Skocz do zawartości
SlawekR

Kupujemy telewizor - czyli poradnik co kupować i jak kupować

Rekomendowane odpowiedzi

To tylko ma samsung i to chyba w 100hz matrycach i upłynnia ale nie 2 krotnie

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Orientujesz się jaki model Samsunga ma ten bajer ?

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czym różnią się te telewizory LG nano863 i LG nano867?

Wysłane z mojego Mi Note 10 Lite przy użyciu Tapatalka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie,

Co byście wybrali do Netflixa + TV z talerza. Oglądamy na wprost z odległości ~ 4-5 m (wiem ze daleko ale chyba 85" zbyt mocna nadwyręża budżet)

• Samsung QE75Q80T 
  • Sony KE-75XH9096 
  • LG 75NANO913NA

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć 

Chciałbym zakupić taki tv QE75Q77TATXXH. I pytania do niego czy ma ta chwile jest coś lepszego w tej cenie czyli 6300. Jeżeli tak to jakie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witajcie!!

TV Sony KE55XH9096BAEP (3800pln) + Soundbar TCL TS9030 (1400) czy to dobre połączenie, czy ewentualnie ktoś w podobnej cenie polecałby coś innego??

Będzie oglądane głównie bajki i nne kanały tv naziemnej + Netflix, youtube, 

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Poradźcie proszę jaki TV do salonu do mieszkania na wynajem nie za miliony monet ale solidny i nie mały. :)  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Dzień dobry, po ponad 7 latach gdzie użytkownicy tego forum doradzili mi zakup telewizora Panasonic TX-L47ET60E, który do dziś dzień rewelacyjnie pracuje a obraz jest naprawdę ładny(tak mi się wydaje zapewne przyzwyczajenia) przyszedł czas na zmianę, głównie ze względów logistycznych 🙂 Netflix menu po angielsku i stare oprogramowanie oraz brak głosu z nowego laptopa(legion z kartą 2060) no i nie widać go często w sieci wifi w domu co wiąże się z przeniesieniem laptopa a i tak głos leci z lapka. Rozważyłem wszystkie opcje i oled u mnie odpada    ( żona często ogląda kanały informacyjne a wręcz czasami pół dnia) po wszystkich przemyśleniach wybrałem dwie opcje panasonic 940 lub sony 9505 oba 55cali. Wiem, że cena to ok 1000zł różnicy ale zależy mi na dobrej współpracy z nowymi urządzeniami jak i w miarę naturalnym obrazie nie przesadnie wyostrzonym i co najważniejsze w miarę bezproblemowym użytkowaniu.Telewizor będzie współpracował z cyfrowym polsatem i rzadko kiedy xbox x(najnowszy), oglądany będzie netflix , cyfrowy polsat oraz  filmy z laptopa.  Bardzo dziękuję za poradę dotyczącą wyboru telewizora.

Edytowane przez Sebastian Andryszak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hej, Panasonic ma skromny system a tobie widzę na nim zależy więc szedłbym w stronę rozbudowanego Androida albo wręcz Tizena (Samsung) albo LG (webOS). Te dwa ostatnie jak po maśle wszystko obsługują jeżeli chodzi o zewnętrzne urządzenia. Sony XH95 wydaje się bardzo ok. Czyli jaki masz budżet? około 4500 zł?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A OLED? LG OLED CX byłby super do filmów. No i ma rozbudowany system + pilota, który ma wskaźnik na ekranie. Obecnie jest w mega dobrych cenach: https://hdtvpolska.com/telewizor-lg-oled-cx-idealny-do-konsol-pc-filmow-i-sportu-w-majowej-niskiej-cenie/

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Boje się w oleda, jak pisałem żona potrafi cały dzień oglądać a czasami raczej zostawiać kanał na tvn24 lub tvp info i tak w kółko:-) a na pewno tego nie wynegocjuje z nią 🙂 aby mniej klepała te wiadomości.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok 5000zł.
Sony xh95 jest w promocji MM 50 za 500 więc spokojnie się zmieści w budżecie mam ten tv od mca i uważam że jest bardzo dobrym następcą mojej starej plazmy

Wysłane z mojego M2007J3SG przy użyciu Tapatalka

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam,

Chciał bym prosić was o pomoc w wyborze nowego telewizora. Trochę poczytałem tu na forum ale nie mam żadnego faworyta a z moim szczęściem do sprzętu RTV jest różnie i nie chciał bym później żałować złego zakupu. Oto lista parametrów:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? Do 20m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 200/230 cm 
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Max 3-4: 2 dorosłych i 2 dzieci 
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Raczej na wprost czasem z boku ale nie pod dużym kątem
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Narazie stać ale w przyszłości może wisieć. 
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od lewej strony telewizora, kierunek południowy ale mam możliwość zaciągnięcia ciemnych rolet. 
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Stary Sony 40”
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart TV (fajnie jak by ogarniał Apple Music ale nie koniecznie), Dolby Vision, HD 2.1
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 4K z PS4 pro w przyszłości PS5 i HD z dekodera, optyczny z sound bara
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Sound Bar, PS4 w przyszłości 5, dekoder UPC
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Pewne średnio koło 6 chyba że wrócimy do biura ;)
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie mam preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Przyrodnicze, czasem sport, Netflix /HBO GO ( filmy i seriale) YouTube 
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola 30% może 40%
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Popołudnia i wieczory 
17. Preferencje co do wielkości? 65 lub 55 w zależności od tego czy 55 wystarczy z odległości 2m 😉 pewnie nie 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Duża ramka, brak smart tv, nienaturalne kolory, słaba czerń 
19. Preferencje co do marki ? Nie 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4500/5000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Jeżeli będzie to poprawiało jakość obrazu znacząco to,tak. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
17 godzin temu, Leon1125 napisał:

w sumie to myślałem o jednym z tych ale może jest coś godniejszego uwagi w cenie 4500 do 5k.  zależy mi na graniu wiec mały input lag by sie przydał i 120 Hz plus dobry obraz podczas ogladania filmów 4K. Tak wiem napisałem Dolby Vison a samsung ma HDR10+ pytanie czy jest aż tak wielka róznica w wyświetlaniu obrazu? Wiem że dużo filmów czy seriali na Netflixie ogarnia DV. 

Sony KE-65XH9096

LG 65NANO867NA

Samsung QLED QE65Q77TAT

Edytowane przez Leon1125

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jeszcze model LG z zeszłego roku na podświetlaniu punktowym ale 100Hz nie 120 lg 65nano917na

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko Sony . To klasa wyżej niż podane lg i samsung

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, 

Przeprowadzam się i będę potrzebował nowy TV. Aktualnie posiadam Panasonic TX-P50ST50E i nic mu nie mogę zarzucić poza tym, że aplikacje już marnie działają i zrobił się trochę mały ;).

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ?  25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4-4,5 m 
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? Max 2-3: 
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? TV niestety nie będzie centralnie na wprost kanapy. Zastanawiam się nad odchylanym uchwytem. Dobrę kąty mile widziane. ( rysunek poniżej ).
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od lewej strony telewizora, kierunek południowy. TV wisi na ścianie zachodniej i z prawej strony też są okna. Ogolnie bardzo jasne pomieszczenie.
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Panasonic TX-P50ST50E
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart TV, podoba mi się pilot z LG ( magic ), jakies sterowanie głosem.
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? Netflix i pewnie TV z Orange.
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? dekoder Orange, wzmacniacz po kablu optycznym
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 2-4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie mam preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? Netflix ( filmy i seriale) YouTube, czasem sport
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Tak 
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Popołudnia i wieczory 
17. Preferencje co do wielkości? 75cali, chyba że lepiej cos lepszego a 65
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? dlugie wczytywanie się kolejnych programów w TV, ale niewiem czy to zalezy od TV czy dekodera
19. Preferencje co do marki ? w LG podoba mi się pilot, w panasonic ambilight ( natomiast niewiem jakby to wyglądało jak TV byłby po skosie na odchylanym uchwycie).
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie 
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 4000-6000

tv browar.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Stary telewizor niestety odmówił współpracy i przestał działać. Prośba o pomoc w dobrze nowego.

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 30 m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 6 m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? siedzimy na wprost ekranu
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? telewizor będzie wisiał
6. Jak słońce świeci w pokoju ? słońce nie pada na telewizor ani na oglądających
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Philips 39PFL3807K + Xiaomi Mi Box
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart TV,  sterowanie głosem
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? antena DVB-T, Netflix, YouTube
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? brak
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 5h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? filmy, youtube, sporadycznie piłka nożna
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ?  do Netflix, YouTube
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Nie
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami ale w dzień czasem też się zdarzy
17. Preferencje co do wielkości? 65 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? w starym tv nie miałem możliwości połączenia z internetem aby oglądać Netflix i YouTube ale przystawka Xiaomi to rozwiązała
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? najlepiej 3500 zł ale jak będzie dużo lepszy telewizor to max 4500 zł mogę zapłacić

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? zależy od ceny i możliwych efektów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hey witam was serdecznie. Stoję przed wyborem tv który głównie będzie służyć do oglądania filmów oraz użytkowania nowej generacji konsoli. Wizualnie oraz obraz jaki generuje podoba mi się Lg Cx/ Lg C1. Natomiast jeśli już człowiek zagłębi  się w opinie na temat matryc oled i jej braku trwałości nie robi się już tak kolorowo. Chce zaznaczyć, że nie jestem typem gadżeciarza co ma telewizor rok czy dwa lata  i pędzi po kolejny. Dlatego przy wyborze tego zależy mi by był w stanie udźwignąć parę dobrych lat. Dziękuje z góry za wszelkie propozycje miło posłuchać mądrych osób, pozdrawiam ;)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 25m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 5 m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? siedzimy na wprost ekranu
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? telewizor będzie wisiał
6. Jak słońce świeci w pokoju ? słońce nie pada na telewizor ani na oglądających
7. Jaki masz obecnie telewizor ? ----
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart TV, hdmi 2.1, boosty do gier
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? antena DVB-T, Netflix, YouTube
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? xbox one series x
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ?4h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? netflix,hbo go, youtube
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? netflix, youtube
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? TAK, 3-4 H
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? Pół na pół
17. Preferencje co do wielkości? 55 cali
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? w większości tv głośniki 2x10 w
19. Preferencje co do marki ? Lg, samsung, sony
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ?do 6 tyś

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ?jeśli bedzie efekt na plus jak najbardziej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, jako że kupiliśmy mieszkanie, czeka nas urządzanie salonu, w tym kupno telewizora. Proszę was o poradę bo nie za bardzo się na tym znam a ilość modeli trochę mnie przytłacza. 

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 29m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 3-4 m
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? siedzimy na wprost ekranu
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? telewizor będzie wisiał
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Samsung UE42F5000
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? Smart TV, hdmi 2.1, dobre kolory
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? MiBox 4K, ewentualnie konsola PS5, nie będzie telewizji satelitarnej ani kablówki raczej. 
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? MiBox 4K, ewentualnie konsola PS5 ale gry nie są moim priorytetem, plus czasem rzucanie ekranu z komputera
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-6h 
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? bez znaczenia
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? netflix, hbo go, youtube
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? netflix, youtube
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Raczej nie, chociaż nie wykluczam raz na jakiś czas, generalnie konsola będzie podłączona do innego TV
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? W tygodniu raczej wieczorami, w weekend wiadomo, głównie w dzień
17. Preferencje co do wielkości? 65 i większe 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? słabe kolory i wolny interfejs
19. Preferencje co do marki ? Raczej brak, chociaż ufam Samsungowi
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? do 6 tyś

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Tak

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Co sądzicie o kupowaniu TV Nanocell z outletu? Czy mało widoczne mikrorysy na matrycy przy włączonym TV mogą przyczynić się do zmniejszenia żywotność tv i uszkodzenia matrycy w późniejszym czasie?

TV to nówka sztuka z dwoma rysami na środku i dole matrycy ok 0.5cm w owalu,, mam 14 dni na zwrot, różnica cenowa blisko 900zł w stosunku do bez uszkodzeniowego Nano90(2400 z cashback)

Rysy powstały w transporcie, porysowana jest też trochę obudowa z tyłu ale to nie ma znaczenia.

czy takie rysy mogą skrócić żywotność matrycy i całego TV?

https://ibb.co/3pddD13
https://ibb.co/Ltpxmhd
https://ibb.co/JH1xLHq

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi