Skocz do zawartości
Barnaba

Multi Band Converter 9640 S

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem coś takiego:
[url="http://satsklep.pl/index.php?s=produkt&id_prod=1190&id_kat=40&id_typu=0&SESSIONID=fc8d4757425f1069c31d532ac45c1527"]satsklep.pl[/url]
Będzie działać poprawnie z recorderem?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Wg mnie bedzie dzialac, nareszcie pojawilo sie cos o czym kiedys myslalem, czyli przeniesienie calego pasma z jednej anteny w inny zakres czestotliwosci, zsumowanie, puszczenie tego jednym kablem i pozniej powrot do czestotliwosci pierwotnych, rozdzielenie na dwa kable .
Alternatywa jakas jest tylko ta cena zaporowa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='jokers' post='65752' date='31.10.2007, 15:48 ']Alternatywa jakas jest tylko ta cena zaporowa.[/quote]
W mojej sytuacji porównywalna do instalacji drugiego kabla (kilkadziesiąt metrów, kucie, wiercenie) i bezcenne - spokój żony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Tylko upewnij się przed zakupem, czy Twój długi kabel nie będzie miał zbyt dużego tłumienia na prawie 4GHz...
Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już zamówiłem i zapłaciłem :)
Długość kabelka to ok 30 m. Jakieś tłumienie na pewno będzie, ale teraz chodzi nbox ok.
Przewód dobrej jakości. Jakiego typu mogą być problemy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='cobico' post='66003' date='02.11.2007, 18:31 ']Już zamówiłem i zapłaciłem :)
Długość kabelka to ok 30 m. Jakieś tłumienie na pewno będzie, ale teraz chodzi nbox ok.
Przewód dobrej jakości. Jakiego typu mogą być problemy?[/quote]

Jak już będziesz to miał, koniecznie opisz jak działa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ano działa:)
Ale u mnie kiepsko - sygnał na HB spadł z 40-60 do 6-7, jakość ok 80 i nic nie widziałem (ciemność tylko:)).
Astra działała od początku ok. mimo siły 27-29.
Po 22 zadziałał mi też HB (siła dalej max 7) - akurat na końcówkę Celticu. W nocy zawsze jest lepszy sygnał.
Myślę, że uda się coś wzmocnić, mimo że instalacja leciwa i bardzo dłuuugaśna: konwerter-mulitiswitch ok 15m, dalej do gniazdka ok.30m.

Będę dalej walczył! Nie dam kuć ścian!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Zauważyłem, że część odbiorcza (destacker) działa tak samo, niezależnie czy jest zasilany czy nie.
Telefon do serwisu i diagnoza: urządzenie prawdopodobnie uszkodzone.
Dzisiaj wysyłam, zobaczymy co dalej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
[quote name='cobico' post='66824' date='07.11.2007, 14:19 ']Zauważyłem, że część odbiorcza (destacker) działa tak samo, niezależnie czy jest zasilany czy nie.
Telefon do serwisu i diagnoza: urządzenie prawdopodobnie uszkodzone.
Dzisiaj wysyłam, zobaczymy co dalej.[/quote]

Tego się bałem, czym więcej elektroniki tam zawsze pojawiają się kłopoty.
Ja np. na instalacji multiswitchowej nie moge poradzić sobie z kłopotami na kilku częstotliwościach na HB, wszystko działa pieknie a w jednym miejscu sa duże BERy i akurat na częstotliwościach gdzie nadaje Nka.
W/w urządzenie interesuje mnie ale bałem się że będą jakies problemy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jednak na razie nie wysyłam :rolleyes:
Okazało się, że obydwie antenki pięknie "grają" z nbox'em białym!
Zna ktoś czarodziejskie sztuczki na recordera - mam dwa kable z dobrym sygnałem, jest nowy soft a on nie chce współpracować!?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Mam nowy i działa trochę lepiej.
HB stabilne 9%, Astra 29%, jakość powyżej 80%. Bez zasilania siła sygnału spada o 1%.
Na razie wszystko gra.
Muszę pokombinować coś z instalacją, aby polepszyć ww. parametry (dla spokoju).

Zdecydowanie mogę polecić to urządzenie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
może jakiś wzmacniacz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z tego co się zorientowałem, to w mojej konfiguracji, wzmacniacz niewiele da.
Za kilka dni będę miał profesjonalnie pomierzone parametry sygnału i może coś się okaże.
Wiadomo, że nbox'y bardzo różnie pokazują jakość sygnału - u jednych działa na 0%, u innych nie działa na 100%.
Pisałem już, że na pojedyńczych kablach biały pokazuje bardzo przyzwoity sygnał, recorder odwrotnie.
Najważniejsze, że na razie wszystko idzie jak burza.
A co najciekawsze - recorder jest cichszy niż PS3, który na nim leży :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

[quote name='Joki' post='65942' date='02.11.2007, 11:13 ']Tylko upewnij się przed zakupem, czy Twój długi kabel nie będzie miał zbyt dużego tłumienia na prawie 4GHz...
Pozdrawiam.[/quote]
Dzięki za natchnienie.
Kabel przeniesie, ale gniazdo abonenckie nie (tylko do 2,2 GHz).
Drobna zmiana połączeń i WSZYSTKO GRA :P:P:P

Polecam to rozwiązanie także posiadaczom pvr polsatu i cyfry.

ps.
proponuję przenieść temat do technika/okablowanie

Edytowane przez cobico

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,
Pytanko......... czy stacker może sie znajdować za oknem przy antenie (chodzi o warunki atmosferyczne)??
Teraz mam tam diseq. Czy urządzenie to działa jak diseq?
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Przeczytaj instrukcję - link na początku tematu.
Jest to nawet zalecane, stacker ma uchwyt do masztu.
To nie jest związane z diseq. Po prostu sprytnie przesyła sygnał z 2. kabli po jednym, a potem znów je rozdziela.
Dla odbiornika sat jest to widziane, jak 2 kable idące prosto z anteny (multiswitcha).
Jedyną różnicą jest niewielkie tłumienie sygnału.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Witam,
W takim razie mam jeszcze takie pytanie.
Monoblock Twin 0,2db - multi band converter 9640 po to by jeden kabel doprowadzić do wnętrza, z Destackera wychodzą dwa kable które wpinam do recordera N-ki.
a pytanie brzm: jak podpiać jeszcze do tego dbox2 nokia?
Dziękuję za podpowiedzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
No wlasnie. Czy sa w ogole gniazdka abonenckie obslugujace czestotliwosc do 4000 MHz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam,

napiszcie mi czy sie myle czy dobrze kombinuje. Mam na balkonie 90 cm + monoblock quad mam w pokoju kathrein + nbox recorder hce zrobic w nastepujacy sposób;

z dwóch wtyków konwetera wejsc do Multi Band Converter 9640 S wyjsc do LBN 1 i LBN 2 w nboxrecorderze uprzednio LBN 1 rozgałęziając poprzez diseq i 8 nózkę euro do kathrein. Nie mam niestety opcji pociągniecia jeszcze jednego przewodu. a przelotka w kathrein to unicable wiec tez sie nie da :) Prosze o opinie !

pokoloruj

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Odświeżę temat bo właśnie zdecydowałem się na [b]nbox recordera[/b] ale do satelity mam tylko jeden kabel i nie ma możliwości pociągnąć drugiego, kwestia dotyczy samego konwertera.

[b]I kwestia[/b]
Wiadomo w skład zestawu:
[color="#0000FF"][b]Multi Band Converter + konwerter Twin (podwójny)[/b][/color]

zasada działania opisana wcześniej a co do wyboru to jaki, analogicznie który był by najlepszy?
1.[url="http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=24&id=1119"]Konwerter Inverto Black Ultra Twin[/url] - 89 zł
2.[url="http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=24&id=1090"]Konwerter Maximum Twin Pro-Line P-2[/url] - 55 zł
3.[url="http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=24&id=568"]Konwerter Maximum V-2[/url] -49 zł

najlepszy według kolejności - co wynika z opisu ale to tylko teoria...
najwięcej użytkowników poleca ten z trzeciej pozycji bo pierwsze dwa to nowość więc mało użytkowników je posiada i nie wiadomo jak sobie radzą w praktyce? i z współpracą z Multi Band Converterem

[b]II kwestia[/b]
[color="#0000FF"][b]Multi Band Converter + Konwerter Monoblock Twin[/b][/color]
tutaj główny ustawiony na HotBird a zez na Astrę
czyli rozumując sygnał dla [b]nbox recordera[/b] w dwóch wiązkach podawany z pierwszego konwertera (HotBird) - mam na myśli oglądanie a inny kanał nagrywanie i funkcja VOD.

Teraz teoretycznie wykorzystując zez (Astra) czy będzie również działał [b]DiSEqC[/b]?
Działa razem z opcją powyżej czy trzeba w ustawieniach przełączyć i wtedy na nBox będą dwa niezależne sygnały HotBird i Astra?

w tym przypadku który lepszy:
1.[url="http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=27&id=1187"]Konwerter Monoblock Twin P-22[/url] - 139 zł
2.[url="http://www.hollex.pl/index.php?page=prod&kat=27&id=616"]Konwerter Monoblock Twin V-22[/url] - 119 zł

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi