Skocz do zawartości
TOmeKK

Sharp XD1E wszystkie rozmiary

Rekomendowane odpowiedzi

[quote name='DUDEK' post='33262' date='06.01.2007, 21:19 ']No tak ale z czym to sie je, chociaż w paru słowach.[/quote]

EXT 1 SCART (wejście AV , wejście Y/C , wejście RGB , wyjście TV )
EXT 2 SCART (wejście AV , wejście Y/C , wyjście monitora , AV Link )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='marian_wierzbicki' post='33327' date='07.01.2007, 00:01 ']EXT 1 SCART (wejście AV , wejście Y/C , wejście RGB , wyjście TV )
EXT 2 SCART (wejście AV , wejście Y/C , wyjście monitora , AV Link )[/quote]

Tak swoja droga to Sharp chyba bardziej nie mogl spierdoczyc sprawy z przylaczeniami. Nie dosc ze jedno RGB to jeszcze na Ex2 jest wspolpraca z ewentulana nagrywarka i mozemy zapomniec o najlepszej jakosci nagrywania (przez zlacze scart z rgb wlasnie ktorego na dwojce brak). Brawo!
To rownie wysmienity pomysl, jak ze wspolnym wejsciem komponentowo-komputerowym. "Bo co za duzo to niezdrowo" - tak chyba brzmi dewiza projektantow Sharpa :mellow:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie: ten component potrafi zniechęcić wielu....szkoda, że tak to rozwiązano. Niby mały szczegół ale iście ważny. No jeden component to być musi!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam wszystkich użytkowników SHARP XD1E i nie tylko.To jest mój pierwszy post na tym forum,choć przeglądam je od kilku miesięcy.Jestem posiadaczem i użytkownikiem LCD 46 XD1E zakupionym chyba z pierwszej partii która dotarła do Polski(paż.2006 Saturn)ale nie o tym chciałem napisać.Pisze do uzytkowników którzy mają problem z zawieszaniem się tego LCD otóż autoryzowany serwis SHARP Warszawa ul.Jagiellońska) w ramach gwarancji wgrywa najnowszy soft który eliminuje ten problem(dojazd do klienta w gratisie)co do buczenia to po rozmowie z serwisantem problem jest znany ale jeszcze nie ma wytycznych od Sharp Polska(pozatym nikt jeszcze nie oddał do serwisu swojego LCD na tą usterkę)Ogólnie ten LCD uważam za jeden z najlepszych na naszym rynku.Pozdrowienia dla wszystkich forumowiczów.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję za posta.
Z tym buczeniem to jest tak że było dopóty n-box nie wymieniłem na n-box recorder.
N-box recorder tak glośno pracuję że nie słychać buczenia Sharp 46 Xd1.
Zakupiłem go w tej samej pierwszej partii w Saturnie.

Ponieważ rzadko kiedy korzystam z programów odbieranych z anteny tv ( głownie chodzi N i dvd) to Sharp zawiesił mi się raz przy szybkim przełączaniu kanałów.
Pomogło wyrwanie zasilania. :_bezradny:

Nadal uważam że jest to jeden z najlepszych LCD na rynku, jak nie najlepszy. :_bezradny:
Pewnie wkrótce będą nowe lepsze ale na tej zasadzie i przy tym postępie to można czekać do końca życia.

Patrz ciągnąca się od roku dyskusja co lepsze CRT ( według mnie to już endemit ) czy LCD lub Plazma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dobra wiadomosc dla posiadaczy AQUOSOW 42/37 cali, wchodzac do SERVICE MENU telewizora mozna zalonczyc dostepna funkcje tylko dla 46/52 cali a mianowicie "Action Mode" ktura jest nieaktywna na naszych pilotach. Edytowane przez mariusz4567

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mariusz4567' post='34525' date='13.01.2007, 11:39 ']Dobra wiadomosc dla posiadaczy AQUOSOW 42/37 cali, wchodzac do SERVICE MENU telewizora mozna zalonczyc dostepna funkcje tylko dla 46/52 cali a mianowicie "Motion" ktura jest nieaktywna na naszych pilotach.[/quote]

A co ona daje w praktyce ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
46XD1E posiada gniazdo CI,czy mozna z niego korzystać i w jaki sposób?może ma ktoś jakieś doświadczenia z nim związane?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='ketyso' post='38466' date='09.02.2007, 18:32 ']46XD1E posiada gniazdo CI,czy mozna z niego korzystać i w jaki sposób?może ma ktoś jakieś doświadczenia z nim związane?[/quote]

Ja też miałem kiedyś takie złudne nadzieje :( To jest CI dla kart dostępu dla naziemnych kodowanych TV cyfrowych. U nas nie ma praktycznie TV cyfrowej naziemnej a co dopiero kodowanie...?

@mystic

4ms - ja nie używam w ogóle. Wygląda jakby usuwało co druga klatkę i pojawia się migotanie (najlepiej było to widać na "próbie ostrości" aparatu cyfrowego, robiacego zdjęcie obrazowi TV.

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zamierzam kupić Sharpa 46 XD1E.
Ponoc wczesniejsze wersje mialy wady - jak czytam powyżej.
Czy teraz juz sa dostepne Sharpy z tegorocznej produkcji i czy oprogramowanie zostało poprawione ? Cena trochę spadła - obecnie mozna go kupić za 11.500 PLN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='Argun' post='40473' date='28.02.2007, 21:07 ']Zamierzam kupić Sharpa 46 XD1E.
Ponoc wczesniejsze wersje mialy wady - jak czytam powyżej.
Czy teraz juz sa dostepne Sharpy z tegorocznej produkcji i czy oprogramowanie zostało poprawione ? Cena trochę spadła - obecnie mozna go kupić za 11.500 PLN[/quote]

Mam info z SHARP POLSKA, że wszystkie modele 46" buczą , inne mniej , inne bardziej.

Co do nowego softu, to żaden problem. Serwis w każdej chwili może Ci go wgrać w domu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No cóż, przeczytałem cały temat z ciekawości bo sam jestem uzytkownikiem 37XD1E od połowy grudnia. Chcę sie podzielić moimi przygodami z Sharpem. Po pierwsze: design jest całkiem,całkiem /zreszta dostał Sharp za niego międzynarodową nagrodę!/- można dyskutować o fortepianowym lakierze ale dzięki cienkiej ramce i dolnemu wygięcie głośników tv ma lekki i dość elegancki wygląd. Sam lakier wybitnie miękki i delikatny/ śmieszna różowa szmatka od sharpa do jego czyszczenia/. Po drugie: zestaw we-wy z tyłu to bezwzględny brak pełnego,osobnego Componentu/ w przypadku użycia np kabla Comp. do konsol wtyki kanałów audio trzeba przedłużaczami podpinać do wzmacniacza AV bo obecy wtyk miniJack do audio to kpina!/ oraz całkowicie zbedne u nas złącze CI. Po trzecie: słynne wady to w moim wypadku "buczenie" przetwornicy wysokiego napięcia które na szczęście pojawia się po kilku godzinach pracy a przy standartowych nastawach czasami wogóle. Ma ono różne natężenie i pomaga krótkie wyłączenie tv bez regulacji jasności. Mam także nieco nierówne podświetlenie matrycy tzn lewy górny narożnik świeci jaśniej co jest trochę dokuczliwe przy oglądaniu wieczorem obrazu 4:3 bo czarny pas po lewej robi się u góry szary. Po czwarte: oprogramowanie ma szereg bogatych regulacji ale jest jeden bubel. TV za taką kasę musi mieć w opcjach formatu 16:9 funkcję zoom!! Brak jej powoduje że przy korzystaniu z urządzeń które np można programowo zmusić do pracy w trybie 720p i 1080i czyli upscaling ale nie posiadają własnego sprzetowego dopasowania obraz ulega znacznemu pomniejszeniu! Po piąte: jakość obrazu jak na LCD jest świetna i to zarówno po HDMI jak i RGBplus/ który posiada!/. Oczywiście czasem zależy to od jakości nadawanego obrazu szczególnie SD.Matryca szybka, czerń przyzwoita, kolory super. Hokej NHL w trybie HD z n-boxa to rewelacja! Opcja trueD działa świetnie bo przecież procesor przyśpiesza wyświetlanie z 50/60 Hz do 100Hz. Sport oglądany na Cyfrze- głownie piłka nożna jest w trueD ostra i bez smużeń. Oczywiście po HDMI trueD nie działa ale do obrazów z założenia fullHD chip ten nie wyrabia się z obliczeniami w przetwarzaniu tak obszernej ilości danych zawartych w tym trybie. Filmy z DVD skalowane do 1080i przez mojego panasonica s52 oglądane po HDMI to rewelacja! To jakby nowe kino! Funkcja OPC to gadżet oszczędzający energię i oczy ale jeśli jest to denerwujące jest jej wyłączanie się po przejściu TV w stan czuwania. Po szóste- to jest mój drugi egzemplarz bo pierwszy padł po tygodniu grania tydzień przed Gwiazdką /patrz na stronie 44 info Barjeda!/. TV pojechał do Warszawy a tam okazało się że sprzedawca nie ma innego egzemplarza i mam czekać! Kolega który transportował TV do stolicy/ 220km!/ zostawił go po moim telefonie w centralnym serwisie Sharpa. I Panowie z Sharpa dokonali cudu- swierdzili że padł kontroler sterujący matrycą a w zapasie brak bo to pierwsza taka awaria u nich-zanosiło się że święta moja rodzina spędzi bez tV/ zgroza bo pod choinkę był nowy XBOX360!/. I wtedy cud stał się faktem; Sharp ustalił gdzie jest ostatnia partia TV w spedycji. Miła Pani z Sharpa zadzwoniła sama że tv zamówiła i bezposrednio od nich firmą kurierską dostałem całkiem nowy odbiornik! Podkreślam- w sobotę padł TV, w poniedziałek o 17 był u sharpa, we wtorek diagnoza ,w czwartek nowy TV w domu!! Wielkie dzięki za profesjonalizm serwisowi Sharp w Warszawie! I to by było wszystko. Myśle że te uwagi przydadza się kolegom. Mimo wszystko ja jestem zadowolony z zakupu . Jest to jeden z najlepszych fullHD LCD na rynku. Jeśli jeszcze będzie nowy soft /ten nieszczęsny zoom/ oraz możliwość zlikwidowania buczenia to będzie to TV LCD nr 1 w Polsce jeszce przez długi czas!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam Serdecznie !
Planuje zakup 42XD1e i chciałbym się dowiedzieć kilka rzeczy, które chce sprawdzić przed kupnem:
1. Jak sprawdzić date produkcji TV (po nr seryjym) ?
2. Czy już pojawily sie w sklepach XD1e wolne od wady buczenia ? Jak je rozpoznac (gdzie kupic), czy gwarancja 3 letnia to dostateczny dowod ?
3. Czy istnieje możliwość sprawdzenia zaraz po kupnie jak długo ten TV świecił, chodzi mi czy ma w menu jakiś licznik godzin ?
Pozdrawiam i dzięki wielkie za każde info.
Marcin

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Witam wszystkich.

Moj Sharp gra juz odpukac od ponad 3 miesiecy (37" XD1) i nie ma bandingu buczenia i innych zjawisk. Jest leekie rozjasnienie matrycy w lewym gornym rogu ale biorac pod uwage obejrzane ostatnio telewziory licznie pokupowane przez znajomych pod choinke :))) przerownych znakomitych marek , mozna uznac ze ta wada jest poprostu mikroskopijna. Do menu tez mam zastrzezenia ale uzyłem go raz ustawilem na plycie testowej i wiecej do niego nie zagladam. Poniewaz TV stanowi ekran do NBOXA i DVD w zasadzie 90% funkcji nie wykorzystuje.C O do Twojej opinii na temat trybów obrazu to funkcja zoom jak najbardziej wystepuje i to w jak najbardziej rowniez wkurzajacej formie tzn kiedy ogladam cos po componencie a tak tez podlaczylem alternatywnie NBOX i DVD poprzez amplituner Pioneera to gdy na ekranie pojawia sie obraz pasami lub napisy odbiornik sam automatycznie zoomuje a np gdy napis znika to obraz wraca do poprzedniegop wymiaru. Masakra.
Obraz jako taki jest super. Filmy HD na niemieckim PRO7 potrafia powalić jakoscia czernia i wogole wszystkim.

AHA Wersja 52" wygrała z szacownymi konkurentami (Samsung 46 F71B i Sony 46 W2000) w najnowszym tescie AUDIOVISION 3/2003.

Pozdrawiam

Edytowane przez mjasinsk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mjasinsk' post='41072' date='06.03.2007, 20:33 ']C O do Twojej opinii na temat trybów obrazu to funkcja zoom jak najbardziej wystepuje i to w jak najbardziej rowniez wkurzajacej formie tzn kiedy ogladam cos po componencie a tak tez podlaczylem alternatywnie NBOX i DVD poprzez amplituner Pioneera to gdy na ekranie pojawia sie obraz pasami lub napisy odbiornik sam automatycznie zoomuje a np gdy napis znika to obraz wraca do poprzedniegop wymiaru. Masakra.
Obraz jako taki jest super. Filmy HD na niemieckim PRO7 potrafia powalić jakoscia czernia i wogole wszystkim.

AHA Wersja 52" wygrała z szacownymi konkurentami (Samsung 46 F71B i Sony 46 W2000) w najnowszym tescie AUDIOVISION 3/2003.

Pozdrawiam[/quote]

Czy nie działa ci:
<menu-ustawienia-autoformat-wył> ? Przestanie zoomować.

pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hej...pewnie działa tylko rzadko ogladam w tym trybie:))) chcialem tylko koledze udowodnic że jest zoom. Bardziej interesuje mie uaktywnianie 4ms z service menu. Czy ktos juz probowal??????

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Cześć.
Mam pewien dylemat, otóż który z tych modeli powininem wybrać?
Samsung 40F71B czy może Sharp XD1
Lcd służyłby mi głównie do grania na ps3,oraz do telewizji "n" (narazie kablówka ale szybko to zmienię)
Aha jeszcze jedno czy to prawda że Sharp XD1 nie obsłoguje 1080p przez hdmi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='fanbojps3' post='42356' date='20.03.2007, 16:29 ']Cześć.
Mam pewien dylemat, otóż który z tych modeli powininem wybrać?
Samsung 40F71B czy może Sharp XD1
Lcd służyłby mi głównie do grania na ps3,oraz do telewizji "n" (narazie kablówka ale szybko to zmienię)
Aha jeszcze jedno czy to prawda że Sharp XD1 nie obsłoguje 1080p przez hdmi?[/quote]
Mam DOKŁADNIE taki sam dylemat, więc byłbym rad za rady. :)
Sharp ma 2" więcej, więc to przemawia za nim - ale czy tylko wielkością jest lepszy?

Chcę podłączyć to jeszcze pod PC (Asus EN8800 GTS z obsługą HDCP) - jakim kablem, jakim złączem?

Edytowane przez speedzior

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Sharp Panowie,
opisa?em dwa dni temu procedur? sprawdzania 7-dmiu du?ych ekranów.
Bezapelacyjnie Sharp.
Naby?em wczoraj 52" za 13999 w Plaza City Warszawa , ul. Kinowa 19a.
Wszystko OK ! Fak VAT, sprawdzi?em tak?e ?ród?o pochodzenia (zalecam ).
Gwarancja euro do wys?ania do Londynu. Proponuj? za potwierdzeniem zwrotnym dostarczenia.
Troch? to kosztuje ale mamy pewnos na ka?dym etapie.
Egzemplarz ?wie?utki, pachnie fabryk?.
Wtedy wchodzisz bazy danych i musi Ci polski servis to naprawia?.
Jeste?my w ko?cu w EU.

W?a?nie zobaczy?em, ?e jest wy?wietlanie w podisi NIK "janunio".
Stanowczo protestuj?.

ADMINIE: ten NIK jest zarezerwowany dla osoby z legitymk? nr. 3 na tym foum a po "wydarzeniach" chc? zachowa? ten nr dla specjalnych wydarze?.
Wi?c prosz? : usu? podpis bo jest poza moj? wol?.

ps.
W pi?tek 00.oo wchodz? w PS3. I BluRay.
P?yty z grami s? od godz 12.00 w Saryrnie ale nie przyj?te jeszcze na stan magazynowo-komputerowy.

( Salony SONY 24h open) Edytowane przez bluray

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='kmac' post='34503' date='13.01.2007, 02:11 ']Dziękuję za posta.
Z tym buczeniem to jest tak że było dopóty n-box nie wymieniłem na n-box recorder.
N-box recorder tak glośno pracuję że nie słychać buczenia Sharp 46 Xd1.
Zakupiłem go w tej samej pierwszej partii w Saturnie.

Ponieważ rzadko kiedy korzystam z programów odbieranych z anteny tv ( głownie chodzi N i dvd) to Sharp zawiesił mi się raz przy szybkim przełączaniu kanałów.
Pomogło wyrwanie zasilania. :P

Nadal uważam że jest to jeden z najlepszych LCD na rynku, jak nie najlepszy. :)
Pewnie wkrótce będą nowe lepsze ale na tej zasadzie i przy tym postępie to można czekać do końca życia.

Patrz ciągnąca się od roku dyskusja co lepsze CRT ( według mnie to już endemit ) czy LCD lub Plazma.[/quote]
Witam,

Jestem szęsliwym posiadaczem 37 xd1 od tygodnia- nie zawiesil sie, nie buczy, nie wiem co to jest bunding. Mam prośbę czy szanowny kolega mogłby opisać to wejscie do 'service menu' lub zamiescić link w jakimś ludzkim jezyku.

Pozdrawiam
Michal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dzięki temu forum udało mi sie w końcu wybrać odpowiedni dla siebie LCD. Zdecydowałem sie na 37 XD1E i jestem w pełni zadowolony. Obraz z kablówki (w Niemczech) jest duuuużo lepszy niż sie spodziewałem i jak na mój gust ten wyświetlacz świetnie radzi sobie z sygnałem SD.

Kupiłem egzemplarz wyprodukowany w marcu i potwierdzam brak buczenia oraz bondingu. Pierwszy odbiornik po tygodniu wymieniłem z powodu lewego głośniczka (parę razy zabzyczał i potrafił sie od razu nie włączyć) oraz lekko jaśniejszego boku matrycy (wada nieznaczna, gdyby nie głośnik pewnie bym zostawił). Drugi egzemplarz jest już pozbawiony powyższych usterek i zostaje.

dziękuje wszystkim za posty i pozdrawiam,

andrzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='mromano' post='44095' date='07.04.2007, 09:06 ']Witam,

Jestem szęsliwym posiadaczem 37 xd1 od tygodnia- nie zawiesil sie, nie buczy, nie wiem co to jest bunding. Mam prośbę czy szanowny kolega mogłby opisać to wejscie do 'service menu' lub zamiescić link w jakimś ludzkim jezyku.

Pozdrawiam
Michal[/quote]

Potwierdzam wszystko powyższe i przyłączam się do prośby o info jak dostać się do tego service menu.

PLIZZZZZ!!!!!

Pzdr.Krz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wejście do menu serw. jest opisane na forum ang., amer., i niem.
Jest to kombinacja naciśniętych klawiszy na TV.

Możesz namieszać, nie rób tego. Trzeba też umieć wyjść.

Jeżeli chodzi ci o 4 ms, jak tego nie ma, to nie ma - jest tylko opcja w sofcie.

Nic to nie daje - powoduje tylko migotanie ekranu - mam i nie używam.

Pozdr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi