Skocz do zawartości
buku

LPCM vs. dtsMA vs. DTHD

Rekomendowane odpowiedzi

nie stwierdzam jednoznacznie ,ze rozne sciezki roznia sie jakoscia ,tylko ze sie roznia.na podstawie roznic moge co najwyzej okreslic ,ktora mi bardziej przypada do gustu- wcale nie twierdze ze jest absolutnie lepsza.

Tylko że to jest ciągle Twoja opinia nie poparta "dowodami" :lol: Niech inni sprawdza jak sample graja. Najlepiej obydwa od tej samej do tej samej sekundy.

sample- musze na spokojnie przejrzec liste obejrzanych tytulow ,ostatnie co pamietam :

"iron maiden lot 666" , "the box" (w opisie na bluray.com jest blad -sciezki sa dts hd ma i dd true hd-sprawdzone organoleptycznie).

Specjalnie przejrzałem dla ciebie net. I stwierdzam że nie zauważyłem żeby ktoś narzekał na skompresowaną ścieżkę w Ironach. W każdym razie, każdy był oszołomiony dźwiękiem ogólnie. A co do the box, to jaką masz kolego wersję? Bo bluray.com sie nie myli - ta wersja ma tylko DTS MA, reszta to DD. Tak tez pisze na tylnej okładce. Tylko wersja Australijska ma Oprócz DTS MA wersję TRUE HD...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no wlasnie dyskusja zaczela sie od tego ,ze "inni" sprawdzali...czytales pierwszy post w tym watku ?

nie wiem jaka Ty masz wersje "the box" w kazdym badz razie wydanie UK (z wypozyczalni wiec nie mialem oryginalnego pudelka) ma sciezke zarowno dts hd ma jak i dd true hd - jestem tego pewny ,az takiej sklerozy nie mam :lol:

btw.w wydaniach UK przeszlo przez moje rece (i odtwrzacz rzecz jasna) grubo ponad 200 tytulow na BD i zapewniam Cie ze bluray.com czasem sie jednak myli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc pozwolisz że ja teraz zacytuję cos ale z drugiego postu :lol:

Dzięki, czekałem od dłuższego już czasu na podobny test, tyle że ciągle nie uzyskałem satysfakcjonującej odpowiedzi. Czemu, już piszę.

Może komuś uda się przeprowadzić podobny choć niestety ciągle subiektywny test odsłu[beeep]ąc tą samą próbkę audio z trzech różnych bezstratnych formatów dźwięku ale z tego same urządzenia odtwarzającego.

Link do bluray.com http://www.blu-ray.com/movies/The-Box-Blu-ray/8354/

Link do wersji australijskiej http://www.tweaktown.com/reviews/3191/the_...view/index.html

"Strangely, Icon has also given the option of a Dolby TrueHD audio mix, too, which seems a bit arbitrary, but no less welcomed."

No można założyć, że skoro dodali tylko do wersji australijskiej to TrueHD, więc mogli cos przy niej majstrować i zepsuć przy okazji. Nawet kodek wideo jest inny.

Niestety nie wiem jak to jest z wypożyczalniami filmów Bluray. Czy one dostają te same wydania co dla prywatnego konsumenta, czy mają raczej specjalne wydania.

BTW, film z wypożyczalni bez oryginalnej okładki?.... Coś kręcisz :) Gdzie ty sie zaopatrujesz eh.

Edytowane przez sirdaniel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja polecam jak zawsze niezawodny cinemasquid.com.

The Box - wersja UK i AU - DTS HD MA i TRUE HD.

English DTS-HD Master 5.1 (48 kHz / 24-bit / 4519 kbps)

English Dolby TrueHD 5.1 (48 kHz / 24-bit / 3525 kbps)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

somerset jakbys czytał wątek uwaznie to byś rozumiał.....slepy test nie wykarze różnic tam gdzie ich nie ma - porównaj wav i flac i wykarz różnice - jak takowe zauważysz to twój słuch płata ci figle bo materiał jest identyczny co do bita

jak dla ciebie kompresja i bezstratna to słowa przeciwstawne to o czym wogóle dyskutujesz?znasz cos takiego jak winzip czy winrar?to moze poznaj to sie dowiesz czym jest kompresja bezstratna......

co doróżnic to napisałem juz chyba 5 raz że owszem usłyszysz i dowodzi to tylko prostej rzeczy - albo materiał był inaczej masterowany dla danego formatu albo dekodery to buble nie dekompresujące tego do źródłowego wav i wprowadzające swoje usprawnienia/ulepszenia itp - w takim wypadku nie ma co mówic o kompresji bezstratnej skoro nie można tego odsłuchac tak jak to brzmialo w studio...

i rozumiem o czym rozmawiacie - wynik jest prosty - albo dekodery robią bubla albo ściezki sa inaczej masterowane co słychać

cały czas o tym pisze a ty dalej mi wmawiasz że czegos nie rozumiem

co do pcm to nie jest dokładnym odwzorowaniem bo to zalezy od częstotliwości próbkowania i głębokości bitowej - im wyższe tym dokładniejsze ale idealne nigdy nie będzie - i nie jest to mozliwe do uzyskania na niczym w chwili obecnej

co do dalszych twoich wpisów to masz rację że cokolwiek wycinając powyżej zakresu 20kHz wpływa sie na to co słychac - kto słuchał porzadnych nagrań SACD czy DVD Audio i ma wyrobiony słuch usłyszy różnicę w górnym paśmie(bo tylko tam ja będzie słychać)

Wiadomo że na filmie czy umc umc tego i tak nikt nigdy nie usłyszy ale muzyka klasyczna jak najbardziej

narazie najwazniejsze rzeczy do sprawdzenia - czy faktycznie LPCM, Dolby true HD i DTS MA są identyczne co do bitu(jesli nie to nie zasługują na miano formatów bezstratnych)

różnic sprawdzać nie trzeba bo już na początku wyszło że brzmią inaczej - nalezy tylko okreslić czy to wina dekodera czy inaczej masterowanych śladów

to wszystko

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"narazie najwazniejsze rzeczy do sprawdzenia - czy faktycznie LPCM, Dolby true HD i DTS MA są identyczne co do bitu(jesli nie to nie zasługują na miano formatów bezstratnych)

różnic sprawdzać nie trzeba bo już na początku wyszło że brzmią inaczej - nalezy tylko okreslić czy to wina dekodera czy inaczej masterowanych śladów

to wszystko"

Nareszcie odrobina sensu w całym tym biciu piany. Zresztą to samo inaczej napisane było na samym początku... :lol:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no ale ile musiałem sie napisać :lol:

dorwałem koder do DTS - jak będę miał chwilke to pokombinuję - będzie wiadomo czy plik wynikowy chociaż jest identyczny

niestety do dolby nie znalazłem(a nie bedę na testy płacił tysiąców zielonej srajtaśmy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
BTW, film z wypożyczalni bez oryginalnej okładki?.... Coś kręcisz :lol: Gdzie ty sie zaopatrujesz eh.

http://www.lovefilm.com/welcome/home.html

stwierdzenia "cos krecisz" nie chce mi sie nawet komentowac.

skoro panowie opieracie sie jedynie na teorii to moze warto cofnac sie do samych podstaw ?

kompresje bezstratne zarowno dd true hd jak i dts hd ma nie sa de facto strumieniem informacji skompresowanej bezstratnie a dwuczlonowa hybryda w ktorej sklad wchodza: glowny strumien -rdzen bedacy zapisem w formie kompresji stratnej (!) plus strumien danych zawierajacy informacje o roznicach (poprawki) rdzenia wzgledem wzorca (lpcm). tak wiec w tym przypadku kompresja bezstratna nazywana jest kombinacja dwoch roznych kompresji -stratnej i bezstratnej.

czy tak zakodowany sygnal po rozkodowaniu faktycznie jest identyczny bit w bit z oryginalem - to juz musi wykazac praktyczne doswiadczenie.

Edytowane przez somerset

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ależ w czym problem?jest nawet mp3 lossless gdzie w ten sam sposób jest to rozwiązane - jest strumień główny kompresowany stratnie i strumień dodatkowy który zawiera resztę informacji by po rozkodowaniu dać bit w bit z oryginałem

niekompatybilny odtwarzacz skorzysta tylko ze strumienia stratnego a te co obslużą resztę złożą z tego nalezyty sygnał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi