Skocz do zawartości
slawkor

Odbiór platformy HD

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Chciałbym powiesić sobie antenę satelitarną, żeby móc odbierać jakąś platformę HD (cyfra ,n lub inną), ale nie wiem czy jak powieszę antenę sat będzie to możliwe. Otóż mam balkon tak umiejscowiony że kierunek w którym dostępny jest sygnał z satelity zasłania mi balkon wysynięty od mojego około 2-3m i tu rodzi się pytanie: czy sygnał z satelity przejdzie przez ścianę budynku? Inne mocowanie anteny jest niemożliwe ponieważ musiałbym w innym wypadku mocować wysięgnik żeby wychylić się poza ten sąsiedni balkon a przy takiej konstrukcji mogłoby to nie wytrzymać wiatru, który jest u mnie częstym zjawiskiem. Okna wychodzą na stronę wschodnią.

Prosze o pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Musisz widzieć południe (zobacz jak inne anteny patrzą na niebo). Jak nie jesteś pewny zawsze można oddać zestaw do sklepu (tak jest np. w n) bo nie widzę inne możliwości sprawdzenia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kiedyś byłem u znajomych mieli oni antenę z cyfrą+ a antena skierowana była przez sąsiedni budynek i wszystko śmigało. Budynek był oddalony od tego z anteną o około 5 metrów, stąd moje zapytanie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
antena skierowana była przez sąsiedni budynek

Tekst roku !!!

Sygnał nachodzi z kierunku pod kontem ok. 45 stopni do pionu (tgz. elewacja).

Oraz ok. 13 stopni na wschód od kierunku promieni słonecznych (gdy słońce jest w najwyższym położeniu).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam.

Chciałbym powiesić sobie antenę satelitarną, żeby móc odbierać jakąś platformę HD (cyfra ,n lub inną), ale nie wiem czy jak powieszę antenę sat będzie to możliwe.

Zamów instalację, przyjedzie monter, sprawdzi sygnał i tyle. Jeśli nic z tego, to zwinie wszystko z powrotem, wypije u ciebie kawkę i pójdzie dalej. Ja tak miałem z Cyfrą, okazało się, że sąsiedni budynek jednak przeszkadza. Z monterem pogadałem o życiu przy małej czarnej i rozstaliśmy się w pokoju :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tekst roku !!!

Przez ok 10 lat instalowałem anteny satelitarne, ale największym hitem jak dla mnie była próba montażu przez klienta anteny 90cm w pokoju :)

...gdy przyjechałem do klienta w celu poprawienia instalacji myślałem, że padnę !!!

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dla Ciebie to na pewno był hit bo na codzień nie robi się takich instalacji jednak dla klienta było to jedyne rozwiązanie bo zapewne miał [beeep]ną administrację która nie pozwala montażu anten na elewacji budynku. Niestety dosyć często spotykana sytuacja.

Tekst roku !!!

Oraz ok. 13 stopni na wschód od kierunku promieni słonecznych (gdy słońce jest w najwyższym położeniu).

Fachowiec a nie wie jak się pisze kąt? :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No dla Ciebie to na pewno był hit bo na codzień nie robi się takich instalacji jednak dla klienta było to jedyne rozwiązanie bo zapewne miał [beeep]ną administrację która nie pozwala montażu anten na elewacji budynku. Niestety dosyć często spotykana sytuacja.

Fachowiec a nie wie jak się pisze kąt? :rolleyes:

On tak ma, zawsze uprzedzał lojalnie :lol: .

Pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tekst roku !!!

kąt elewacji wynosi ok. 30 stopni ( dla Warszawy )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi