Skocz do zawartości
kudys11

Projektor do kina domowego za około 3tyś

Rekomendowane odpowiedzi

Planuję zakup projektora aby wieczorami głównie oglądać filmy

Projektor na pewno musi być full hd.

Będzie podwieszony pod sufitem ok 3m od ekranu, natomiast oglądać będę z odległości 4-4,5m

Ekran będzie o wymiarach 220x165

Na chwilę obecną wybrałem:

Acer H7532BD - 2899 zł
Acer H6520BD - 2849 zł
Acer H6510BD 3D - 2369 zł
BenQ W1070 3D - 2827 zł
Podobno optomy też są niezłe jednak jakoś nie potrafiłem wybrać konkretnego modelu
Czy mógłbym prosić o pomoc w wyborze projektora?
Moje typy to głównie technologia DLP, a może coś w technologii 3LCD będzie lepszym wyborem np:
Epson EH-TW5200
Edytowane przez kudys11

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Epsona za szybko nie skreślaj. To megaekonomiczny sprzęt. Ciągnie mało prądu a lampa wytrzymuje 6000 godz w trybie ECO i kosztuje 400zł z VAT prosto od dystrybutora.... Do tego 3D współpracujące z okularami Samsunga za 60zł para....

bardzo duże możliwości kalibracji.

Wady

- trochę szumi chłodzenie i przesłona (to drugie można wyłączyć)

- nie obsługuje poprawnie 3D z kamer video 3D (1080 50i MVC) Obraz wyświetla ale w rozdziałce 720p. Tylko konstrukcje SONY nie mają z tym problemu (czyli projektory 4x droższe)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak ktoś widzi falsecontouring w plazmach to jest to równoznaczne z tym że lepiej DLP nie kupować (z powodu efektu tęczy)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chciałbym się podłączyć do wątku. Mam tv plazmowy Panasonic TX-55ST60 (jeden z ostatnich), kalibrowany z resztą przez Macieja. I tu pytanie do Macieja:

Czy subiektywnie odbiór poziomu czerni będę miał w przypadku tego budżetowego BENQ'a (chociaż temat dość "stary" - może polecacie coś nowszego na tym pułapie cenowym) na podobnym poziomie jak Panasonic, przy założeniu, że pokój nie będzie raczej pokojem dedykowanym (niski współczynnik WIFE), a ekran miałby powierzchnię szarą z gain na poziomie 0,8-0,9, w odległości ok. 2,7-3m od projektora (chyba, że przy takich założeniach zalecacie inny ekran o innym gain)

Pozdro

Edytowane przez kobolko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Chciałbym się podłączyć do wątku. Mam tv plazmowy Panasonic TX-55ST60 (jeden z ostatnich), kalibrowany z resztą przez Macieja. I tu pytanie do Macieja:

Czy subiektywnie odbiór poziomu czerni będę miał w przypadku tego budżetowego BENQ'a (chociaż temat dość "stary" - może polecacie coś nowszego na tym pułapie cenowym) na podobnym poziomie jak Panasonic, przy założeniu, że pokój nie będzie raczej pokojem dedykowanym (niski współczynnik WIFE), a ekran miałby powierzchnię szarą z gain na poziomie 0,8-0,9, w odległości ok. 2,7-3m od projektora (chyba, że przy takich założeniach zalecacie inny ekran o innym gain)

Pozdro

Cytujac kolege Macka z UK i test Benq'a, to czern raczej nedzna, i chyba Twój Panas gora-przynajmniej w takich pieniądzach za projektor. "Black level was only average rather than good, but to get significantly deeper blacks that can elevate your enjoyment to another level, you’d probably have to spend three times as much on a Sony VPL-HW40ES"

Co mniej więcej oznacza,czern raczej srednia niż dobra,ale zeby dostać znacznie glebsza czern,ktora może podnieść twoja przyjemność na inny poziom,to prawdopodobnie musisz wydac trzy razy tyle £2000 na Sony VPL-HW40ES,jak sam widzisz,cudow nie ma i żeby mieć czern,to trzeba zaaabulic.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki. Też przetłumaczyłem ten tekst. Ale sądziłem może, że ocena jest zaniżona w porównaniu do projektorów z górnej półki, dlatego ocena "only avearge rather than good". Ale jeśli poziom czerni w porównaniu z ST60 ma być znacznie wyższy, nawet przy zastosowaniu szarych ekranów o gainie poniżej 1, to chyba zrezygnuję z jakiegokolwiek budżetowego projektora.

Dzięki za potwierdzenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ktoś poleciłby w kwocie do powiedzmy 3-4k jakiś sensowny projektor z niekoniecznie dużą wartością ANSI lumenów, za to z wysokim kontrastem, a tym samym sensowną czernią?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A może ktoś poleciłby w kwocie do powiedzmy 3-4k jakiś sensowny projektor z niekoniecznie dużą wartością ANSI lumenów, za to z wysokim kontrastem, a tym samym sensowną czernią?

Pytales o czern Benq'a vs Panas ST60,aczkolwiek calosciowo ten projektor ocenili w UK dobrze,wiec może Ciebie zadowoli,ale znowu,posiadajac wyświetlacz z jedna z najlepszych czerni na rynku możesz być rozczarowany,moze kup projektor online i w razie rozczarowania oddaj w ciągu 14 dni,masz takie prawo.Czy wydając 200 zl -1200 zl więcej na projektor zyskasz dużo na czerni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ktoś chce lepsza czern, to zostaje chyba tylko technologia lcos, jak lcos to Sony i Jvc, jak do około 4 tysięcy to tylko używki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli ktoś chce lepsza czern, to zostaje chyba tylko technologia lcos, jak lcos to Sony i Jvc, jak do około 4 tysięcy to tylko używki.

Czy moglbys polecić jakies konkretne modele,o których wspominasz powyżej oraz modele używane ale z rownie dobra czernia,gdzie szukac takich mało używanych projektorow?

Jeśli to nie problem,to możesz również napisac ile cali można uzyskac z takich projektorow oraz czy sa do kupienia jakies dobre ekrany,ale ekrany opuszczane podobnej klasy,co proponowane przez Ciebie projektory,ale tak żeby zostało poniżej miejsce na szafke z elektronika i glosnik centralny,bylbym wdzięczny za przybliżenie tematu,moze jakies linki do sprzętu itp.

Dziekuje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....niestety Panowie w projektorach żeby uzyskać akceptowalną czerń trzeba niestety zapłacić.... i zacząć od sony40 najtańszy nowy projek z dobrą czernią..... ale nic nie da super projektor jak jasne ściany i sufit zabiją tą czerń robiąc z niej szarość i mydło na ekranie... w przypadku projektorów niestety nie ma zmiłuj jeśli chce się uzyskać obraz zbliżony czernią do dobrych plazm.... ale jak się zrobi wszystko jak należy i zadba o warunki to efekt murowany..... moje zdanie jest takie .....albo w pomieszczeniu mamy na czas projekcji czarne ściany i sufit albo zapomnijmy o projektorze.....

....ja tak do tego podchodze...nie zniósł bym szarej czerni i mydła na ekranie. .... ale każdy ma inny poziom akceptowalnej dla siebie jakości obrazu....

Ale wydaje mi się że jak ktoś wydaje minimum 10 tysi na projek i 3-5 tysi na ekran to też oczekuje efektu "wow" ..... i jego poziom akceptowalnej jakości obrazu jest na dość wysokim poziomie.... i oglądanie filmów w jasnym pomieszczeniu z projka to tylko męczarnia i złość ..... że taka duża inwestycja a efekt mizerny.....

Edytowane przez Yodas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz kolego do końca racji. Jak zastosujesz nasz ekran to nie trzeba zaciemniać pokoju aby uzyskać rewelacyjną czerń nawet z takiego projektora jak Benq W1070. I w tym jest właśnie ta magia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Markus77 jestem poważnie zainteresowany zakupem tego ekranu, ale chciałbym wiedzieć, na czym właśnie ta maga polega?

Mój pokój - ściana z ekranem ciemny kamień, ciemna podłoga, duże okno balkonowe po prawej ręce z zasłonami wewnętrznymi i za niedługo zewnętrznymi, ściany i sufit niestety jasny.

Planuje zakup JVC x500, pytanie czy tylko ma to sen?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie masz kolego do końca racji. Jak zastosujesz nasz ekran to nie trzeba zaciemniać pokoju aby uzyskać rewelacyjną czerń nawet z takiego projektora jak Benq W1070. I w tym jest właśnie ta magia.

Nie wiem ..... nie widziałem. ..... a gdzie na żywo mogę to zobaczyć. .... ?

....i jak to działa? Tzn. Od ekranu nie odbija się światło projektora?

Edytowane przez Yodas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystkie aspekty techniczne, oraz zasady działania ekranu znajdziecie Państwo na naszej stronie producenta. Dokładnie wszystko tam wyjaśniłem.

Edytowane przez markus77

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na prezentację zapraszam do mnie osobiście. Mieszkam w Świdnicy 45km od Wrocławia. Prezentacji mogę dokonać w normalnych warunkach mieszkaniowych z projektora HW30 oraz w profesjonalnej sali kinowej również z projektorem HW30.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możesz podac linka do tych wyjasnien,ewentualnie podac strone producenta,rowniez jestem zainteresowany takim ekranem.

Dzieki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Do Moderatora:

Maciej

Ponieważ wszyscy cenią sobie Twoją znajomość tematu, jeśli śledzisz wątek - czy mógłbyś odnieść się do tych rewelacji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego nic prostszego jak wybrać się do mnie na prezentację. Zobaczysz osobiście jak wygląda obraz na tym ekranie, oraz pokażę Ci jaka jest różnica w obrazie porównując nasz ekran biały do bardzo dobrego ekranu białego innej firmy. Zapraszam serdecznie. Kawę i ciacho masz gratis!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, już dotarłem do dyskusji nad tym ekranem, więc Maciej, jakby co, przepraszam za fatygę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak wygląda obraz z projektora za niecałe 3tyś zł na naszym ekranie w oświetlonym pokoju. W akcji Benq W1070 !

Jeśli ktoś ma jakiekolwiek pytania zapraszam do kontaktu na @.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszelkie materiały video są niemiarodajne, ponieważ nieznane są takie wartości, jak ISO, wartość przysłony, ekspozycja. Pół biedy, kiedy są dwa produkty obok siebie w takich samych warunkach.

Czemu lampy świecą w zasadzie ZA ekranem (a tym samym poprawiając optycznie jego kontrast), a nie gdzieś przed, tak, żeby ekran mógł się wykazać niskim wpływem odbitego światła i braku degradacji kontrastu?

Najlepszym testem w tym konkretnie "pokoju" byłoby włączenie tradycyjnej lampy sufitowej, jakie większość użytkowników na w mieszkaniach, o łącznej mocy, powiedzmy bez przesady, 100-150w.

Dla mnie osobiście najbardziej porównywanym testem byłoby równolegle wyświetlenie tego samego materiału FHD na ekran i telewizora plazmowego, najlepiej Panasonica z ostatniej serii 60 (niekoniecznie z), przy stałych parametrach takich jak ISO i ekspozycja (brak efektu sciemniania obrazu w jasnych scenach i na odwrót)

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi