Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nowy następca modelu AS640 (który miał kontrast 2400:1) czyli TX-40CS630 osiągnął super kontrast wynoszący aż 6983: 1 :

http://tweakers.net/reviews/4058/1/panasonic-40-inch-cs630-hdtv-met-pico-bello-beeld-inleiding.html

''Odwzorowanie kolorów jest na wysokim poziomie bez konieczności kalibracji.''

'' odchylenie średnio 2,7 ΔΕ2000 jest poniżej granicy 3, w której odchylenia gołym okiem nie widać''

Dla porównania wyniki Panasów z tej samej stronki :

55" CX700 ma kontrast 4371:1
48" AX630 ma kontrast 3706:1
AX900 ma kontrast 1065:1 a z local dimming 1269:1
VT50 ma kontrast 8583:1
Cytat z wypowiedzi autora recenzji z komentarzy pod recenzją :
''Za te pieniądze ten telewizor zapewnia niezwykle dobry obraz, gdzie nawet bardzo drogie telewizory nie mogą się z nim równać. ''
EDIT:
Chwalony za wysoki kontrast 60 HZ (brak upłynniacza) model TX-42AS600E osiągał 6000:1.
Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze w innej recenzji egzemplarza przed sprzedażowego kontrast wyszedł 5000:1 :

http://nl.hardware.info/reviews/5999/4/panasonic-cs630-tv-review-eerste-uit-de-klas-van-2015-beeldkwaliteit

EDIT:

Jeszcze jedna recenzja (niezłe jaja, w tej recenzji napisali że kontrast jest rozczarowujący, no chyba że wypuścili też na jakieś kraje wersje na IPS ).

http://www.homecinemamagazine.nl/2015/04/review-panasonic-tx-40cs630e-cs630e-serie-lcd-led-tv/

Edytowane przez mmpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć.

Jestem szczęśliwym posiadaczem 55AS640. Pierwszy egzemplarz odesłałem do sklepu, jako że miał dość widoczne DSE. Z samego obrazu byłem bardzo zadowolony, dlatego drugi raz wziąłem ten sam tv. DSE również dostrzegalne, ale znacznie mniej.

Ale męczy mnie odwzorowanie kolorów a konkretnie przejścia tonalne w ciemnych partiach obrazu. Muszę dużo bardziej zjechać "Brightness" żeby artefakty zniknęły w cieniu. I tu kwestia, czy to artefakty pochodzące z kompresji mpg, czy przetwarzania obrazu przez telewizor?

Testowałem tv na filmiku z YT Costa Rica 4K (bardzo wysoka jakość) i mam wrażenie, że w pierwszym egzemplarzu wszystkie przejścia kolorystyczne były idealnie płynne. Ale to mogło być tylko moje wrażenie, więc proszę wyprowadźcie mnie z błędu. Bo chyba nie powinno być aż takich różnic między egzemplarzami.

Czy ktoś może obejrzeć ten filmik (też na innym tv) i powiedzieć, że to są artefakty kompresji materiału, które po prostu są a nie spowodowane przez tv.

U mnie tryb "True cinema" z drobnymi korektami. przykładowy screen.

CostaRica_zpszvaln7pw.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem ostatni egzemplarz TX-40AS640 jaki mi się udało znaleźć... te 1200Hz to jakiś marketing ? Ile one mają natywnie ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej a ile dałeś za swoją tv,40 calową?z tym 1200mhz to chyba chwyt marketingowy to chyba 200mhz jest a facebook ci działa na tv?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten telewizor ma 120Hz natywnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

120Hz natywnie znaczy co? to po co piszą 1200Hz jak to się ma do oglądania?to duzo czy malo:)

A i jeszcze jedno jak ma się sprawa z gwarancją Panasonica bo weszły mi dwa robaki pod matrycę-przecinki jeden na samej górze matrycy a drugi na dole i tam sobie odpoczywają zdechłe

Edytowane przez toscanii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko masz opisane w teście: http://hdtvpolska.com/topic/33339-test-panasonic-seria-tx-48as640-as640-va/ w akapicie: Odwzorowanie ruchu

Co do robaków to nie wiem. A to od nowości czy weszły Ci podczas używania? Bo już różne przypadki na tym forum czytaliśmy ;: )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@toscanii dałem 1800zł + koszty wysyłki, będzie dopiero w poniedziałek także na razie nic nie mogę powiedzieć co to za egzemplarz mi się trafi czy z robakami czy bez ^_^

@Gmeru dziękuweczka za info, umknęło mi to w teście, teraz tylko liczyć że nie jakiś odrzut mi się trafi i pewnie będę polował na Maćka w temacie kalibracji ale muszę gdzieś żonę wysłać na dłuższe zakupy :D

Edytowane przez sensei

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszystko masz opisane w teście: http://hdtvpolska.com/topic/33339-test-panasonic-seria-tx-48as640-as640-va/ w akapicie: Odwzorowanie ruchu

Co do robaków to nie wiem. A to od nowości czy weszły Ci podczas używania? Bo już różne przypadki na tym forum czytaliśmy ;: )

Gmeru robaki weszły podczas użytkowania dokładnie po dwóch miechach,może ktoś się znajdzie co miał też taki problem od tego forum jest,czytałem że to wada szczeliny matrycy coś w tym stylu dlatego wlazy france:)Ale w praktyce nie wiem jak na to Panasonic raguje,bo z tego wygląda że to ich wina nieszczelna matryca jakoś się tam dostały,jak co piszcie czy ktoś miał taki problem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Też macie problemy z odtwarzaniem plików mkv? Bo większość tnie niemiłosiernie jak nie dzwięk to obraz :(

Akurat odtwarzam plik o wielkosci 35gb ale i przy 10gb też to się dzieje? Od czego to zależy?

Jakiś sposób jest na to?

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jeszcze nie korzystałem z multimediów, bo dopiero wczoraj podłączyłem i jestem przerażony "przyspieszaniem" obrazu. Da się to coś wyłączyć? Jako, że nie dałem rady takiego obrazu oglądać to wyłączyłem TV...

Edytowane przez anexion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Też macie problemy z odtwarzaniem plików mkv? Bo większość tnie niemiłosiernie jak nie dzwięk to obraz :(

Akurat odtwarzam plik o wielkosci 35gb ale i przy 10gb też to się dzieje? Od czego to zależy?

Jakiś sposób jest na to?

Pozdrawiam

A te pliki mkv to przez penka oglądasz czy przez wifi program serewr medialny na tv?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pendrive lub dysk, nigdy wifi. Plik to 1080 w mkv i nie ważne czy puszczę dźwięk dts czy dolby :(

tap tap talk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pendrive lub dysk, nigdy wifi. Plik to 1080 w mkv i nie ważne czy puszczę dźwięk dts czy dolby :(

tap tap talk

A próbowaleś na dwoch wejsciach usb? i jest to samo?aktualizowałeś soft od początku przez wifi albo kabel ethernet bo ja tak

Edytowane przez toscanii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowy następca modelu AS640 (który miał kontrast 2400:1) czyli TX-40CS630 osiągnął super kontrast wynoszący aż 6983: 1 :

http://tweakers.net/reviews/4058/1/panasonic-40-inch-cs630-hdtv-met-pico-bello-beeld-inleiding.html

''Odwzorowanie kolorów jest na wysokim poziomie bez konieczności kalibracji.''

'' odchylenie średnio 2,7 ΔΕ2000 jest poniżej granicy 3, w której odchylenia gołym okiem nie widać''

Dla porównania wyniki Panasów z tej samej stronki :

55" CX700 ma kontrast 4371:1
48" AX630 ma kontrast 3706:1
AX900 ma kontrast 1065:1 a z local dimming 1269:1
VT50 ma kontrast 8583:1
Cytat z wypowiedzi autora recenzji z komentarzy pod recenzją :
''Za te pieniądze ten telewizor zapewnia niezwykle dobry obraz, gdzie nawet bardzo drogie telewizory nie mogą się z nim równać. ''
EDIT:
Chwalony za wysoki kontrast 60 HZ (brak upłynniacza) model TX-42AS600E osiągał 6000:1.

a co w tym dziwnego? gdyby mu dodac uplynniacz to na bank z 6000:1 zrobiloby sie mniej niz 4000:1 (pewnie sporo mniej)... z moich obserwacji wynikia, ze dodanie uplynniacza czy tam zwiekszenie hercow na matrycy zawsze pierdoli kontrast ....

w przypadku CS630 ma sie i 120Hz matryce i wysoki kontrasta chyba ....

niech mnie ktos poprawi albo upewni - ma ten CS630 matyce 120 albo choc 100Hz?

i czy mozna liczyc na test tego modelu tutaj bo od roznych wyników w roznych testach juz dostaje kurwicy :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co w tym dziwnego? gdyby mu dodac uplynniacz to na bank z 6000:1 zrobiloby sie mniej niz 4000:1 (pewnie sporo mniej)... z moich obserwacji wynikia, ze dodanie uplynniacza czy tam zwiekszenie hercow na matrycy zawsze pierdoli kontrast ....

w przypadku CS630 ma sie i 120Hz matryce i wysoki kontrasta chyba ....

niech mnie ktos poprawi albo upewni - ma ten CS630 matyce 120 albo choc 100Hz?

i czy mozna liczyc na test tego modelu tutaj bo od roznych wyników w roznych testach juz dostaje kurwicy :P

zawsze pierdoli kontrast co do tego przyznaje ci racje biel i czerń dostaje [beeep] z tym, na moje to te dodatki tylko niepotrzebne są i za tv parę stówek więcej trzeba zaplacić ach te testy o kant h rozbić pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A próbowaleś na dwoch wejsciach usb? i jest to samo?aktualizowałeś soft od początku przez wifi albo kabel ethernet bo ja tak

Tak nawet teraz testuje i puściłem film w 1080 z dysku zewnetrznego i i tnie :/

Aktualizowałem od samego początku, pokazuje że nie ma nowych aktualizacji :/

Ogólnie tv fajne kolory mi się podobają ale te filmy dyskwalifikują ten model za takie coś

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ogólnie tv fajne kolory mi się podobają ale te filmy dyskwalifikują ten model za takie coś

A jakich usb uzywasz może tych wolnych? masz 3.0? i dysk tez szybki?ja bym na twoim miejscu popróbował jeszcze na innych usb i dysku,może dysk i usb masz za wolne hmm,kurcze ja takiego problemu nie mam akurat puszczam nie raz z usb 3.0 i jest super,pokompinuj z usb jak nie masz innego to pozycz musi dobrze działać jak to nie pomoże to serwis wtedy,jeszcze bym spróbwał ustaiwen fabryczny wszystko poustawic od poczatku

Edytowane przez toscanii

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...puściłem film w 1080 z dysku zewnetrznego i i tnie...

Podaj mi dokładne release tych pozycji. Poszukam info na ich temat. Ja nie puszczałem tak duzych materiałów jak 35 GB, ale, 1080p u mnie idzie jak burza. Być może Bitrate Video odgrywa tu rolę.

A z przyspieszaniem obrazu sobie pooradziłem wyłączając Intelligent Frame Creation.

Edytowane przez anexion

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podaj mi dokładne release tych pozycji. Poszukam info na ich temat. Ja nie puszczałem tak duzych materiałów jak 35 GB, ale, 1080p u mnie idzie jak burza. Być może Bitrate Video odgrywa tu rolę.

A z przyspieszaniem obrazu sobie pooradziłem wyłączając Intelligent Frame Creation.

Video codec .................: AVC

Bitrate .....................: 30.4 Mbps

Resolution ..................: 1920 x 1080 (16:9)

Frame rate ..................: 23.976 fps

Audio 1 .....................: DTS-ES | 755 Kbps | 6.1

Audio 2 .....................: AC-3 | 640 Kbps | 5.1

Audio 3 .....................: AC-3 | 448 Kbps | 5.1

Audio 4 .....................: DTS-HD MA | 4 815 Kbps | 6.1

Lang 1 ..................: Polish Lector

Lang 2 ..................: Polish Lector

Lang 3 ..................: Polish Dubbing

Lang 4 ..................: English

Time ........................: 2h 16m 10s

Size ........................: 35.2 GiB

Padaka z takim czymś :) nie radzi sobie bidulek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Panowie ktoś może mi podpowiedzieć odnośnie kalibracji ? Widze że opcji jest multum i może ktoś ma na to jakiś idealny przepis zeby obraz był lepszy niż standardowe tryby ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli tryb prawdziwe kino Cię nie zadowala to pomoże jedynie wizyta Maćka z walizką :>

Tapniete z 5s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi