Jump to content
Gmeru

Kapitan Phillips / Captain Phillips

Recommended Posts

ajch.jpg

Zakładam temat gdyż film jak wiadomo wyjdzie za jakiś czas na Blu-ray. Póki co mamy kino. Wczoraj byłem. Cóż mogę powiedzieć: zrobił na mnie większe wrażenie niż Grawitacja. Mówię tutaj o filmach poważnych i mocnych.

Za filmwebem:

"Kapitan Phillips" to wielowarstwowy obraz porwania przez somalijskich piratów amerykańskiego kontenerowca Maersk Alabama, do którego doszło w 2009 roku. Dzięki charakterystycznemu spojrzeniu reżysera Paula Greengrassa, film jest jednocześnie przyspieszającym bicie serca thrillerem i złożonym portretem przedstawiającym skutki globalizacji. "Kapitan Phillips" skupia się na relacji kapitana kontenerowca Richarda Phillipsa (w tej roli dwukrotny zdobywca nagrody Akademii Tom Hanks) i dowódcy piratów Muse'a (Barkhad Abdi), który bierze go jako zakładnika. Kiedy Muse i jego ludzie obierają za cel nieuzbrojony statek Phillipsa, między mężczyznami dochodzi do starcia. W odległości 145 mil od wybrzeża Somalii zostają oni pozostawieni na pastwę sił, nad którymi nie mają kontroli."

Film naprawdę dobrze nakręcony. Trzyma w napięciu praktycznie cały czas. Jest to tzw. pewniak. Warto iść do kina.

Co do jakości to obraz różny. Wiele razy mocne ziarno więc pewnie rewelacji nie będzie. Za to dźwięk pierwsza klasa bo dzieje się tutaj sporo...

POLECAM!

Tak się zastanawiam nad tym ziarnem w filmach i czemu ono w dobie takiej techniki jest.

Czy to wina sprzętu czy nieumiejetnego nagrywania i scenarzystów wide problemy z oświetleniem.

Ale strasznie to denerwuje

Wysłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

Jeśli oglądałeś wcześniejsze filmy tego reżysera, a przede wszystkim Green Zone, to możesz być przekonany, że te zabawy z ziarnem to jest celowy zabieg reżysera.

Dobre kino Gmeru! :) Podobnie jak w ubiegłym roku końcówka tego zapowiada się także rewelacyjnie, że rzucę tylko kilkoma tytułami: "American Hustle" (ta obsada!), "Saving Mr Banks", "Inside Llewyn Davis". Tylko te polskie premiery jakoś mocno poprzesuwane :rolleyes: Kilka dni temu miałem okazję obejrzeć "12 Years a Slave" podczas pobytu za granicą. Steve McQueen po "Głodzie" i "Wstydzie" ponownie dostarczył wspaniały obraz. Ten film kopnie Cię jeszcze bardziej. Posypią się Oscary czuję.

Edited by robert robert

Podobnie jak w ubiegłym roku końcówka tego zapowiada się także rewelacyjnie, że rzucę tylko kilkoma tytułami: "American Hustle" (ta obsada!)

Lepiej nie zapeszać - The Counselor na papierze też zapowiadał się nieziemsko... ;)

Obejrzałem, rewelacja !!!

Zdecydowanie pozycja must have.

Jeśli ktoś nie widział to polecam film o akcji zlikwidowania Bin Ladena.

Pozdro

I ja obejrzałem - niby prosta historia, ale przedstawiona w bardzo interesujący sposób. Ani razu nie nudziłem się przez te ponad 2h.

Spora w tym zasługa oprawy dźwiękowej, która idealnie współgra z tym co rozgrywa się na ekranie - ciężko nazwać ją efekciarską, jednak wykorzystanie surroundów i LFE - wzorcowe. Obraz też niczego sobie, chociaż w części scen osoby uczulone na ziarno mogą pokręcić trochę nosem.

PS. Sądziłem, że Hanks najlepsze lata ma już za sobą, a tutaj taka niespodziewanka. Brak nominacji dla niego do tegorocznych Oscarów uznaję za jakąś fatalną pomyłkę...

PPS. Dla dociekliwych - porównanie wydarzeń przedstawionych w filmie do rzeczywistości -> http://www.historyvshollywood.com/reelfaces/captain-phillips.php

Edited by misfit
  • Like 1