Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Przymierzam się do wymiany 10-letniego telewizora. Pomieszczenie jest dość duże (ok. 45m2) dlatego skłaniam się do wielkości 70'+. Wpadł mi w oko samsung QE77S94D, ale z tego co czytam to wersja 77' jest na matrycy WRGB LED, podczas gdy wersja 65' jest już na QD LED i jest podobno lepsza. Widziałem jeszcze jakiegoś LG w podobnych pieniądzach, ale nie byłem przekonany. Z góry dziękuję za pomoc w wyborze :)

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 45m2
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 4m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? okna tylko z jednego boku, pomieszczenie dość ciemne
7. Jaki masz obecnie telewizor ? philips 55PUS LED
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? hdmi 2.1, android lub inny system, gdzie będzie można zainstalować aplikacje plex
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? HD, 4K
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? PS5, lokalny serwer NAS w sieci (jako serwer multimediów), w przyszłości soundbard lub system kina domowego
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 1-6h
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? brak preferencji
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? sport, filmy, seriale, platformy streamingowe
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak / 15% ?
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? zdecydowanie wieczorami
17. Preferencje co do wielkości? ~75' 
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? smużenie podczas oglądania sportu, mało wydajny/ zacinający się system (np android)
19. Preferencje co do marki ? brak
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? brak 3D
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? ~10000zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Będę się znowu powtarzał: OLED77C45LA - jak dobrze byśposzperał to znajdziesz w tej cenie .. i z polskiej dystrybucji  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Lepszy wybór  to telewizor OLED z panelem od LG .Z panelami OLED Samsunga są problemy  z powłoka antyrefleksyjną która łatwo uszkodzić  w czasie czyszczenia.
Kliknij na link niżej.

https://hdtvpolska.com/forum/topic/78682-telewizor-55-oled-kupiłem-i/page/3/?tab=comments#comment-589636

O problemie z panelami  samsunga  można przeczytać na avforums, HDTVPOLSKA i  forum Samsunga.

Proponuje telewizor OLED z panelem  LG. Oczywiście każdy sam podejmuje decyzje co kupić.

Lepiej kupić telewizor OLED LG, Sony ale z panelem od LG i oczywiście Panasonica. Mam polecam.

wkleje tutaj linki  problemu z panelami  samsunga, nie musisz szukać w innym wątku.

https://www.avforums.com/threads/anti-glare-on-samsung-q9fn-tv-issue.2228167/page-8

https://www.avforums.com/threads/samsung-qn95b-anti-glare-screen.2471517/

Podobny problem dotyczy telewizora OLED SONY z panelem samsunga

https://hdtvpolska.com/forum/topic/71644-test-sony-a95l-qd-oled-król-telewizorów-jest-tylko-jeden/page/4/

PLEX jest  w Panasonicu, klikasz i oglądasz

cab88a2ee13c3.jpg

Edytowane przez grundig
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Eleonor wolałbym zeszłoroczny 77 cali ale serii G. Co prawda dystrybucja nie na nasz kraj, ale z gwarancją ponoć problemów LG nie robi. Jak dla mnie między serią C a G jest przepaść

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiadomo G to Premium :)

Dla mnie także G to minimum ( jeśli się już takiego ma ) a co do gwarancji i problemów z LG ... nie mam tego sprawdzonego ale lepiej dmuchać na zmine w tym kraju

Nie zdziwiłbym się gdyby były pewne problemy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Bartlomiej Wozniak,

zwróć uwagę na oledy od LG. Model B4 lub C4.

W przypadku wspomnianych wyżej oledów z matrycą MLA (np. G4) zwróć uwagę, czy nie przeszkadza Ci przeciętna płynność przejść tonalnych w kolorach. Problemy z przejściami tonalnymi uwierają mnie przy oglądaniu i zabierają trochę przyjemności z seansu. W G4 jest w tym temacie tak sobie, a przykładowo w najnowszym Philips'ie oled  909 na MLA ten aspekt to dla mnie deal braker - mega słabo sobie radzi. Tutaj "stare" matryce oled WRGB (B4, C4) są jednak lepsze, a QD-OLED zdecydowanie lepsze.

Edytowane przez Groszek
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tak wiem -- lecz to coś ma skrzynkę z kablami ...   śmiech 

lg-oled-evo-m4-telewizor-bezprzewodowy-2024-lifestyle-3-1024x682.jpg

Czyli coś podobnego jak w Samsungach w najwyższych modelach. Tyle że to w przypadku Samsunga sprawia więcej problemów niż miało być z tego pożytku . Nie wiem jak to działa w LG

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Groszek napisał:

@Bartlomiej Wozniak,

zwróć uwagę na oledy od LG. Model B4 lub C4.

W przypadku wspomnianych wyżej oledów z matrycą MLA (np. G4) zwróć uwagę, czy nie przeszkadza Ci przeciętna płynność przejść tonalnych w kolorach. Problemy z przejściami tonalnymi uwierają mnie przy oglądaniu i zabierają trochę przyjemności z seansu. W G4 jest w tym temacie tak sobie, a przykładowo w najnowszym Philips'ie oled  909 na MLA ten aspekt to dla mnie deal braker - mega słabo sobie radzi. Tutaj "stare" matryce oled WRGB (B4, C4) są jednak lepsze, a QD-OLED zdecydowanie lepsze.

QD-OLED ma tu olbrzymią przewagę, po zmianie Sony na LG G4 doznałem szoku poznawczego (długa przerwa od WRGB OLED)

18 minut temu, krzysiojaworzno napisał:

Czyli coś podobnego jak w Samsungach w najwyższych modelach. Tyle że to w przypadku Samsunga sprawia więcej problemów niż miało być z tego pożytku . Nie wiem jak to działa w LG

Działą to zaskakująco dobrze, czego nie można było powiedzieć o pierwszych 18 miesiącach OCB od Samsung :D 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi