Skocz do zawartości
Mario

MEGA-TEST: Panasonic TX-P55VT60 TX-P50VT60 model 2013

Rekomendowane odpowiedzi

A wyłącz ifc i będzie ok. Poza tym, aż grzech nie skalibrowac takiej plazmy.

Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po wielu namysłach zdecydowałem się na oddanie 55VT60... A właściwie to nie oddanie, a wymianę na 55ST60:) Nowy tv stoi u mnie od piątku i potwierdzam, że na oko różnic pomiędzy tymi modelami nie widać żadnych. Mowa o obrazie oczywiście, bo aplikacje itp. chodzą tutaj zdecydowanie wolniej. Co więcej w dzień obraz jest nawet lepszy, tzn. jaśniejszy w tańszej serii. Decydując się na model z serii VT miałem nadzieję, że dostanę telewizor bliski ideału, a okazało się, że posiada dokładnie te same wady co model ST, więc stwierdziłem, że lepiej jednak mieć 2 tysiące w kieszeni:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ID modelu4 A0010-00000

ciekawe , jak zadzwoniłem do serwisu , powiedzieli że ilość przepracowanych godz. tylko przez menu serwisowe , no chyba że oni sami nie znają dobrze tv , u nas wszystko możliwe

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mr.Hankey: Ważne, że jesteś zadowolony.

Ja przeszedłem właśnie z ST na VT i to co mnie denerwowało w ST tutaj nie występuje w obrazie, obsłudze czy w graniu :).

Na ST Assassin biegał i reagował jakby narobił w majtki.

Gdy moja córka skakała przed kinect'em to zauważyłem taki efekt, że gdy podnosiła szybko ręce to w momencie kiedy miała ręce u góry na ekranie dopiero rozpoczynał się ruch (jej w każdym razie to nie przeszkadzało).

Rozmycie ruchu - ja nie zauważam (na ST widziałem i mi to przeszkadzało).

Być może część tego co mi przeszkadzało w ST dałoby się zniwelować ustawieniami a może to kwestia psychiki - wydałem więcej więc musi być lepiej i muszę być zadowolony ;).

--

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, z tym zadowoleniem u mnie, to tak nie do końca jednak... Niby obraz fajny, ale jak na te wszystkie zachwyty, które wylewają się z Internetu, to jednak jak dla mnie nieco przesadzone, bo owszem jest fajnie, ale żeby jakaś przepaść, to nie bardzo...

VT oddałem, bo uważam, że ma zdecydowanie za dużo wad, by płacić za niego tyle pieniędzy, a podkreślam to jeszcze raz, w kwestii obrazu z dekodera/blu-ray pomiędzy ST60/VT60 nie widzę absolutnie żadnych różnic i z tego co czytam nie jestem w tym odczuciu odosobniony, nie jestem jednak żadnym fachowcem i to moje subiektywne odczucia. Wszystkie wady, które mam w "słabszym" modelu występowały też w wyższej serii. Jednak mam nadzieję, że już w piątek tych wad będzie przynajmniej trochę mniej, bo spodziewam się Macieja w celu kalibracji wyświetlacza. Dam znać na pewno jak wrażenia, liczę jednak, że poprawa będzie wyraźna.

Co do różnic w grze z konsoli, to różnica w input lagu faktycznie jest, tyle że moim zdaniem po prostu jest jeszcze na jak najbardziej akceptowalnym poziomie. Obsługa tv jest dla mnie idealna, bo wszystkie te aplikacje to i tak jest dla mnie tylko dodatek, którego nigdy nie włączę, a po menu z ustawieniami obrazu w serii ST śmiga się moim zdaniem znakomicie. Miałeś oby na pewno włączony tryb gra?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Miałeś oby na pewno włączony tryb gra?

Oczywiście. Włączałem, wyłączałem, zmieniałem opcje pixel w pixel (czy jakoś tak) i efekt nie był zadowalający.

Dało się grać i nie było tragedii ale nie było komfortowo (jak dla mnie) tak jak jest na VT.

Co jednak dla mnie najważniejsze nie widzę "duchów" za poruszającymi się w poziomie obiektami (np. przesuwająca się postać).

ps. Czekam z niecierpliwością na Twoje wrażenia po kalibracji :)

--

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jaki tryb video ustawić dla Dune HD dla filmów MPEG-4 AVC Video 26131 kbps 1080p / 23,976 fps / 16:9 / High Profile 4.1

-1080i 60hz

-1080i 50hz

-1080i 59,94hz

-1080p 23,976hz

-1080p 50hz

-1080p 60hz

Odświeżanie:

-50/60

-24/50/60Hz

-24/50Hz

-24/60Hz

Edytowane przez VIRUS21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

-1080p 23,976hz

-24/50/60Hz

czemu takie tryby??

wszędzie polecany jest tryb 60hz dla plazmy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TV powinien sam dobrać parametr. Przynajmniej ja ma tak w połączeniu z wiwa 5 HD.

Wysłane z mojego LG-P880 przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mr. Hankey

Może nie doczytałem ale skąd miałeś sygnał SD? z anteny? czy wziąłeś pod uwagę, że pixeloza może być wynikiem zakłóceń sygnału?

wiele czytałem w Waszych wypowiedziach o szumiących wentylatorach - hmm, 65VT60E - jeszcze ani razu nie usłyszałem tych wentylatorów,

zamiast tego czasem słyszę wibracje podłączonego HDD :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wejście z HDMI z dołu wygląda inaczej od tych z boku i nie mogę się podpiąć

czemu tak jest ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To wejście na dole jest przeznaczone dla przejściówki euro scart (przejściówka w komplecie).

--

pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie doczytałem ale skąd miałeś sygnał SD? z anteny? czy wziąłeś pod uwagę, że pixeloza może być wynikiem zakłóceń sygnału?

Sygnał z dekodera NC+. SD w tym telewizorze jest słabe po prostu i trzeba się z tym pogodzić, zwłaszcza przy takim rozmiarze. Ale w piątek był u mnie Maciek i skalibrował tv i obraz jest zdecydowanie lepszy. Co do wentylatorów, to tak jak pisałem już wcześniej, w VT słyszałem je i to dosyć wyraźnie, ale w ST problem w zasadzie nie istnieje. Osobiście uważam też, że głośność "bzyczenia" może być różna w zależności od egzemplarza.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozpisujemy się o obrazie a nic a nic nie piszemy o dźwięku.

Czy Wy też macie wrażenie, że VT60E ma bardzo słaby dźwięk?

po 1. w moim przypadku zdaża się iż najpierw pojawia się dźwięk na prawym głośniku a dopiero po czasie na lewym? szczególnie gdy słaby sygnał mam z DVB-T,

po 2. dosyć cicho grają te głośniczki. na VT20E do spokojnego oglądania programów wystarczało mi ustawienie poziomu głośności na 15-20 a w VT60E i 35 jest czasem mało

3. temat to brak reakcji TV na pojawienie się sygnału na wejściu HDMI. w VT20 po włączeniu np. PS3, TV automatycznie przełączał się na HDMI1, a w VT60 nie działa to. Macie jakieś pomysły?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co jednak dla mnie najważniejsze nie widzę "duchów" za poruszającymi się w poziomie obiektami (np. przesuwająca się postać)

Pisząc o "duchach" masz na myśli false contouring w filmach blu-ray i bug 50 hz podczas oglądania telewizji? Bo jeśli tak, to ja muszę przyznać, że nie widziałem jakiejś specjalnej różnicy w tej kwestii pomiędzy seriami ST/VT - tzn. w obu przypadkach problem był bardzo wyraźny...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

czy ktoś ma może podpięty dekoder conax pod plazmę w trybie wyświetlania 60hz ?? i może napisać jaki to model dekodera

u mnie przy 1080i/50hz na kanałach SD/HD kiepsko obraz rozdwaja się itp.

IFC jak dla mnie nie daje rady przy MAX ustawieniu widzę przy szybkich ruchach kamery ciepłą/gorącą obwódkę wokół postaci :(

TVN player to samo przy jakości HD

Edytowane przez VIRUS21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nalezysz do grupy osob ktore dostrzegaja bug 50hz. Albo bedziesz z tym zyl albo zwroc/sprzedaj tv. 60 hz jak ustawisz w dekoderze to obraz szarpie non stop, a widac to np na jakims pasku informacyjnym. Sprawdzane na dreamboxie i 990.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

no nie do końca.

ja mam z tunera na stałe wyprowadzone 60hz i włączony IFC na MID.

szarpania na kanałach sat prawie nie widać - w każdym razie dla mnie jest prawie niezauważalne.

a dodatkowo IFC na MID w trybie 60hz daje mniejszy teatr niż MID na 50hz ale płynność jest o niebo lepsza niż na MIN.

dla mnie same zalety.

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam,poszukuje forumowicza który bez problemu porusza się w trybie serwisowym interesuje mnie eeprom peaks(zmiana modelu ,regionu) mam wersje Angielską

Edytowane przez talbot12

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poleci ktoś może jakiś wieszak pod ten model w 55 calach? Zleży mi na tym, aby tv był jak najbliżej ściany i pewnie nie byłoby żadnego problemu, gdyby nie kabel zasilający wystający z tyłu tv. Ktoś już pisał na forum, że kupił i niestety, ale kabel uniemożliwił montaż. Poleci ktoś coś? Czy taki uchwyt będzie ok?

http://allegro.pl/uchwyt-art-ar-33-23-55-do-60kg-staly-i4099343421.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi