Skocz do zawartości
Gmeru

Odtwarzacz Sony Blu-ray BDP-S370 - opinie, komentarze, test

Rekomendowane odpowiedzi

(...) TV Sony Bravia W5500 chyba już nic nie widzi...

Też widzi fat32...

Co do IPLA to na to czekałem, wreszcie będzie jakiś większy wybór materiałów do oglądania.

TVN też mógłby HD dodać, ale z tego co zauważyłem to czasem wieczorami serwery im nie wyrabiały przy sd (choć ostatnio się poprawiło).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się trochę pobawiłem XBMC i jak bym miał napęd BD w pc i pilota to spokojnie mógł bym wywalić bd-370.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie jeszcze po sieci nie widzi aktualizacji. A tak przy okazji co daje zarejestrowanie urządzenia "Aktywacja rozszerzonych funkcji"? pod globusem po prawej w menu?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No wiele nie piszą. rozumiem że to są kolejne witryny internetowe.

Płatne ale czy tez bezpłatne? i nie podoba mi sie podawanie danych personalnych. Dlatego pytam tu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No u mnie jeszcze po sieci nie widzi aktualizacji. A tak przy okazji co daje zarejestrowanie urządzenia "Aktywacja rozszerzonych funkcji"? pod globusem po prawej w menu?

Daje Ci dostęp do wszystkiego znajdziesz tu SONY Internet TV

Jak na razie jest dostęp do serwisu Filharmonii Berlińskiej - ale dużo materiałów jest płatnych

Nie ma to wiele wspólnego chyba z TVN, czy iplą w opcjach Video

Mój BDP też wciąż nie wykrywa nowego softu.

Edytowane przez Tie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mój BDP też wciąż nie wykrywa nowego softu.

Ze strony support sony: "Aktualizacja sieciowa będzie dostępna od 18 lutego"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizowałem przed chwilą z płytki - jest MAŁE "ś".

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aktualizowałem przed chwilą z płytki - jest MAŁE "ś".

no to jakieś dobre wino trzeba otworzyć ... :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Lepiej późno niż wcale ;)

Może kiedyś obsługi ntfs się doczekamy...

Idę jakiegoś wina poszukać ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może kiedyś obsługi ntfs się doczekamy...

Podzielam Twój optymizm. Też uważam, że do pełnej funkcjonalności obsługa dysków sformatowanych na NTFS, jest NIEZBĘDNA.

Szkoda, że "specjaliści" z Sony widzą ten problem zupełnie inaczej... ;) ale to byłby przysłowiowy strzał w kolano. Ciekawe kto wówczas kupiłby Sony SMP-N100 - za 5 stówek :lol:

Edytowane przez wieslawef

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już można aktualizować z sieci :D Właśnie przed chwilą zaktualizowałem u siebie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już można aktualizować z sieci :D Właśnie przed chwilą zaktualizowałem u siebie...

OK - sprawdzałem koło 8:00 to nie działało...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OK - sprawdzałem koło 8:00 to nie działało...

Witam,

Ja musialem zrobic upgrade z plytki CD. Nie wiem czemu, odtwarzacz nie widzi sieci....

Chetnie sie cos dowiem na ten temat.

Co jest ze zmiena rozdzielczosci na 1080p?Dziwne sa kropki, ekran miga....

Mam tez pytanie. Majac TV LG plazme 1024x768, jak najlepiej ustawic wyjscie sygnalu w Sony zeby bylo optymalnie?

Pozdrawiam

Alek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dalej z tym NTFS jest to samo? Czy mam rozumieć, że jak będę chciał puścić film przez USB powyżej 4GB, to nie pójdzie? Jedynie po LANie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A czy można ewentualnie wgrac wersje softu jedną wcześniej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie w temacie, ale czy ktoś z forumowiczów testował model BDP-S380? Podobno obsługuje NTFS ale brakuje DivX.

http://www.expertreviews.co.uk/blu-ray-players/1283767/sony-bdp-s380

jak piszą brakuje Divx, ale jest Xvid. Poza tym cała reszta też działa włącznie z mkv.

Z innej beczki - nie ma wyjścia optycznego S/PDIF, HDMI wciąż wersja 1.3

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A obsługa trybu 24p przy odtwarzaniu plików w końcu jest? Pewnie nie ma.Bo i po co B) .

Edytowane przez Irek39

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ piszę tu po raz pierwszy, więc powiem - witam wszystkich!

W grudniu kupiłem BDP-S373 nie wiedząc, że nie obsługuje dysków z systemem plików NTFS.

Gdy tydzień temu zakupiłem dysk zewnętrzny na USB i podłączyłem do odtwarzacza, niemile się rozczarowałem ograniczeniem do FAT32. Ponieważ posiadam sporą bibliotekę filmów rodzinnych nagrywanych kamerą już od roku 1989 na kasetach wideo, które przegrałem sobie do postaci plików MPEG-2, więc postanowiłem nie cofać się, a iść w przód, i gdy tylko dowiedziałem się, że BDP-S383 posiada obsługę NTFS, pojechałem z moim dyskiem do salonu SONY, aby to potwierdzić i w konsekwencji go kupiłem.

Brak obsługi Divix'a oraz wyjścia Optical S/PDIF mnie osobiście akurat nie przeszkadza w porównaniu do S370'ki, nawet jako esteta jestem w stanie zaakceptować kurd..plowaty pilot - S370'ka ma pilot ładniejszy, jednak wyczuwam, że S380'ka jest chyba wolniejsza - wyczuwam, bo dokładnych pomiarów czasów nie przeprowadzałem. Niestety obsługa NTFS to dla mnie priorytet, gdyż telewizor Full HD, który posiadam, nie ma wejścia USB.

Zdziwiło mnie, że przy podłączeniu dysku do tylnego wejścia USB odtwarzacz tworzy nowy katalog na dysku o nazwie "buda" (data utworzenia: 1 stycznia 2010). Najpierw myślałem, że jest to może wina tego, że podłączam dysk przy załączonym odtwarzaczu, jednak jak się okazało, katalog ten dodawany jest także przy podłączeniu dysku w stanie STANDBY. Zastanawiałem się jeszcze wczoraj czy jest to wada posiadanego przeze mnie egzemplarza, czy może ogólnie wada tego modelu, która być może zostanie naprawiona w jakiejś aktualizacji. Dziś w Salonie SONY, w którym kupiłem ten odtwarzacz powiedzieli mi, że sprawdzili inne odtwarzacze, które mają, i jest to "standardowe" zachowanie - tzn. że taki katalog ma się utworzyć. Co ciekawe gdy podłączam dysk do przedniego wejścia USB, taki dodatkowy katalog się nie tworzy.

Testowałem odtwarzanie plików AVI (Xvid) z napisami w oddzielnym pliku o tej samej nazwie - na początku nie wiedziałem jak się je uaktywnia, bo same nie startują, ale właśnie w tym wątku dowiedziałem się, że trzeba na pilocie wcisnąć przycisk SUBTITLES i wybrać polską stronę kodową: CP1250 w prawym górnym rogu ekranu, poprzez kolejne naciśnięcia tego właśnie przycisku. Zaobserwowałem, że gdy przewinę film na podglądzie z max. prędkością 3x, to napisy się tracą - muszę od nowa startować film i włączać napisy. Gdy przewija się film z prędkościami 1x lub 2x napisy się nie gubią. Co ciekawe, takie gubienie napisów nie występuje na wszystkich filmach.

Przy odtwarzaniu oryginalnej płyty Blu-ray z filmem AVATAR, na początku pojawia się komunikat, że dla płyt niektórych typów konieczne jest wykonanie aktualizacji. W S370'tce taki komunikat dla tej płyty też się pojawiał, ale na stronie SONY wyczytałem, że zostało to naprawione w jednej z aktualizacji, jako błędnie pojawiający się komunikat. Nie instalowałem aktualizacji w S370'tce, więc nie przetestowałem tego w praktyce. Faktem jest, że pojawienie się takiego komunikatu opóźnia start filmu o kilkanaście sekund...

Dziwi mnie nieco, że oba odtwarzacze nie potrafią odtworzyć struktury płyty DVD zapisanej na dysku lub pendrivie, mam na myśli katalog VIDEO_TS i jego zawartość (pliki .VOB). Co prawda pliki te odtwarzacze potrafią odtworzyć jednak nie widzą menu startowego płyty DVD, z którego można wybierać rozdziały/sceny - menu takie odtwarzane jest ciągiem jako klip wideo. Wygląda to na celowe ograniczenie SONY. Na PCie pod Windows Media Player bez problemu uruchamiają się menu startowe płyty DVD przy uruchamianiu zawartości płyty DVD z dysku twardego.

Tak więc na tę chwilę mam dwa modele BDP-S383 oraz BDP-S373. Ponieważ jak mówiłem NTFS to dla mnie priorytet, więc raczej będę chciał się pozbyć S370'ki, pomimo tego, że wygląda na szybszą, bo raczej nie ma się co spodziewać, że S370'ka otrzyma NTFS w kolejnych aktualizacjach. Dla zainteresowanych - odtwarzacz jest na gwarancji do grudnia 2012 roku, stan idealny, obudowa bez jakichkolwiek zarysowań, obejrzałem na nim zaledwie 6 płyt BD.

Swoją drogą, kilka ostatnich postów trzeba by chyba wyodrębnić jako nowy wątek, lub do nazwy tematu dodać informację o modelu BDP-S380.

Edytowane przez Simple User

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ponieważ jak mówiłem NTFS to dla mnie priorytet, więc raczej będę chciał się pozbyć S370'ki, pomimo tego, że wygląda na szybszą, bo raczej nie ma się co spodziewać, że S370'ka otrzyma NTFS w kolejnych aktualizacjach.

Info jakie dostałem z Sony:

"do odtwarzacza BDP-S370 jest dostępne najnowsze oprogramowanie pod poniższym adresem:

http://support.sony-europe.com/tvhc/downloads/downloads.aspx?site=odw_pl_PL&f=BDPS370_373_v742&v=v3&m=BDP-S370

W ramach tej aktualizacji nie będzie jednak wprowadzenia obsługi systemu plików NTFS. Nie mam również informacji, aby taka obsługa była planowana do wprowadzenia.

To jakby ktoś jeszcze miał złudzenia....

Edytowane przez Tie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Następna Aktualizacja już do pobrania, od tygodnia.

BDP-S370

Jeżeli chodzi o obsługę dysków NTFS to jest to zwykłe pójście w zaparte. Nie ma żadnych przesłanek, aby tego nie zrobić, ale nie, bo nie... :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi