Łukasz F 0 Napisano 26 Sierpnia 2024 Witajcie od pewnego czasu poszukuję alternatywy dla obecnego SONY XR75X94K - zasadniczo jestem bardzo zadowolony z obrazu jak i designu tego telewizora oraz jego możliwości, ale trakcie użytkowania okazało się, ze technologia chłodzenia tv poprzez zasysanie powietrza generuje zbierajacym się za matrycą brudem co z czasem jest widoczne. jestem już po jednej reklamacji gdzie wymieniono mi tv na nowy i tu duże brawa do Sony Polska za decyzję, ale niestety drugi model przyszeł nieco wadliwy i także musiałem reklamować. Szukam zatem alternatywy i teraz najbardziej przekonuje mnie chyba technologia OLED 1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 35m22. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? ok 4m3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 2-44. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? sa ważne na 6 w 10 stopniowej skali ważności5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? wisieć6. Jak słońce świeci w pokoju ? bokiem lub tułem do tv, przy nasłonecznieni zaciemniam sobie pomieszczenie więc to nie giga problem7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony XR75X94K8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? świetną jakość obrazu, dobry intuicyjny system (obecnie google tv się super sprawdza), bardzo ładną/stylową obudowę/design, dobrej jakości pilot, sterowanie głosem (choć nie będzie to game changer)9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? xbox series x, dedkoder 4k Canal+,10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? konsola, dekoder, wyjscie do systemu stereo (kablem optycznym)11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? 4-512. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? nie mam dośaiwdczenia z matrycami matowymi13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ? seriale/filmy, dokumenty14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? tak, zdecydowanie15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? tak, ale to raczej sporadycznie i rozrywkowo16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? wieczorami17. Preferencje co do wielkości? 75-77" - większe się zmieszczą ale to już poza moim budżetem18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? że są wadliwe19. Preferencje co do marki ? Sony, LG, Samsung20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? nie21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 12 tys zł na ten moment co wpadło mi w oko: LG C41 (jest też C45LA ale za cholere ne wiem jakie są różnice między tymi wariantami) LG G3 - gdzieś tam da się znaleźć w tym budżecie Samsung S90C Sony A80K nie będę sugerował który wariant jest mi na ten moment najbliższy - jetsem ciekaw Waszych opinii i doświadczeń. za wszystkie w z góry wielkie podziękowania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 646 Napisano 26 Sierpnia 2024 Witam. Wybrałbym Sony A80K https://www.displayspecifications.com/en/model/08822ae2 Sony A80 K posiada panel LG . Jeśli do 12 tyś kupisz ten telewizor to na pewno warto. Dlaczego lepiej wybrać telewizor z panelem LG.Kliknij na link niżej. https://hdtvpolska.com/forum/topic/76746-samsung-s90d/?tab=comments#comment-586822 Warto też przeczytać informacje o telewizorach OLED w LINKU niżej. https://hdtvpolska.com/forum/topic/76652-jaki-tv-wybrać-do-10-13000-oled-czy-miniled-77-85/?tab=comments#comment-586739 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 26 Sierpnia 2024 Przede wszystki jak OLED to TYLKO z pewnego źródła. Co do marki to Sony albo Panasonic, za każdym razem max wysoki model na jaki pozwala budzet. Przed zakupem obowiązkowa wizyta w sklepie 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Łukasz F 0 Napisano 28 Sierpnia 2024 oooo - a to zaskoczenie, byłem względnie przekonany, że sugestie padną w kierunku LG, następnie Samsung a na koniec Sony. Panasonica nie brałem w ogóle pod uwagę a powiecie mi tak w kilku słowach dlaczego akurat Sony a nie LG C3 bądź C4 - które są modelami nowszymi niż Sony (2022)? pamiętam kiedyś jak pytałem tu na forum o rekomendacje co do LCD to jedna z sugestii była taka aby brac stosunkowo najnowsze modele ze wzgledu na nowsze technologie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 746 Napisano 28 Sierpnia 2024 Panasonic najlepiej dopieszczony obraz prosto z pudełka. Sony mocno blisko. LG C3 to jeszcze nie ten poziom. Seria C4 jeszcze zbyt mało wiadomo, powinno być jaśniej, ale to ciagle nie ten poziom dopieszczenie, choć cena będzie kusić pewnie w listopadzie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach