DarsOk 0 Napisano 15 Maja 2013 Witam. To mój pierwszy post i pierwsza plazma. O tej plazmie jest trochę na forum, ale tematy są rozległe i długie, dlatego zakładam ten temat. Mam takie pytania: - na co zwrócić uwagę i jak postępować przy pierwszym uruchamianiu tej plazmy - wypalanie - mit czy prawda - dotyczy szczególnie uniknięcia tych powidoków - no i okulary 3D, (jedna sztuka w zestawie) , powinienem dokupić 3 sztuki, jest jakaś alternatywa czy tyko drogie oryginalne Panasonica. - no jakieś rady dotyczące późniejszego użytkowania ( czy w ogóle warto sobie zawracać czymś głowę?) Plazma ma być dostarczona w sobotę !8.05. więc mam trochę czasu na pogłębianie wiedzy, liczę że w tym wątku wszystko się skomasuje pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr83 3 Napisano 15 Maja 2013 Nie rozumie Ciebie po co zakładać drugi wątek o tym TV jeśli jeden już istnieje, te pytania mogłeś zadać w głównym wątku na temat tej plazmy. Trochę wysiłku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarsOk 0 Napisano 15 Maja 2013 Bo tam już jest około 200 wpisów i nie wszystkie na temat, czytając czały wątek traci się wątek ! Ale jak się nie podoba to temat do skasowania Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 391 Napisano 18 Maja 2013 - na co zwrócić uwagę i jak postępować przy pierwszym uruchamianiu tej plazmy Z plazmą nie ma żadnej magii, konfigurujesz wszystko a następnie poddajesz TV kalibracji i cieszysz się genialnym obrazem. - wypalanie - mit czy prawda - dotyczy szczególnie uniknięcia tych powidoków Bzdura okrótna... - no i okulary 3D, (jedna sztuka w zestawie) , powinienem dokupić 3 sztuki, jest jakaś alternatywa czy tyko drogie oryginalne Panasonica. Kup samsung ssg-5100gb , tanie - 90 zł, lekkie i wygodne - no jakieś rady dotyczące późniejszego użytkowania ( czy w ogóle warto sobie zawracać czymś głowę?) olej to konkretnie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 18 Maja 2013 ty chyba plazmy nie masz jak piszesz takie teksty "Bzdura okrótna..." co do wypalania problem jest od zawsze - na jednych modelach mniejszy na innych większy. na obecnych plazmach panasonica chyba większy niż takich sprzed kilku lat (pv60-80). i niestety wymaga to pewnej dbałości polegającej na tym by unikać oglądania non stop np. 1 programu lub grania w jedną grę. bo wystarczy 20-30h by mieć solidne wypalenia (czyli np. tydzień pogrywania w nową gierkę). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarsOk 0 Napisano 18 Maja 2013 (edytowane) No wreszcie TV przywieźli , niby szybki transport, a trwało to TYDZIEŃ!!. Zamontowałem, podłączyłem i gra . Jak narazie OK, tylko okularki się nie włączają, ciekawe czy były używane, czy leżały w magazynie z rok i bateria zdechła?. Puki nie kupie nowej to nie będę robił dymu. S-VHS dzięki, kupie te samsungi bo już doszukałem sie, ze pasują. Co do wypalania, opinie są różne za i przeciw, więc ,że to moja pierwsza plazma, postanwiłem być ostrożny i przez tydzień będzie chodzić na mniejszych ustawieniach więc zjechałem z ustawieniami, kolor, kontrast itp, o 10 puntów w dół, tydzień wytrzymam + będę unikłał katowania jednego programu, a więcej będę oglądał filmy na DVD bo mam zaległośći.. I tak musze jeszcze poszukać jakie parametry ustawień są optymalne, bo na usługę kalibracji na dzień dzisiejszy mnie nie stać ;( 1080p - też dzięki za tekst. Edytowane 18 Maja 2013 przez DarsOk Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
spoon 51 Napisano 18 Maja 2013 Hehehe DadsOk: VHS, 1080p, S-VHS itd. to rangi na forum, a nie nicki tak samo Ty masz VHS Rozbawiłeś mnie tym niemiłosiernie Gratuluję zakupu przy okazji! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 391 Napisano 19 Maja 2013 ty chyba plazmy nie masz jak piszesz takie teksty "Bzdura okrótna..." co do wypalania problem jest od zawsze - na jednych modelach mniejszy na innych większy. na obecnych plazmach panasonica chyba większy niż takich sprzed kilku lat (pv60-80). i niestety wymaga to pewnej dbałości polegającej na tym by unikać oglądania non stop np. 1 programu lub grania w jedną grę. bo wystarczy 20-30h by mieć solidne wypalenia (czyli np. tydzień pogrywania w nową gierkę). Tak się składa że mam St60 i podłączoną konsole i komupter i wielokrotnie sprawdzałem i wpaleń brak, więc nie pisz bzdur.. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 19 Maja 2013 Jak narazie OK, tylko okularki się nie włączają, ciekawe czy były używane, czy leżały w magazynie z rok i bateria zdechła?. Puki nie kupie nowej to nie będę robił dymu. Kolego a podaj oznaczenie tych okularów bo z info na stronie Panasonica wynika że nie ma wersji okularów z baterią, każde są z akumulatorem i należy je ładować. DO ST50 którego mam też takie są. U Panasonica występują jeszcze okulary polaryzacyjne więc może przez pomyłkę takie dostałeś. No i jeszcze jedno, okulary trzeba sparować z TV żeby działały, co zresztą jest napisane w instrukcji, podobnie jak ładowanie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarsOk 0 Napisano 19 Maja 2013 Sory za nicki, patrzyłem na avatary i umknął mi niebieski pasek ). Bateria kupiona i okulary działają, więc moje przypuszczenie się sprawdziło. Jasiek_31 nie wiem, ale ja mam z baterią , na stronie Panasonica jak sobie ściągniesz pdf z e-pomocą to właśnie są opisane takie okularki jakie mi dostarczono, symbolu TY-ER3D5MA czyli aktywne okulary migawkowe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
pmcomp 1 500 Napisano 19 Maja 2013 To Panas wróciłe w okularach do bateryjek? W mojej plazmie w okularach sa aku i ładowanie przez USB. Szok. Pozdro Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
klaus71 1 708 Napisano 19 Maja 2013 Tak się składa że mam St60 i podłączoną konsole i komupter i wielokrotnie sprawdzałem i wpaleń brak, więc nie pisz bzdur..to ty piszesz bzdury. jak tak wierzysz w swoją plazmę to zrób prosty test - tvn24 - i zostaw tv na 24h - najlepiej wybierz tryb dynamiczny by jakość wypaleń była topowa. miłego oglądania wypaleń i czekania aż znikną za 1-6 miesięcy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jasiek_31 187 Napisano 19 Maja 2013 Sory za nicki, patrzyłem na avatary i umknął mi niebieski pasek ). Bateria kupiona i okulary działają, więc moje przypuszczenie się sprawdziło. Jasiek_31 nie wiem, ale ja mam z baterią , na stronie Panasonica jak sobie ściągniesz pdf z e-pomocą to właśnie są opisane takie okularki jakie mi dostarczono, symbolu TY-ER3D5MA czyli aktywne okulary migawkowe OK. Dlatego zapytałem o model okularów, na stronie Panasonica taki model jako akcesorium nie występuje. I szczerze jestem zaskoczony że Panasonic zrezygnował z wersji z ładowanymi akumulatorami. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarsOk 0 Napisano 19 Maja 2013 mam jeszcze jedno pytanie, czy wiecie jak dostać się do menu serwisowego? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DarsOk 0 Napisano 19 Maja 2013 Już sobie poradziłem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maniekn274 0 Napisano 20 Maja 2013 witam,co do powidoków,czy wypaleń to są niestety,i chyba faktycznie gorzej niż kiedyś,w tamtym tyg Maciek kalibrował mi tv 55st60,co do obrazu zastrzeżeń po kalibracji nie mam,jest lux, więcej napiszę za parę dni,teraz o wypaleniu,tak ,piszę o wypaleniu nie o powidoku,miałem wcześniej 46g20 i wypalenie było przez 1,8 roku czyli od czasu jak to luknąłem do czasu sprzedania,piękne logo TVN,a z drugiej strony logotyp 12.był włączany śnieg-bo w g20 nic innego nie można było wymyśleć i lipa,śnieg był odpalany z 50 h minimum,więc pogodzić się trzeba było z tym,nie było tego bardzo widać,ale ja to widziałem ,inni domownicy nie,chyba że jak z bliska pokazałem palcem to wtedy tak,ale im to nie przeszkadzało,hmmmm mi bardzo teraz najlepszy temat z 55st60-kalibracja trwała 5h mniej więcej,tryb dzień,tryb noc,tryb 3d,i jeszcze przy Maćku luknąłem powidok od menu głównego w lewym górnym rogu VIERA MENU GŁÓWNE,przesuwający pas zapodaję codzień po 2,3 razy aż do wyłączenia czyli każdy cykl 4h-2 razy to 8h dziennie plus normalne lukanie wieczorem tv,i co i piz....a,świeci VIERA MENU GŁÓWNE,i pewnie zostanie do czasu aż go sprzedam za jakieś 2 latka,standardowo,tv przed kalibracją świecił może ze 20h nie więcej,może trzeba było odczekać trochę,ponad 100h i dopiero wtedy kalibrować,ale Maciek powiedział że to wpływu by nie miało,więc cieszę się pięknym skalibrowanym obrazem,z pięknym wypalonym VIERA MENU GŁÓWNE,może zejdzie,poczekamy,zobaczymy,a był kalibrowany we wtorek więc jutro tydzień więc powidok to chyba nie jest,no ale kalibrację oczywiście polecam,warto. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
qazar 391 Napisano 20 Maja 2013 Interesujące, gdyż ja grywam i po 5-6 h w call of duty i przy takim układzie powidoki (nie wypalenie) było by już od dawna. Pytanie na ile to kwestia modelu a na ile percepcji odbiorcy... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 20 Maja 2013 To Panas wróciłe w okularach do bateryjek? W mojej plazmie w okularach sa aku i ładowanie przez USB. Szok. Pozdro Nie wrócił, a ma po prostu różne modele, tańsze i droższe. A wynika to też z kwestii takiej, że okulary są dołączane do telewizorów domyślnie, począwszy od serii ST60. Na rynku USA nawet po 3 pary są w komplecie. Więc zrobili taki model "rozruchowy" w tańszej opcji, z baterią. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 20 Maja 2013 witam,co do powidoków,czy wypaleń to są niestety,i chyba faktycznie gorzej niż kiedyś,w tamtym tyg Maciek kalibrował mi tv 55st60,co do obrazu zastrzeżeń po kalibracji nie mam,jest lux, więcej napiszę za parę dni,teraz o wypaleniu,tak ,piszę o wypaleniu nie o powidoku,miałem wcześniej 46g20 i wypalenie było przez 1,8 roku czyli od czasu jak to luknąłem do czasu sprzedania,piękne logo TVN,a z drugiej strony logotyp 12.był włączany śnieg-bo w g20 nic innego nie można było wymyśleć i lipa,śnieg był odpalany z 50 h minimum,więc pogodzić się trzeba było z tym,nie było tego bardzo widać,ale ja to widziałem ,inni domownicy nie,chyba że jak z bliska pokazałem palcem to wtedy tak,ale im to nie przeszkadzało,hmmmm mi bardzo teraz najlepszy temat z 55st60-kalibracja trwała 5h mniej więcej,tryb dzień,tryb noc,tryb 3d,i jeszcze przy Maćku luknąłem powidok od menu głównego w lewym górnym rogu VIERA MENU GŁÓWNE,przesuwający pas zapodaję codzień po 2,3 razy aż do wyłączenia czyli każdy cykl 4h-2 razy to 8h dziennie plus normalne lukanie wieczorem tv,i co i piz....a,świeci VIERA MENU GŁÓWNE,i pewnie zostanie do czasu aż go sprzedam za jakieś 2 latka,standardowo,tv przed kalibracją świecił może ze 20h nie więcej,może trzeba było odczekać trochę,ponad 100h i dopiero wtedy kalibrować,ale Maciek powiedział że to wpływu by nie miało,więc cieszę się pięknym skalibrowanym obrazem,z pięknym wypalonym VIERA MENU GŁÓWNE,może zejdzie,poczekamy,zobaczymy,a był kalibrowany we wtorek więc jutro tydzień więc powidok to chyba nie jest,no ale kalibrację oczywiście polecam,warto. Ja używałem G20 przez 2 lata i też miałem powidok od paska informacyjnego na dole i na górze od logo AXN. Aczkolwiek nie była to jakaś upierdliwość dużą. Prędzej problem natury mentalnej, że coś tam jest, niż realnie przeszkadzający w czymkowliek. Obecnie w ST60, użytkowanym identycznie, nie ma cienia śladu po jakimkolwiek powidoku. A co ciekawe, w przypadku G20, mocno przysadzałem się do wygrzewania, formowania, czy jak to tam nazwać, panelu. A ST60 po prostu używam, "od kopa" i na razie nie ma żadnych śladów nawet. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maniekn274 0 Napisano 20 Maja 2013 Interesujące, gdyż ja grywam i po 5-6 h w call of duty i przy takim układzie powidoki (nie wypalenie) było by już od dawna. Pytanie na ile to kwestia modelu a na ile percepcji odbiorcy... powidoki,są były i będą,nie biegam do tv po lukaniu 2-3h jakiegoś programu i wyszukiwaniu logotypu np tvn lum ogranicznika wiekowego,ale to VIERA MENU GŁÓWNE i jeszcze pod spodem w ustawieniech -OBRAZ- to jest ewidentne wypalenie,powalczę z tym jak tylko dostanę materiał z który można powalczyć i zobaczymy,sprawę zgłosiłem do PANASONIC POLSKA,bez problemu przyjął zgłoszenie,cytuję-jeśli to by był jakiś logotyp programowy to nie jest to powód do reklamacji,ale w tym przypadku serwis się z panem skontaktuje w ciągu 2 dni.Maciej czekam na materiał,może da radę to usunąć przed wizytą serwisu.ach życie he he Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
vandel1 77 Napisano 20 Maja 2013 Ja mam vt 50 i okulary mam z baterją. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maniekn274 0 Napisano 20 Maja 2013 zapytaj Maćka,przed wyjściem ode mnie też to widział.i stwierdził że powinno zniknąć,już tydzień i lipa,i wcale to nie jest tak mało widoczne. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
maniekn274 0 Napisano 20 Maja 2013 @ Sławek R może masz rację,problem siedzi w głowie,ale i świeci na panelu,czy to przeszkadza w lukaniu,-pewnie nie,nic nie zasłania,no ale proszę-rozumiem żeby to logo było programu to moja wina,poco tyle lukasz ten sam program,? he he, wiem że plazmy są na to podatne,dlatego nie lukam długo jednego programu,nawet przy g20 robiłem tak że jak często był lukany ten sam program-codziennie,to jeden dzień było z overscan a drugi dzień bez overscan,ale wpadłem na to jak już logo tvn było utrwalone,a poza tyb byłem w Londynie pół roku w tym okresie to pewnie kobita ten TVN non toper lukała i efekt został nie odwracalny.-kombinacja z overscan.a w st 60 żeby logo które posiada tv się utrwaliło to lekka przesada,kurde strach menu włączać he he,a wiecie może jaką decyzję może podjąć serwis,jak stwierdzą że to absolutnie nie moja wina to jaka jest dalsza opcja,zamieniają na inny model-nowy jeśli chcę,czy sklep za ich sygnałem ma mi nowy przysłać,czy poprostu oglądaj pan ten i będziesz pan zadowolony he he,nie chcę leda,plazma mi pasi,obraz jest prima no kur...a ale ta VIERA MENU GŁÓWNE Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Maciej Koper 1 175 Napisano 20 Maja 2013 Jednobarwne plansze w kolorach WRGB, którymi można jeszcze próbować walczyć z powidokami są na avsforum: http://www.avsforum.com/t/948496/avs-hd-709-blu-ray-mp4-calibration/0_60 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SlawekR 118 Napisano 20 Maja 2013 (edytowane) Ja to w G20 zrobiłem inaczej. Faktycznie telewizor nie ma trybu usuwania powidoków. Więc trzeba sobie radzić inaczej. Ściągnąłem więc ten film na dysk w maks jakości: Przekonwertowałem do mpega, wrzuciłem na pendrive. Włączyłem odtwarzacz plików w telewizorze, opcję zapętlenia i lecimy z koksem. Po kilku godzinach, powidok wyraźnie przyblakł. Pewnie jak bym go dłużej pomęczył, to efekt byłby jeszcze lepszy. Telewizor podczas tego zabiegu, musi mieć ustawioną stosunkowo dużą jasność. Tylko raczej odradzam przyglądać się temu zbyt intensywnie, szczególnie jeśli ktoś jest wrażliwy na migające kolory, bo zacznie mu się przed oczami mienić . Lepiej niech telewizor to sobie sam mieli "na sucho". Edytowane 20 Maja 2013 przez SlawekR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach