Skocz do zawartości
Maciej Koper

TEST: LG EC930 V OLED 55" Full HD

Rekomendowane odpowiedzi

Czytałem gdzieś na forum że OLED LG jest trochę oszukany i jest to biała dioda z filterkiem koloru a nie osławiony WOLED co nie zmienia faktu że materiały wykorzystane do emisji światła są zgoła inne.

Dzięki za uświadomienie różnic między OLED a PDP ;) ale ja bym oczekiwał maksymalnie wiernego obrazu w dowolnej technologii. Technologia to rzecz wtórna wobec dążenia do uzyskania wiernego obrazu.

Zresztą nadal nie wiem czy to nie sprawka mniej przyjaznego dla kalibratora interfejsu w LG.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba też pamiętać że plazma nie posiłkuje się jak w tym przypadku czwartym białym pikselem który może nieco zaburzać spokój RGB.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem gdzieś na forum że OLED LG jest trochę oszukany i jest to biała dioda z filterkiem koloru a nie osławiony WOLED co nie zmienia faktu że materiały wykorzystane do emisji światła są zgoła inne.

Wyjaśnij mi proszę, jaka jest różnica pomiędzy światłem powiedzmy niebieskim, emitowanym przez diodę niebieską a światłem niebieskim uzyskanym przez filtrowanie ze światła białego ?

Przed odpowiedzią pamiętaj :

- że światło białe, widzialne to fala elektromagnetyczna o odpowiedniej długości,

- że światło białe to składowa siedmiu barw prostych, podlega filtrowaniu i rozszczepianiu,

- że światło niebieskie jest jedną ze składowych światła białego.

I gdzie tu jest oszustwo ?

Moim zdaniem to genialnie prosty pomysł LG, zapewne chroniony patentami.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dioda niebieska i filtr koloru zostaną wykonane tak że emitowana i przepuszczana fala będzie tej samej długości to różnicy nie ma żadnej. W praktyce rzecz nieosiągalna bo źródła światła tak jak i filtry nie emitują/przepuszczają fali tylko o jednej długości a o określonym zakresie długości. Dla naszych mało percepcyjnych zmysłów rzecz bez znaczenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba niestety nie do końca tak jest bo z tego co wiadomo o OLED'ach od LG to wszystkie diody OLED w ich matrycach są białe a na nie są nałożone filtry barwne, więc w teorii dokładność powinna być bardzo duża.

OLEDy od LG korzystają z patentu Kodaka, który zakłada wykorzystanie trzech diod w kolorach podstawowych (RGB) plus dodatkowej, wspomagającej w kolorze białym. Ta dioda ma wspomagać głównie diodę niebieską, która w standardowej koncepcji OLED zbyt szybko się zużywała. I tak oto powstały panele WRGB. Do tej pory nikomu nie udało się jeszcze zrobić działającego telewizora OLED w technologii RGB (poległ na tym m.in. Samsung), więc mówienie, że taka matryca dałaby lepsze parametry obrazu to klasyczne wróżenie z fusów. Może tak, może nie... Na pewno jednak znacznie szybciej straciłaby jasność i zaczęła gubić kolory :) Na chwilę obecną alternatywy dla OLEDów w systemie WRGB nie widać.

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja już nie wiem, tu na forum przy teście TV OLED od LG było napisane że LG stosuje matryce w których wszystkie piksele świecą na biało i na nie są nałożone filtry barwne, może niech wypowie się ktoś lepiej poinformowany.

Co do działającego telewizora z matrycą RGB to takie były, Samsung takie robił i miały właśnie problem nierównomiernego wypalania się poszczególnych kolorów.

Oczywiście do sprzedaży nigdy nie trafiły.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdyby wszystkie diody świeciły na biało to panel TV byłby niezłą lampą pokojową i nie mógłby wyświetlać obrazów.

Rozwiązanie LG wykorzystuje zjawisko z optyki, czyli nałożenie filtru optycznego który to z białego światła przepuszcza

tylko jedną składową widma, odpowiednio R lub G lub B.

Matryca składa się z czterech białych diod OLED, a na trzy diody nałożone są filtry RGB.

Jak działają algorytmy sterujące matrycą w OLEDach LG nie wiem, ale na bazie mojej wiedzy z optyki i elektroniki to wyobrażam sobie to tak.

Diody RGB pracują w trakcie tworzenia wszystkich kolorów. Poprzez odpowiednie mieszanie składowych RGB.

Aby wyświetlić jasne obszary należało by odpowiednio intensywnie wysterować wszystkie trzy diody, co wpływało by na ich zużycie.

Po to jest czwarta dioda która w tym momencie zostaje odpowiednio wysterowana a diody RGB są oszczędzane.

Edytowane przez netquest

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jasiek31 :

Wydaje mi się, że SAMSUNG jednak wprowadził do sprzedaży swój OLED RGB .

I szybko się z tego wycofał.

AVSforum jest wątek właścicieli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@jasiek31 :

Wydaje mi się, że SAMSUNG jednak wprowadził do sprzedaży swój OLED RGB .

I szybko się z tego wycofał.

AVSforum jest wątek właścicieli.

A to nie wiedziałem.

Pamiętam że dwa lata z rzędu Samsung pokazywał swoje telewizory OLED na targach i zapowiadał że już, już będą one w sprzedaży ale fakt wprowadzenia ich do sprzedaży jakoś mi umknął.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro przedstawię ciekawą ofertę na zakup 930tki tudzież innego TV.Co prawda cena regularna 7999 ale z fajnymi bonusami,co w całości może przełożyć się na około 2kpln "oszczędności".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli ktoś z Was ma jakąś topową plazmę skalibrowaną przez Maćka to niech wyciągnie raport z kalibracji, porówna plansza po planszy, tabela po tabeli z raportem z kalibracji OLED-a z tego wątku i podzieli się wnioskami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to ja już nie wiem, tu na forum przy teście TV OLED od LG było napisane że LG stosuje matryce w których wszystkie piksele świecą na biało i na nie są nałożone filtry barwne, może niech wypowie się ktoś lepiej poinformowany.

W gruncie rzeczy nie ma to większej różnicy :) Każdy piksel składa się z czterech subpikseli (WRGB) sterowanych przez osobne diody. NA YT jest taki antyczny filmik, gdzie ludzie z Kodaka opowiadają o tej technologii i oni używają terminu "czterokolorowy piksel".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Łatwiej jest zrobić panel OLED gdzie wszystkie diody są białe dlatego że wtedy wszystkie punkty można sterować tą samą wartością napięcia, wszystkie punkty są jednorodne a co za tym idzie zachowują się identycznie tyle w teorii w praktyce okazało się że największym problemem dla koreańców okazało się to że wcale te punkty nie chciały reagować tak samo czyli brak było tej wspomnianej wyżej jednorodności OLED-ów. O problemach konstrukcyjnych dowiedziałem się przypadkiem od osoby pracującej w LG przy kontroli jakości dostaw paneli.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z ta oferta? Istnieje jakaś aktualizacja dla 930 do webOS 2.0?

Sent from my A0001 using Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciskasz totalny KIT.

"Problemy poznałem konstrukcyjne od znajomego z LG ... "

Moja żona pracuje w Korei Północnej w LG Display. DIVIZJA OLED WRGB.

Poznałem właśnie , że od lat nie ma żadnych problemów.

Chyba żonie powiem GOOD BAY ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciskasz totalny KIT.

Janunio widzę w formie :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciskasz totalny KIT.

No ja też tak uważam że problem to zawsze maja użytkownicy a nie producenci :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co z ta oferta?

Od jutra w MM przy zakupie np930tki dostajesz w cenie gwarancje na 5lat(850pln standardowo)+ 400pln na karcie podarunkowej,transport+montaż+jak ktoś chce raty 50x0%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na poważnie;

Matryce są produkowane wyłącznie w Korei.

W polskiej montowni wiedzy o problemach konstrukcyjnych nie znajdziemy.

Cena bez zmian 7 999 ale jest opisany wyżej pakiet korzyści.

Kiedyś dodawali telefon.

Euro oferuje nowszy model 55EG910v ale za 10k. Drogo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cena bez zmian 7 999 ale jest opisany wyżej pakiet korzyści.

Kiedyś dodawali telefon.

Euro oferuje nowszy model 55EG910v ale za 10k. Drogo.

ciekawe co się bedzie działo przed świętami

logika wskazywałaby, że ceny nie spadną

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi