Skocz do zawartości
zicc

16/9 na TVN24, CNBC, Meteo!

Rekomendowane odpowiedzi

Ze trzy lata temu byłem w USA w okresie kiedy ABC wdrożyło podobny motyw co TVN24 (w materiałach z wozów transmisyjnych były paski po lewej i prawej, a studio w 16/9), tylko oni od razu nadawali w HD (w kablówce).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

TVN24 z Safe-Mode. Nie da się tego oglądać :/:/

A CNBC pełne 16/9. Ciekawe co zrobią podczas serwisów biznesowych..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie dzisiaj rano to zauważyłem ... tragicznie to wygląda. Belki małe , nic nie widać , nie da się czytać ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Buhaha, testowali 2 miesiace, a i tak spartaczyli. Okazalo sie ,ze kablowki daly ciala i nie potrafia zapewnic ludziom normalnego odbioru.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Buhaha, testowali 2 miesiace, a i tak spartaczyli. Okazalo sie ,ze kablowki daly ciala i nie potrafia zapewnic ludziom normalnego odbioru.

Miejmy tylko nadzieje, że do czarnobiałej telewizji nie wrócą...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie. A co z nadawaniem sygnału WSS (automatycznie przełączającego proporcje w telewizorze) ???

W Warszawie w ASTER nie nadają WSS. Dzwoniłem z reklamacją, powiedzieli, że to TVN nie podaje tego sygnału na kanałach, które przeszły na 16:9. Aster twierdzi, że sami nic nie mogą zrobić i podali przykład TV4, Polsat2 i Polsat News - jako te kanały, na których WSS działa sprawnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A oni wiedzą co to jest WSS ? Mam wrażenie , że dają teraz dowód na to , że nie za bardzo sami wiedzą co robią. Ehhh....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Masz TV4 w 16:9?!

Tak część programów w TV4 ma zaaktywowany sygnał WSS i telewizor przesłącza się na tryb 16:9 nie-anamorficzny. W Polsat News i Polsat2 WSS aktywuje przełączenie telewizora na 16:9 anamorficzny (Polsat News jest to non-stop a w Polsacie2 w zależności od audycji - np. na czas emisji reklam TV przełącza się na 4:3)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i zawsze musza sobie strzelic w kolano - bylo za dobrze! Moze jeszcze przyjdzie nam cofnac sie do 4/3 w TVN24!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj oglądałem i muszę przyznać że jakość na TVN24 jest całkiem sympatyczne. Faktycznie jest save-mode z paskiem informacyjnym, ale aż tak mnie to nie denerwuje.

Myślę że oni chcą dogodzić wszystkim a to po prostu nie jest możliwe :/

Chyba najsensowniej by było przyjąć założenie że do analogowych kablówek idzie obraz w letterboxie (większość ludzi jednak taki sygnał ogląda na kineskopowcach), a do cyfrowych kablówek i platform cyfrowych w pełnym 16/9 bo w takim wypadku każdy ma możliwość na poziomie tunera wybrać odpowiedni format...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A które TV kineskopowe 4:3 nie posiadają trybu 16:9? Chyba zdecydowana mniejszość... Oczywiście, moja kablówka WSS nie nadaje i trzeba zmieniać ręcznie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No właśnie. A co z nadawaniem sygnału WSS (automatycznie przełączającego proporcje w telewizorze) ???

W Warszawie w ASTER nie nadają WSS. Dzwoniłem z reklamacją, powiedzieli, że to TVN nie podaje tego sygnału na kanałach, które przeszły na 16:9. Aster twierdzi, że sami nic nie mogą zrobić i podali przykład TV4, Polsat2 i Polsat News - jako te kanały, na których WSS działa sprawnie.

wczoraj wieczorem TVN24 i TVN Warszawa na kablówce ASTER miał już prawidłowo podawany sygnał WSS i telewizor sam robi co trzeba. Brawo za b.szybką reakcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na UPC cyfrowym wyraźna poprawa jeśli chodzi o kanały ITI, zwłaszcza TVN24 i "Fakty" w TVNHD :lol:

Wreszcie wzięli się za ten temat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy oglądacie może TVN 24. Czyżby jakieś próby z HD??? Od kilu dni wciąż coś kombinują, ale tajemnicaz tego taka, że zaczynam się gubić.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie mogę zrozumieć strategii tvn24 które najpierw wprowadza tvn24 w pełnym 16/9 bez safe area, a za dwa dni cofają się technologicznie wprowadzając grafikę i kadrowanie jakby nadawali nadal 4/3 (z safe area)

Wygląda to tragicznie

tvn24.JPG

taki Polsat News może nadawać 16/9 bez safe area

1003570.jpg

na forum n ktoś dał propozycję jakby to mogło wyglądać, gdzie i abonenci posiadający tv 16/9 i 4/3 byliby zadowoleni

tvn24dvdpal.jpg

ale technicy tvn24 wpadli na "genialny" pomysł na naprawienie tego co spieprzyli I ZACZĘLI PISAĆ CAPS LOCKIEM

tvn24a.JPG

ręce opadają, wygląda toto i ogląda się tragicznie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W przypadku Polsat News to było łatwiej bo rozpoczynali od razu w16/9. Natomiast TVN24 inaczej. Zwróć uwagę na miejsce logo i zegara w obu przypadkach.

Choc fakt o kant dooopy to zrobili - jakby im się nie chciało myśleć nad rozwiązaniem takiego drobnego problemu graficznego...

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobne odczucia z tym 16:9 TVNu.

Kadrowanie jak 4:3. Nie mogę tego zrozumieć. To tak jakby cały czas ważniejszym klientem byli odbiorcy z telewizorami 4:3, którzy włączają jakąś mityczną opcję pan&scan, która obcina im lewy i prawy bok kadru.

Ale czy w ogóle takie coś posiadają/posiadały kiedyś telewizory 4:3?

Jeśli nawet, to chyba jest to promil odbiorców.

Pamiętam swój pierwszy tv - Sony 25 cali CRT - zakupiony jakieś 15 lat temu, który takiej opcji nie miał.

Miał już natomiast guziczek z opcją wide - dla mat. anamorficznego. Kilka razy użyłem tego, kiedy zdarzały się wadliwe (bo komuś w tv zapomniało się czegoś nacisnąć) emisje anamorficzne - wtedy wyciągnięty obraz można było tym guziczkiem doprowadzić do porządku (telewizor wprowadzał kaszetę i proporcje były właściwe).

Ale to na marginesie.

Naprawdę nie wiem komu to kadrowanie 4:3 ma dobrze zrobić?

Czyżby mistrzowie jakości z TVNowych kanałów muszą się zacząć uczyć od Polsatu News jak się kadruje 16:9?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Czy oglądacie może TVN 24. Czyżby jakieś próby z HD??? Od kilu dni wciąż coś kombinują, ale tajemnicaz tego taka, że zaczynam się gubić.

A czemu twierdzisz ze maja jakies proby w HD ?? Skad u Ciebie, takie przeslanki ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
A czemu twierdzisz ze maja jakies proby w HD ?? Skad u Ciebie, takie przeslanki ??

nie zrobią w TVN24 HD bo mają stół upie.p.sz.o.n.y jakaś farbą i za dużo by w HD było brudu widać

RURKU!!!

Edytowane przez adamo_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od administratorów forum eŃki chciałem dowiedzieć się czegoś więcej, wskazać im jakieś możliwości, ale mnie stamtąd wywali na zawsze. Widać moje komentarze i dociekliwe pytania zalazły komuś mocno za skórę. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Od administratorów forum eŃki chciałem dowiedzieć się czegoś więcej, wskazać im jakieś możliwości, ale mnie stamtąd wywali na zawsze. Widać moje komentarze i dociekliwe pytania zalazły komuś mocno za skórę. ;)

Za Dociekliwie złośliwe i nie wnoszące nic do dyskusji uszczypliwości też bym zbanował :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To fajno, że jesteś ze mną, w tych ciężkich chwilach. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak po namyśle to wydaję mi się, że jedynym rozsądnym uzasadnieniem kadrowania 4:3 na TVN24 16:9 jest po prostu możliwość szybkiego (on-air) miksowania fragmentów emisji tego kanału z innymi programami TVNu nadawanymi jeszcze w 4:3. Mam tu na myśli przede wszystkim podstawowy TVN, który jednak często i gęsto korzysta z mat. TVN24.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi