Skocz do zawartości
Gmeru

Underworld: Przebudzenie ( Awakening 3D Blu-ray)

Rekomendowane odpowiedzi

80272723.jpg

28630866.jpg

Dzisiaj postanowiłem zarzucić do playera kolejną już część Underworld'a. Film jest w 3D, do tego w sieci ma naprawdę dobre recenzje pod względem obrazu i dźwięku. Pech jednak chciał, że nie widziałem poprzednich części gdyż jakoś tak... mało mnie pociąga ta tematyka ;p No ale skoro dobre 3D, a jego mimo wszystko jak na lekarstwo toteż obejrzałem i .... ?

Obraz bardzo ale to bardzo dobry. Fakt, że baardzo ciemny więc lepiej mieć sprzęt z dobrą czernią ;p Jak powszechnie wiadomo lub nie korzystam z projektora no i dzisiaj doszedłem do wniosku, że obraz na kanapie < ---- 4.40 m ---- > projektor (110") jest po prostu mały :( a efekt 3D cienki. Naszło mnie tak po dwóch seansach IMAX gdzie zakładając okulary obejmuję obraz na styk a 3D jest mega. Stąd przesunąłem kanapę o połowę bliże czyli na 2m. I tak Panowie i Panie. 110" 3D z 2m wyglądało dopiero jak w kinie. Okulary idealnie obejmują ekran a 3D jest widoczne dużo lepiej (głównie chodzi o głębię). Coś tam czasem wylatuje z ekranu ale siedząc blisko wczuwamy się mocno w film gdyż idealnie widzimy różne plany. A trzeba wiedzieć, że ten film jest najlepszym przykładem jak zmienia się realizacja 3D. Efekt pozbawiony jest właściwie crosstalku. Widać perfekcyjnie. Obraz zasługuje spokojnie na 5+ w skali szkolnej. Filmy, które teraz wychodzą w 3D są zazwyczaj idealnie pod względem tego efektu. Podobne wrażenie miałem np. przy Hugo.

Dźwięk 5.1 w DTS HD MA jest ok. Od początku do końca dzieje się bardzo dużo. 90% to akcja. Często też odzywają się bardzo mocno tyle głośniki. Ale jakoś żadna konkretna scena nie zapadła mi w głowie gdyż..

Film w ogóle mnie nie wciągnął. No może od połowy coś tam się zaciekawiłem ale w ogóle go nie czuję. Dlaczego? Bo jak widać trzeba znać całą historię a wejście z marszu w środek daje właśnie taki efekt. Film w miarę krótki więc zleciał cały a ja żałuję, że wydałem te 89zł ;p póki co... może skuszę się na 1,2,3 i wtedy jeszcze raz obejrzę chociaż chyba ciężko będzie mi się zmusić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Film jest jak dla mnie niestety słaby. Obejrzałem wszystkie części w przeciwieństwie do autora postu powyżej i to chyba najsłabsza część. Samo 3D też mnie jakoś nie porwało. Bardzo krótki film - w sam raz na raz. Dłuższe są już materiały dodatkowe o produkcji filmu (równie nie porywające). Nie ma sensu trzymać w kolekcji bo się raczej nie wróci do niego bo naprawdę nie ma nic do czego by warto wrócić. Oczywiście fanatykom serii może się spodobać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy ktoś widzał wersję, którą można odtowrzyć z zabytkowym OPPO83, który niestety nie przyjmuje wersji 3D?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

geniusz tego filmu podsumuje w dwóch zdaniach ... urywają sobie łby a w scenie erotycznej nie pokazali nawet cycka, wampiry w całej trylogii nie piją krwi tylko strzelają do siebie z broni :D

Zacny film o wampirach to Dracula Copolli a wersję odświeżoną podobno zeskanowano tak genialnie że nagle w tym zamczysku zaczęły pojawiać się elementy scenografii - rzeźby ornamenty gotyckie które nie były widoczna w pierwotnejj wersji. Film arcydzieło pod względem oprawy audio video, kostiumy szyła jakaś azjatka po asp tamtejszym no i inspirowała się stylem secesji i pracami Gustava Klimta, więc w całym filmie mamy miks epok artystycznych... gotyk, barok i secesja, tak samo jak miks gatunków, horror, erotyk, western, kreacje Garego Oldmana, A. Hophkins, no i Monica Belluci jako dziwka szatana :P ... i muzaa Kilara!!ehhh byłem w kinie w 92 i mam w kolekcji br, teraz tylko odliczam kiedy kupie prawdziwy tv, i tak się zastanawiam jak może wyglądać konwersja 2d - 3d .. bo jeszcze nie miałem okazji oglądać. Czy stare filmy kręcone metodą analogwą na błodnie filmowej :D wiecie ziarno i te sprawy .. dają radę w konwersji?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie ? A czy to prawda że amerykańskie wydanie tego filmu w 2D ma lepszy obraz ? Bo w sieci trafiłem na temat że europejskie wydanie tego filmu w 2D ma jakiś defekt obrazu ? I ponoć jest tak dlatego że ten film umieścili w wersji 3D i 2D na jednej płycie. I z tego powodu ucierpiała na tym wersja 2D ? Bo w USA ten film został wydany na dwóch płytach, jedna ma film w wersji 3D, a druga płyta ma film w wersji 2D. I z tego tematu wynika że wersję 2D lepiej kupić w USA. Ciekawe ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie ? A czy to prawda że amerykańskie wydanie tego filmu w 2D ma lepszy obraz ?

Nieprawda. Amerykańskie i europejskie wydanie 2D (były/są takowe, nawet z polską wersją językową) ma identyczny obraz. Różnica natomiast jest w dźwięku - w US 7.1.

Jaki konkretnie występuje defekt obrazu w wersji 3D oglądanej w 2D ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

misfit

Trafiłem na taki temat i na taką recenzję. Sam zobacz.

https://www.avforums.com/threads/underworld-awakening-3d-2d-blu-ray-release.1631484/

http://film.thedigitalfix.com/content/id/75422/underworld-awakening.html

Może to dotyczy wydania Brytyjskiego, a z polskim wydaniem jest w porządku.

No i trafiłem na takie porównawcze zdjęcia.

Zdjęcia z wersji 2D która jest wydana w USA na osobnej płycie bez 3D.

aapIpBTE.jpg

aarE1n5t.jpg

Zdjęcie z wersji 2D która jest na płycie razem z wersją 3D

aanVcfSS.jpg

aamBQBdH.jpg

Obraz z wersji 2D która jest na płycie z wersją 3D jest taki jakby jaśniejszy.

Poszedłem też na stronę poral.eu (fajna strona, wielki szacunek dla autora strony że mu się chce). I na tej stronie ten film ma dwa opisy jeden jest dla wersji 2D, a drugi opis jest dla wersji 3D. Wystarczy porównać zdjęcia z filmu, z obu opisów, sami oceńcie co na tych zdjęciach widzicie.

opis wersji 2D

http://poral.eu/underworld_awakening.php

opis wersji 3D

http://poral.eu/underworld_awakening_3d.php

Jeżeli coś pomyliłem i jestem ślepy to z góry przepraszam za zamieszanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie oglądanie płyty 3D w 2D to średni pomysł - film jest bardzo ciemny więc zgaduję, że celowo dla wersji 3D wprowadzili te rozjaśnienie i niebieskawy nalot bo inaczej po nałożeniu okularków pewnie byłaby masakra ;)

Płytka 2D ma normalne czernie, ale w części krajów w ogóle nie trafiła do sprzedaży. Ktoś wie czy jest ona jeszcze gdzieś do dostania z polską wersją językową ?

Edytowane przez misfit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest ciekawe ? Ten film wyszedł na Blu-Ray 2D bez 3D z polskimi napisami i lektorem, a w Polsce go nie idzie kupić ? Śmieszne.

Sprawdzałem ten grecki sklep z filmami na Blu-Ray no i ten film był tam do kupienia w wersji 2D bez 3D, z polskimi napisami i lektorem, ale aktualnie go nie mają.

http://www.blu-rayshop.gr/underworld-awakening-p-9320.html

Jeszcze w europie idzie kupić wersję 2D bez 3D, ale bez polskiego języka. Jak tak sprawdzałem to chyba Niemcy mają najtaniej.

Też dwie ostatnie części filmu Resident Evil, również wyszły osobne wersje 2D bez 3D i też ich w Polsce nie idzie kupić.

Edytowane przez grzegorz288

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi z całej serii Underworldów podobała się jedynie pierwsze część, później było już tylko gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi