Jump to content
Gmeru

Sample materiału 4K / materiały testowe 4K

Recommended Posts

A co to było, nie ma tam żadnej nazwy? Na youtubie jest pełno materiałów w 4k, sprawdzałeś? Apropo 4k, fajny film się zapowiada :> :

Witam

Czy możecie podać linki, gdzie mógłbym ściągnąć zarówno 4K jak i Full HD sample? Chciałbym sprawdzić na kilku TV, bo zamierzam coś kupić i mam upatrzone kilka egzemplarzy, ale bardzo bym chciał wziąć ze sobą jakieś próbki wideo z prawdziwego zdarzenia.

Proszę wybaczyć zawarcie w treści FULL HD mimo, że temat dotyczy 4K.

Pozdrawiam

Witam,

jak dla mnie najlepszą jakość próbki ultraHD znalazłem na: http://pitaja.com/res4k/

Youtube się nie nadaje. Używają zbyt stratnej kompresji w wyniku której filmy 4K wyglądają jak lekko odpicowane FullHD.

Pozdrawiam

A co to było, nie ma tam żadnej nazwy? Na youtubie jest pełno materiałów w 4k, sprawdzałeś? Apropo 4k, fajny film się zapowiada :> :

Rzeczywiście materiały ekipy Jacob + Katie są rewelacyjne. Jest ich więcej na Youtube. Ostatnio nawet fotografowie wzięli się za video, bo dopiero 4k pozwala przedstawić zamierzoną pracę w odpowiedniej jakości. Wpisujcie 4k lub Ultra HD timelapse w wyszukiwarkach youtube albo Vimeo (według mnie lepsza jakość) a dobrej jakości kontentu 4k do oglądania nie zabraknie :))

"Szczęśliwie" przesiadłęm się ze starego nieco już smużacego Philipsa 50 cali na Philipsa 4k 65 cali pfl 9708s z rewelacyjnym systemem Ambilight (który notabene był czynnikiem decydującym o wyborze marki) zatem temat 4k zatem zainteresował mnie szczególnie. Przeczytałem ten artykuł o wysokiej rozdzielczości

http://en.wikipedia.org/wiki/HEVC

No i okazuje się, że aktualnie telewizory 4k pozwalają cieszyć się jednym z najniższych bitrate-ów w tym standardzie.

tiers.jpg

w mojej instrukcji obsługi natomiast wyczytałem:

• Ograniczenia:
– Maksymalna calkowita obslugiwana szybkosc transmisji danych
dla plików multimedialnych wynosi 30 Mb/s.
– Maksymalna obslugiwana szybkosc transmisji danych wideo
dla plików multimedialnych wynosi 20 Mb/s.
– MPEG-4 AVC (H.264) jest obslugiwany az do profilu
wysokiego na poziomie 4.1. (High Profile @ L4.1).

Zatem wygląda, że rozdzielczość 4k tak, a jakość niestety pozostanie daleko w tyle.

Mimo wszystko, obraz odtwarzany rzeczywiście jest rewelacyjny, żadnego przycinania czy problemów z odtwarzaniem youtube. Vimeo też chodziło super, do czasu najnowszej aktualizacji z końca stycznia, kiedy Vimeo się skończyło. Youtube jeszcze chodzi ;)

To teraz pytanie do innych użytkowników telewizorów 4K najlepiej Philips-a. Próbowaliście może odtworzyć jakiś materiał 4k z dysku na swoich telewizorach?

Mnie udało się uruchomić chyba 3 dema z kilkunastu dostępnych plików. Jeden wrzuciłem tu:

ftp://etp.org.pl/Amazing%204K%20sample%20(QHD,%20120%20Mbits).mp4

Zacząłem poszukiwać powodu tych problemów. Na pierszy rzut poszedł bitrate i ten High Profile 4.1. Dostępne jest już w necie fajne darmowe narzędzie do konwersji 4k:

http://handbrake.fr/

Kontroluje między innymi takie parametry:

File format: MP4

Video Codec: H.264

Average bitrate: 20000 kpbs up tp 30000 kbps

H.264 profile: Main or high

H.264 level: 4.0 or 4.1

Nie ukrywam, że próbowałem przekonwertować posiadane pliki do różnych parametrów zawierających się w tych z instrukcji obsługi - bezskutecznie.

Może komuś uda się doprowadzić konwersję do standardów 4k made by Philips ;)

Pozdrawiam i czekam na wyniki Waszych prób.

Mike

Witam.Konwerter, DivX Converter 10.0.0.60. Polecam.

• Like 1

Panowie, tak z ciekawostek, w nawiązaniu do tych 4K z youtube - próbował ktoś z Was to fizycznie ściągnąć na dysk? Materiał ten faktycznie na yt da się odpalić w 4k, ale ściągając to on nie jest w tej wersji. Download helper wykrywa jedynie max 720p...

Ja coś kiedyś ogarnąłem ale tych wtyczek do przeglądarek jest cała masa... i jeszcze wiedzę tak jakby je usuwali.... Trzeba mocno poszukać i wiele potestować.

Wrzucam zbiór linków do przeróżnych materiałów testowych (4K, 8K, linki do innych stron) wszystko w jednym miejscu:

ODNOŚNIK do sampli

oraz

ODNOŚNIK do programu pozwalającego na zapis materiałów z YouTube

miłego dnia w 16K :)

• Upvote 1
  • Like 1

Szukam materiału promocyjnego SONY który teraz jest puszczany na ich flagowych modelach LED (Japonka, fliper - to elementy rozpoznawcze).

Nie mogę nigdzie tego namierzyć a chciałem zobaczyć jak na moim telewizorze w domu to by wyglądało.

p.s. Jak źle temat ulokowałem to proszę o kasację postu (ale jak można skasować dopiero po uzyskaniu materiału to było by lepiej :))