Skocz do zawartości
superpn

Wszystko na temat dźwięku w nbox HDTV (recorder) (HDMI, component, SPDIF itd)

Rekomendowane odpowiedzi

no u mnie tez przerwal sie dzwiek ok 18 i do tej pory nie ma (tez tylko na DisHD) chyba wina po ich stronie (TV PAN pv60)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.
Dzwoniłem do BOK. Jest awaria na Discovery. Cierpliwości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Faktycznie, wieczorem już dźwięk się pojawił.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

jak najkorzystniej podłaczyc audio z n box'a do kina domowego Samsung HT-TQ 25 ?

Pozdrawiam,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='yaneeck' post='56605' date='19.08.2007, 22:29 ']Witam,

jak najkorzystniej podłaczyc audio z n box'a do kina domowego Samsung HT-TQ 25 ?

Pozdrawiam,[/quote]

Ten zestaw widać nie ma wejścia cyfrowego na dźwięk Dolby Digital więc pozostaje Ci takie podłączenie:

[img]http://img441.imageshack.us/img441/9006/httq25wp7.jpg[/img]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

I ja dorzucę swoje 3 grosze do nowego softu, bo chyba jeszcze nikt o tym nie wspomniał. Otóż wcześniej mogłem sobie różne rzeczy ponagrywać, HD - SD i podrałować do sklepu ze swoim boxem, w celu własnoręcznego i naocznego przetestowania konkretnego telewizora. Wszystko co nagrałem śmigało z dysku jak talala. Oczywiście VOD nie działał ale to zrozumiałe, chodziło to co nagrałem sobie z telewizji, no i git.

Teraz po update, pomimo że mam content wszelkiej maści na dysku nagramy, to nie mogę takiego manewru wykonać, bo box się blokuje do czasu aż nie poczuje sygnału z konwertera ;) . No chyba że ktoś zna sposób jak to ominąć, aby się dostać do menu z nagranymi rzeczami, bo mi się nie udało. Dla mnie to spora wada nowego softu, no bo komu to przeszkadzało, że zapytam? :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Gdzie ustawic zeby dzwiek z nboxa puszczany byl przez chinch a obraz przez hdmi ?
i czy bedzie jakas roznica na kozysc HDMI ? (glosniki Logitech'a 2.1)

shit nie zauwazylem, ze w pierwszym poscie pisze, sorry Edytowane przez konstant

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie posiadam telewizor Samsung LE37M87BD, nbox recordera i kino domowe Samsung HTDM-150 z SPDIF. Mam kino podłączone do nbox recordera przez SPDiF a TV przez HDMI. I zauważyłem, że jak ustawie w nboxie dźwięk Dolby Digital to wtedy jeżeli na kanale jest nadawany dźwięk DD a kino jest wyłączone to nie ma w ogóle dźwięku. Czy da się to jakoś zrobić, żeby dźwięk w DD był też odtwarzany przez TV? Nie zawsze włączam kino a ciągłe zmiany w nbox recorderze dźwięku DD są troche uciążliwe. Dzięki za odpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam zwykłego nbox-a n-ki. połączony kablem optycznym z ampli Onkyo. problem jest na kanałach TVN - nie ma na nich dźwięku DD 5.1 ! ani na TVN SD, TVN HD, TVN HD +1. Nawet jeśli na ekranie pokazują, że idzie w DD - to u mnie na ampli tego nie ma ani w dźwięku, ani na wyświetlaczu ampli. Na innych kanałach n-ki (np: Discovery, National) gra pięknie DD 5.1 - słychać to w dźwięku i widać na wyświetlaczu ampli. Jak przełączam na Astrę na niemieckich DD 5.1 chodzi aż miło. Nie chodzi tylko na TVN-ach! Dlaczego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spróbuj jeszcze ręcznie w opcjach programu przestawić ścieżkę dźwiękową na DD

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam. mam zwykłego nbox-a n-ki. połączony kablem optycznym z ampli Onkyo. problem jest na kanałach TVN - nie ma na nich dźwięku DD 5.1 ! ani na TVN SD, TVN HD, TVN HD +1. Nawet jeśli na ekranie pokazują, że idzie w DD - to u mnie na ampli tego nie ma ani w dźwięku, ani na wyświetlaczu ampli. Na innych kanałach n-ki (np: Discovery, National) gra pięknie DD 5.1 - słychać to w dźwięku i widać na wyświetlaczu ampli. Jak przełączam na Astrę na niemieckich DD 5.1 chodzi aż miło. Nie chodzi tylko na TVN-ach! Dlaczego?

Klawisz OPT i, o ile dostępna jest ścieżka dźwiękowa 5.1, ustawiasz na TVNach na "org", a na TVP HD na "mis".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, ktoś się orjętuje czy coś uległo zmieniło w tym temacie. Mam nbox podłączony do samsunga hu8200 po hdmi i jak opisywano w tym temacie brak dzwięku DD na kanałach nadających DD ( oczywiście przy włączonym w nbox przesyłaniu dzwięku cyfrowego przez optyk i hdmi)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale gdzie nie masz tego dźwięku DD? Na telewizorze masz ciszę? Czy w ampli?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzwięku brak na tv, ale tylko na kanałach które mają w nbox ustawiony dzwięk DD. Rzecz w tym że w przypadku niektórych kanałów nie można zmienić na zwykły, ponad to jeśli ustawię na nbox stereo to zarówno poprzez hdmi jak i optyk przesyłany jest on w tym formacie a optykiem mam podłączony amplituner gdzie zależy mi na DD.

Nie rozumiem dla czego TV nie dekoduje DD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi