Skocz do zawartości
Gmeru

Telewizja na kartę w HD! TNK HD już wkrótce na rynku!

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

@binary

Wiesz, po przeczytaniu całego tego wątku raz jeszcze i Twojego szczególnie mam wrażenie, że w dużym stopniu masz rację. Ale - paradoksalnie - ja ją też mam. Teraz ja postaram się wytłumaczyć ze swojej strony ten dualizm - pozornie tylko sprzeczny.

Patrzysz od strony klienta, który czeka na całościowo dobrą ofertę - i taką w mojej opinii jest TNK HD (zwłaszcza Premium). Całościowo tzn kupuję system plug&play i zapominam o sprawie, płacę wtedy kiedy chcę za 1-2-3 miesiące czy też rok. Świetna sprawa. Takiego klienta mało obchodzi (z natury rzeczy i swojego wyboru) swoboda kształtowania programu, który ogląda. Powiem więcej - niewykluczone jest, że ja również taki zestaw kupię - jako drugi do sypialni albo "na działkę" - i w tym bynajmniej nie ma sprzeczności z moimi wcześniejszymi opiniami... Jest to świetna propozycja alternatywna dla Polsatowskiego Familijnego zestawu. Do tego DVB-T. Czego chcieć więcej?

Ale jest i druga strona.

Po wielu latach szukania najlepszego z możliwych tunerów sat, wiedząc, że tylko TF mnie zadowala i widząc, że ta oferta (ja się w brydżu mówi) - to byłby świetny fit, dla posiadanej przeze mnie oferty C+ - czuję się rozczarowany - przeczytaj mój pierwszy post w tym wątku. Ja tak zrozumiałem i uważam w dalszym ciągu, że TNK HD wprowadza w błąd klientów sugerując, że jest to prawdziwa alternatywa. Uważam, że ta oferta to taka oferta, w całości "pisana małym druczkiem na dole strony" - w znaczeniu, które z pewnością rozumiesz. Gdyby intencje n-ki były inne, to pierwszym zdaniem tej części byłaby informacja,że "do oglądania oferty TNK HD Premium wymagany jest nas tuner" na takich i takich warunkach. A o tym się dyskutuje i wyciąga informację. Albo błąd marketingowca albo świadome działanie. Moja ocena jak wyżej - małym druczkiem.

Jak widzisz nie wchodzę tutaj w polemikę o sprzęcie, jego jakości, budowie, rozdawaniu za darmo itp. Za całościowy komentarz podam słowa ważnego, mądrego człowieka : "nie ma czegoś takiego jak darmowa zupa". Stąd moje uwagi wynikające z mojego (i jak sadzę Twojego) doświadczenia. Pomijam również drobne złośliwości z Twojej strony - ale to nie znaczy, że ich nie wychwyciłem. ;) - odpowiedź na nie byłaby wstępem do niepotrzebnej naparzanki słownej. Luuuuuz. :P

pzdr

Edytowane przez nowy66

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dla mnie parowanie karty z tunerem zaprzecza idei Telewizji Na Kartę. Płacisz kiedy chcesz i oglądasz kiedy chcesz. Tyle, że cena dekodera to dla wielu ludzi nic innego jak umowa na czas nieokreślony. Większość bowiem, którzy zdecydują się na kupno zestawu TNK HD nie zrezygnuje przecież po krótkim czasie, a i po dłuższym okresie będzie to nieopłacalne. Zakup tunera na własność to idealne odciążenie firmy z kosztów jego produkcji. Klient natomiast, który nie potrzebuje kanałów FTA i DVB-T oraz PVR-a, po przestaniu korzystania z oferty zostanie z bezużytecznym dekoderem, za który zapłacił 299 zł. Patrząc w ten sposób dla mniej zamożnego klienta ta oferta, wbrew pozorom, nie jest szczególnie atrakcyjna. Dla bardziej wymagających, a nie posiadających jeszcze telewizji satelitarnej/kablowej fakt, iż nagrania z dysku zewnętrznego możliwe są do odtworzenia tylko na boxie, na którym zostały nagrane (dodatkowy dysk/urządzenie na półce), brak kanałów Premium, brak VOD, nieciekawe serwisowanie.. sprawiają, że zaledwie 14zł/m taniej niż wszystkie pakiety w umowie jest również słabe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ta propozycja TNK HD+obowiazkowy dekoder jest moze i fajna sprawa, ale jestem przekonany, ze nie o to chodzilo klientom tej "platformy" - chyba bez CI Plus (dla n i TNK) nie da rady!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Czyli doładowuję za 40PLN co miesiąc. Czyli trzynaście miesięcy, jak doliczymy dekoder wychodzi 840PLN.

Tymczasem telewizja N kosztuje 54 PLN miesięcznie - czyli 702 za trzynaście miesięcy. Do tego aktywacja dekodera - razem 750PLN."

NIE DZIĘKUJE !!!

gdyby była sama karta to wtedy jest do zaakceptowania, a tak? absolutnie,

porównanie do n-ki tak dla przykładu, ale nie wezmę enki ... brrrr koszmar

prościej było dać moduł CI zamiast dekodera, wtedy bym kupiła, nawet za 399....

a teraz po raz kolejny dam sobie spokój z czymś ze znaczkiem tvn

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla mnie parowanie karty z tunerem zaprzecza idei Telewizji Na Kartę. Płacisz kiedy chcesz i oglądasz kiedy chcesz. Tyle, że cena dekodera to dla wielu ludzi nic innego jak umowa na czas nieokreślony.

Dokładnie ... to tak jakbyś kupował telefon na kartę i ta karta działała tylko z tym wybranym modelem.

Dla mnie bez sensu...

Po 2 latach zmieni się technologia, będą lepsze dekodery z bardziej zaawansowanymi opcjami i co ? Znów wydać 300 zł na nowy dekoder, a stary sprzedać (o ile ktoś kupi) za grosze ?

Dziwny tok myślenia ludzi, którzy to wymyślili, chociaż z pewnością znajdą się tacy co się skuszą na taką "super opcję".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No no jest wielu użytkowników którzy się ucieszą ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

po długim milczeniu od wczoraj i ja zabiorę głos w dyskusji.

Oto moje obserwacje:

1. po pierwszej euforii fora internetowe obleźli krytycy oferty opierając się wyłacznie na papierowych informacjach. Wystarczy popatrzeć na pseudo kalkulację i post powyżej, przepisywany z forum SAT Kuriera w zasadzie 1:1. Ciekawe czy robi to konkurencja ITI (to jeszcze bym zrozumiał) czy POS-y n-ki, którym klienci mogą zacząć odpływać do nowej oferty. Zapewne jest to mix powyższych. Bawi mnie wydawanie wyroków nie mając w ręku dekodera, nie oglądając sygnału itp. Mam ten dekoder od wczoraj, podłączyłem i oglądam. I tak się zastanawiam czy robić jakiś MEGA-TEST, bo po co. Wyrok wydany, oferta do [beeep], a najzabawniejsze, że dekoder to złom. Baaaardzo ciekawe.

2. co do dekodera ma menu turbo i chodzi zaskakująco szybko. Na temat jakości obrazu się nie wypowiadam bo głębszych testów nie robiłem. Wyjście analogowe audio jest na skarcie, sprawdzę czy może chodzić równolegle z sygnałem cyfrowym video.

3. co do cen: porównywanie do oferty n-ki nie ma najmniejszego sensu. Tam jest postpaid a tu prepaid gdzie klient musi pponieść koszt dekodera na początku. Uważam, że za 299,- nie ma dzisiaj na rynku zabawki o takich możliwościach jak to niepozorne białe pudełko. A że jest dedykowane do tej oferty? Zdaje się że dekodery Cyfrowego Polsatu HD np. Samsunga działają na tej samej zasadzie. Oglądasz ofertę providera albo FTA. Co do ceny ofery: nikt nie oferuje dzisiaj 12-u kanałów HD za takie pieniądze !!! 15,- zł różnicy do Polsatu to przepaść cenowa (a do tego tam kanałów HD jest mniej) przy ofercie za 40,- zł. To róznica 30%. Jeśli dla kogoś 40,- zł to za dużo to może sobie przecież zafundować mini Polsatu albo zwykłe tnk i będzie taniej. Widzę, że w temacie cen nigdy się nikomu nie dogodzi bo zawsze będzie za drogo. Też bym chciał wszystko za darmo ale ten świat tak nie działa.

4. jak n-ka dawała dekodery za darmo to "wszyscy" chcieli je kupować. Jak sprzedaje to w"wszyscy" chcą za darmo. Czy to nie jest jakaś paranoja?

5. i temat ostatni najwazniejszy: parowanie karty z dekoderem. Dzięki temu zabiegowi n-ka do dnia dzisiejszego nie jest spiracona i na pewno przeszkadza to wielu osobom także piszącym tutaj. Nie ma sharingu i to jest beeeeeee. Zapewne większość społeczeństwa ma to w nosie i i ich to nie interesuje. Myślę, że dzięki temu, że n-ka nie jest spiracona ITI może oferować dobry content TV swoim klientom. Zaden włąściciel praw autorskich nie lubi jak kradnie mu się jego pieniądze za jego własność. Co do modułu zgadzam się, że może warto go wypuścić. W koncu kartę można parować z modułem. Rozwiązaniem jest tutaj standard CI+, który zabezpiecza prawa właścicieli contentu.

Podsumowując:

bawią mnie oceny, ba ... nawet nie oceny tylko komentarze na podstawie jednej konferencji prasowej i informacji zamieszczonych na stronie tnk. Nikt nie miał w ręku dekodera, a wszyscy już o nim wszystko wiedzą.

Byłem wczoraj na tej konferencji, dostałem dekoder z kartą i się bawię. A jak się pobawię to więcej napiszę.

Co do ew. suksceu czy porażki tej oferty werdykt wydam nie ja, nie Wy tylko masa klientów z rynku, przysłowiowy Kowalski, głosując swoim portfelem. A wyniki bedziemy mogli zapewne ocenić 31 grudnia. Cele są znane, Prezes na konferencji przedstawił jasne liczby.

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

pmcomp:

Dziękuję za wyważoną opinię.

Tak sobie myślę, czy nie byłoby dobrym pomysłem zrobić "N Technology Day" w tej samej sali, w której była konferencja. Może w jakąś czerwcową sobotę przed wakacjami? Zaprosilibyśmy HD maniaków i podyskutowalibyśmy o technologii i przyszłości ?

Oczekuję na opinie, w razie pozytywnej reakcji jestem gotowy to zorganizować. A Gmeru zrobi relację :-)

Edytowane przez McGuru

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miło czytać posty na poziomie ;)

Niektórzy to traktują niemal jako sprawę narodową.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Uważam, że za 299,- nie ma dzisiaj na rynku zabawki o takich możliwościach jak to niepozorne białe pudełko.

No właśnie w podobnej cenie są dekodery o takich samych lub nawet większych możliwościach.

Potrafię zrozumieć to, że dekodery w n-ce są parowane z kartą. Natomiast TnK z założenia miała być ofertą telewizji gdzie klient kupuje tylko kartę. Oczywiście, że znajdzie się wielu chętnych na ten sprzęt i wcale im się nie dziwię bo ADB robi bardzo fajne dekoderki. Szkoda tylko, że ITI nie rozwinęła oferty TnK w tym kierunku, w jakim szła na poczatku tej inicjatywy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz podać przykład dekodera combo DVB-S2, DVB-T, DVB-IP (ok. trochę to na wyrost ale jednak darmowe usługi z YouTube można oglądać) w podobnej cenie bo jakoś nie mogę znaleźć nic poniżej 500PLN.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sądzę że w TNK bedą moduły CI/CI+ od jesieni.

Problem zaczyna się jednak w kosztach dla zwykłego widza.

Hipotetycznie najtańszy dekoder HD z wejsciem CI kosztuje około 350 zł. Załużmy ze Globo i Ferguson dadzą zmieniony soft i nawet CI+ pójdzie(teoria).

Teraz koszt modułu CI+.

Zakładam cenę 99-149 zł za moduł oraz cenę za kartę 99 zł co daje nam 200 -250 zł na start.

Podsumowując wychodzi nawet 600 zł za koszta wstępne za ofertę TNKHD. Zwykły kowalski nawet nie pomyśli żeby brać taką wersje tylko kupi dekoder dedykowany z obsługa PVR i DVB-T.

A jak jeszcze eNka wymysli że dla klientów abonamentowych jakiś kupon rabatowy powiedzmy 299 zl za zestaw i multiroom w cenie abonamentu eNki powiedzmy FULL to trochę tych dekoderów się sprzeda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
5. i temat ostatni najwazniejszy: parowanie karty z dekoderem. Dzięki temu zabiegowi n-ka do dnia dzisiejszego nie jest spiracona i na pewno przeszkadza to wielu osobom także piszącym tutaj. Nie ma sharingu i to jest beeeeeee. Zapewne większość społeczeństwa ma to w nosie i i ich to nie interesuje. Myślę, że dzięki temu, że n-ka nie jest spiracona ITI może oferować dobry content TV swoim klientom. Zaden włąściciel praw autorskich nie lubi jak kradnie mu się jego pieniądze za jego własność. Co do modułu zgadzam się, że może warto go wypuścić. W koncu kartę można parować z modułem. Rozwiązaniem jest tutaj standard CI+, który zabezpiecza prawa właścicieli contentu.

Tak sobie pomyślałem, że ten content N to kilka kanałów: TVP HD, TVN HD, nSport HD, nFilm HD, MGM HD itd. (mogłem coś pominąć;), reszta z oferty pokrywa się plus/minus z C+ i CP (na zasadzie dwustronnych umów plus kontent konkurencji, której nie ma w N). Konkurenci N nie narzucają swoich urządzeń, wystarczy karta/moduł i swój tuner. Jakoś nie zauważyłem, żeby z tego tytułu C+ Film HD miał problemy z pozyskiwaniem repertuaru filmowego (sygnalizowane wyżej piracenie/prawa autorskie).

Ale bardzo chętnie kupiłbym TNK HD i zasunął kartę do mojego tunera właśnie dla powyższych programów (byłby nowy klient:), bo mam "fioła" na punkcie HD. Pre-paid zrobiłbym nawet na rok, żeby uniknąć ewentualnych podwyżek po 3-miesięcznym okresie startowym.

Pozostaje mieć nadzieję, że ruszy projekt z modułem.

Edytowane przez djrobus

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
A możesz podać przykład dekodera combo DVB-S2, DVB-T, DVB-IP (ok. trochę to na wyrost ale jednak darmowe usługi z YouTube można oglądać) w podobnej cenie bo jakoś nie mogę znaleźć nic poniżej 500PLN.

Oczywiście.

Najprostszy przykład to Ferguson Ariva 100E obsługujący systemy DVB-S i DVB-S2 z "unikalną" funkcją PVR-ready działającą już w momencie zakupu (a nie we wrześniu), z portem Ethernetowym, z możliwością odtwarzania MP3, OGG, JPEG, MPEG. Brak mu oczywiście DVB-T jednak na dzisiaj to dla WIĘKSZOŚCI Polaków nie stanowi problemu ato z tego prostego powodu, że nie sa w zasięgu TESTOWYCH emisji DVB-T. Ma jednak niewątpliwą zaletę, że potrafi obsługiwać także karty Cyfry+ (to akurat o wiele więcej warte niż DVB-T). No i to wszytsko w cenie 269 zł w sklepie producenta. To tak na szybko. Nie neguję pomysłu ITI i ich nowego sprzętu (bardzo ciekawa propozycja), nie znoszę natomiast bełkotu marketingowców jakie to unikalne funkcje posiada ów nowoczesny dekoder (z których część nie będzie dostępna przynajmniej do końca wakacji). W niewiele wyższej cenie bo około 400 zł dostępny jest Ferguson Ariva 200 a ten poza wyżej wymienionymi umożliwia przy zastosowaniu modułu dostepu warunkowego oglądanie także cyfrowego polsatu. Dla wielu możliwość oglądania ulubionych programów na jednym dekoderze jest warte więcej niż np DVB-T (a propos ja w swojej lokalizacji nie mam możliwości oglądania cyfrowej telewizji naziemnnej). Skoro więc ktoś uważa, że nie ma konkurencji dla "niepozornego białego pudełka" tzn, że nie ma wiedzy co jest dostępne na rynku. Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hallo,

ostrzegam wszystkich potencjalnych (przyszlych) uzytkownikow CI + !!!

Ten system zostal wymyslony tylko po to, zeby z ludzi (widzow) zrobic debilnych ogladaczy reklam.

Juz nikt sobie reklamy do przodu nie przewinie, ale do tylu - zeby ja jeszcze raz obejrzec - to juz tak.

"Time Shift" tylko z reklamami, a w zasadzie tylko reklamy.

To nadawca decyduje ktory program bedzie mozna nagrac na HD a ktory nie.

Nie ma to nic wspolnego z kodowaniem zapisu na HD, nie nagra sie wcale!

Totalna kontrola ze strony nadawcy sygnalu (HDCP to umozliwia).

Nieststy, wprowadzajac technologie cyfrowa, mozliwe stalo sie wszystko.

Miec tylko nadzieje ze ten system (CI+) zdechnie (w niemczech probuje sie z tym walczyc).

Pozdrowienia

tomek-hd

PS. "Telewizja HD - NA KARTE" to chyba jakis zart. (nazwa wprowadza w blad - czyli oszustwo)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dla wielu możliwość oglądania ulubionych programów na jednym dekoderze jest warte więcej niż np DVB-T (a propos ja w swojej lokalizacji nie mam możliwości oglądania cyfrowej telewizji naziemnnej). Skoro więc ktoś uważa, że nie ma konkurencji dla "niepozornego białego pudełka" tzn, że nie ma wiedzy co jest dostępne na rynku. Pozdrawiam.

a ja i całe mazowsze mozemy ogladac DVB-T i ma to dla nas znaczenie. Jak widac nie trzeba patrzec na całą Polskę przez pryzmat swojego podwórka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie w podobnej cenie są dekodery o takich samych lub nawet większych możliwościach.

Potrafię zrozumieć to, że dekodery w n-ce są parowane z kartą. Natomiast TnK z założenia miała być ofertą telewizji gdzie klient kupuje tylko kartę. Oczywiście, że znajdzie się wielu chętnych na ten sprzęt i wcale im się nie dziwię bo ADB robi bardzo fajne dekoderki. Szkoda tylko, że ITI nie rozwinęła oferty TnK w tym kierunku, w jakim szła na poczatku tej inicjatywy.

Oczywiście.

Najprostszy przykład to Ferguson Ariva 100E obsługujący systemy DVB-S i DVB-S2 z "unikalną" funkcją PVR-ready działającą już w momencie zakupu (a nie we wrześniu), z portem Ethernetowym, z możliwością odtwarzania MP3, OGG, JPEG, MPEG. Brak mu oczywiście DVB-T jednak na dzisiaj to dla WIĘKSZOŚCI Polaków nie stanowi problemu ato z tego prostego powodu, że nie sa w zasięgu TESTOWYCH emisji DVB-T. Ma jednak niewątpliwą zaletę, że potrafi obsługiwać także karty Cyfry+ (to akurat o wiele więcej warte niż DVB-T). No i to wszytsko w cenie 269 zł w sklepie producenta. To tak na szybko. Nie neguję pomysłu ITI i ich nowego sprzętu (bardzo ciekawa propozycja), nie znoszę natomiast bełkotu marketingowców jakie to unikalne funkcje posiada ów nowoczesny dekoder (z których część nie będzie dostępna przynajmniej do końca wakacji). W niewiele wyższej cenie bo około 400 zł dostępny jest Ferguson Ariva 200 a ten poza wyżej wymienionymi umożliwia przy zastosowaniu modułu dostepu warunkowego oglądanie także cyfrowego polsatu. Dla wielu możliwość oglądania ulubionych programów na jednym dekoderze jest warte więcej niż np DVB-T (a propos ja w swojej lokalizacji nie mam możliwości oglądania cyfrowej telewizji naziemnnej). Skoro więc ktoś uważa, że nie ma konkurencji dla "niepozornego białego pudełka" tzn, że nie ma wiedzy co jest dostępne na rynku. Pozdrawiam.

Ariva 100 nie ma takich samych możliwości co 2850ST. Nie znam statystyk, ale tak "na oko" stwierdzę że może kilka procent Polaków posiada sprzęt w pełni dostosowany do DVB-T. Co byś nie pisał o cyfryzacji to jest ona nieunikniona, co oznacza że w przeciągu najbliższych trzech lat kilkanaście milionów gospodarstw domowych będzie potrzebowało odbiorników DVB-T/MPEG4. Propozycja TNKhd jest właśnie na ten rynek skierowana, ale oczywiście Ty możesz twierdzić że to nie ma znaczenia. Ja mam przeciwne przekonanie, nie stać mnie na wymianę kilku TV co kilka lat, więc dla mnie tuner DVB-T wbudowany w boxa to nie tylko dodatkowy bonus, to wręcz konieczność.

Ariva 200 - to jest jakaś alternatywa dla 2850T, ale jest o 33% droższy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,

Oto moje obserwacje:

....

Z jedne strony twierdzisz, że nie należy porównywać tnk i N z drugiej to robisz.

Dla mnie cała ide tnk sprowadzała się do sprzedaży przepłaconej kanałów niektórych i nie parowaniu karty z dekoderem. Chcę kupuje sobie dekoder za 100 zł albo za 1000zł z bajerami wedle widzimisię i możliwości finansowych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
a ja i całe mazowsze mozemy ogladac DVB-T i ma to dla nas znaczenie. Jak widac nie trzeba patrzec na całą Polskę przez pryzmat swojego podwórka

Świetnie. Na szczęście to co można oglądać dzięki DVB-T mozna oglądać praktycznie na każdej platformie cyfrowej (poza polsatem). Ja patrzę przez pryzmat swojego podwórka, nie muszę zaglądać sąsiadowi. Wszystkie moje opinie i twierdzenia są jak najbardziej subiektywne i wcale nie muszę się silić na choćby odrobinę obiektywizmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ariva 100 nie ma takich samych możliwości co 2850ST. Nie znam statystyk, ale tak "na oko" stwierdzę że może kilka procent Polaków posiada sprzęt w pełni dostosowany do DVB-T. Co byś nie pisał o cyfryzacji to jest ona nieunikniona, co oznacza że w przeciągu najbliższych trzech lat kilkanaście milionów gospodarstw domowych będzie potrzebowało odbiorników DVB-T/MPEG4. Propozycja TNKhd jest właśnie na ten rynek skierowana, ale oczywiście Ty możesz twierdzić że to nie ma znaczenia. Ja mam przeciwne przekonanie, nie stać mnie na wymianę kilku TV co kilka lat, więc dla mnie tuner DVB-T wbudowany w boxa to nie tylko dodatkowy bonus, to wręcz konieczność.

Ariva 200 - to jest jakaś alternatywa dla 2850T, ale jest o 33% droższy.

Oczywiście, że nie ma takich samych ale ma porównywalne (nie obsługuje DVB-T ale np. odczytuje mp3, zdjęcia i filmy). Nie chcę udowadniać , że 2850ST to szmelc. Wręcz odwrotnie, uważam że zapowiada się bardzo fajny sprzęt. Szkoda tylko, że do obsługi TnK HD nie będzie można wykorzystać innych dostępnych na rynku (w podobnej cenie) dekoderów. O cyfryzacji piszę prawdę, nie potrafię wróżyć i nie wiem czy w przeciągu 3 lat kilkanaście milionów gospodarstw domowych będzie tego potrzebowało. Być może. Rozumiem, że posiadanie głowicy DVB-T przez w/w dekoder może stanowić np dla Ciebie dodatkowy argument przemawiający za jego zakupem. Tu plus dla ITI. Wszystko sprowadza się do tego, że ITI dopuszcza oglądanie TnK HD tylko na tym dekoderze wyposażonym w "unikalne" funkcje. Skoro nawiązałeś do Arivy 200 to warto takzę zauważyć, że Ariva 100E jest o jakieś 10% tańsza, ma podobne funkcje co więcej dostępne już dziś.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
Witam,

Oto moje obserwacje:

.................

co za piękny wywód...

jednak by uściślić to nie jestem żadnym pracownikiem czy innym współpracującym z inna platformą. i wisi mi to czy ktoś pójdzie do tego czy innego sprzedawcy i zaopatrzy się w jakiś pakiet platformy.

więc proponuje trzymać wodzę fantazji.

zacytowałem proste jak drut wyliczenie z którego jasno wynika że oferta nowej TNK HD jest droższa od przykładu który podałem. podałem to bo oferta jest ta sama... ale za inne pieniądze.

dalej nie mogę dowiedzieć się jaki to problem jest udostępnić same karty.

Pan Tomasz B. coś tu wypisuje o module CI+, który to ma chronić owy kontent tych kanałów.

pytam się jaki kontent?

kolejne głupie jazdy gwiazdy na lodzie?

filmy z reklamami co 12 minut? na dodatek w 4:3 :)

czy gadające głowy na nsport hd ?

nie ma tu nic lepszego niż np. w kanałach premium od Canal+.

a tam jakoś się nie bronią dziwnymi modułami.

idziesz, bierzesz Multipakiet i gra....

mam swój dekoder i to mi pasuje.

nie mam zamiaru być zmuszany do listy kanałów - bo ktoś tak chce. na marginesie dodam że kanały typu TVP, TVN sa u mnie w dekoderze na pozycji 79 i dalej.

zmianiam moje upodobania, ide biorę kolejną kartę czy moduł od innego dostawcy i cieszę się dalej. a tu : NIE ! kolejny dekoder... po co ?

co z tego że menu dekodera jest z turbo wersji?? hmm jak oglądam kanały a nie podniecam się jaki to jest pasek z informacjami. ale to szczegół nie wart dyskusji.

przez parowanie platforma nie jest spiracona?? :)

Wydaje mi się że platforma będzie dostępna piracko tylko wtedy GDY JEST OFERTA W NIEJ ATRAKCYJNA. tu nie ma tego, więc bez obaw, nikt nie będzie tracił czasu na coś czego nie warto robić.

przykładem mogą być poprzednie lata gdy zaznaczam prawie wszystkie platformy z europy były dostępne piracko. PRAWIE, bo te które nie miały kanałów wartych oglądania, były "nieruszone"

telewizja na kartę jest po to by zarobić kolejne miliony dla właścicieli a nie po to by widz był zadowolony.

W naszym kraju 70% marzy o tym by w jego platformie był : POLSAT.

Ludzie płaca i będą płacić ciężki szmal, tylko po to by oglądać : polsat, tvn, tvp2 - na swojej platformie. Póki tak będzie to nic się nie zmieni

wracając do nowej tnk hd -

widziałem gdzieś tutaj wyliczenie że to się opłaca: bo kupując osobno kartę, moduł, dekoder wyjdzie na ponad 600zł.

tak będzie więcej, ale włożę inną kartę, włożę inny moduł a nie tylko jednego nadawcy...

działa mi obrotnica, i jeszcze kilka drobiazgów o których moge pomarzyć w tunerze od TNK HD

Edytowane przez telemaniak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiecie, kto się najbardziej napala na TNKHD? Nasi południowi sąsiedzi. Dla Czechów i i Słowaków to bardzo dobra oferta za niską cenę. DVB-T mają już porządnie rozkręcone więc i dekodery przy granicy będą szły. ITI powinno zacząć powoli myśleć o ekspansji na te rynki. Rozpoznawalność, dzięki TNK, (wprawdzie "nielegalna") już jest. Prepaid też tam prężnie się rozwija.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Bardzo fajna oferta i życzę sukcesu, ale nie dla mnie. Nie rozumiem paranoi z tym, żeby nie móc sobie nagrać programu w formie niezakodowanej. Od kilkunastu lat było to możliwe przy użyciu VHSów a teraz w wysokiej jakości za pomocą nagrywarek DVD i nikomu to jakoś problemów nie stwarza. Nagle, przy okazji wprowadzenia HD oraz HDMI, zwęszono okazję żeby pozbawić odbiorców ich praw i uniemożliwić nagrywanie opłaconych treści w formie umożliwiającej oglądanie na czym i gdzie się to żywnie podoba.

N nie została "spiracona" bo ma dobre zabezpieczenia, zresztą tak samo jak Cyfra i CP. Podbijanie kart, karty programowalne czy emulacja stała się bardzo trudna, a walka poprzez wymianę kart i zmianę systemów okazała się dość skuteczna. A sharing? Dajcie spokój. Dzielenie się z sąsiadem przy pomocy splittera to chyba największe komercyjne zagrożenie, bo nikt mi nie powie, że kilku maniaków z Dreamami za ciężkie pieniądze albo komputerami z kartami DVB psuje rynek.

Jak wszystkie techniki "antypirackie" parowanie kart, brak modułów, moduły ograniczające możliwość nagrania i nagrywanie zaszyfrowanych plików uderza najbardziej w uczciwych abonentów a nie w "piratów".

Przypomina mi to akcję z filmem Avatar, którego złamanie zajęło dwa tygodnie a jednocześnie tysiące uczciwych nabywców nie mogło obejrzeć zakupionego filmu, bo odtwarzacze nie chciały go czytać. Idiotyzm.

Edytowane przez maxiuca

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi