Skocz do zawartości
Gmeru

MEGA TEST: LCD Sony KDL-40W5500 kontra LCD Samsung B7000 ( LED TV )

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano (edytowane)

Z tego co napisał Gmeru, wychodzi, że:

1. Sony W 5500

2. Samsung B 650

3. Samsung B 7000

Z tym, że różnica w jakości obrazu mędzy 1 a 2 jest mniejsza niż między 2 a 3.

Edytowane przez hartson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

tak jeszcze sobie myślę - jak by wyglądało porównanie plazmy panasonica 46cali (np. S10 lub G10) z tymi lcd.

może ktoś robił takie porównanie?

Edytowane przez klaus71

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oj keksiku drogi to tych za mało żyjesz na tym świecie albo za mało rzeczy wiesz, ale może to i lepiej dla ciebie:) he he, ale cóż to już nie moja ani twoja sprawa. A co do Samsungów, że same się sprzedają to kwesta ceny, agresywnych reklam TV i ubogiej wiedzy samych sprzedawców: no niestety robią nam za mało szkoleń .

W szczególności piszę o tym co dzieje się u Saturnie, w którym pracuję.

Zakończmy może już ten temat bo to nie jest tematem forum :), tylko to że W5500 "... świeci lepiej niż ... B7000"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
tak jeszcze sobie myślę - jak by wyglądało porównanie plazmy panasonica 46cali (np. S10 lub G10) z tymi lcd.

może ktoś robił takie porównanie?

Jeżeli już porównywać, to może plazmę Panasa V10.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Oj keksiku drogi to tych za mało żyjesz na tym świecie albo za mało rzeczy wiesz, ale może to i lepiej dla ciebie:)

Zakończmy może już ten temat bo to nie jest tematem forum :), tylko to że W5500 "... świeci lepiej niż ... B7000"

zdziwił byś sie ile wiem...

ale może porównaj W5500 z B8000 lub B750

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie do posiadaczy w5500 jestem szczesliwym posiadaczem 46w5500 i takie pytanie mam czy da sie gdzies ustawic aby automatycznie dopasowywal wielkosc ekranu (tzn format) czy za kazdym przelaczeniem programu musze to robic recznie? TV podlaczony jest do dekodera inea poprzez hdmi.

Z gory dziekuje za pomoc.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Moze mi ktos wyjasnij pojecie "lepiej swieci" bo widze to jako glowny argument wyzszosci W5500 nad b650.Bede bardzo wdzieczny.Wszak mam juz 31 lat i wzrok pewnie juz nie taki jak u 18 latka ale gdzie nie ogladam tych dwoch modeli tam bardziej kolory jak i ostrosc podoba mi sie w samsungu.Mozliwe ze Sony ma naturalniejsze barwy ale zbytnio przypomina mi kineskopowe crt a kupujac lcd chcialbym wlasnie troche tych bajecznych barw a te poki co widze w samsungu.

I jeszcze pytanko ktory lcd z tych obecnie dostepnych na rynku ma najlepsze katy ?

Slowo odnosnie sprzedawcow w sklepach RTV.Ich podpowiedzi i argumenty bywaja rozne i ciezko wydac jeden wyrok ze sie znaja lub nie ale zastanawialem sie wiele razy jak mialaby wygladac gratyfikacja dla danego "subiekta" za ilosc sprzedanych sztuk.Przeciez jak kupie TV ide do kasy a owy Pan ktory mi doradzal nie zostawia zadnego sladu ze mial w tej sztuce swoj udzial bo mnie namowi.

Daje przyklad wchodze do takiego dajmy na to sklepu Euro i stoi kilku znudzonych gadajacych ze soba "subiektow".Czesto wydaja sie wrecz malo zainteresowani a jesli juz ktorys podchodzi to robi to raczej z przykrego obowiazku niz radosci ze moze zwiekszy swoja pensje o bonus od sprzedawcy jak mnie namowi na dana marke.

Czy w sytuacji gdy taki subiekty mialby jakies bonusy nie byloby istnej walki o kazdego klienta jak i rywalizacji miedzy nimi bo ja mysle ze sami miedzy soba by doslownie walczyli kogo jest ten klient ktory wlasnie wszedl a takiej rywalizacji nie widze.Dlatego tez teorie spiskowe o bonusach od samsunga wsadzam miedzy bajki a ich sukces dla mnie osobiscie stanowi obok marketingu dobre wywazenie stosunku cena/jakosc.

Zastanawia mnie takze to co powiedzial mi jeden sprzedawca w euro ze matryce ktore sa w tv Sony sa produkowane glownie przez Samsunga i jest to podobno fakt bo otwierali je i sprawdzali i co Wy na to bzdura czy prawda ?

Edytowane przez dune2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zastanawia mnie takze to co powiedzial mi jeden sprzedawca w euro ze matryce ktore sa w tv Sony sa produkowane glownie przez Samsunga i jest to podobno fakt bo otwierali je i sprawdzali i co Wy na to bzdura czy prawda ?

W jakieś części telewizorów pewno możliwe, choć "produkowane przez Samsunga" to chyba za dużo powiedziane, Samsung i Sony mają wspólną spółkę joint venture S-LCD Corporation produkującą szklane panele wykorzystywane w matrycach LCD obu producentów więc może prócz paneli robią też wspólnie jakieś matryce i naklejka jest nieważna w tym wypadku.

Jest jeszcze jedna możliwość, dużą część telewizorów Sony produkuje w rzeczywistości chińska firma Winstron (Acer) która sama matryc nie robi, może Sony do brandowanych odbiorników dostarcza nie tylko własne matryce.

Trochę mi się jednak nie chce wierzyć, żeby matryce w Sony były oklejane naklejkami Samsung, nawet jeśli w środku obu marek są te same matryce to brand powinien byc zachowany.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@gmeru

czy jest szansa na porównanie z plazmami panasonica?

a może jakiś test porównawczy typu panas g10/s10 vs samsung b650/b750 w plazmach?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

WITAM. Ja w temacie LCD jestem zielony jak szczypiorek na wiosnę i dlatego uczyniłem logon na to szacowne forum. Uciułałem trochę grosiwa i chcę zakupić sobie telepatrzydło HD. Przeglądam fora w poszukiwaniu opinii na temat paneli różnych firm, jakiś testów, porównań. Poczytałem sobie wasz test i jest najmniej stronniczy ze wszystkich(lekkie wskazanie na Sony)ale zdecydowanie najwięcej się z niego dowiedziałem i za to jestem wdzięczny autorowi (chwała ci Gmeru po wsze czasy). Zastanawiam się nad zakupem LCD z podświetleniem LED no i napaliłem się na Samsunga serii B7XXX, a konkretnie na B7020,( z ubolewaniem stwierdzam, że cena Sony Bravia ZX1 przyprawia o zawał, nie znalazłem ceny niższej niż 11 koła). Czy w tym modelu Samsunga poprawiono któreś z niedociągnięć z modelu B7000 ? Czy warto wogóle sobie zaprzątać głowę Samsungiem, czy szukać czegoś zgoła odmiennego (niebanalną sprawą jest energochłonność). Zgadzam się natomiast z X666, że jest to także mebel i musi przyciągać wzrok swoim designem zgodnie z zasadą -co nie doświeci to dowygląda :). Różnica w cenie między 7000 a 7020 to około 1700pln więc co jest lepszego w 7020? Chciałbym wiedzieć zanim wydam moje grosiwo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

B7020 to to samo co B7000 - jest to o ile wiem model wyłącznościowy dla Euro rtv. wiekszośc producentów robi takie numery dla dużych sieci aby nie musiały "zacinać" ceny gdy konkurencja robi promocje na tym samym. dlatego też nie uświadczysz go w Media czy też w innych sieciach.

Każdy produceny ma takie dziwne modele:

Sony teraz wypuszcza modele v i w 5770 i 5780 które sa dedykowane do różnych sieci a to to samo ( ale sprzedawca gdy się spytasz czemu model 57xx jest tańszy w ofercie promocyjnej w innym sklepie to ci powie, że to inny i pewnie gorszy model :) , Panasonic wprowadził serię U - też wyłacznościowy ( to seria S ).

Niektóre modele sa dostępne tylko w Media np B8000 i B750, LG też to robi...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak wladowac do samsunga nowe firmaware bo dalem na stick plik i nic ten tv go nie widzi - pomocy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
zdziwił byś sie ile wiem...

ale może porównaj W5500 z B8000 lub B750

heh dobry jesteś - W5500 nie jest wyznacznikiem i alternatywą do najwyższych modeli Samsunga, tematem jest porównanie W5500 i B7000 i tego sie trzymajmy a jeśli chcesz porównywac z B8500 albo B7500 to potestój ZX1 Albo Z5500 :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też uważam, że już wyższe modele to poziom Z5500 czy serii X. Tzn. z nimi trzeba by porównać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W5500 nie jest wyznacznikiem i alternatywą do najwyższych modeli Samsunga

widze, że w końcu zrozumiałeś...

...że zdanie które napisałeś "Nie ma lepszego Samsunga od TV Sony" oraz "należy porównywac poszczególne modele niekoniecznie w tym samym przedziale cenowym" jest głupotą.

Ale po to jest to forum - teraz jeszcze wiesz jak się pisze Sharp i jaka jest różnica między zdaniem obiektywnym a subiektywnym :)

a tak na marginesie

dziwi mnie fakt, że w stosunku do swoich kolegów sprzedawców z innych sklepów używasz określenia "małpa, która za banana powie to co chcesz usłyszec" ponieważ gdy przyjdzie do ciebie kierownik działu i powie, że masz sprzedawać Funaia, bo jest do zrobienia target to będziesz taka sama małpą.Dostaniesz polecenie służbowe i bedziesz sie musiał do niego dostosować.

Więc proszę Cie, nie pisz już swoich przemyśleń jacy to inni sprzedawcy są be a ty jestes super, bo badasz potrzeby klienta itd..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy wie ktos kiedy siec euro agd wprowadzi do oferty b750 ? bo b8000 juz wprowadzili a ja czekam na b750 liczac ze z jego wejsciem stanieje b650 bo poki co maja model 46 calowy drozej o ponad 700 zl od sklepow internetowych a jestem zmuszony kupowac niestety na raty i chce zeby one faktycznie byly zero :)

Edytowane przez dune2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam pytanie do posiadaczy w5500 jestem szczesliwym posiadaczem 46w5500 i takie pytanie mam czy da sie gdzies ustawic aby automatycznie dopasowywal wielkosc ekranu (tzn format) czy za kazdym przelaczeniem programu musze to robic recznie? TV podlaczony jest do dekodera inea poprzez hdmi.

Z gory dziekuje za pomoc.

Też jestem szczęśliwym i bardzo zadowolonym posiadaczemm 46W5500.Kupiłbym samsunga jakby nie było SONY.Spróbuj ustawić w menu"Autoformatowanie na wyłączone.Ja tak ustawiłem i na wszystkich programach mam spokój.Powinno być dobrze.

Edytowane przez eugeniuszg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oj keksiuk: Twoje wypowiedzi przyprawiają mnie o zgagę i bóle okrężnicy ;) ;), nie napisałem, że ja jestem super a reszta sprzedawców jest be - czepiasz się jak rzep psiego ogona, tylko osoba małostkowa wypomina drobne błędy w pisaniu nazwy marki Sharp. A co do małp to chyba sam nią jesteś ;) , kto powiedział, że jestem sprzedawcą - powiedziałem, że pracuję w Saturnie i nic więcej a na jakim stanowisku to już moja mała tajemnica ;) . A Ty masz choc prochę pojęcia o telewizorach - prócz tego, że Samsungi są ładne :(

A swoje wywody zatrzymaj dla siebie ... tak będzie najlepiej i zajmij się może zbieraniem jagód ;) ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
kto powiedział, że jestem sprzedawcą - powiedziałem, że pracuję w Saturnie i nic więcej a na jakim stanowisku to już moja mała tajemnica

a to ciekawe...Sam przecież napisałeś:

Dla uściślenia ze mną pracuje jeszcze 4 pracowników na dziale TV

jak bym był złośliwy to bym się spytał: chłopie to co ty tam robisz na tym dziale TV ??? sprzątasz... ? :lol: .

Więc nie pogrążaj się bardziej. Nie chce mi się już dociekać czy jesteś początkującym sprzedawcą, czy też początkującym promotorem i czy w ogóle pracujesz w Saturnie.

Pokazuje Ci jedynie błędy w ocenie jednej marki vs. druga, twoja odpowiedzią sa jedynie wywody na temat swoich poblemów zdrowotnych. Już po pierwszym twoim poście napisano Ci, że twoja wypowiedź jest nonsensowna i wtórna, ale Ty brniesz dalej...

Dla mnie EOT.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ni stąd ni zowąd spytam się jak się ma seria ZV635 do W5500? bo to chyba odpowiednia półka cenowo/jakościowa do której można się dobrać by porównywać obie serie (najbardziej mi chodzi o modele SONY 40W5500 i Toshiba 42zv635)

P.S no może z ta samą półką cenową przesadziłem :P ale trzeba w poprawkę wsiąść to że 42zv635 to nowy model - cena up- trudno dostępny - cena up - no i 2" wiekszy - cena up. B7000 jakby nie patrzeć jest też droższy od 40W5500 a mimo wszystko został porównany i przegrał. A jak będzie z 42zv635? wie ktoś? bo jestem bardzo ciekaw :)

Edytowane przez Miedzcu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.fullhd.gr/fpd-data.html

Samsung ,Soniaki i inne Lucky Goldstary nawet nie dostają do pięt Panasowi

B7000 ma rzeczywisty kontrast 574;1 :) -labolatorium nie kłamie..., faktycznie to mega kontrast jest...

ps Fajny test, tylko szkoda, ze nie ma porówniana do Panasoniców serii V czy Z. Ale po co, milony Kowalskich i tak kupią Szajsungi i Lucky Goldstary(Lg) bo tego w MM jest ponad 80 % i wszystko podpiete pod blue w trybie dynamicznym ;)

łot cały marketing

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
labolatorium nie kłamie

A jakie to laboratorium? Nie ma podpisanego autora testu, nie ma podanej metodologii ani sprzetu testowego, żadnej informacji. Równie dobrze z palca wyssane mogą byc te cyferki.

Na displaymate.com masz test robiony przez specjalistę z tytułem naukowym, za pomocą spektroradiometru Konica-Minolta, z opisaną metodologią, i wyniki są zupełnie odmienne od tych greckich, LCD Samsunga ma kontrast blisko 2.000 a plazma Panasonica blisko 4.000. Wierzysz w udokumentowane, podpisane testy czy w anonimową tabelkę z cyferkami nie wiadomo skąd wzietymi?

Zresztą wystarczy mieć oczy, w tym greckim "teście" kontrast plazmy Philipsa czy Panasonica jest 30 razy większy od kontrastu Samsunga B7000, absurdalne wyniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A skąd taka różnica w kontrascie pomiedzy 46b7000 i 46b8000 wg fullhd.gr przeciez 574;1 i 11900;1 to przepasc. Myslałem ze te tv różnią sie tylko 200hz w serii 8000. Co prawda duzo wyzsze oceny w zagranicznych testach dostaje seria 8000 ale nie do tego stopnia. To dziwne.

Kolejna anomalia to ceny serii B led tv w polsce. Chyba mamy doczynienia ze zmowa cenowa i tylko czasami pojawi sie sklep z poza układu tyle ze szybko taki sklep podnosi swoja cene pod wpływem zmówionej konkurencji.

Edytowane przez michalmichalmichal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje (jak to napisałeś) "problemy zdrowotne" są reakcją na twoje odpowiedzi.

Ja twierdzę że Sony jest wyższej klasy sprzętem i nie powinno się porównywac z Samsungiem.

Dla mnie to jest totalna bzdura w tym, ze Szajsung nie podaje poziomu kontrastu, a jak oni sami twierdzą to że, napiszę 6000 czy 60 000 to klient i tak w to uwierzy buahahahahah bzdurne tłumaczenie i dla dzieci w przedszkolu, moim zdaniem chcą na siłę zdominowac rynek TV . Ich reklamy w sklepach typu : Samsung najsmuklejszy TV na świecie, kiedy to wcześniej Sony wypuściło ZX1, ale wszyscy są przycmieni "plastikowymi" zabawkami ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi