Skocz do zawartości
Sanders1983

Samsung UE75H6400 Zakup - prośba o pomoc

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zamierzam kupić Samsunga UE75H6400 i chciałbym prosić o poradę, odpowiedzi użytkowników czy też osób mających wiedzę na ten temat, czy telewizor będzie odpowiedni - odpowiadając na pytania według listy poniżej. Jestem praktycznie zdecydowany na ten TV ale mimo wszystko chcę zamówić prezentację do domu i porównać SAMSUNG UE75H6400 vs Sharp LC-70UQ10E vs Philips 65PFL9708S/12 (ewentualnie zamiast philipsa Samsung UE65HU7500)

1. Odległość od ekranu: 4-5m

2. Jak słońce świeci w pokoju: pokój jasny ale z roletami

3. Jak duży jest pokój: 28m2

4. Preferowana technologia: brak
5. Jaki masz obecnie telewizor: Samsung PS50B551T3W

6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Przede wszystkim Piłka nożna, Filmy

7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: najczęściej wieczorami, nie wliczając weekendów
8. Wieczorami oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy delikatnym oświetleniu lub bez

9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry

10. Matryca błyszcząca czy matowa: nie wiem

11. Preferowana wielkość telewizora: 75

12. Preferowana marka: brak
13. Czego nie lubisz w telewizorach: wolnego czasu reakcji (smużenia) oglądam przede wszystkim piłkę nożną i chodzi o piłkę latająca po boisku smile.gif

14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder NC+, PS4, w niedalekiej przyszłości soundbar lub kino

15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 65% TV (Piłka nożna 35%, 30% filmy); 35% PS4

16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych: na wprost

17. Czy ważne jest wifi: Tak

18. Czy będziesz korzystał z widgetów: czemu nie ale nie mam ciśnienia
19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: jak już to sporadycznie
20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla, Iplex, tvscreen - VOD: tak ale bez większego nacisku

21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: nie musi mieć

22. Ma mieć 3D: Tak, aktywne

23. Ma mieć slot na karty SD: nie musi

24. Ma mieć tuner DVB-S: nie musi

25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: hdmi dekoder, hdmi ps4; soundbar lub kino nie wiem co jeszcze więc trudno powiedzieć jakie złącze

26. Jaki masz sygnał: cyfrowy

27. Ile programów HD: 54

28. Ma stać czy wisieć: wisieć
29. Rozdzielczość: FHD wystarczająco, 4k może po prezentacji w domu zmienię zdanie ale przy takim budżecie w momencie kiedy zależy mi na wielkości ciężko będzie... icon_wink.gif

30. DVB-T: nie ,DVB-C: nie

31. Na czym najbardziej ci zależy: Wielkość, dobry obraz, 3d

32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 5-8 godz.

33. Jaki telewizor brałeś pod uwagę: SAMSUNG UE75H6400

34. Sugerowana cena: max 12 tys. za tv, na pewno nie więcej niż cena Samsunga ue75h6400 (tam gdzie najmniejsza marża sklepu na tv)

Czy TV będzie spełniał oczekiwania względem powyższych odpowiedzi?
Z góry dziękuje za pomoc i wszystkie odpowiedzi!

Pozdrawiam
Wszystkiego dobrego!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pospamuje ci chwile.

Tez sie nad tym TV zastanawiam. Mam dylemat miedzy 75H6400 i 65HU7200(4K). Tylko, że u mnie odleglość od TV do 2.5m max.
Ide jutro do marketu poogladac. Napisze co widzialem:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Zamierzam kupić Samsunga UE75H6400 i chciałbym prosić o poradę, odpowiedzi użytkowników czy też osób mających wiedzę na ten temat, czy telewizor będzie odpowiedni - odpowiadając na pytania według listy poniżej. Jestem praktycznie zdecydowany na ten TV ale mimo wszystko chcę zamówić prezentację do domu i porównać SAMSUNG UE75H6400 vs Sharp LC-70UQ10E vs Philips 65PFL9708S/12 (ewentualnie zamiast philipsa Samsung UE65HU7500)

1. Odległość od ekranu: 4-5m

2. Jak słońce świeci w pokoju: pokój jasny ale z roletami

3. Jak duży jest pokój: 28m2

4. Preferowana technologia: brak

5. Jaki masz obecnie telewizor: Samsung PS50B551T3W

6. Jakie programy najczęściej oglądasz: Przede wszystkim Piłka nożna, Filmy

7. Oglądasz w dzień czy wieczorem: najczęściej wieczorami, nie wliczając weekendów

8. Wieczorami oglądasz przy świetle czy wolisz bez: przy delikatnym oświetleniu lub bez

9. Wolisz obraz ostry czy łagodny: ostry

10. Matryca błyszcząca czy matowa: nie wiem

11. Preferowana wielkość telewizora: 75

12. Preferowana marka: brak

13. Czego nie lubisz w telewizorach: wolnego czasu reakcji (smużenia) oglądam przede wszystkim piłkę nożną i chodzi o piłkę latająca po boisku smile.gif

14. Jakie urządzenia będą podłączone: dekoder NC+, PS4, w niedalekiej przyszłości soundbar lub kino

15. Ile % do telewizji a ile % do innych urządzeń: 65% TV (Piłka nożna 35%, 30% filmy); 35% PS4

16. Siedzicie na wprost telewizora czy również z kątów bocznych: na wprost

17. Czy ważne jest wifi: Tak

18. Czy będziesz korzystał z widgetów: czemu nie ale nie mam ciśnienia

19. Czy chcesz serfować w internecie z poziomu telewizora: jak już to sporadycznie

20. Czy chcesz korzystać z serwisu Ipla, Iplex, tvscreen - VOD: tak ale bez większego nacisku

21. Czy USB ma mieć czytanie filmów z polskimi znakami: nie musi mieć

22. Ma mieć 3D: Tak, aktywne

23. Ma mieć slot na karty SD: nie musi

24. Ma mieć tuner DVB-S: nie musi

25. Jakimi złączami i co chcesz podłączyć: hdmi dekoder, hdmi ps4; soundbar lub kino nie wiem co jeszcze więc trudno powiedzieć jakie złącze

26. Jaki masz sygnał: cyfrowy

27. Ile programów HD: 54

28. Ma stać czy wisieć: wisieć

29. Rozdzielczość: FHD wystarczająco, 4k może po prezentacji w domu zmienię zdanie ale przy takim budżecie w momencie kiedy zależy mi na wielkości ciężko będzie... icon_wink.gif

30. DVB-T: nie ,DVB-C: nie

31. Na czym najbardziej ci zależy: Wielkość, dobry obraz, 3d

32. Ile godzin dziennie ma grać telewizor: 5-8 godz.

33. Jaki telewizor brałeś pod uwagę: SAMSUNG UE75H6400

34. Sugerowana cena: max 12 tys. za tv, na pewno nie więcej niż cena Samsunga ue75h6400 (tam gdzie najmniejsza marża sklepu na tv)

Czy TV będzie spełniał oczekiwania względem powyższych odpowiedzi?

Z góry dziękuje za pomoc i wszystkie odpowiedzi!

Pozdrawiam

Wszystkiego dobrego!

Również jestem przed zakupem 75H6400, napisz proszę kto jest w stanie zrobić Ci prezentacje w domu wymienianych modeli-jeśli wogole ktoś,to jestem również zainteresowany,oczywiscie w logicznych pieniądzach za ekran.

O seri Sharpa UQ10 możesz poczytać na forum np.test 60 cali-totalna padaczka,radze omijac,wiem co mowie bo sam miałem i nigdy więcej nie chce.

75 cali będzie do Twojej odleglosci idealne,65 cali od Philipsa,to trochę mało,chociaz podobno super obraz,ale również masa innych problemów z zawieszaniem się tv czy np.nie dzialajacy slot na moduly CAM-poczytaj na forum opinie wlascicieli,obraz super,a cala reszta to kupa i to za 15K.

Samsunga 75H6400 można już kupic za 11.280K,model 4K przy Twojej odleglosci nie ma sensu,nie zobaczysz roznicy miedzy full hd a 4K,roznice zobaczysz tylko w portfelu.Sprawdz sobie na stronie kalkulator odleglosci i wszystko będziesz wiedział.Na obecna chwile,stosunek jakość/cena to wybor jest w zasadzie jeden 75H6400.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pospamuje ci chwile.

Tez sie nad tym TV zastanawiam. Mam dylemat miedzy 75H6400 i 65HU7200(4K). Tylko, że u mnie odleglość od TV do 2.5m max.

Ide jutro do marketu poogladac. Napisze co widzialem:)

Nie jestem sam :) Oglądam dużo piłki nożnej i mam nadzieję, że się TV sprawdzi i tu też pytanie do użytkowników TV. Myślę również o Samsungu 65' 4k ze względu na jakość ale tu kusi wielkość... Odezwij się po jutrzejszym serczingu ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Również jestem przed zakupem 75H6400, napisz proszę kto jest w stanie zrobić Ci prezentacje w domu wymienianych modeli-jeśli wogole ktoś,to jestem również zainteresowany,oczywiscie w logicznych pieniądzach za ekran.

O seri Sharpa UQ10 możesz poczytać na forum np.test 60 cali-totalna padaczka,radze omijac,wiem co mowie bo sam miałem i nigdy więcej nie chce.

75 cali będzie do Twojej odleglosci idealne,65 cali od Philipsa,to trochę mało,chociaz podobno super obraz,ale również masa innych problemów z zawieszaniem się tv czy np.nie dzialajacy slot na moduly CAM-poczytaj na forum opinie wlascicieli,obraz super,a cala reszta to kupa i to za 15K.

Samsunga 75H6400 można już kupic za 11.280K,model 4K przy Twojej odleglosci nie ma sensu,nie zobaczysz roznicy miedzy full hd a 4K,roznice zobaczysz tylko w portfelu.Sprawdz sobie na stronie kalkulator odleglosci i wszystko będziesz wiedział.Na obecna chwile,stosunek jakość/cena to wybor jest w zasadzie jeden 75H6400.

Właśnie powoli leczę się z Sharpa i z każdym dniem się w tym utwierdzam, pytałem o prezentacje po marketach ale póki co kazali pytać i za każdym razem co innego słyszę od innej osoby. Jak tylko będę znał konkrety napiszę. Rozglądam się po Wrocławiu ale tak czuje, że skończy się na Samsungu 75h6400, zależy mi aby piłka nożna nie męczyła oglądając na tym tv oraz na dobrym obrazie ale jestem realistą. Kupiłem PS4 jakiś czas temu również mam nadzieję, że TV uniesie :) Na te pytania szukam odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też chce zeby PS4 dobrze dzialalo. Dodatkowo chce podlaczyc komputer. Pilka nozna mnie malo interesuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Philips 65PFL9708S/12 to stary krawędziowo podświetlany model,sorry myslalem o nowej serii 9,ktorej test jest na forum.

Powyzszego w cenie 10.999-10.500 wogle bym nie porownywal z 75H6400 ,lepiej dolozyc dosłownie pare setek i cieszyc się prawdziwym bydlakiem na scianie.

Masz te same dylematy co ja,jeszcze się czasami lapie na gdybaniu typu,moze Philips bo lepszy obraz,ale jak dostałem zapewnienia na priv od wlascicieli 75H6400,ze rozmiar naprawdę rekompensuje wszystko,to jestem spokojny i wkrótce kupie 75H6400.75 cali postawione obok 65 cali robi duże wrazenie,mialem okazje parokrotnie stać przed takimi ekranami,wiec jeśli mogę Ci doradzić,to zdecydowanie bierz 75H6400 tym bardziej,ze jego cena z tygodnia na tydzień robi się atrakcyjniejsza.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Philips 65PFL9708S/12 to stary krawędziowo podświetlany model,sorry myslalem o nowej serii 9,ktorej test jest na forum.

Powyzszego w cenie 10.999-10.500 wogle bym nie porownywal z 75H6400 ,lepiej dolozyc dosłownie pare setek i cieszyc się prawdziwym bydlakiem na scianie.

Masz te same dylematy co ja,jeszcze się czasami lapie na gdybaniu typu,moze Philips bo lepszy obraz,ale jak dostałem zapewnienia na priv od wlascicieli 75H6400,ze rozmiar naprawdę rekompensuje wszystko,to jestem spokojny i wkrótce kupie 75H6400.75 cali postawione obok 65 cali robi duże wrazenie,mialem okazje parokrotnie stać przed takimi ekranami,wiec jeśli mogę Ci doradzić,to zdecydowanie bierz 75H6400 tym bardziej,ze jego cena z tygodnia na tydzień robi się atrakcyjniejsza.

Pozdrawiam

Właśnie cena z dnia na dzień jest coraz bardziej interesująca i to pocieszające, że sami użytkownicy wypowiadają się pozytywnie. Nie mogłem właśnie znaleźć nikogo kto używał i używa tej 75'. Z miła chęcią zawiesiłbym tą 75 na ścianie, kończę mieszkanie i tak to chyba się skończy. Dzięki za sugestie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie powoli leczę się z Sharpa i z każdym dniem się w tym utwierdzam, pytałem o prezentacje po marketach ale póki co kazali pytać i za każdym razem co innego słyszę od innej osoby. Jak tylko będę znał konkrety napiszę. Rozglądam się po Wrocławiu ale tak czuje, że skończy się na Samsungu 75h6400, zależy mi aby piłka nożna nie męczyła oglądając na tym tv oraz na dobrym obrazie ale jestem realistą. Kupiłem PS4 jakiś czas temu również mam nadzieję, że TV uniesie :) Na te pytania szukam odpowiedzi.

W marketach przy swietle nic nie zobaczysz,lepiej już zamawiaj online i oddawaj każdy "nie ciekawy" model w ciągu 14 dni.

Żeby dokładnie posprawdzać,to musi być ciemno w pokoju i swiety spokoj-to wymaga czasu, inaczej to trochę bezsensu.Mialem podobny pomysl ze sprawdzaniem w marketach,nawet już poumawiałem się w Neonecie i Mediaexpert w moim miescie i powiem Ci,ze kierownicy sali nawet chcieli udostepniac ciemne pomieszczenia do testow,tyle,ze ceny telewizorow dużo wyższe od tych online wiec olalem sprawę,podzwonilem do sklepow online-po 25 grudnia prawo się zmienilo,chetniej godza się na zwroty tak wiec pojde w tym kierunku poniewaz ceny maja duzo korzystniejsze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dylemat czy aby na pewno telewizor z FHD starczy chociaz na nastepne 5lat? Czy po 2latach 4K bedzie na tyle dostepne, ze 75H6400 stanie sie starym wielkim ekranem.

@ochodzki
Powiedz mi czy z 2.5-3m 75" FHD bedzie okej? nie bedzie pikselozy? Jak sadzisz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie cena z dnia na dzień jest coraz bardziej interesująca i to pocieszające, że sami użytkownicy wypowiadają się pozytywnie. Nie mogłem właśnie znaleźć nikogo kto używał i używa tej 75'. Z miła chęcią zawiesiłbym tą 75 na ścianie, kończę mieszkanie i tak to chyba się skończy. Dzięki za sugestie!

Widze,ze jesteśmy w podobnej sytuacji,rowniez jakiś czas temu skonczylem pokoj,tunel na przewody pod tynkiem,wszystko gotowe,nic tylko "wieszać"

Jak dokonasz zakupu pierwszy,to proszę opisz Twoje wrazenia,aha,i nie zapomnij o kalibracji,bo przy takim calazu to wręcz obowiązek.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam dylemat czy aby na pewno telewizor z FHD starczy chociaz na nastepne 5lat? Czy po 2latach 4K bedzie na tyle dostepne, ze 75H6400 stanie sie starym wielkim ekranem.

@ochodzki

Powiedz mi czy z 2.5-3m 75" FHD bedzie okej? nie bedzie pikselozy? Jak sadzisz?

Moim zdaniem będzie ok,pikseloza to efekt słabego sygnalu.Jak dostarczysz dobry sygnal np.blu ray,to prawdopodobnie opadnie Ci szczeka.O telewizji hd czy sd w Polsce się nie wypowiem ponieważ nie korzystam,ale podejdz do jakiegoś sklepu gdzie maja ekran 75H6400 niech podepną jakas Cyfre w HD czy N-ke i zobaczysz jak to wygląda,za jakosc blu ray'a recze, podobnie filmy full hd z netu czy Sky HD.Jeszcze jedno,jesli faktycznie możesz zejść do odleglosci od ekranu 2.5m to możesz smialo kupic 65H6400 i będzie super,natomiast jeśli robi się z odleglosci 3m to ja bym bez wahania bral 75 cali.Mialem podobny dylemat w kwestii ekranu "na przeczekanie" i kupienie np.65 calowego tv, a za pare lat np.75 oleda.Maciek Koper napisał mi,ze ekran 75 cali zawsze zachowa wartość i będzie go można sprzedać i jeśli by miał kupować,to zawsze wybierze większy a w kwestii 4K to tak naprawdę co wiadomo?.Tyle Ci mogę powiedzieć.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bylem w currys i pcworld. Nie mieli 75" zeby pokazac. Jednak podszedlem dwóch 65" Curved. Na jednej lecialo coś 4K na drugiej FHD. Juz z mojej odleglosci 2m widac ogromną różnice. 65" i 2-2.5m i przy FHD widac ziarno taki pisaek wiecie. Natomiast w materiale 4K bylo super. Chyba jednak kupie 65" 4K plus drugiego GTX 970 i bedzie super do grania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dwóch metrów widać wyraźną przewagę UHD nad Full HD przy 65". Przy dwa i pół metra zasadnicza różnica zaczyna się zacierać. Autor tematu ogląda jednak aż z 4 metrów, a z takiej odległości to założę się, że fizycznie nie odróżni jednego od drugiego (na 65"), więc wybór jest moim zdaniem oczywisty ;)

Od 3 metrów wzwyż też brałbym 75".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak 75h6400 zejdzie do ceny 10 500 tys. i taniej kupię ten TV ze względu na naprawdę dobre wyniki jego testu w stosunku jakość - cena oraz wielkość, dzięki której jak ktoś już wspomniał tu na forum pozwoli ewentualnie w przyszłości łatwiej sprzedać telewizor ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tv kupiony, wielkość robi mega wrażenie, będę się nad nim znęcał za jakieś 3-4 tygodnie po wprowadzeniu. Teraz ciężko coś powiedzieć, przede wszystkim czekam na informację od Maćka kiedy będzie mógł do mnie zajechać i skalibrować tv. Kupiłem teraz bo w dobrej cenie... powiem tyle warto się dodatkowo targować jak produkt jest na wyprzedaży w promocji ;)

Dzięki śliczne za pomoc!

Pozdrawiam

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od dzisiaj już na allegro z polskiej dystrybucji za 9.999 zl +słuchawki Panasonic'a i wysylka gratis.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Obiecałem sobie, że nie będę się katował oglądaniem spadku cen...

Nie będę po raz kolejny zamawiał kuriera;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiscie zakladalem zakup 75H6400 w okolicach tej kwoty na wiosne 2015, a tu taka niespodzianka.Mozliwe,ze wkrótce będę w Swidnicy na prezentacji ekranu Magicscreen +projektor, jeśli będzie tak jak mowi p.Marek dystrybutor ekranow MS,ze czern,kontrast to bajka na ekranie,a do tego wszystkiego brak obaw o rowne podświetlanie matrycy+110 cali,to będę szukal ekipy,ktora obniży/podwiesi mi sufit i zakupie ekran+projektor bezapelacyjnie.Fakt jest jednak faktem,Samsung traci na wartości codziennie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie, jaki jest rozstaw nóżek w modelu 75" ponieważ chce wiedzieć czy uda mi się postawić ten TV na obecnym stoliku :) Panowie jak wygląda u was sprawa cloudingu? Jestem na to bardzo uczulony, obecnie posiadam TV 55" i cloudingu brak :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

148 cm - przednie (te szersze)

U mnie istotny był też tylny rozstaw, bo stolik był robiony na miarę pod tv projekcyjny w kształcie trapezu (do ustawienia w rogu).

Jak pewnie czytałeś tu inne wątki, to widziałeś foto mojego dość silnego cloudingu. Kolejny egzemplarz ma słaby c. ale jednak coś tam widać.

Będzie chyba ciężko znaleźć ten rozmiar z idealnym podświetleniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ Barnaba

Czyli Twój drugi egzemplarz jest ok.jesli chodzi o clouding?

Chciałbym jeszcze się od Ciebie dowiedzieć,czy rozpakowywanie i ewentualne pakowanie z powrotem,to faktycznie taka katorga?

Jaka firma kurierska odsylales, czy odbierali z pod domu czy musiales dowieźć do firmy, czy musiala to być przesylka w pionie tzw.paletowa,jaki koszt i kto pokrywal?

Czyli jest prawdopodobne,ze sklep,do którego odeslales ten egzemplarz z dużym cloudingiem wysle go nowemu klientowi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak napisałem - nie jest super ideał ale znacząco lepszy.

Może tak: na zdjęciu byś nie zauważył;)

Karton ma 180/107/25 i waży 46 kg plus ciężar palety. Min 2 osoby do pakowania.

Przyjechał FedeExem na nietypowej palecie i dzięki uprzejmości sklepu zamówiłem tego samego kuriera na ich koszt i nr konta (to ważne, bo klientów bez umowy w FedEx nie obsługują).

Wg. przepisów musisz sam zamówić kuriera i ponieść koszty.

Kurier jak zwykle przyjeżdża pod adres nadania.

Nie wiem, co robią z towarem zwróconym ale myślę, że jeśli sprawny, to wraca do obiegu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz,super to chyba nigdy nie będzie-to "zalety" tej technologii i wielkośći ekranu poniekąd tez.Natomiast, jak pisza znawcy tematu: można trafic dobrze,lepiej albo zle.

Na 100% pojdzie w obieg,dobrze,ze wiadomo co to za sklep.Mam duza nadzieje,ze jak już dojdzie do transakcji,to trafie za pierwszym razem.

Dziekuje Ci za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi