Skocz do zawartości
goswee

Wybór telewizora 55 cali z film maker mode

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. 

chciałbym poprosić o pomoc w wyborze telewizora. Mam konkretne potrzeby w kilku zakresach a ilość informacji o produktach nie do końca pozwala dokonać wyboru. Byłem w marketach pooglądać przekrojowo, ale uzyskanie informacji nie do końca mnie zadowala, pokazać nie można, bo tryb demo, sprzedawca nie jest pewien albo mi mówi że raczej się da… nie wystarcza mi takie coś.

najważniejsze pozycje z wymagań technicznych:

Rozmiar 55 cali

Powłoka matowa (okno blisko na ścianie prostopadłej do ściany z telewizorem)

oled/mini-led/qled - nie ma wyjątkowych wymagań, lubię obraz z czarną czernią, jak były  plazmy, to miałem plazmę. 

złącze hdmi - wystarczy mi 1, telewizor jest podpięty do amplitunera kina domowego, amplituner łączy wszystkie urządzenia (apple TV, xbox, DVD) i nie odtwarza nawet dźwięku, głośność mam zawsze na 0  

najwiecej, bo jakieś 90%, telewizor odtwarza filmy z Apple TV  

najważniejsze wymaganie to możliwość wyłączenia wszelakich ulepszaczy obrazu lub tryb filmmaker mode (czy inne nazwy handlowe). Chciałbym mieć możliwość ręcznie włączać wyłączać różne tryby  automatyczny wybór mi nie przeszkadza, ale chciałbym mieć możliwość włączyć odpowiedni tryb na sztywno w razie potrzeby  

odświeżanie minimum 100 hz

rozdzielczość ekranu - jak dla mnie fullHD wystarczy, ale oczywiście 4K mnie nie boli, może być. Telewizor wisi na ścianie, a ja go oglądam z 3-4 metrów. Od razu powiem, że wiem że można by większy ale nie ma miejsca, i nie może być, nawet jak ktoś powie, że za mały - muszę żyć z za małym… telewizorem ;) 

Budżet: nie mam budżetu, ale nie lubię wydawać za dużo kasy na niepotrzebne funkcjonalności . Jak będzie fajny sprzęt za 2000 to kupię, jak za 5000 bo za mniej się nie da, też może być  

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli lubisz czarną czerń to raczej nie powłoka matowa, szczególnie obok okna będzie szaro i niski kontrast. Raczej w takim przypadku powłoka z połyskiem i siadać tak żeby odbicia okna nie było widać.

Skoro zależy ci na trybie Filmmaker, chyba tylko LG ma na razie implementację najnowszej wersji 1.1 z kompensacją światła otoczenia. W takim razie polecałbym LG C5, bardzo solidny telewizor. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No nie chce wlasnie lustra, bo jest jasne pomieszczenie i wszystko mi sie odbija. Nie lubię tego. A nie bede siadal gdzie indziej niż na kanapie. Zalezy mi na matowym. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo dziękuję za wszystkie komentarze,
skupmy się na tym co dla mnie jest jednak najważniejsze czyli tryb filmowy lub wyłączanie wszystkich uplynniaczy i matowy ekran. 

Edytowane przez goswee

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś na rynku praktycznie nie ma dobrych tv z matowym ekranem. Jeśli musi być to taka wersja tu musisz szukać serii „obrazowych” - najlepsze ma Szajsung, TCL tańszy ale gorszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, właśnie szukam. 
problem z biseksem jest taki, że opis nie opisuje a w sklepie dowiedziałem się że nie we wszystkich modelach hisense da się wyłączyć uplynniacze. Ale w którym się da pan nie wie…

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi