Skocz do zawartości
BoDeX

Terminator 2: Judgment Day - Skynet Edition

Rekomendowane odpowiedzi

Oto dane techniczne polskiego wydania Terminatora 2.

DISC INFO:

Disc Title: Terminator 2 Dzień Sądu - Terminator 2 Judgment Day (1991)

Disc Size: 23 975 995 632 bytes

Protection: AACS

BD-Java: No

BDInfo: 0.5.8

PLAYLIST REPORT:

Name: 00003.MPLS

Length: 2:16:35.687 (h:m:s.ms)

Size: 23 617 723 008 bytes

Total Bitrate: 23,05 Mbps

VIDEO:

Codec Bitrate Description

----- ------- -----------

MPEG-4 AVC Video 15998 kbps 1080p / 23,976 fps / 16:9 / High Profile 4.1

AUDIO:

Codec Language Bitrate Description

----- -------- ------- -----------

DTS-HD Master Audio English 1899 kbps 5.1 / 48 kHz / 1899 kbps / 16-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 16-bit)

DTS-HD Master Audio Polish 3653 kbps 5.1 / 48 kHz / 3653 kbps / 24-bit (DTS Core: 5.1 / 48 kHz / 1509 kbps / 24-bit)

SUBTITLES:

Codec Language Bitrate Description

----- -------- ------- -----------

Presentation Graphics Polish 14,527 kbps

Na Torrentach mają lepszą jakość.

:_beczy: :(:mellow:Wiecie co? Takie wydanie filmu powinno kosztować maksimum 30 złotych. :) Także ja zostaję przy Terminatorze 2 w edycji dwupłytowej na DVD. :hura: Wydał ją Vision w kolekcji QDVD. A było to w Lutym 2004 roku. :wub: Pozdrowienia. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Interesujące, że Lektor ma wyższy Bit-Rate niż Oryginalne Audio... ;) Do tego 24 bity

Można to wyjaśnić.

Dźwięk DTS-HD Master Audio był robiony w programie "DTS-HD Master Audio Suite". I tak, polska ścieżka dźwiękowa była robiona z ścieżki dźwiękowej PCM 24 Bity/48000Hz, dlatego ma wyższy bitrate. Angielska ścieżka dźwiękowa była robiona z ścieżki dźwiękowej PCM 16 Bitów/48000Hz, dlatego ma niższy bitrate. Tak to wygląda.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli chodzi o bitrate obrazu. Terminator 2 w polskim wydaniu ma bitrate 15998 kbps i taki bitrate obrazu wystarczy. Ja uważam że bitrate obrazu dla HD, z przedziału od 8000 kbps do 20000 kbps, jest wystarczający. Bitrate obrazu powyżej 20000 kbps, jest dla mnie zapychaczem płyty. Ale to tylko moja opinia.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Kwestia czasu zanim się Cameron za remastera weźmie, a o wynik końcowy jestem spokojny.

Na bluraycom czytałem na forum dotyczącym T2 skynet plotki o wersji 3D gdzieś w przyszłym roku, wtedy raczej na bank doczekamy się remasteru.

Pytanie tylko ile poprawi ten remaster, podobnież T2 był kręcony kamerami o zaniżonej rozdziałce bo ważniejsze od niej były inne aspekty dla Camerona (można się o tym dowiedzieć w recce na bluraycom)

A co do wydania SKynet powiem szczerze oglądałem z zaskoczeniem, widziałem porównania na necie do DVD i wyglądało to na mały przeskok. Na żywo jednak zdanie zmieniłem, w porównaniu do wersji DVD którą też mam jest totalna różnica, aż sam się zdziwiłem, kolory, ostrość, brak obwodówek. Co do tego DNR to wydaje mi się że jest do zaakceptowania, filtr nie jest tak agresywny jak to co widzieliśmy w predatorze 1, ultimate hunter edition.

Edytowane przez pawel86ck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pytanie tylko ile poprawi ten remaster, podobnież T2 był kręcony kamerami o zaniżonej rozdziałce bo ważniejsze od niej były inne aspekty dla Camerona (można się o tym dowiedzieć w recce na bluraycom)

Ciekawe rzeczy kolega prawi, rozumiem że przy filmie za 100 mln dolarów zaoszczędził parę dolców i kręcił na jakiejś kiepskiej taśmie filmowej?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można prosić o cytacik, bo niczego takiego nie widzę u nich w recenzji... ?

Swoją drogą to tym recenzentom na blu-ray.com nie raz i nie dwa zdarza się usprawiedliwiać niedoskonałości obrazu starszych filmów, wróżąc ze szklanej kuli, że dany film tak został nakręcony i lepiej już wyglądać nie będzie. A później po jakimś czasie pojawia się remaster i okazuje się, że ta ich szklana kula jest mocno wadliwa... ;)

Ostatni przykład to choćby właśnie Terminator, szczegółowość obrazu w niedawno wydanym europejskim remasterze jest miejscami wręcz kosmiczna w porównaniu do starszego amerykańskiego wydania. Jak to możliwe skoro w recenzji na blu-ray.com napisali, że " I don't think The Terminator will ever look much better than it does here." ? ;)

Szczerze to bardzo się zdziwię jeśli poprawa obrazu w zremasterowanym T2 nie będzie co najmniej na takim poziomie jak pomiędzy T1 US a EU.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

T2 był kręcony w Super 35, tak samo jak Głębia, Prawdziwe kłamstwa czy Titanic. "Podobno..." LOL

Recenzje na Blu-ray.com w ogóle są śmieszne. Jeśli T2 ma ocenę obrazu 4/5 a Terminator Salvation 4.5/5 to nasuwa się tylko jedna myśl: WTF?

Edytowane przez Mierzwiak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

IMO za mała skala. 10 obowiązkowo wtedy można oceniać takie wydania.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ciekawe rzeczy kolega prawi, rozumiem że przy filmie za 100 mln dolarów zaoszczędził parę dolców i kręcił na jakiejś kiepskiej taśmie filmowej?

Nie chodzi o to że mieli na uwadze oszczędzanie, a o fakt łatwiejszej manipulacji nagranym video przy filmach tego typu, gdzie będzie dużo efektów komputerowych etc.

http://bluray.highde...erminator2.html

tutaj czytałem właśnie o kamerze którą kręcono t2 a nie na bluraycom, recke czytałem już jakiś czas temu to też łatwo było o pomyłkę.

Jeśli wydadzą terminatora 2 w remasterze to zobaczymy o ile poprawi się obraz, może będzie tak jak piszecie i da się wyciągnąć obraz na miarę remasteru aliens czy terminatora 1

T2 był kręcony w Super 35, tak samo jak Głębia, Prawdziwe kłamstwa czy Titanic

Jeśli titanic był krecony w super 35 to znaczy że jednak da się wyciągnąć super szczegóły z taśmy nagranej tą kamerą.

Edytowane przez pawel86ck

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skala do 5 z połówkami to to samo co skala do 10. 3,5=7/10, 4=8/10 itd :)

Fakt : > Ale mimo wszystko bardziej przemawia 4-6 niż 3 i 3,5.

A tak w ogóle to może 10 z połówkami. Jak na filmy Blu-ray to potrzebna duża skala. Do 5 tak czy siak za mała. Za dużo różnych wydań i wersji.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiście, że tak , a ZERO powinno się przyznawać w sytuacji gdy wydanie na BD nie odbiega jakością od DVD, a jest takich wiele ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przede wszystkim obraz powinien być moim zdaniem oceniany dwiema ocenami:

1) Za jakość jako taką,

2) Za wierność materiałowi źródłowemu - np. Black Swan może wyglądać tak sobie, nie imponować szczegółami, razić bardzo dużym ziarnem, ale reżyser i autor zdjęć zadecydowali, że nakręcą go na 16mm i Blu-ray stanowi w tym przypadku rewelacyjne odzwierciedlenie tego, jak został nakręcony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odświeżam temat.

W USA wyszła reedycja Terminatora 2 na Blu-Ray. Obraz jest zakodowany w kodeku video MPEG 4 AVC, poprzednio było VC-1. Zagraniczne fora donoszą że ta reedycja ma trochę lepszy obraz. Ci to w tym USA mają fajnie z tym Blu-Ray.

http://www.blu-ray.com/movies/Terminator-2-Judgment-Day-Blu-ray/127046/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wciąż ten sam starusieńki master. W stosunku do Skynet na pewno jest poprawa, bo to wydanie było mocno zDNRowane.

My tego Terminatora z mniejszym DNR mieliśmy już w 2012r. chociaż fakt faktem, że bitrate dla obrazu mógłby być wyższy w polskim wydaniu + dostępna dłuższa wersja. Piszę "mieliśmy" bo zdaje się, że jego nakład już jest wyczerpany i czasami na allegro T2 pojawia się i schodzi za chore pieniądze.

Prędzej czy później wyjdzie remasterka, którą warto będzie postawić na półce. O to jestem spokojny. Skoro T1 się doczekał to tym bardziej T2... ;)

• Lubię 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz rację. A te polskie wydanie na Allegro w tych chorych cenach to przesada. Sam jestem ciekaw czy w końcu doczekamy się remastera tego filmu ? No ciekawe czy w końcu doczekamy się na BD The Abyss i True Lies ? Bo format Blu-Ray jest już kawał czasu na rynku. No i jak mnie pamięć nie myli to zbliża się dziesięciolecie formatu Blu-Ray i wydaje mi się że ten jubileusz przejdzie bez echa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam nadzieję, ze teraz przy okazji wydania Terminator Genisys pojawi się jakaś reedycja T2 ... na razie mam tylko wersję DVD i czekam z wywieszonym jęzorem na BD PL.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno z drugim ma raczej niewiele wspólnego - prawa do dystrybucji T2 ma Kino Świat, które ma generalnie w głębokim poważaniu Blu-ray'a.

Ale nie masz czego żałować, na całym świecie nie ma choćby jednego wydania tego filmu, które byłoby godne postawienia na półce pod względem oferowanej jakości obrazu. Może w końcu UHD BD wymusi nowy skan tego filmu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy jest gdzieś porównanie obrazów z różnych wydań, czyli pełen obiektywizm na screenshot'ach, bez uznaniowości, w stylu "wg. mnie ..."?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na caps-a-holic jest porównanie ok. 10 wydań T2 - wszystkie one bazują na starym masterze bodajże z ubiegłego wieku :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ile tego wyszło O PANIE! To chyba jeden z tytułów, który najczęściej wyszedł na BD ; ) Jest jeszcze jakiś taki przypadek? Sam mam kilka; ) Szkoda, że nie mogą się jednak zabrać do tego tytułu tak jak należy...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedno z drugim ma raczej niewiele wspólnego - prawa do dystrybucji T2 ma Kino Świat, które ma generalnie w głębokim poważaniu Blu-ray'a.

Ale nie masz czego żałować, na całym świecie nie ma choćby jednego wydania tego filmu, które byłoby godne postawienia na półce pod względem oferowanej jakości obrazu. Może w końcu UHD BD wymusi nowy skan tego filmu.

Jak przeglądałem zagraniczne fora to spotykałem się z opinią że ogólnie Japońskie wydania tego filmu są na razie najlepsze. I zaskoczyło mnie to że w Japonii mają dwa wydania tego filmu ? Jedno wydanie Terminatora 2 ma Audio w DTS-HD Master Audio, a drugie wydanie ma Audio w DOLBY True HD. No i w Japonii ponoć jest więcej filmów z Audio DOLBY True HD ? Ciekawe ?

Ciekawe czy ten film wyjdzie na UHD BD ? Pożyjemy, zobaczymy. Ciekawe jest to że polski dystrybutor Kino Świat jest kiepski w wydaniach BD, w Niemczech też jest dystrybutor Kino Świat, ale tam filmy na BD wychodzą jak należy. Ach ta polska, szkoda gadać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wszedłem na caps-a-holic to widzę, że obraz w BD chyba za bardzo nie odbiega od DVD ... chyba, że źle paczem ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak wszedłem na caps-a-holic to widzę, że obraz w BD chyba za bardzo nie odbiega od DVD ... chyba, że źle paczem ...

Dlatego pisałem, że nie masz czego żałować. W ruchu z oczywistych względów kompresja mniej daje po oczach niż na DVD, ale poza tym jeśli chodzi o detaliczność obrazu to różnice są stosunkowo niewielkie.

Ciekawe czy ten film wyjdzie na UHD BD ? Pożyjemy, zobaczymy.

Pytanie nie powinno brzmieć "czy" tylko "kiedy ;)

Zagraniczni dystrybutorzy miłują się w wydaniach rocznicowych, a tak się składa, że T2 w przyszłym roku stuknie 25-tka więc jest to świetna okazja na remastera 4K dla UHD BD (i przy okazji też dla BD), tym bardziej, że T2 na BD też bardzo szybko zadebiutował.

Jedyne moje obawy są takie czy Cameron znalazłby czas na przyklepanie nowego transferu pomiędzy jego dłubaniem przy Avatarach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi