Skocz do zawartości
kuras90

Pomoc w wyborze używanego amplitunera do 1000zl

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.
Jakiej firmy amplituner polecicie do głośników STX FX-200. 
Używany, cena powiedzmy że do 1000 zł.

Sprzęt będzie wykorzystywany zarówno do słuchania muzyki jak i do filmów w 5.1.

Dotychczas kolumny były podpięte pod Onkyo TX DS575.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A coś innego nic Onkyo? W obecnym miałem wrażenie, że nieraz mu basu brakuje i czytałem, że Onkyo ma to do siebie, że czasami może mu braknąć tego basu. Chyba, że coś się zmieniło.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na ten moment nie mam mozliwosci ustawienia suba ;)

Jeszcze pytanie techniczne. Kolumny mają 8ohm i wg informacji producenta mogą pracować z każdym wzmacniaczem do 150W. A jaka powinna być minimalna moc?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Minimalna moc to takie baaardzo trudne pytanie, generalnie im więcej tym lepiej. Jeżeli dobrze widzę to twoja kolumna ma jeden głośnik co ma średnice 20cm?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To w zasadzie, żeby wydobyć sensowne brzmienie z takiego zestawy potrzebuje amplitunera z jednym zerem więcej na metce ceny. Aby była jasność - calkiem poważnie. 

Wiec szukaj amplitunera co ma jak najwiecej mocy, spokojnie Może być  ponad 150 W (RMS), sprawdź tylko ile masz dokładnie podane na kolumnie - max handling power.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dane ze strony producenta 

_20251113_220138.JPG

Na kolumnie żadnych danych nie mam

Edytowane przez kuras90

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To zapytam inaczej, bo używanego/nowego za cenę z jednym zerem więcej na pewno nie kupię. Co do 1000 zagra co najmniej tak jak obecny Onkyo TX DS 575

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam w piwnicy ONKYO TX-SR606...

jak go odłączałem od głośników kilkanaście lat temu, to grał bez zarzutu - kiedyś to był bardzo popularny i doceniany sprzęt

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 godzin temu, kuras90 napisał:

To zapytam inaczej, bo używanego/nowego za cenę z jednym zerem więcej na pewno nie kupię. Co do 1000 zagra co najmniej tak jak obecny Onkyo TX DS 575

Nie śledzę rynku używanych ampli aby polecić konkretny model, natomiast najważniejsza wskazówkę dostałeś powyżej, szukaj tym tropem a zobaczysz ile traciłeś 👍

Mocna Yamaha, Sony, Onkyo, Technics, Marantz, Denon coś na bank znajdziesz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak jak w temacie, wydać chcę ok 1000 zł. Nie jestem audiofilem. Kwotę 10000+ zł, o której piszesz wolał bym przeznaczyć zdecydowanie na coś innego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wskazówkę dostałeś uniwersalna, bez względu jaki masz budzet 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu wielu stron skłaniam się ku wyborze Onkyo sr609, który ma wymieniony chip DSP na nowy poprawiony. Czy będzie to dobry wybór czy znacie jakieś problemy tego amplitunera poza DSP?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi