Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Zauwazyliscie może, ze przy np. Napisach po programach w TV/filmach na wysokości przesuwajacych sie napisów, obraz rozjaśnia sie (w formie paskow) i przesuwa razem z napisami? Czyli jakby ich jasność (wiadomo, są zwykle białe) generowała paski, które razem z napisami sie przenieszczaja po ekranie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie jest taki efekt w ST60 natomiast nie udało mi się go jeszcze uświadczyć w VT60

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zauwazyliscie może, ze przy np. Napisach po programach w TV/filmach na wysokości przesuwajacych sie napisów, obraz rozjaśnia sie (w formie paskow) i przesuwa razem z napisami? Czyli jakby ich jasność (wiadomo, są zwykle białe) generowała paski, które razem z napisami sie przenieszczaja po ekranie.

To charakterystyczna forma line bleedingu i występuje w Panasonic'ach od zarania dziejów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!
Mam maly problem z obrazem w gt60 a mianowice wystepuje umnie takie dziwne zjawisko na obrazie na twarzach i rekach itd widze takie zielonkawe cienie weze jakby,

to wystepuje na trybie THX Cinema i THX bright room
nfs6326u.jpg

t6wu6h25.png

Edytowane przez ikdsl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to false contouring. jesteś niestety pechowcem który to widzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to false contouring. jesteś niestety pechowcem który to widzi.

to znaczy ze to taka wada fabryczna jest?

i co inni tego niewidza?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Mam maly problem z obrazem w gt60 a mianowice wystepuje umnie takie dziwne zjawisko na obrazie na twarzach i rekach itd widze takie zielonkawe cienie weze jakby,

to wystepuje na trybie THX Cinema i THX bright room

Przy ruchach czy przy całkowicie statycznym obrazie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy ruchach czy przy całkowicie statycznym obrazie?

Przy ruchach

Edytowane przez ikdsl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak jak klaus71 napisał ;) Na innych trybach możesz nie widzieć, bo masz IFC na max. To załatwia problem prawie całkowicie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzialem tutaj na forum testa TX-P50VT60
i tam kolega ktury testowal wlasnie VT60 powiedzial ze nie powino sie uzywac trybu THX
tylko nie zrozumialem kturego trybu thx nieuzywac
THX Cinema albo THX bright room ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Livestream byłem ja i Gmeru i na pewno nic takiego nie mówiliśmy. Jedyne co mogłem powiedzieć, to że na THX Bright Room masz sporo posteryzacji, czyli właśnie takich rozmyć jak na Twoich zdjęciach, ale dopóki nie będziesz miał profesjonalnie skalibrowanego trybu ISF-Dzień, to żadnej alternatywy dla THX Bright Room nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorry to sie przeslyszalem,ale wiem ze cos wlasnie o tych rozmyciach bylo, Maciej a mozesz mi zdradzic ktory to jest profil ISF-Dzień Profesional 1 czy 2 ???

i jeszcze jedno na pierwszej stonie pisze ( Kontrast ANSI tego telewizora przy 60Hz to aż 8950 : 1 ! ) to lepiej jest wypuscic sygnal z BR w 60hz albo 24hz ???

Edytowane przez ikdsl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widze ze nikogo niema albo niechce odpowiadac na moje posty :(
Macie morze jakies gotowe ustawienia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Profil ISF dzienny bedziesz mial jak Ci Maciej skalibruje TV. Jak dobrze zagadasz to i ISF na noc tez bedziesz mial ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no widze ze bardzo mili ludzie sa tu na tym forum.
no jak Pan Maciej chce to musi do niemiec sie wybrac bo ja z tv niemam zamiaru jezdzic do Polski

a napewno sa jakies ustawienia reczne,ze idze sobie to wbic od reki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki ;)

tylko ze to jest do vt60 a ja mam gt60

Kolego jak chcesz wbijać z palca to ustawienia dla VT60 dadzą Ci to samo co ustawienia dla GT60.

oczytaj sobie najpierw co to jest kalibracja i dlaczego dla każdego TV wykonuje się ją indywidualnie a później możesz się "żołądkować" dlaczego to nikt Ci ustawień nie podaje.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolego jak chcesz wbijać z palca to ustawienia dla VT60 dadzą Ci to samo co ustawienia dla GT60.

oczytaj sobie najpierw co to jest kalibracja i dlaczego dla każdego TV wykonuje się ją indywidualnie a później możesz się "żołądkować" dlaczego to nikt Ci ustawień nie podaje.

ja sie nie zoladkuje pytalem sie tylko, muglbys byc milszy a nie zgrywac warzniaka co wszystko wie o wszystkim :angry2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

juz niemusze sie was prosic znalazlem sobie sam,

na zagranicznych forach sa ludzie przyjazniej nastawieni na innych ludzi nie tak jak tu na tym forum,

Column 1 Column 2 Viewing Mode: Professional2 Contrast: 80 Brightness: 0 Colour: 50 Tint: 0 Sharpness: 0 Colour Temperature: Warm Vivid Colour: Off Colour Remaster: Off Reversal Film Effect: Off Ambient Sensor: Off Noise Reduction: Off MPEG Remaster: Off Resolution Master: Off Caption Smoother: Off Brilliance Enhancer: Off Intelligent Frame Creation/24p Smooth Film: Off Advanced Settings Panel Luminance Setting: Mid Adaptive Gamma Control: 0 Blac Expander: 0 Colour Gamut: Rec. 709 White Balance2-Point: Red Gain 6, Green Gain 2, Blue Gain 0, Red Cutoff 1, Green Cutoff -5, Blue Cutoff -2 White Balance10-Point: 10 R-10/G-10/B10, 20 R6/G-10/B-9, 30 R0/G1/B1, 40 R2/G-2/B3, 50 R-1/G-5/B3, 60 R3/G-2/B0, 70 R-6/G1/B3, 80 R0/G0/B3, 90 R-10/G0/B10, 100 R-10/G-5/B4 Colour Management: Red Hue -4, Saturation 0, Luminance -15, Green Hue 0, Saturation -4, Luminance -3, Blue Hue -5, Saturation 0, Luminance -11, Cyan Hue 0, Saturation 0, Luminance 2, Magenta Hue 0, Saturation 0, Luminance -2, Yellow Hue -4, Saturation 0, Luminance 9 Gamma: 2.2 Gamma Detailed: 10 -20, 20 -10, 30 -5, 40 -2, 50 0, 60 0, 70 -2, 80 0, 90 0, 100 0 Option Settings Game Mode: Off Film Cadence Mode: On 1080p Pure Direct: On Screen Settings 16/9 Overscan: Off Side Panel: High Pixel Orbiter: On
Edytowane przez ikdsl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja sie nie zoladkuje pytalem sie tylko, muglbys byc milszy a nie zgrywac warzniaka co wszystko wie o wszystkim :angry2:

Ale kolega nikogo nie zgrywa, po prostu jest bardziej doświadczony... Ustawienia kalibracyjne nie są czymś co się kopiuje. Wyobraź sobie, że wchodzisz na forum lekarzy i żądasz żeby Ci przepisali receptę on-line, a w zamian za to dostajesz pouczony, że najpierw potrzebna jest diagnoza. To co zrobiłeś w powyższym poście to jakbyś poszedł do nielegalnej apteki i kupił losowe lekarstwa w nadziei, że się wyleczysz. W rzeczywistości bardziej Ci to popsuje zdrowie (obraz) niż pomoże. NIGDY w naszych śród kontynentalnych ST/GT/VT 60 nie ciągnąłem suwakiem Red-Gain i Green Gain na raz w górę, jednocześnie dając ogromne korekty na cutoff. Stąd moja pewna diagnoza, że powyższe ustawienia więcej Ci zepsuły niż poprawiły, a mogłeś po prostu wybrać tryb THX-Cinema, jeśli na tą chwilę nie planowałeś zamówić profesjonalnej kalibracji SWOJEGO egzemplarza...

Sorry to sie przeslyszalem,ale wiem ze cos wlasnie o tych rozmyciach bylo, Maciej a mozesz mi zdradzic ktory to jest profil ISF-Dzień Profesional 1 czy 2 ???

i jeszcze jedno na pierwszej stonie pisze ( Kontrast ANSI tego telewizora przy 60Hz to aż 8950 : 1 ! ) to lepiej jest wypuscic sygnal z BR w 60hz albo 24hz ???

Do TV należy podać obraz w formie źródłowej, czyli filmy na BD w 24Hz.

Edytowane przez Maciej Koper

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Maciej na razie nic nieprzesuwalem, zmienilem tylko w Proffesional 1

Contrast: 80

Colour Temperature: normal

Panel Luminance Setting: Mid

Gamma: 2.0

i jest lepiej jak na THX Cinema

Edytowane przez ikdsl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ależ kolego ja nawet nie próbowałem ważniaka zgrywać, powiedziałem tylko to co podpowiada mi doświadczenie nie tylko moje.

PS.

Skoro wypowiadasz się na polskim forum i piszesz po polsku miło by było gdybyś pisał po polsku a nie "polskiemu", zasady ortografii w internecie też obowiązują.

I proszę nie mów że nie mieszkasz za granicą bo do większości przeglądarek można doinstalować słowniki które pisownię sprawdzą Ci w locie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odpuść sobie facet :D

Edytowane przez ikdsl

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi