Skocz do zawartości
JACK_kmf

NIEZNISZCZALNI

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Poniżej link do recenzji i opisu zagranicznego wydania NIEZNISZCZALNYCH na Blu-Ray

http://www.dvdbeaver.com/film3/blu-ray_reviews53/expendables_blu-ray.htm

Nakręcony dźwiękiem, dodatkami itp, sięgnąłem dziś w saturnie po nasze rodzime wydanie z Monolithu. W pierwszej chwili nie wiedziałem, czy się śmiać, czy płakać, bo z tyłu okładki odczytałem:

Dodatków - Brak

Obraz 1,78:1, (czyli przycięty względem oryginału) 1080i/50 (to pozostawie bez komentarza)

Dźwięk DTS HD 5.1

Cena 69zł

Monolicie drogi - chyba sobie k.... robisz jaja.

Przynajmniej sprawa jasna, które wydanie sobie zakupię.

A już myślałem, że po niezłym wydaniu Księgi ocalenia Monolith wskoczy na odpowiedni poziom...

Edytowane przez JACK_kmf

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Film bardzo dobrze się sprzedaje, nie ma znaczenia jaki obraz itp.

Z tym przycięciem nie zgodzę się, przykład film NEXT obraz 2.35:1 DVD i 1.78:1 BD w jednym jak i w drugim inne kadrowanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Film bardzo dobrze się sprzedaje, nie ma znaczenia jaki obraz itp.

Z tym przycięciem nie zgodzę się, przykład film NEXT obraz 2.35:1 DVD i 1.78:1 BD w jednym jak i w drugim inne kadrowanie.

Może dla niektórych nie ma różnicy, czy obraz wygląda tak, jak planował to reżyser, czy jak zaplanował to sobie pracownik Monolithu. Dla mnie ma to ogromną różnicę! Wg mnie nie poprawia się kogoś, kto tworzył film wiele miesięcy, planował ujęcia itp. Zazwyczaj przycięcie odbywa się kosztem boków obrazów. Czasem tylko transfer jest wykonywany specjalnie z odpowiednim ukadrowaniem, ale zazwyczaj to zwykłe obcięcie boków.

Dla mnie blu-ray (i wcześniej też dvd) to jakoś i jeszcze raz jakość. Oryginalny obraz oraz dźwięk. Jeśli komuś nie przeszkadza, że obcięto mu obraz o do tego jeszcze w nim manipulowano tak, że zamiast 1080p/24 jest jakieś dziwne 1080i/50 (już nawet divx mój blu-ray odtwarza w lepszym formacie!) to zapewne ta sama osoba ma gdzieś, czy dźwięk jest w DTS, czy w Dolby czy w stereo i czy mu gada lektor, czy nie. Dla mnie Blu-ray to idealny obraz i oryginalny dźwięk, bez żadnych ingerencji. Dziwi mnie także polityka firmy w zmiany tego. Czy nie łatwiej im po prostu zgrać źródłowy materiał i dodać tylko napisy? Czy aż tak trudno jest wydać coś u nas w takiej samej postaci jak za granicą?

Film się dobrze sprzedaje, obraz nie ma znaczenia? Panie Sławku, proszę, myślałem, że ktoś, kto prowadzi dział o Blu-ray ma nieco inne podejście do tematu...

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zgadzam się z JACKiem, u mnie wydanie Monolithu spadło z listy do zakupu i zachęcam innych do bojkotu takich wydań.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Od Monolitu nie wymagajmy zbyt wiele, masz wybór, nikt nie zmusza nikogo do zakupu bubla. Niestety dystrybucja filmowa nie podlega rynkowi zdrowej konkurencji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od Monolitu nie wymagajmy zbyt wiele, masz wybór, nikt nie zmusza nikogo do zakupu bubla. Niestety dystrybucja filmowa nie podlega rynkowi zdrowej konkurencji.

Sławek, od każdego dystrybutora wymagajmy WIELE, jak najwięcej.

Nie może tak być, że jesteśmy skazani na buble, bo takie jest widzimisię jakichś ignorantów zatrudnionych chyba z łapanki u dystrybutorów.

Kiedyś był taki jeden z Monolithu z dobrymi chęciami, ale chyba już dał sobie siana, bo nauczka na Rambo, itp. wydaniach poszła w las....

NIE POLECAM Niezniszczalnych z Monolithu !

Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gość

Nie bawmy się w politykę, od gadania jeszcze nikomu lepiej nie było.

Rozmawiałem już z pracownikiem Monolith-u od autoring-u w sprawie dodatków, nic z tej rozmowy nie wynikło poza tym że mają nas głęboko w du... liczą się tylko pln które mogą od nas wyciągnąć.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od gadania będzie lepiej jak będzie satysfakcja, że przynajmniej jeden potencjalny klient zrezygnował z zakupu bubla.

A jeśli dobrze się nagłośni sprawę, to większość forumowiczów nie zakupi bubla.

To jest jedyny sposób, żeby takich baranów jacy są w Monolicie zmusić do przyzwoitości.

Ja mam Johna Rambo z USA (region free) z dźwiękiem 7.1 i obrazem 2,4:1p za 10 $. Warto, bo film referencyjny pod względem technicznym.

Monolith szerooooooookim łukiem omijam i ciepłym moczem zlewam i wszystkim osobiście odradzam, kiedykolwiek i gdziekolwiek nadarzy się okazja :)

pozdrowienia

Edytowane przez AreckiW

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro mają nas w "dyszy" to my też ich miejmy i nie kupujmy badziewia nawet za te 70zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie

Jedna prośba. Nie mówmy o czymś czego nie widzieliśmy. Bez przesady, nie popadajmy w paranoje. Wystarczy zajrzeć do działu problematyczne wydania BD i aż się włos jeży... Szczególna prośba do kolegi Jack_kmf żeby nie obrażał inteligencji innych użytkowników i najpierw poczytał na temat formatów obrazu, dźwięku i nawet może authoringu. Proponuje też jednak więcej kupować a nie rypać wszystkiego z sieci być może wówczas Ci nieszczęśni wydawcy którykolwiek to będzie puknie się w czoło i nie będzie chciał na wszystkim oszczędzić

Edytowane przez szak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Monolith ma w swoich wydaniach DVD/BD takie telewizyjne open matte, które tak naprawdę więcej zyskuje w pionie niż traci w poziomie. Dokładnie to samo było z Rambo 4 na DVD, z Taken na DVD/BD i masą innych tytułów. Niemniej jednak dla mnie to są BUBLE, których nie kupię chocby je wyprzedawali po 10 zeta. Film sobie pewnie niedługo sprowadzę z UK, będzie prawidłowy obraz, będą dodatki, bez napisów się obejdę.

ziwi mnie także polityka firmy w zmiany tego. Czy nie łatwiej im po prostu zgrać źródłowy materiał i dodać tylko napisy?

Zdaje się, że oni właśnie taką lipną wersję dostają (kupują) od zachodniego dystrybutora. O ile taki Imperial czy Galapagos po prostu jest dystrybutorem wydania identycznego z zachodnim, a więc bedzie taki sam obraz, takie samo menu itd (no chyba że obetną drugą płytę), to Monolith jest jednym z drugoligowych dystrybutorów, którzy mogą sobie pozwolić conajwyżej na zakup samego filmu w takiej wersji dla ubogich, a potem sami do tego muszą dodać napisy lektora, menu, no i oczywiście w większości przypadków o dodatkach można zapomnieć. Tak przynajmniej wywnioskowałem z lektury paru dyskusji (również z udziałem ich przedstawiciela) min na tym forum.

Tak więc oby Monolith zdechł, oby szybko.

EDIT:

o, znalazłem: http://hdtvpolska.com/topic/11419-john-rambo-monolith-wersja-przyklad-okaleczenia-filmu-bd/page__hl__rambo__st__20

Tutaj przedstawiciel Monolithu twierdzi że dostają filmy w 1.78:1.

Edytowane przez Gieferg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktos widział już ten film (w wydaniu Monolith) i może napisac cos o tym jak to faktycznie wyglada na ekranie?

Pozdro

Sekret

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak bubel to z sieci torrent pobrac i niech se monolith dalej liczy kase ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W MM można kupić ten film za 40zł na BD.

To może podasz w którym bo chyba jednak nie w każdym - standardowo można go mieć za 49,50 zł w promocji 2 filmy za 99 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy obraz jest rozjaśniony i brakuje czerni?

PS. 0_0 Dlaczego mam taką reputację? Nie przypominam sobie bym cokolwiek dziwnego czy głupiego napisał. :/

E: A już wiem. Seba i Astromatrix walneli mi na wszyskich postach minusy nie wiadomo za co. :/

Edytowane przez Szjk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poświęciłem się :lol: i kupiłem go dzisiaj w Gdańsku za te 39zł. Dam znać czy czerń to ten sam poziom co poprzednicy z magicznej serii MonoliT

W M.M.Gdańsk 39.99zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dam znać czy czerń to ten sam poziom co poprzednicy z magicznej serii MonoliT

I jak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak: za 39,99zł warto bo przynajmniej nie ma skaszanionej czerni (chyba ktoś w końcu zakumał, że suwak był źle ustawiony, może czyta forum) a dźwięk daje radę. Bravo :blink: :blink: (do czego to doszło... chwalenie, że nie jest nic popsute) Wiadomo, że jest przycięty itd Szkoda, że mamy takiego pecha w Polsce i te filmy wydaje Monolith ale jak mówię w tej promocji można kupić.

• Lubię 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A już chciałem sprawić sobie Expendables mONOLITH edition ;)

Na szczęście nie dam się już wrobić tak jak przy Johnie Rambo ;P

Biorę z wielkiej Brytanii, albo zza wielkiej wody.

Pozdrawiam speców z mONOLITHU ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z magicznej serii MonoliT

:lol:

Na szczęście jest BHV za 18 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zamówiłem steelbooka BD+DVD z UK, a Monolithowi mam do powiedzenia tylko "F*ck you very much". Niska cena i polska wersja językowa to nie wszystko.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Proponuje bojkot tej firmy. Mam wielu znajomych którzy mnie pytają o zdanie, na co iść do kina i jaki film kupić na DVD. Czy warto kupić film na Blu Ray bo 3 razy droższy, a dlaczego? ( stać ich na zakup ) wielu wie już by omijać wydania tej firmy.

Edytowane przez marchello

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi