Skocz do zawartości
pmcomp

Elysium / Elizjum (2013) - blu-ray

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nic dodać, nic ująć, po prostu wspaniały.

Wczoraj oglądałem Promised Land z Mattem Damonem, a dzisiaj to.

Dla mnie rewelacja. Obraz i dźwięk znakomite.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żałosne rzygowiny jakich się po twórcy D9 bym nigdy nie spodziewał.

Tak idiotycznego filmu nie widziałem już dawno. Scenariusz jakby pisany na kolanie, bzdura bzdurę bzdurą pogania i nei chodzi o to,że to SF, tylko o to, że świat przedstawiony działa w absurdalny sposób. W dodatku w scenach akcji kamera odstawia takiego breakdance'a że widać dosłownie g***o. Omijać, a przynajmniej nie kupować w ciemno.

Film 3/10, jakości blu-ray nie ocenię, bo widziałem tylko w kinie i za drugi seans musieliby mi płacić.

Edytowane przez Paraponzipopo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No widzisz, na szczęście świat tak skonstruowany, że jedni lubią jabłka a inni gruszki.

Mój komentarz ... to jest właśnie SF, czy się to Tobie podoba czy nie.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak to jest SF. Tyle że bardzo słabe i bardzo głupie na tle innych filmów tego gatunku. Ale każdy niech się sam przekona.

Edytowane przez Paraponzipopo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak dla mnie rewelka, dawno nie widzialem z tego gatunku coś dobrego, aż do wczoraj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też całkiem fajny film. wszystko w zasadzie trzyma się "kupy".

Poza tym jak to w filmie - w 2h ciężko wszystko sensownie uzasadnić by akcja nie zwolniła tempa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Największe rozczarowanie 2013. Ciężko ogarnąć, że wyszło to spod ręki twórcy tak dojrzałego sci-fi, jakim jest District 9.

Edytowane przez robert robert

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak napisał pmcomp są różne gusta.

jako sf jest spójna opowiastka z za dużą jak dla mnie ilością akcji ale i tak film dla mnie o niebo lepszy od wielu innych produkcji z tego roku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie też całkiem fajny film. wszystko w zasadzie trzyma się "kupy".

Poza tym jak to w filmie - w 2h ciężko wszystko sensownie uzasadnić by akcja nie zwolniła tempa.

Rzeczywiście w tym filmie akcja zapierdala, że ledwo mozna nadążyć.

Podkreślam znakomity obraz i dźwięk.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe czy u nas bedzie steelbook, bo w UK bedzie i cena w miare no i napisy PL :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ciekawe czy u nas bedzie steelbook, bo w UK bedzie i cena w miare no i napisy PL :)

Ja już zamówiłem steelbooka z amazonu, napisy pl i mastered in 4k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ten film będzie pewnie jednym z pierwszych w 4K jak tylko standard się wyklaruje.

Mnie osobiście się średnio podobał bo byłem w IMAX > możliwe, że miałem wygórowane oczekiwania po trailerach oraz Dystrykcie 9. Właśnie tego poziomu się spodziewałem. Ale w domu ogląda się inaczej więc dam mu szansę kolejną.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie się film podobał. Przez dwie godziny ani razu nie spojrzałem na zegarek. Akcja wciąga, historia jest jednolita, efekty super. Dla mnie to takie realistyczne sci-fi. Myślę, że nawet prawdopodobne, że w tym kierunku zmierza teraz ludzkość (chodzi mi bardziej o początek filmu, czyli podział biedni/bogaci).

Ze swojej strony polecałbym obejrzeć. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś kto już kupił polskie wydanie może potwierdzić, że dodatki są bez polskich napisów?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wszyscy tak nazekaja ze w PL filmy pozniej wychodza a ja musze czekac tyle za filmem z GB ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie obejrzałem ten film. Wrażenia ... płytki, prosty, kupę niespójności, fajne (ale bez "wow") efekty.

Zdrowo uśmiałem się jak główny bohater Max, który przez cały film ma gdzieś nawet bliskie mu osoby, nagle w ostatnich minutach filmu ni z gruszki ni z pietruszki, poświęca się "dla ludzkości". Postać sekretarz Delacourt, która wydaje się kluczowa dla filmu, nagle zupełnie bez sensu, zostaje uśmiercona. No i końcowe sceny filmu, kiedy to cała ludność świata w podskokach udaje się na Elizium, które to na pierwszy rzut oka pomieści może z kilkadziesiąt tysięcy ludzi.

Naprawdę przymknął bym oko na te "pomyłki", gdyby chociaż film miał wciągającą fabułę.

Szkoda gadać więcej :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Czy ktoś kto już kupił polskie wydanie może potwierdzić, że dodatki są bez polskich napisów?

A niby dlaczego miało by nie być w dodatkach polskich napisów ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak twierdziła jeszcze bodaj przedwczoraj twoja (bardzo przeze mnie lubiana skądinąd) strona :). Ale widzę, że już skorygowane, biegnę do sklepu, dzięki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zdrowo uśmiałem się jak główny bohater Max, który przez cały film ma gdzieś nawet bliskie mu osoby, nagle w ostatnich minutach filmu ni z gruszki ni z pietruszki, poświęca się "dla ludzkości". Postać sekretarz Delacourt, która wydaje się kluczowa dla filmu, nagle zupełnie bez sensu, zostaje uśmiercona. No i końcowe sceny filmu, kiedy to cała ludność świata w podskokach udaje się na Elizium, które to na pierwszy rzut oka pomieści może z kilkadziesiąt tysięcy ludzi.

Naprawdę przymknął bym oko na te "pomyłki", gdyby chociaż film miał wciągającą fabułę.

czepiasz się szczegółów - co do motywacji bohatera to reżyser się aż nadto starał - nawet była przypowieść o hippo dla takich sceptyków jak ty :)

poza tym to film akcji i psychologia bohatera schodzi na drugi plan - także jakoś dramaturgia akcji jest jakaś taka trochę drewniana (w District 9 flow filmu jest genialny).

natomiast cała otoczka sf jest jak najbardziej spójna i jest fajną wizją - fajne linki:

http://www.geeksofdoom.com/2013/08/09/10-facts-about-the-elysium-space-station-from-elysium-the-art-of-the-film

http://blogs.scientificamerican.com/but-not-simpler/2013/08/15/how-elysium-is-a-carnival-ride-and-why-its-atmosphere-is-a-bucket-of-water/

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie nie czepiam się szczegółów ... bo tych szczegółów nie ma. Nawet wydarzenia pierwszoplanowe są bez sensu.

Fabuła filmu SF powinna być albo na tyle abstrakcyjna aby nie dało się tego zweryfikować, albo na tyle prawdopodobna, że przyjmujemy ją "na wiarę".

Film mnie strasznie zmęczył dlatego tak się nad nim pastwię :)

Fabularnie ostatnio wszystkie filmy SF schodzą coraz niżej. Nawet "Oblivion" wypadł słabo.

Zgadzam się, że Dystryct 9 wybija się tutaj ponad przeciętność. Ten film oglądałem z przyjemnością.

Czekam na "Grę Endera" ... mam nadzieję, że poprawi mi humor :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie będę oryginalny i napiszę, że to niewiarygodne, iż za Elysium odpowiedzialna jest ta sama osoba co District 9.

Lista mniejszych lub większych głupotek przyprawia o ból głowy, a pod względem scenariuszowym ten film failuje na tylu poziomach, że aż szkoda klawiatury.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fabuła filmu SF powinna być albo na tyle abstrakcyjna aby nie dało się tego zweryfikować, albo na tyle prawdopodobna, że przyjmujemy ją "na wiarę".

to ja chyba jakiś dziwny jestem - dla mnie tam jakichś specjalnych nieprawdopodobieństw nie ma - ot prosta historia będąca pretekstem do zrobienia filmu akcji

w tym względzie do District 9 też można się czepiać - tylko go się lepiej ogląda

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ilu ogladaczy, tyle opinii :) ja np bardziej wole elysium od district 9. Kazdy woli co innego :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj obejrzałem i mi się podobał fakt że Dyskrykt był inny ci nie znaczy ze lepszy moim zdaniem<br /><br />Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2<br /><br />

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi