Skocz do zawartości
grunge1203

77" do 14000zł - Wymiana 75X950H na nowy/lepszy

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć witajcie,

Po sprzedaży swojego Sonego 75" Model X950H szukam godnego następcy :)

Wstępnie rozglądam się za LG C3/G3(G3 podobno ma problem z wypalaniem przez brak radiatorów?)a samsungami s90/s95c
Bardzo proszę o pomoc w wyborze, poniżej odpowiedzi:

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor ? 5.5 x 5m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora ? 2.5m
3. Ile osób zasiada przed telewizorem ? 1-2
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu - czy kąty są ważne ? Na wprost
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć ? Wisieć
6. Jak słońce świeci w pokoju ? Od boku
7. Jaki masz obecnie telewizor ? Sony 75 X950H
8. Co chcemy aby telewizor posiadał ? 77-83", S/PDIF
9.  Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora: ( 4K, HD, SD ) ? 90% serwisy streamingowe / Youtube, 5% TV online, 5% konsola
10. Jakie urządzenia będą podłączone do telewizora ? Soundbar Samsung HW -Q800B, Play Station 5, Wzmacniacz Cambridge Audio CXA80,
11. Ile godzin dziennie będzie pracować telewizor ? Nie ma reguły, zazwyczaj jest to 2-3h, sporadycznie 4 i więcej
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą ? Nie mam zdania
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej ?  90% serwisy streamingowe, 5% TV online, 5% konsola
14. Czy zamierzasz korzystać z internetu na ekranie telewizora ? Jedynie YouTube oraz serwisy streamingowe
15. Czy zamierzasz grać w gry PC / konsola - jeśli tak to ile % dziennie? Konsola - jak jest czas. Tj. W ostatnim roku łącznie 10h :) 
16. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień ? 90% popołudnie oraz wieczorem, 10% przed południem
17. Preferencje co do wielkości? 75-83"
18. Co Cię denerwuje w telewizorach ? Aktualnie w Sonym denerwuje mnie pojawianie się białej poświaty pod wyświetlanymi napisami...
19. Preferencje co do marki ? Brak, 
20. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie , pasywne czy aktywne ? Nie
21. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup ? 13000-14000

22. Czy będziesz zainteresowany profesjonalną kalibracją ekranu w celu wyciśnięcia maksymalnych możliwości nowego sprzętu ? Nie wykluczam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

G3 oraz G4 mają Brightness Booster Max co oznacza że posiadają radiator.

Brightness Booster Max wykorzystuje zupełnie nową architekturę sterowania światłem oraz algorytmy zwiększające jasność nawet o 70%. Rozwiązanie to jest mapowane i regulowane dla każdego piksela oddzielnie, co w efekcie daje ostrzejszy, bardziej realistyczny obraz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, Eleonor napisał:

G3 oraz G4 mają Brightness Booster Max co oznacza że posiadają radiator.

Brightness Booster Max wykorzystuje zupełnie nową architekturę sterowania światłem oraz algorytmy zwiększające jasność nawet o 70%. Rozwiązanie to jest mapowane i regulowane dla każdego piksela oddzielnie, co w efekcie daje ostrzejszy, bardziej realistyczny obraz.

O, czyli jednak źle gdzieś doczytałem! Dzięki.

G4 77" cenowo niestety nieosiągalny, natomiast wybierając pomiędzy C3, G3 a S90C na który zwrócić szczególną uwagę? G3?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie G3 lub G4 jeśli troszkę dołożysz ( nie wiem jaką masz ofertyę cenową )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panasonic od najniższej serii ma radiator plus jako niejako gratis najlepszy obraz po wyjęciu z pudełku ze wszystkich producentów. Do tego jeden z najlepszych procesorów obrazu. Kolejny plus taki że od tego roku będzie na nich system Fire TV od Amazona

• Lubię 1
  • Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kupiłem jakiś czas temu G3 w 77 calach i tylko mogę polecić.
Powieszony na dołączonym uchwycie, wygląda zacnie.
Trochę się spóźniłeś bo do połowy kwietnia był cashback od LG i można było odebrać 1500 złotych za ten TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tym cashbackiem to wszystko zależy jak leży .... żeby coś dostać to najpierw trzeba więcej wydać ...

Dziś OLED77G33LA z polskiej dystrybucji można dziś kupić za ok 14000 a jak się ktoś mocno postara to jeszcze mniej ale oczywiście w marketach stoi dziś po 17999

Różnicę widać i nie jest to 1500 zł więc może On się nie spóźnił  :) a Ktoś inny się pośpieszył   :)

Zresztą co to kogo interesuje ile za coś dał - jak dał to znaczy że chciał a nie że go zmuszono  :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, Eleonor napisał:

Z tym cashbackiem to wszystko zależy jak leży .... żeby coś dostać to najpierw trzeba więcej wydać ...

Dziś OLED77G33LA z polskiej dystrybucji można dziś kupić za ok 14000 a jak się ktoś mocno postara to jeszcze mniej ale oczywiście w marketach stoi dziś po 17999

Różnicę widać i nie jest to 1500 zł więc może On się nie spóźnił  :) a Ktoś inny się pośpieszył   :)

Zresztą co to kogo interesuje ile za coś dał - jak dał to znaczy że chciał a nie że go zmuszono  :)

I co do ostatniego stwierdzenia pełna zgoda, co do reszty, niestety te oferty w tak super cenie tylko w sklepach o podejrzanej reputacji :(
Mi się opłaciło, po cashback od LG i dodatkowym upuście od EuroRTV  (była taka oferta, za każde wydane 1000, dostajesz 100), TV kosztował mnie 14700, więc raczej nie przepłaciłem ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie polecam kupowac telewizorów marki LG w tym OLED, który są tańsze o 20-40%. To są telewizory bez gwarancji, która będzie realizowana w Polsce. Gdyby to było takie piękne i cudowne to wszystkie oledy lg byłyby tak tanie. Już wiele osób się na tym przyjechało. Kupiło w Polsce lg oled z zachodnich dystrybucji i zostały na lodzie. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 18.05.2024 o 14:37, MarcinC napisał:

Nie polecam kupowac telewizorów marki LG w tym OLED, który są tańsze o 20-40%. To są telewizory bez gwarancji, która będzie realizowana w Polsce. Gdyby to było takie piękne i cudowne to wszystkie oledy lg byłyby tak tanie. Już wiele osób się na tym przyjechało. Kupiło w Polsce lg oled z zachodnich dystrybucji i zostały na lodzie. 

W jaki sposób najłatwiej sprawdzić czy TV jest z polskiej dystrybucji? W sklepie RTVMAX jest za 13499.

Co do gwarancji 5letniej orientujecie się jak to faktycznie jest? Bo OWU jednoznacznie nie wskazuje, a na forach mozna wyczytać raz, że obejmuje wypalone piksele a raz że nie .. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RTV Max na 101% nie ma telewizorów od LG Polska. To oczywiste. Nie mogłaby byc tak duża różnica w cenie w stosunku do strony LG Polska oraz polskich sklepów rtv jak media markt, euro czy media expert.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najprościej - sprzedawca podaje nr seryjny który podajemy np. na infolini lub czacie LG 

LG sprawdzi i poda czy tv jest z polskiej dystrybucji.

14.000 lub troszkę mniej dziś za OLED77G33LA jest jak najbardziej do osiągnięcia i tv jest na pewno z polskiej dystrybucji.

A jeśli chodzi o dystrybucję zachodnią to można jeszcze taniej i LG Polska może taki tv zarejestrować - taką podano mi informacje na infolini .

Nie wiem czy trafiłem na wiarygodnego Pana, który mi takie info udzielił gdyż nie drążyłem tematu dalej.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, jak tylko dowiem się czegoś w LG to wrócę z informacją, może się komuś przyda na zaś :) 
Zweryfikuję jeszcze pochodzenie TV z audiovideo.com.pl - mam tam ofertę na 14500 z kalibracją, transportem i montażem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślę że tam nie będzie problemu - sa zawsze wymieniani w różnych promocjach LG np:

spacer.png

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, Eleonor napisał:

Myślę że tam nie będzie problemu - sa zawsze wymieniani w różnych promocjach LG np:

spacer.png

Super dzięki!

Dzwoniłem na infolinię LG i dodatkowo potwierdziłem sobie to rozmową na czacie. Dostałem informację, że wszystkie TV zakupione na terenie UE mają realizowaną gwarancję w Polsce, uwzględniając 5cio letnią gwarancję na panel OLED.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

za zmowy cenowe powinien ktoś się wziąć, bo dziwnym trafem większość sprzętu elektro ma te same ceny co do grosza u każdego dużego sprzedawcy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi