pmmazz 6 Posted March 10, 2008 Witam wszystkich, wiem że niektórzy uznają ten temat za niemalże herezje, lub bzdure totalną... jednak dla mnie jako tzw. "lajkonika" jest to istotna sprawa... Noszę się z zamiarem zakupienia tv fullhd oraz rzeczonego blu-ray playera: Panasonic DMP-BD10A (nowej wersji) niestety przez najbliższe kilka miesięcy nie będzie mnie stać na większe inwestycje niż ok 1000 PLN... więc zakup stosownego amplitunera oraz zestawu głośników nie wchodzi raczej w rachubę... Z drugiej strony chciałbym jednak nacieszyć się choć trochę tym sprzętem i możliwościami nośnika blu-ray i stąd pytanie...\ Czy do tego odtwarzacza (który na marginesie ma na pokładzie wszystkie dekodery) można podpiąć głośniki komputerowe (w zamiarze Creative GigaWorks 750 THX) 7.1 poprzez analogowe wyjścia w tym standardzie??? Czy wtedy będzie odtwarzany i słyszalny dźwięk w standardzie 7.1 (z odpowiednich plyt blu-ray)??? Niestety zestaw Creativa nie posiada wejścia optycznego/cyfrowego, a pytanie stąd, że jeśli takie rozwiązanie nie będzie funkcjonowało, to dla mnie lepszym rozwiązaniem będzie konsola Playstation 3 i głośniki Logitech Z-5500 Digital THX (z wejściem optycznym/cyfrowym i dekoderami d.d. 5.1 i dts na pokładzie)... cenowo między tymi dwoma opcjami nie ma różnicy... Quote Share this post Link to post Share on other sites
dawmac 9 Posted March 10, 2008 [quote name='pmmazz' post='90198' date='10.03.2008, 11:32 ']Witam wszystkich, wiem że niektórzy uznają ten temat za niemalże herezje, lub bzdure totalną... jednak dla mnie jako tzw. "lajkonika" jest to istotna sprawa... Noszę się z zamiarem zakupienia tv fullhd oraz rzeczonego blu-ray playera: Panasonic DMP-BD10A (nowej wersji) niestety przez najbliższe kilka miesięcy nie będzie mnie stać na większe inwestycje niż ok 1000 PLN... więc zakup stosownego amplitunera oraz zestawu głośników nie wchodzi raczej w rachubę... Z drugiej strony chciałbym jednak nacieszyć się choć trochę tym sprzętem i możliwościami nośnika blu-ray i stąd pytanie...\ Czy do tego odtwarzacza (który na marginesie ma na pokładzie wszystkie dekodery) można podpiąć głośniki komputerowe (w zamiarze Creative GigaWorks 750 THX) 7.1 poprzez analogowe wyjścia w tym standardzie??? Czy wtedy będzie odtwarzany i słyszalny dźwięk w standardzie 7.1 (z odpowiednich plyt blu-ray)??? Niestety zestaw Creativa nie posiada wejścia optycznego/cyfrowego, a pytanie stąd, że jeśli takie rozwiązanie nie będzie funkcjonowało, to dla mnie lepszym rozwiązaniem będzie konsola Playstation 3 i głośniki Logitech Z-5500 Digital THX (z wejściem optycznym/cyfrowym i dekoderami d.d. 5.1 i dts na pokładzie)... cenowo między tymi dwoma opcjami nie ma różnicy...[/quote] ja polecam zdecydowanie PS3 i Logitecha Z5500. Miałem takie zabawki i grało fajnie. Uważam Z5500 za jedną z najlepszych konstrukcji w tej cenie i do własnie takich zastosowań to trudno w tej cenie kupic coś ciekawszego. Jako player PS3 będzie spisywała się bardzo dobrze. Masz filmy z BR, masz dobry player DVD, masz player CD, masz nowoczesną konsole do grania, masz super przegladarke do zdjęć itd itd. Łączysz to po optyku i zabawa super. Oczysiwści nie będzie możlwiości odtwarzania DTS HD MA ale po pierwsze na takim systemie trudno by było usłyszeć różnice a po drugie ten logitech naprawde fajnie gra. pozdr. dawmac Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmcomp 1,442 Posted March 10, 2008 [quote name='pmmazz' post='90198' date='10.03.2008, 10:32 ']Witam wszystkich, wiem że niektórzy uznają ten temat za niemalże herezje, lub bzdure totalną... jednak dla mnie jako tzw. "lajkonika" jest to istotna sprawa... Noszę się z zamiarem zakupienia tv fullhd oraz rzeczonego blu-ray playera: Panasonic DMP-BD10A (nowej wersji) niestety przez najbliższe kilka miesięcy nie będzie mnie stać na większe inwestycje niż ok 1000 PLN... więc zakup stosownego amplitunera oraz zestawu głośników nie wchodzi raczej w rachubę... Z drugiej strony chciałbym jednak nacieszyć się choć trochę tym sprzętem i możliwościami nośnika blu-ray i stąd pytanie...\ Czy do tego odtwarzacza (który na marginesie ma na pokładzie wszystkie dekodery) można podpiąć głośniki komputerowe (w zamiarze Creative GigaWorks 750 THX) 7.1 poprzez analogowe wyjścia w tym standardzie??? Czy wtedy będzie odtwarzany i słyszalny dźwięk w standardzie 7.1 (z odpowiednich plyt blu-ray)???[/quote] Tak. Natomiast pamiętaj, że player nie ma na pokłądzie dekodera DTS HD MA i płyty nagrane w tym kodeku dadzą ci dźwięk DTS core czyli 5.1 z bitrate 1,5Mbps. Pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites
crazy-j 0 Posted March 10, 2008 Przykro mi to pisac, ale w zadnym z tych rozwiazan nie bedziesz sie cieszyl dwiekiem HD. Musisz do plejera podpiac 8 kabelkow analogowych (ewentualnie 6 kabelow dla 5.1) do jakiegos wzmacniacza i stamtad do glosnikow, albo wyjsc przez HDMI na odpowiedni wzmacniacz. Quote Share this post Link to post Share on other sites
dawmac 9 Posted March 10, 2008 moje propozycje były takie a nie inne ze względu na kwoty jakie chce przeznaczyć pmmazz i przy takich nakładach finansowych i przy takich oczekiwaniach jakościowych to myśle ż etrudno będzie usłyszeć róznice między DTS a DTS HD a taka tania normalna konfiguracja koledze zapeni na pewno sporo zabawy i radości z ogladania filmów. pozdr. dawmac Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmcomp 1,442 Posted March 10, 2008 [quote name='dawmac' post='90275' date='10.03.2008, 17:47 ']moje propozycje były takie a nie inne ze względu na kwoty jakie chce przeznaczyć pmmazz i przy takich nakładach finansowych i przy takich oczekiwaniach jakościowych to myśle ż etrudno będzie usłyszeć róznice między DTS a DTS HD a taka tania normalna konfiguracja koledze zapeni na pewno sporo zabawy i radości z ogladania filmów. pozdr. dawmac[/quote] A ja myślałem, że to to cudo komputerowe to ma wejście analogowe 5.1/7.1. Ja przynajmniej mam taki prosty komputerowy zestaw Creativa za który zapłaciłem ok. 500 zł i podpinam go do wyjść karty dźwiękowej w PC. Pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites
crazy-j 0 Posted March 10, 2008 Jak sie dokladniej policzy to dzwiek HD jest chyba 2 razy drozszy niz obraz HD Quote Share this post Link to post Share on other sites
dawmac 9 Posted March 10, 2008 [quote name='crazy-j' post='90283' date='10.03.2008, 18:03 ']Jak sie dokladniej policzy to dzwiek HD jest chyba 2 razy drozszy niz obraz HD [/quote] zależy jak dokładnie będziesz liczył Jeśłi idzie o obroaz to mozna powiedzieć że są jakies takie pułapy - wśród TV to plazma/LCD z 60cali ( bo większe ekrany pomimo ogromen ceny wcale nie muszą świecic lepiej ( np. wielki Panasonic ) no i projektory ( tutaj sporo zabawek ) ale domowy dobry projektor to w granicach 30.000 - 40.000zł będzie git. Co do dźwięku, dwa razy w totka bym wygrał i mogło by braknąć pozdr. dawmac Quote Share this post Link to post Share on other sites
crazy-j 0 Posted March 10, 2008 [quote name='dawmac' post='90301' date='10.03.2008, 19:20 ']zależy jak dokładnie będziesz liczył Jeśłi idzie o obroaz to mozna powiedzieć że są jakies takie pułapy - wśród TV to plazma/LCD z 60cali ( bo większe ekrany pomimo ogromen ceny wcale nie muszą świecic lepiej ( np. wielki Panasonic ) no i projektory ( tutaj sporo zabawek ) ale domowy dobry projektor to w granicach 30.000 - 40.000zł będzie git. Co do dźwięku, dwa razy w totka bym wygrał i mogło by braknąć pozdr. dawmac[/quote] A, to w strone liczysz, bo juz sie przestraszylem, ze mniej niz 2 razy . A tak przy okazji: powoli zbliza sie realizacja mojego projektu: analogowy przedwzmacniacz plus koncowki mocy Tylko wciaz brak tego 7.1 BR plejera Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmmazz 6 Posted March 11, 2008 [quote name='pmcomp' post='90256' date='10.03.2008, 15:59 ']Tak. Natomiast pamiętaj, że player nie ma na pokłądzie dekodera DTS HD MA i płyty nagrane w tym kodeku dadzą ci dźwięk DTS core czyli 5.1 z bitrate 1,5Mbps. Pozdro[/quote] na stronie Panasonica ostatnia informacja jaką widziałem zawierała opis: Dekoder DTS HD (na pokłądzie)????? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmmazz 6 Posted March 11, 2008 Kurna.. wszyscy odbiegacie od tematu... zerknie ktoś na niego i odpowie konkretnie? P.S. a tak na marginesie to jesli ktos ma ten odtwarzacz na oku niech go kupuje bo Panasonic przestaje go sprzedawac zastepujac DMP-BD30... Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmcomp 1,442 Posted March 11, 2008 [quote name='pmmazz' post='90381' date='11.03.2008, 09:38 ']Kurna.. wszyscy odbiegacie od tematu... zerknie ktoś na niego i odpowie konkretnie?[/quote] Odpowiadam konkretnie: 1. Ten panas nie ma na pokładzie dekodera DTS HD MA 2. Ten panas ma na pokładzie dekodery DD, DTS, DD+, Dolby TrueHD i DTS HD HR 3. Ten panas wypuszcza analogowy PCM 7.1 4. możesz go podłaczyć do aktywnego systemu głosników do kina domowego tzn. takiego, który posiada wejście analogowe 5.1(7.1), odpowiednią ilość wzmacniaczy i głośników. 5. do wyjść panasa nie podłączysz samych głośników, nic nie zagra i nic z tego nie będzie. Czy teraz konkretnie? PS. nie czytaj papki marketingowej ze stron producentów bo się niczego nie dowiesz. Miałem tego panasa ponad pół roku i to co opisałem to ma. Pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmmazz 6 Posted March 11, 2008 [quote name='pmcomp' post='90385' date='11.03.2008, 09:51 ']Odpowiadam konkretnie: 5. do wyjść panasa nie podłączysz samych głośników, nic nie zagra i nic z tego nie będzie. Pozdro[/quote] to z innej beczki: Chodzi mi o to, czy podepnę GigaWorksy S750 ([url="http://pclab.pl/art15865-3.html"]zobacz..[/url]) .... Nie pisałem w temacie o zestawie pasywnych głośników, tylko o podpięciu takiego zestawu poprzez analogi (do subwoofer'a/wzmacniacza) do którego podpięte są satelity)... to będzie działać czy nie?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
priem 0 Posted March 11, 2008 (edited) [quote name='pmmazz' post='90391' date='11.03.2008, 10:29 ']Chodzi mi o to, czy podepnę GigaWorksy S750 ([url="http://pclab.pl/art15865-3.html"]zobacz..[/url])[/quote] Oczywiście, a czemu by nie...przecierz ten zestawik posiada odpowiedni wzmak razem z subem. pzdr Edited March 11, 2008 by priem Quote Share this post Link to post Share on other sites
priem 0 Posted March 11, 2008 (edited) Ale kup lepiej zestaw, który posiada jakieś wejścia cyfrowe i dekodery na pokładzie bo takie Creativ'y są mało uniwersalne. Edited March 11, 2008 by priem Quote Share this post Link to post Share on other sites
crazy-j 0 Posted March 11, 2008 [quote name='priem' post='90400' date='11.03.2008, 11:34 ']Oczywiście, a czemu by nie...przecierz ten zestawik posiada wdpowiedni wzmak razem z subem. pmcomp, przecież ten Creative to zestaw aktywny, nie strasz kolegi pzdr[/quote] No niestety zupelnie mijasz sie z prawda. Przepraszam za ten OFF wczesniej, ale myslalem, ze sprawa zostala wyjasniona na poczatku watku. Wiec jeszcze raz: do dzwieku HD potrzeba: 1. Plejer z dekoderami na pokladzie (ten jest) PLUS wzmacniacz z SIEDMIOMA (lub PIECIOMA, jesli ktos chce 5.1) WEJSCIAMI LINIOWYMI (czyli prowadzimy minimum 6 osobnych kabelkow od plejera do wzmacniacza) 2. Albo kupujemy WZMACNIACZ z wejsciem HDMI i dekoderami na pokladzie, w tym przypadku nie sa potrzebne dekodery w plejerze. Innych alternatyw nie znam. Mam nadzieje, ze teraz juz jest jasne Pozdr. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmmazz 6 Posted March 11, 2008 [quote name='priem' post='90402' date='11.03.2008, 11:38 ']Ale kup lepiej zestaw, który posiada jakieś wejścia cyfrowe i dekodery na pokładzie bo takie Creativ'y są mało uniwersalne.[/quote] kurna to pozostają mi tylko Logitech Z-5500 Digital THX, ale one są tylko 5.1 Quote Share this post Link to post Share on other sites
priem 0 Posted March 11, 2008 (edited) [quote name='crazy-j' post='90405' date='11.03.2008, 11:51 ']No niestety zupelnie mijasz sie z prawda. WEJSCIAMI LINIOWYMI (czyli prowadzimy minimum 6 osobnych kabelkow od plejera do wzmacniacza) Pozdr.[/quote] Masz rację, pomyliłem w tym Creativ'ie wyjścia na satelitki i central, które sa czinczami i wyglądają na fotach jak wejście analogowe Taki już by się nadawał [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9564"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9564[/url], ale też 5.1 pzdr Edited March 11, 2008 by priem Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmmazz 6 Posted March 11, 2008 [quote name='priem' post='90421' date='11.03.2008, 12:47 ']Masz rację, pomyliłem w tym Creativ'ie wyjścia na satelitki i central, które sa czinczami i wyglądają na fotach jak wejście analogowe Taki już by się nadawał [url="http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9564"]http://hdtvpolska.com/index.php?showtopic=9564[/url], ale też 5.1 pzdr[/quote] ale przeciez GigaWorksy maja wejścia liniowe....??? a przez chwilę zerknąłem na ONKYO 605.... fajny... cena przystępna, nawet poczekałbym z samymi głośnikami, ale jak zobaczyłem pobór mocy (630W !!!), to przy moich skromnych zarobkach rzedu 1500PLN, poki co sonie odpuszcze... Quote Share this post Link to post Share on other sites
priem 0 Posted March 11, 2008 [quote name='pmmazz' post='90438' date='11.03.2008, 14:02 ']a przez chwilę zerknąłem na ONKYO 605.... fajny... cena przystępna, nawet poczekałbym z samymi głośnikami, ale jak zobaczyłem pobór mocy (630W !!!), to przy moich skromnych zarobkach rzedu 1500PLN, poki co sonie odpuszcze...[/quote] "Nie patrz na to, patrz na serce" Przecież nie będziesz tym ampli odkurzał,prał, zmywał naczynia, ogrzewał mieszkania i czytał filmy z netu. p.s. zostaw ampli - zmień zarobki pzdr Quote Share this post Link to post Share on other sites
crazy-j 0 Posted March 11, 2008 [quote name='pmmazz' post='90438' date='11.03.2008, 14:02 ']ale przeciez GigaWorksy maja wejścia liniowe....??? a przez chwilę zerknąłem na ONKYO 605.... fajny... cena przystępna, nawet poczekałbym z samymi głośnikami, ale jak zobaczyłem pobór mocy (630W !!!), to przy moich skromnych zarobkach rzedu 1500PLN, poki co sonie odpuszcze...[/quote] No wlasnie tak jak kolega Priem napisal, to nie sa wejscia linowe tylko wyjscia na glosniki. Tak na szybko przejrzawszy opis tych glosnikow, to maja chyba tylko JEDNO wejscie liniowe. Do HD potrzebujesz SZESC wejsc liniowych (czyli szesc osobnych wzmacniaczy dla kazdego kanalu). pomysl o tym Onkyo, to bedzie bardziej rozwojowe rozwiazanie. Co do mocy to byloby dobrze gdyby zuzywal tyle mocy , niestety jest to moc szczytowa, w normalnych warunkach nie bedzie to bardzo kosztowna roznica w porownaniu z Creativem. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wlodek1001 0 Posted March 15, 2008 mam pytanie, kilka dni temu kupiłem BD 10 za wg mnie atrakcyjne 1450 zł/ gwarancja 24 m/ czy jak podepne przez analogowe 7.1 do Onkyo 875 będe mógł cieszyc ucho DTS HDMaster Audio, oczywiście jak jakiś film z tym formatem się pokaże, amplituner ma ten format. Jakie HDMI ma ten player,kolor srebrny z upgrade 2.4 Quote Share this post Link to post Share on other sites
dawmac 9 Posted March 15, 2008 [quote name='wlodek1001' post='91270' date='15.03.2008, 10:14 ']mam pytanie, kilka dni temu kupiłem BD 10 za wg mnie atrakcyjne 1450 zł/ gwarancja 24 m/ czy jak podepne przez analogowe 7.1 do Onkyo 875 będe mógł cieszyc ucho DTS HDMaster Audio, oczywiście jak jakiś film z tym formatem się pokaże, amplituner ma ten format. Jakie HDMI ma ten player,kolor srebrny z upgrade 2.4[/quote] u mnie jak amplituner "zajmuje" się dźwiękiem to DTS HD MA jest 5.1 i w dwóch kolumnach jest cisza Przełaczenie dopiero na tryb np. THX 7.1 ( cały czas świeca się flagi DTS HD MA ) daje dźwięk na 7 kolumn. Jestem ciekaw jak będzie z analogiem bo teoretycznie player ma tylko zdekodować syganł i wysłac go po analogu czyli z DTS HD MA 5.1 nie ma jak zrobić 7.1 Jeśłi tak jest to do du.... z analogiem wlodek1001 aby miec dźwięk HD z playera po analogu to musi on miec takie właśnie dekodery na pokładzie a playerów takich jak na razie jeszcze nie ma ( chyab bo ciagle się coś zmienia ) pozdr. dawmac Quote Share this post Link to post Share on other sites
pmcomp 1,442 Posted March 15, 2008 [quote name='pmmazz' post='90438' date='11.03.2008, 14:02 ']ale przeciez GigaWorksy maja wejścia liniowe....??? a przez chwilę zerknąłem na ONKYO 605.... fajny... cena przystępna, nawet poczekałbym z samymi głośnikami, ale jak zobaczyłem pobór mocy (630W !!!), to przy moich skromnych zarobkach rzedu 1500PLN, poki co sonie odpuszcze...[/quote] A co ma piernik do wiatraka? 630W to on ciagnie jak jest włączony i rozkręcony na full'a. W standby'u ma pewnie ze 30W. Patrząc w ten sposób to lodówki czy pralki też nie kupisz bo ciągną z 1500W. Szczególnie lodówka, gdzie kompresor włącza się stosunkowo często. Pozdro Quote Share this post Link to post Share on other sites
crazy-j 0 Posted March 15, 2008 [quote name='wlodek1001' post='91270' date='15.03.2008, 10:14 ']mam pytanie, kilka dni temu kupiłem BD 10 za wg mnie atrakcyjne 1450 zł/ gwarancja 24 m/ czy jak podepne przez analogowe 7.1 do Onkyo 875 będe mógł cieszyc ucho DTS HDMaster Audio, oczywiście jak jakiś film z tym formatem się pokaże, amplituner ma ten format. Jakie HDMI ma ten player,kolor srebrny z upgrade 2.4[/quote] O ile wiem na BD 10 nie ma dekodera DTS HD MA wiec go po analogu nie wyslesz. Ma chyba Dolby True HD i ten by poszedl po analogu. HDMI w BD 10 to chyba 1.1, ale nie napisales jaki masz wzmak (ma dekodery HD ?), jesli nie to bez naczenia. [quote name='dawmac' post='91282' date='15.03.2008, 11:25 ']u mnie jak amplituner "zajmuje" się dźwiękiem to DTS HD MA jest 5.1 i w dwóch kolumnach jest cisza Przełaczenie dopiero na tryb np. THX 7.1 ( cały czas świeca się flagi DTS HD MA ) daje dźwięk na 7 kolumn. Jestem ciekaw jak będzie z analogiem bo teoretycznie player ma tylko zdekodować syganł i wysłac go po analogu czyli z DTS HD MA 5.1 nie ma jak zrobić 7.1 Jeśłi tak jest to do du.... z analogiem pozdr. dawmac[/quote] I to mnie najbardziej martwi, bo juz sie przymierzam do "hajendowego" przedwzmacniacza 7.1 i potem koncowek mocy, ale co z plytami BR ktore maja 5.1 Tylne glosniki na straty Ale jak widzisz staram sie zrealizowac projekt "1 zestaw do CD i BR" A propos: nagle mamy nowego zwolennika dzwieku 7.1 nawet sztucznie zrobionego? Quote Share this post Link to post Share on other sites