Skocz do zawartości
Gmeru

TEST: Sony SMP-N100 Odtwarzacz sieciowy od Sony

Rekomendowane odpowiedzi

Po tym, co przeczytałem sprzęt wydaje się naprawdę wart zainteresowania. Malutkie pudełeczko, które zastąpi np. laptopa, który miałby odtwarzać tylko okazjonalnie mkv na TV (tym bardziej, że tam najczęściej dźwięk to tylko zwykłe DD lub DTS). Po prostu sprzęt bez zbędnych bajerów, ale prosty w obsłudze i w miarę przystępny cenowo. Ktoś wcześniej pisał, ze idealny dla rodziców, którzy czasem film chcą obejrzeć czy zdjęcia - jak najbardziej popieram takie rozwiązanie. Z pewnością z takim sprzętem sobie poradzą. :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

brakuje mi wsparcia dla pełnego BD, 24p i koniec

Wtedy byłby bardzo dobry model startowy

Powinni wypuscic takze ze 2 modele dla bardziej wymagajacych userów ze wsparciem HD Audio, rozmiarem 43cm, rozsądnym torem audio i wyswietlaczem (dobry LCD matrycowy- cos jak w Novatronach)

I byłoby pozamiatane :)

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Istotnie, nie chciałem się wcinać. Widziałem (tak sobie testowałem) w akcji przez kilka dni Asusa. Maszynka robi wrażenie. Może nie wygląda szpanersko, ale takimi play-erkami się nie szpanuje. :)

Popieram O!Play Asusa to tylko 350zł a Sony 499 , obie firmy startują dopiero w tym kierunku ale za około 499 mozna kupic ASUS O! Play HD2 - to już inny sprzęt myślę że sony tak jak asus wyda 3 - ci model tego playera i nie będzie się ograniczał i podnosił ceny to może powalczy.

Bo otwarzacze Blurej kupują klijenci bez myslenia a np. patrzą na logo sprzętu i sony się sprzedaje , ale sieciówki to już inna bajka , tu ludziska przetrzepią całe fora zaczym zdecydują kupic otwarzacz sieciowy i tu sony już się nie liczy. jak na razie.

Porównajcie IcyBox MP3011HW do sonego , niestety narazie sony przegrywa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co to za player jak nie czyta plików muzycznych we flac'u juz nie wymagając w połączeniu z .cue, to Sony na prawdę w niektórych kwestiach ma nie po kolei w głowie.

Edytowane przez PeterMac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak jak pisałem sony nie może sobie za bardzo pozwolic by nawet własne oddziały podniosły lament

z podobnych powodów poznikały wyjścia spdif z amplitunerów

zreszta swojego czasu był lamet o jakis sprzet który umozliwiał bezstratny zapis bodajze dźwięku i video tylko za nic nie moge sobie przypomniec o co chodziło - ale to z dobre 6 lat temu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wygląda na to, że dostaniemy taką s370 ale bez czytnika BD. Robią to samo.

I to jest słuszny, ale jednocześnie niepokojący wniosek. Czytanie dysków NTFS pewnie zostanie zarezerwowane dla tego playerka. Ci, którzy zaopatrzyli się w 370, będą musieli obejść się smakiem. Jeżeli tak istotnie będzie, to wielu użytkowników odtwarzaczy BD od Sony niezbyt pochlebnie się o nich wyrazi. :)

Czekam ze stoickim spokojem na odpowiednią aktualizację, po czym nabędę Asusa. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy to dobre posuniecie bo z tego co wiem, Sony w temacie NMT nie poweidziało jeszcze ostatniego słowa :-)

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Nie wiem czy to dobre posuniecie bo z tego co wiem, Sony w temacie NMT nie poweidziało jeszcze ostatniego słowa :-)

A która firma powiedziała ze to ich ostatnie zdanie.

Ale na dzień dzisiejszy Sony jest głeboko w tyle , zeby nie napisa w d........

A ktoś kto goni i powtarza osiągnięcia innych nie wyprzedzając ich może nigdy nie dogonic konkurencji.

Bez wzgledu jakie logo nosi konkurencja za kilka miesięcy powstanie produkt np. takiej jakości i z takimi mozliwości ze sony nieda rady.

Pamiętacie pierwsze playery DUNE , które się uwalały na wjsciach HDMI , a teraz najdroszy produkt w otwarzaczach sieciowych.

Przy przesylaniu obrazu HD w jakości cyfrowej nie pomogą triki i rozwiązania programistów wszystko jest zależne od producenta procków na których one pracują a producent ma tylko wpływ na obudowe i zasilacz.

Ale najprościej poczekac i zobaczyc jak sony sie rozwija , przyklad TV na oledach 1 TV od sonego a gdzie jest sony w porównaniu do TV od LG oleda.

No i jak z tym ostatnim zdaniem sonego w technologi TV , pewnie ktoś nastepny będzie lepszy tylko kto.

Edytowane przez HerGregor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sony nie sprzedaje wyłącznie pietruszki na ryneczku Sony ma pola uprawne, sady i przetwórstwo spożywcze. To tak parafrazując

To spora koprporacja która zajmuje sie produkcją odtwarzaczy BD, komputerów, produkcją filmów, gier i konsol, systemów audio, profesjonalnej techniki telewizyjnej (tu są wciaż numerem jeden - od 30 lat) i wielu innych

Firma ma swój model biznesowy i widocznie wisi jej produkcja NMT skoro większe pieniadze koszą na odtwarzaczach BD i wydawaniu płyt oraz licencji

Co do budowy odtwarzaczy. Na Sigmie świat się nie konczy. Dobry odtwarzacz to coś wiecej niż tylko SoC

Szczerze powiedziawszy - 99% obecnych na rynku odtwarzaczy to jeden wielki SZMELC z Popcornami i DUNA'mi na czele

Zaden z nich nie zasługuje na miano rasowego klocka AV zbudowanego od A do Z po to by zadowolic użytkownika nawet na 80%

Wszystko sprowadza sie do tego by wywalić wszystko via HDMI i "do widzenia"

Tory analogowe - leżą i kwiczą - tak w odniesieniu do audio jak i do video

Jakosć wykonania woła o pomstę do nieba. Czy to normalne ze kupując sprzęt za 1000-1400zł szukamy alternatywnej obudowy która się nie topi, wymianiamy wentylatory czy tez szukamy rozsadnego (czyli czytelnego) wyświetlacza ?

Jeśli sony zechce - wstrzeli się w ten rynek z wielkim hukiem. Ma ku temu możliwości. Na razie bada rynek i chwała firmie za to. Widząc koreański czy chinski syf na naszym rynku który zaczyna działać poprawnie po 10-20 aktuazliacjach FW zaczyna mi się robić już niedobrze

Wracając do Oledów. Sony wypusciło swoj TV 3 lata temu. Gdzie był wtedy LG skoro piszesz ze to ta własnie firma jest na technologicznym przedzie ?

Dlaczego do tej pory nie zaproponowali własnych kompleksowych rozwiązan 3D /kamera lub aparat foto 3D, bluray 3D, telewizor 3D/ ?

Gdzie są ich telewizory OLED - na pólkach ich na razie nie widać...A nawet jeśli się pojawią- ciekawe jak długo pograją. Toschiba także olała OLED

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trudno być liderem we wszystkich kategoriach. Z tym stwierdzeniem, chyba wszyscy się zgodzą. Ale...bo zawsze jest jakieś ale...Skoro wchodzę między wrony, muszę krakać tak jak one.

Sony wchodzi w kategorię produktów, pośród której dotychczas, go nie było. I na samym początku falstart.

1/ player obsługuje dyski NTFS, która to opcja, nie jest dostępna w odtwarzaczach BR - z natury rzeczy - produktach "wyższej kategorii". Ten fakt z pewnością nie pozostanie bez konsekwencji w przyszłości. Część klientów z większą rozwagą będzie sięgać po produkty tego producenta, czując że mogą być zwyczajnie wykołowani.

2/ przełamanie formatu MKV trwało całą wieczność i pewnej grupy klientów już się "nie nawróci", bo sięgnęli po produkty konkurencji.

3/ dziwi mnie polityka cenowa Sony. To oczywiste, że jako konsument chcę kupować tanie produkty. Jednocześnie jednak, gotowy jestem zapłacić więcej za jakość. Tymczasem, powiedzmy to szczerze, Sony jest raczej drogą marką, która jednak nie zapewnia spodziewanej jakości. Nie mówię tu wyłącznie o opisywanych przez Mobora, skrzypiących obudowach, głośnych wiatrakach, ale przede wszystkim o specyfikacji technicznej produktów.

4/ sam playerek, bo o nim głownie jest ten wątek, pośród wypróbowanych i sprawdzonych produktów konkurencji, wypada raczej blado. Cena, jakby z Sony, ale specyfikacja....sami sobie dokończcie.. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ależ ja ne pisalem o tym playerku :-)

Po prostu wiem ze w temacie NMT sony nie powiedzialo jeszcze ostatniego slowa

Edytowane przez mobor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja napisałem, że zrobili falstart. ;)

Trudno mi zarzucić niechęć do tego producenta. Prawie wszystko w domu i samochodzie mam od Sony. Za brak aktualizacji BD (czytanie dysków NTFS) mają żółtą kartkę. Jeżeli wymyśli sobie, że z tego powodu rzucę się na playerka, to oczywiście mają rację.

Kupię sobie Asusa. :(

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wracając do Oledów. Sony wypusciło swoj TV 3 lata temu. Gdzie był wtedy LG skoro piszesz ze to ta własnie firma jest na technologicznym przedzie ?

Dlaczego do tej pory nie zaproponowali własnych kompleksowych rozwiązan 3D /kamera lub aparat foto 3D, bluray 3D, telewizor 3D/ ?

Gdzie są ich telewizory OLED - na pólkach ich na razie nie widać...A nawet jeśli się pojawią- ciekawe jak długo pograją. Toschiba także olała OLED

Co do LG i Toshiby - to tylko przykład , mam produkty tych firm i jak piszą koledzy te firmy nie tylko sony nie robią ubgrejdu softu , aby zadowolic klijenta że jego stary sprzęt jest lepszy od nowych modeli, dlatego piszę że Sony jest daleko w tyle i tam zostanie do kolejnego modelu playera.

A co do marek to ani Sony ani LG ani Toshiba nie jest dla mnie guru , od producent jak wielu ma udane wyroby i buble , ot i cała mondrośc.

A kto będzie wiódł prym to się okaże , pamiętacie Plazmy Pioniera Curo i wiele krzyku w okł nich i zabójcze ceny a gdzie teraz jest Pionier z plazmami i to smo spotka Panasonika nie pomoże blicht 3D wokól plazm , to jest Panasonik i tyle na ten temat.

A w sumie każdy producent ma udany produkt i to coś co kolega nazwał pietruszką do zapchania sklepów. Wiele razy byłem w Arkadi w firmowym sklepie Sonego i nigdy żaden produkt nie zwalił mnie z nóg , ot poprostu towar, i gdyby odkleic logo Sony i wystawic te produkty do sprzedaży z innymi peoduktami bez logo na przodzie , myslę że Sony zalegałby w sklepach przy tych cenach i możliwosciach.

Ale każdy kupuje co chce i ma własny rozum.

A player jest tam gdzie jego miejsce, pod względem możliwości i ceny.

Edytowane przez mengregor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak jak pisałem sony nie może sobie za bardzo pozwolic by nawet własne oddziały podniosły lament

z podobnych powodów poznikały wyjścia spdif z amplitunerów

zreszta swojego czasu był lamet o jakis sprzet który umozliwiał bezstratny zapis bodajze dźwięku i video tylko za nic nie moge sobie przypomniec o co chodziło - ale to z dobre 6 lat temu

Nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że odtwarzanie plików audio FLAC wiąże w jakikolwiek sposób z piractwem, co sugerujesz. Flac to format oryginału jaki można kupić na całym świecie (o jakości wyższej niż CD np. 24 bitowej a nawet jeszcze lepszej), to , że Polska jest parę lat z murzynami i niektórzy kupują jeszcze CD, nie znaczy , że jest tak w cywilizowanym świecie. Ponadto nawet piracki FLAC może być w ciągu kilku sekund zamieniony na WAV, a wtedy już ta padlina Sony to odtworzy, więc brak odczytu FLAC nie wynika z walki z piractwem, tylko z niedopracowania urządzenia. Wszystko w tym urządzeniu jest do d..y.

Edytowane przez x666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto co Sony polska ma do powiedzenia o aktualizacji odtwarzaczy BR w zakresie odczytu plików z dysków NTSF:

Witam,

dziękujemy za kontakt z firmą Sony Poland.

Nawiązując do Pańskiego pytania pragnę przekazać, iż producent nie przewiduje wprowadzenia aktualizacji oprogramowania sprzętowego, która pozwoli na odczytywanie danych z dysku twardego z systemem plików NTFS.

W razie jakichkolwiek pytań prosimy o ponowny kontakt.

Z poważaniem,

xxxxxxx xxxxxxxxx

Dział Obsługi Klienta Sony Poland

ul. Ogrodowa 58, 00-876 Warszawa

0 801 500 500 lub 48 22 33 88 700

Dziękujemy Ci Sony! Rzeczywiście pięknie wypałowałaś swoich klientów. ;)

Edytowane przez wieslawef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ci geniusze nie potrafią od 3 miesięcy zaktalizować oferty swojej wypożyczalni Blu-ray, a co dopiero soft do obsługi NTFS .

Znajdź na liście AVATARA ;) - http://www.sony.pl/hub/sonystyle/12/3

SZCZYT NIEKOMPETENCJI .... wrrrrrrr....

Dziękujemy za ponowny kontakt z Działem Obsługi Klienta Klubu Sony Style.

Zmiany nie zostaną zaktualizowane w czasie w jakim Pan oczekuje. Strona internetowa www.sony.pl jest zamieszczona na serwerze znajdującym się poza granicami naszego kraju w siedzibie Sony Europe. Aktualizacje nie są wykonywane na bieżąco ze względu na odpowiednie procedury. Zmiany zostaną wprowadzone wraz z aktualizacją pozostałych treści. Niestety nie jestem w stanie wskazać konkretnego terminu zamieszczenia oczekiwanych przez Pana danych.

W razie jakichkolwiek pytań proszę o ponowny kontakt.

Z poważaniem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,masz racje kol.Mobor.W tedy byly CRT super trynitrony,ktore graja do dzisiaj.Sam mialem od "zawsze" z Pewexu kilka modeli ostatni FD1-pierwszy z plaskim kineskopem,a byl i z kineskopem okrąglym jak wycinek z beczki itp,itd,wspominam je z nostalgia.pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam czy można już kupić tego playera w saturnie c.h. arkadia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wątpię, to w miarę uczciwy sklep, więc takiej tandety nie sprzedają.

Mam prośbę do osób stających w obronie Sony: Zstanówcie się!!! Przez Was ktoś może to kupić. O ile np. przy odtwarzaczach BR przepłaca się za Sony to jednak można znależć jakieś sensowne argumenty, tym bardziej, że właściwie Sony są najtańsze. Jednak ten odtwarzacz na prawdę nie jest wart więcej niż 200 zł, a jakość też nie jest najlepsza, nie wykluczone nawet, że sprzedają pod swoją marką jakiś chiński player za 50 USD.

Edytowane przez x666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Popieram wali chinszczyzną - to nie pierwszy przypadek sprzedaży przez Sony chinszczyzny lub tajlandi w sumie to samo.

A co do otwarzacza nic dodać nic ująć.

A odpowiedzi podobne jak w LG - też osobiście dzwoniłem - jak nie działa wysłać do naprawy - taka odpowiedż na pytanie czy będzie wprowadzona obsługa kodeka VC-1.

LG i Sony serwis mają na tym samym poziomie a może te same osoby zatrudniają.

Edytowane przez mengregor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może w dziedzinie odtwarzaczy sieciowych czy jak ich zwał, firmy zajmujące się elektroniką zdecydowanie zrezygnowały bo i sprzedaż niewielka. Lepiej radzą sobie firmy typowo informatyczne jak Asus czy WD lub łączone z możliwościami zmiany oprogramowania na pirackie jak np. Ferguson (chyba lider tunerów satelitarnych radzących sobie z odkodowaniem platform cyfrowych w Polsce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czytając ta recenzje przypomniałem sobie ze gdzies widziałem ciekawą zapowiedz tego produkctu

Edytowane przez huj666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi