Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Czy ktoś z Was może się podzielić wrażeniami z używania dysków WD z serii AVJB i AVBB? Jest to seria przeznaczona go urządzeń AV. W sieci znalazłem info o tym, ze są ciche i się mało grzeją.

Jak to się ma do dysków 2,5", których niektóre modele są uznawane za "bezgłośne"?

A co z wibracjami?

Edytowane przez zelu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można też skorzystać z zestawienia największych 3,5" calowych dysków twardych SATA lub 2,5" calowych SATA, których talerze kręcą się z prędkością 5400 rpm. Dlaczego 5400 rpm ? Wolniej się kręcą -> mniej zużywają energii -> mniej się grzeją. Ich prędkość jest wystarczająca do odczytu danych w naszych NMT.

Edytowane przez Misiek4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego polecam dyski 2.5' o prędkości obrotowej 4200 rpm. Tych już w ogóle nie słychać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dlatego polecam dyski 2.5' o prędkości obrotowej 4200 rpm. Tych już w ogóle nie słychać :)

Ano dokładnie.

Też mam taka 200-tkę w środku i jest totalna cisza :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Swoją drogą to Hitachi Travelstar 5K500 (2.5' 500GB) ma podawane w parametrach:

- 24dB w trakcie pracy,

- 22dB gdy nie pracuje.

Jeśli te dane są prawdziwe to całkiem niezły dysk.

Przypomnę, że granicą słyszalności ludzkiego ucha jest 25dB.

No i cena ... 300 zł na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tylko że właśnie o tych dyskach i ich kompatybilności na forum mnt różnie piszą,

ja mam samsunga o którym pisałem wcześniej i słyszę go, choć minimalnie i to jak nic nie jest włączone, no ale każdy ma inny słuch i ustawienie popcorna, a to ma duże znaczenie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nikt nie rozwazal dyskow seagate z serii pipeline hd np. http://www.seagate.com/ww/v/index.jsp?loca...p;reqPage=Model ?

sa zaprojektowane do wspolpracy z takimi urzadzeniami jak popcorn: mniejsza predkosc obrotowa, mniejsze zuzycie pradu, wytrzymale na temperature w ktorej pracuja, cichsze niz zwykle 3.5" (na poziomie 2.5") i sporo tansze niz 2.5"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nigdy więcej Seageate'a. Po miesiącu od włożenia dysku do PH padł i dane poszły w cholerę, a głośne to było jak traktor.

I mimo, że miałem inny model to zaufania do firmy za cholerę nie mam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu o tym co sie dzieje na rynku IT wiemy od razu ze dla Seagate'ow nastal zly okres - wiele dyskow 500 GB z roznych rodzin obarczonych jest duza awaryjnoscia, wina software'u. Seagate udostepnia poprawiony firmware jak i wymienia padniete dyski na nowe. W czym problem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Po przeczytaniu o tym co sie dzieje na rynku IT wiemy od razu ze dla Seagate'ow nastal zly okres - wiele dyskow 500 GB z roznych rodzin obarczonych jest duza awaryjnoscia, wina software'u. Seagate udostepnia poprawiony firmware jak i wymienia padniete dyski na nowe. W czym problem?

Problem w tym, ze jak pada dysk z 200GB albo nawet 500 GB danych to firma seagate owszem wymieni na nowy,ale nie nagra już na niego ponownie tych danych :angry:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
...

Choć z tą ceną to bym nie przesadzał.

Różnica na standardowym dysku 500GB między 2.5' a 3.5' to około 40-50 zł.

no tak nie do konca. sprawdzajac na komputronik.pl dla 500G ceny 2.5" sa od 430pln, zas 3.5" od 250 (Seagate Pipeline HD to 289) czyli tak naprawde roznica jest ok 150pln

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hi,

Chciałbym dysk o pojemnosci 500gb, zastanawiam się nad dyskiem 3,5 cala

http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?pid=C3900688

http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C3910155

http://www.allegro.pl/item564803908_wester...reen_power.html

Który wybrac?? Ostatni z buforem 8MB, będzie dobry?? czy warto doplacac 60-80 zl na dysk z 16MB ??

Pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Hi,

Chciałbym dysk o pojemnosci 500gb, zastanawiam się nad dyskiem 3,5 cala

http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?pid=C3900688

http://www.emarket.pl/pricelist/item.aspx?PID=C3910155

http://www.allegro.pl/item564803908_wester...reen_power.html

Który wybrac?? Ostatni z buforem 8MB, będzie dobry?? czy warto doplacac 60-80 zl na dysk z 16MB ??

Pzdr

Przyjmujesz błędne założenia. Dysk do Popcorna nie musi być szybki. Ma być cichy i niegrzejący się.

Do odtwarzania filmów wystarczy jakikolwiek (nawet najwolniejszy) dysk twardy. Transmisja między Popcornem a PC'tem też jest (niestety) bardzo wolna.

To czy będzie miał 2/4/8 czy 16 MB cache'u ma ... nawet nie drugorzędne .... raczej pięciorzędne znaczenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przyjmujesz błędne założenia. Dysk do Popcorna nie musi być szybki. Ma być cichy i niegrzejący się.

Do odtwarzania filmów wystarczy jakikolwiek (nawet najwolniejszy) dysk twardy. Transmisja między Popcornem a PC'tem też jest (niestety) bardzo wolna.

To czy będzie miał 2/4/8 czy 16 MB cache'u ma ... nawet nie drugorzędne .... raczej pięciorzędne znaczenie.

Ok dzieki za szybka odp.

W takim razie najlepszym dyskiem bedzie chyba Dysk Seagate Pipeline HD bo jest wg danych najcichszy jaki udalo mi sie znaleźc z pośród 3,5 calowych. :lol: (?)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ok dzieki za szybka odp.

W takim razie najlepszym dyskiem bedzie chyba Dysk Seagate Pipeline HD bo jest wg danych najcichszy jaki udalo mi sie znaleźc z pośród 3,5 calowych. :) (?)

Sam nie wiem. Ja tam nie lubię Seagate'ów ale twój wybór.

Ja używam do Popcorn'a dysku: 2.5' 4200 obr.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W takim razie najlepszym dyskiem bedzie chyba Dysk Seagate Pipeline HD bo jest wg danych najcichszy jaki udalo mi sie znaleźc z pośród 3,5 calowych. ;) (?)

Proponuję zajrzeć na forum NMT i sprawdzić które dyski są prawidłowo obsługiwane a z którymi są problemy, w dziale A110 jest wątek z listą dysków - coś mi się kojarzy że z jakimiś Seagate'ami były problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar kupic Popcorna i mam pytanie który dysk będzie lepszy 2,5" czy 3,5" bo moim zdaniem 2,5" jest mniejszy i nie powinna sie tak grzać kukurydza,ale mogę się mylić wiec pytam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie , nie mylisz się , będzie się grzać mniej. tylko ,że za tą samą cenę masz 2x wiekszy dysk 3,5cala , wiec wybor jest Twoj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj bym polemizował :(

Jeśli nawet temperatura dysków 2,5" i 3,5" jest taka sama to powierzchnia wydzielająca ciepło w dysku 2,5" jest kilka razy mniejsza, a idąc dalej wolna przestrzeń w urządzeniu jest większa czyli jest ułatwiony przepływ powietrza.

Jeszcze jedna ważna sprawa, dysk 2,5" pobiera dużo mniej prądu, czyli do portów USB możesz podpiąć więcej urządzeń itp.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam zamiar kupic Popcorna i mam pytanie który dysk będzie lepszy 2,5" czy 3,5" bo moim zdaniem 2,5" jest mniejszy i nie powinna sie tak grzać kukurydza,ale mogę się mylić wiec pytam.

Dyski 2,5" są mniejsze, ciszej pracują (bo mają wolniejsze obroty), jednak z tego co mi wiadomo największe

jakie można kupić to 320GB, a to jednak trochę mało na trzymanie filmów HD. Ja mam Caviara green power

i nie zauważyłem, żeby znacząco nagrzewał się Popcorn. Dodam, że za 640GB zapłaciłem 220 zł (listopad 2008).

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Dyski 2,5" są mniejsze, ciszej pracują (bo mają wolniejsze obroty), jednak z tego co mi wiadomo największe

jakie można kupić to 320GB, a to jednak trochę mało na trzymanie filmów HD. Ja mam Caviara green power

i nie zauważyłem, żeby znacząco nagrzewał się Popcorn. Dodam, że za 640GB zapłaciłem 220 zł (listopad 2008).

Pozdrawiam.

Poleciłbyś tą serię do Popcorna? Jak z wibracjami i głośnością?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Poleciłbyś tą serię do Popcorna? Jak z wibracjami i głośnością?

Zakupiłem w końcu dysk Hitachi 5k500-500 o pojemnosci 500gb, niestety Popcorn nie chce go sformatowac (postęp 0% juz od 20 min) macie jakis pomysl jak go ruszyc??

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Pomysł jest raczej taki że chyba niestety wtopiłeś LINK

Twój dysk nie znajduje się na liście niedziałających modeli ale patrząc po podobnych modelach Hitachi można dojśc tylko do jednego wniosku.

TU co ciekawe komuś działał.

Edytowane przez apatch

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi