Skocz do zawartości
pmcomp

Kopia zapasowa płyt BD-UHD

Rekomendowane odpowiedzi

Ripowanie płyt BD-UHD stało się właśnie bardzo proste.

Wystarczy zakupić napęd BD-UHD slim Verbatim 34888, podłączyć go do PCa czy MACa, uruchomić program MakeMKV i można cieszyć się zripowaną kopią zapasową dysku BD-UHD w postaci struktury lub ISO. Połączenie przez USB 3.2 lub USB-C. Zasilanie z portu USB. Napęd mały, cienki, poręczny i ... okropnie głośny.

Nagrywarka-VERBATIM-43888-Kod-producenta

Nagrywarka-VERBATIM-43888-Model-External

Nie ma potrzeby zmiany FW napędu.

Napęd:

Drive Information OS device name: /dev/sr1 Current profile: BD-ROM Manufacturer: PIONEER Product: BD-RW BDR-UD04 Revision: 1.14 Serial number: <BONK!> Firmware date: 2020-06-15 Bus encryption flags: 1B Highest AACS version: 81 LibreDrive Information Status: Enabled Drive platform: RS8A10 Firmware name: PIONEER BDR-US04 Firmware type: Original (unpatched) Firmware version: 1.14 DVD all regions: Yes BD raw data read: Yes BD raw metadata read: Yes Unrestricted read speed: Yes

W pakiecie soft NERO Burn&Archive i jedna czysta płyta BD-R 25GB.

425 PLN na amazon.pl: https://www.amazon.pl/Verbatim-Slimline-Blu-ray-43888-Czarny/dp/B07MTP9VKX/ref=sr_1_7?__mk_pl_PL=ÅMÅŽÕÑ&crid=2HY95YR1UBE1R&dib=eyJ2IjoiMSJ9.odeZ6JYuiCvfqkzphQaDnfK6wvbOv9amI1rynxJLJxn_aIhLp39us8h8Q0DK1MlZXTaGuSxFrG64Yk5wd5ATlxOdlMy0tXDrL08sy64GJkrvFi9m5WfhFSE4a_Bw3fDZrtp-ndFcPynGPI_8mJPcTQPv7USvqszNlRVLM-0LpHkcVUntAmNFeKGzGmZ_nqRO-mBtqYxIe-x7Amh1v4PIMCmW3a9eZOsTpSByQm7ilehIGaf-22ngvBqoGM3VWlZ8mY3dXeqMX_g0LJ8xaTOS7fpYKMjHOIrRFm0ojMjj1gQP7LdwA0mDH_ro033RLLMTfwDKBvpBGa_OGZm5aRtWl4iIpAyLJiVGugaAIAF3aHtJZpZZn1Q5_7U9jkyubQsmr-iEQ1JnTsW6inddHbbOHAk3ts7Ic11mhyaABh9c0LsPLF-heCgAzVxZ1LaxaBj2.A3qI4i_ElVtLDox0roouISA8Ec07f8ch9n0RJxHklNc&dib_tag=se&keywords=verbatim+34888&qid=1734799584&sprefix=verbatim+34888%2Caps%2C115&sr=8-7

Sprawdzone osobiście. Wszystko działa.

Właśnie testuję i czyta mi płytę BD-UHD 100GB z prędkością x4.0.

Potrafi też nagrywać BD-R 100GB.

shopping?q=tbn:ANd9GcQfXMJDuQhJDmzOKc0N9

:) 

Zrobienie kopii dysku 96 GB zajęło 91 minut.

Edytowane przez pmcomp
  • Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fajna zabawka, tylko zastanawiam się dla kogo?

Odczytuję pojawienie się tego urządzenia jako zły znak - gwóźdź do trumny fizycznych nośników. Skoro taka firma pozwala sobie (pozwolono jej?) na wypuszczenie taniego, komercyjnego produktu do kopiowania płyt, to chyba nikomu już na tychże nie zależy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie napędy były dostępne od dawna tyle, że trzeba było wgrać zmodyfikowany FW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
15 godzin temu, Barnaba napisał:

Fajna zabawka, tylko zastanawiam się dla kogo?

Odczytuję pojawienie się tego urządzenia jako zły znak - gwóźdź do trumny fizycznych nośników. Skoro taka firma pozwala sobie (pozwolono jej?) na wypuszczenie taniego, komercyjnego produktu do kopiowania płyt, to chyba nikomu już na tychże nie zależy?

Naped to nie jest nic zlego. Potrzebny jest jeszcze odpowiedni soft, ktory zdejmie zabezpieczenia ;) .

Przypominam, ze jak wszed format blu-ray w 2006 roku napedy byly dostepne juz za chwileczke, a za troche dluzej pojawil sie soft AnyDVD.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wygląda, ze tak i owszem … zadziala. A czy bedzie lepszy?

Tylko jego cena to prawie x4 w stosunku do tego przefarbowanego Pioneera na Verbatima ;) . Jak chcesz torobić hurtowo i przemyslowo to kupuj.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobiłem już kilka dysków. Jeden mi się nie przeciął. To koncert QUEEN - Rock Montreal (BD-UHD), dysk w oryginalnym formacie 4:3. Za to drugi dysk w formacie widescreen poszedł bez najmniejszego problemu. Z czego jestem baaardzo zadowolony.

QUEEN-QUEEN-ROCK-MONTREAL-2BRD-BD50-6137

BTW rewelacyjny koncert zrobiony z taśmy filmowej 35mm. Video super zrobione scena po scenie do formatu 16:9, oryginał był 4:3. No i dźwięk w Atmos, DTS HD MA i PCM stereo 24/48. Rewelka.

Edytowane przez pmcomp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odkopię temat. Też ją niedawno kupiłem w dobrej cenie. Aczkolwiek nie kopiowałem jeszcze płyt UHD. Jedną nagrałem z sukcesem. BD25 i BD50 czyta i nagrywa również bezbłędnie. Jest cicha na tle starej Samsunga BDXL, która już się wysłużyła i poszła na handelek. Skusiło mnie to logo Ultra HD ale zastanawiam się czy to nie jest ten sam napęd co w wyższej wersji 43889
Dla porównania jedna i druga:
https://www.verbatim-europe.com/pl/blu-ray-writers/products/ultra-hd-4k-external-slimline-blu-ray-writer-43888
https://www.verbatim-europe.com/pl/blu-ray-writers/products/external-slimline-blu-ray-writer-usb-31-gen-1-with-usb-c-connection-43889
Ten ma te same parametry tylko jest bez Logo UltraHD i bez Nero Burn do, którego i tak po instalacji trzeba kupić klucz seryjny. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie jest ten sam napęd, w 43888 siedzi Pioneer BDR-UD04 z obslugą UHD BD, a w modelu 43889 siedzi juz BDR-UD03 bez UHD. Gorzej jednak ze teraz w modelu 43888 zaczeli pakować napęd od LG BU40N ktory juz jest zgodny z LibreDrive czyli nie nadaje sie do rippowania w MakeMKV, mozna wprawdzie go przeflashowac zeby był, ale napęd LG to juz nie ten poziom co Pioneer.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok. Ale widzę, żę obsługuję BDXL więc teoretycznie powinna nagrać UHD. Kwestia tylko tego, że nie Zripuje. dobrze rozumiem? A z tym LG rzeczywiście wtopa. Dobrze, że zdążyłem. Może dlatego te wcześniejsze modele trochę droższe były.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi