnie sam bym skalibrował ale obawiam się,że nie zobaczę różnicy ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak by ktoś chciał na poważnie kupić LG 55 EG 910V z bonusami jak pisałem wcześniej i dodatku taniej niż oficjalna cena to zapraszam na PM ;)

Oferta dotyczy zakupu w Poznaniu.

Czy chodzi Ci o sklep sc poznań??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widziałem kiedyś VT60 po kalibracji i też miałem banana na twarzy... a potem żałowałem, że to kurde nie mój TV :D Co do kalibracji OLEDów to na angielskich forach też ludzie bardzo polecają. Poza tym żeby się przekonać że warto to chyba wystarczy zobaczyć ile chłopaki wycisnęli z testowego EG960... To chyba jedyny póki co TV, gdzie obraz jest nie do odróżnienia od obrazów referencyjnych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ja mam pytanka do Ciebie:

1) Czy działają już suwaki kalibracyjne CMS (te tam ire 5, 20 ,55 itd?)

2) Czy po rozjaśnieniu szczegółów w ciemnych scenach nie straciłeś monolitycznej czerni w scenach kompletnie czarnych? Lub gdy tylko jakiś piksel świeci (np w 1 scenie "Under the skin" jak się "buduje" oko lub w Mrocznym Rycerzu podczas przesłuchania Jokera to poza jego białą twarzą obok jest czarno bez rozjaśnień ? lub w Prometeuszu jak ci co się zgubili to jest taka scena jak idą tunelem i świecą latarkami to tylko te latarki świecą a dookoła jest czerń kaplica to ta czerń jest smolista czy zakłócona jaśniejszymi "szumami" - Aby to zobaczyć trzeba oglądać te sceny w kompletnej ciemnicy z nosem przed tv :) - ja osobiście tego się boję najbardziej, że podczas kalibracji tego się jakoś nie zauważy i zostawi się za bardzo rozjaśniony tv.

3)ile trwała kalibracja?

4)ustawienia kalibracyjne Kopra porównujesz do których zdefiniowanych?

5) czy w porównaniu do trybu kino czy isf1 lub 2 to obraz jest taki "ciepły 2" czy jednak obraz idzie w strone "ciepły 1"

6) czy obraz nie stracił na kontraście (przez rozjaśnienie obrazu)

Ps. Czy masz Interstellar ? Dlaczego w tym filmie nie ma kompletnie czarnej czerni??? Zastanawiam się nad tym i nie daje mi to spokoju - taki film a czerń skopana/wyprana)

Z góry dzięki za odpowiedź

Pozdrawiam

Na 1), 3) i 5) odpowiem Ci ja, resztę niech odpisze @adi swoim subiektywnym zdaniem ;) Więc 1) te suwaki działają od początku tylko trochę niezgodnie z założeniem, ale umiem nad tym zapanować, po prostu trwa to dłużej niż powinno. 3) poniżej dwóch godzin, 5) w przypadku tego egzemplarza ani jedno ani drugie, bo obraz leciał w magentę, a takie przekłamanie nie zmienia skorelowanej temperatury barwowej, co można by odnieść do ustawienia ciepły 1 vs ciepły 2. Poza tym w innym egzemplarzu te predefiniowane tryby mogą świecić inaczej więc nadużyciem będzie pisanie, w uniwersalnym wydźwięku, do którego z nich jest bardziej podobny po kalibracji.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcellus czy mozesz sprawdzić u siebie w sklepie czy mozna pilot od 910 zsynchronizowac z 930?

Z góry dziękuję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też myślałem o pilocie z 910 bo jest wygodniejszy niż nasze dwa.

Chwilowo nie mamy 910tek bo się sprzedały a LG chyba nie do końca wyrabia się z dostawami bo zamówione są od kilkunastu dni a w dostawach przyjeżdża wszystko tylko nie OLEDy.

Sprawdzę jak dojadą.

Ale na 100% nie będzie trzeba go synchronizować.Będzie po prostu działał.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcellus czy mozesz sprawdzić u siebie w sklepie czy mozna pilot od 910 zsynchronizowac z 930?

Z góry dziękuję.

Pilot od jednej sztuki 910,nie chciał obsłużyć drugiej sztuki. Działał jedynie przycisk włączenia. No chyba, że gdzieś jest jakaś opcja synchronizacji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Macieju, kiedy będzie można liczyć na Twój przyjazd do Warszawy na kalibracje EG910v?

Sent from my A0001 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wpadł mi w ręce Cień Mordoru, gra jest i wygląda kozacko, soczysty klimat Mordoru - chyba ogram ja całą do końca:)

Ps. W ogóle jest super bo ps4 mam gnizado jako PC ustawiony tryb obrazu: gra, notomiast jak wlącze film na blu-ray'u to obraz sam się przełącza na tryb obrazu kino (obraz jaki mialem wczesniej ustawiony zanim zmienilem podłączenie gniazda hdmi na PC) z wszystkimi ustawieniami obrazu poustawianymi. A jak wyjde z powrotem do menu automatycznie mam znow tryb Gry - Czyli mega sprawa bo nic nie trzeba przełączać :)

Edytowane przez wojtazo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam mam chrapkę na oleda ( co prawda tego nowego LG EG910V ) ale wystarczy poczytać opinie użytkowników tych co kupili w MM model 930 co się z oledami dzieje . Ci co nabyli i opinie wystawiają po 3 dniach od zakupu pieją z zachwytu . Natomiast Ci co mają telewizor od 3 miesięcy do pół roku i dłużej , jak jeden piszą co się z telewizorami dzieje . Liczba martwych pikseli przybywa w postępie geometrycznym . Więc co komu po telewizorze za taką kasę co padnie po roku ? Chyba za wcześnie jednak na zakup telewizora w tej technologii . A nie wierzę że model 910 wyeliminował ten problem . Cytuję opinie gościa '' po trzech miesiącach na czarnym tle setki świecących na biało pixeli, zaczęło to przeszkadzać! wygląda to jak niego gwiażdziste w pogodną noc! ''

Edytowane przez peterka1000

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a na gwarancji nie wystarczy mieć wypalonych zdaje sie 9 pikseli i już wymiana i zwrot kasy? na monitory lg ponoć daje coś takiego:

Norma ISO 13406-2 klasa 2 definiuje monitor jako sprawny jeżeli mieści się w podanych parametrach:
4 świecące lub nieświecące piksle,
9 świecących lub nieświecących subpikseli,
4 świecące lub nieświecące piksle w bloku 5 x 5 pikseli

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem jak jest z tymi pikselami w telewizorach ale przecież to nie jest w takim wypadku ważne , bo co mi po tym że będą mi wymieniać co pół roku telewizor póki jest na gwarancji , jak po pierwsze udręka zamiast przyjemność oglądania bezproblemowego , a po drugie jak minie gwarancja dwuletnia , trzeba będzie telewizor wywalić . To coś nie halo jest . Jak by kosztował 2000 zł , to pal licho , mija rok i wywalasz . A tutaj około 10000 zł to zdecydowanie za drogo jak na bubel . Wynika z tego że ta technologia na obecną chwilę , to włącz film raz w tygodniu , pociesz się czernią i wyłącz , a graj czy oglądaj np fakty na TVN 24 na innym telewizorze . Przecież to czyste jaja z klienta . Owszem można by po eksperymentować te dwa lata , pod warunkiem że jak takie padanie pikseli będzie się powtarzać , to muszą mi oddać całkowitą kasę po tych 2 latach i muszą to w karcie gwarancyjnej zamieścić . A wychodzi na to , że LG chce jeleni połapać co sfinansują im dalsze testy tej technologii .Dla mnie to padaka całkowita . Zanim się na rynek coś wprowadzi , to powinni taki telewizor u siebie w fazie projektowej włączyć i żeby z 3 lata chodził bez wyłączania i dopiero jak po takim czasie okaże się że zero pikseli i innych baboli sprzedawać . A nie liczą na jeleni , zapodadzą w sklepie Gwiezdne Wojny gdzie szczęka opada i aby do wiosny . A po świętach wyjdzie szydło z wora i po Nowym Roku zgryzota i udręka jak się tego pozbyć . Przytoczyłem tylko jeden cytat z opinii w MM ale tam jest kilka tych co mają dłużej aniżeli kilka dni i wszyscy to samo piszą , że pada telewizor z dnia na dzień i tych martwych pikseli przybywa .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo było i jest nadal z chipami DLP klienci testują a TI produkuje to takie normalne :)

Edytowane przez miruna

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Normalne w Naszym porypanym kraju , w USA Volkswagen poleciał po bandzie z głupią emisją spalin, która w sumie dla samego użytkowania nie ma znaczenia i będzie go to kosztowało kilkanaście miliardów dolków , to mu się już oszukiwać odechciało , to samo powinno spotkać w Europie takie firmy jak Philips , Lg i innych oszustów . W przypadku Philipsa z najwyższej półki telewizor żyje własnym życiem . Wspaniały system operacyjny Android działa jak w rachunku prawdopodobieństwa , uda się włączyć czy nie , może rozpozna satkę po kablu HDMI może nie . Może się sam włączy lub sam wyłączy . Jednym słowem JAJA Z LUDZI . Ale nikt tego nie raczy napisać na testach , tylko jest to ujęte w taki sposób '' Telewizor czasem się zawiesi '' , a powinno być napisane '' Telewizor czasem zadziała prawidłowo '' , mała różnica ale jednak :) .

Edytowane przez peterka1000
  • Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a po drugie jak minie gwarancja dwuletnia , trzeba będzie telewizor wywalić .

Gwarancja resetuje się w przypadku wymiany egzemplarza i ZTCW też w przypadku wymiany istotnego komponentu (ale tylko na ten komponent). Więc jeśli matryca faktycznie będzie padać co pół roku, będziesz miał gwarancję do końca życia, idealny układ :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie taki układ to ja mam daleko w dddddd. :) Szmelc to może być jak się da 800 zł za 32 cale . Ale jak coś kosztuje 10000 zł to ma działać , a usterki mogą owszem się pojawiać bo w każdym sprzęcie mogą się zdarzyć ale wypalanie przedwczesne pikseli w każdym egzemplarzu to podpada pod sąd jak nic , bo to oszustwo i nic więcej . Ale mniejsza . Czekam do lutego może marca i kupuje Samsunga UE65JS9500 ( teraz cena 17000 zł ale spadnie myślę do 12000 czy 13000 zł ), chodzi ślicznie , ma 4K i 65 cali . Żadna czerń nie zastąpi wielkości telewizora. A przede wszystkim jest to technologia sprawdzona . Miałem kupę telewizorów ( fakt że zawsze z najwyższej półki ) w tym kilka LCD i ani jeden się nigdy nie popsuł i nie padł w nich ani jeden piksel . Mało tego , prawie wszystkie sprzedałem znajomym bo wiedzą że jak kupuje tv , to tylko konkretne . Jeden LCD u kolegi już ma z 9 lat i dalej śmiga bezawaryjnie . Nikomu się ani jeden ze sprzedanych telewizorów nie popsuł . Więc chyba czas na oleda przyjdzie za 5 lat jak w ogóle ta technologia pozbędzie się tej wady , bo może się okazać że jest to nie do przeskoczenia . Wtedy jedynie co ratuje sprawę , to spadek cen do 3000 zł za 65 cali i gwarancja roczna z dopiskiem '' Wywalić po roku '' . :)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@peterka1000 skąd to twoje negatywne nastawienie. Rozumiem gdybyś kupił OLEDa i miał problemy, ale z tego co napisałeś wynika, że tylko masz zamiar.

A narzekasz, jakbyś był kilku miesięcznym użytkownikiem i to z wyjątkowo pechowym egzemplarzem.

Ja od siebie dodam, że trzeci miesiąc posiadam 930. I nie mam żadnego martwego piksela. Mam wersję styczeń 2015.

Edytowane przez netquest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi