Skocz do zawartości
NoodlesAaronson

LG Oled C8 Martwe piksele

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

W kwietniu 2019 r zakupiłem TV LG Oled C8. Dokupiłem dodatkową, 5-letnią gwarancję. Ubezpieczycielem jest Ergo Hestia S.A. w Sopocie. Jakiś czas temu na panelu zauważyłem martwe piksele (prawy dolny róg ekranu). Jest ich sporo - ponad 20. Gwarancja na TV jest do 14 kwietnia 2024r.  Czy w ramach naprawy wymienią mi matryce na nową, wolną od wad?  Czy wręcz przeciwnie -"wciśną" mi jakiś "szrot"? Ma ktoś doświadczenie z tą firmą ubezpieczeniową? Czy warto zgłaszać awarię sprzętu ? Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cześć, byłem w podobnej sytuacji reklamowałem LG Oled b8 którego kupiłem w 2019 roku, również miałem martwe piksele. Skorzystałem z wykupionej dodatkowej pięcioletniej gwarancji. Kupowałem telewizor w MediaMarkt tam ubezpieczycielem był SPB Polska. Po zgłoszeniu reklamacji w związku z martwymi pikselami przyjechali Panowie z serwisu i zabrali telewizor. Podczas wizyty od razu powiedzieli, że do tego telewizora nie ma nowych matryc. Po około pięciu dniach od zabrania telewizora zadzwonili z serwisu i potwierdzili brak nowej matrycy do telewizora po tym ubezpieczyciel się skontaktował z przedstawieniem rozwiązania reklamacji tj. zaproponowali kartę podarunkową w wysokość 3000 zł( co było 60% wartości zakupu telewizora w 2019 roku). Zaakceptowałem takie rozwiązanie i dopłaciłem do nowego LG OLED65C32LA. Musisz sprawdzić w swoim dodatkowym ubezpieczniu (OWU)co Ci oferują, u mnie było napisane właśnie o zwrocie kwoty w zależności od ilośc lat eksploatacji sprzętu. Czy warto zgłaszać w moim wypadku było warto bo za 3000 zł nie sprzadał bym pięcioletniego telewizora z martwymi pikseli.

• Plusik 1
  • Dzięki 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 3.04.2024 o 08:41, przemek505 napisał:

zwrocie kwoty w zależności od ilośc lat eksploatacji sprzętu. Czy warto zgłaszać w moim wypadku było warto

Niestety dostałem negatywną odpowiedź odnośnie naprawy gwarancyjnej. W serwisie Ergo Hestii po obejrzeniu zdjęć stwierdzili ze jest to problem tylko natury estetycznej i w żaden sposób nie wpływa na działanie sprzętu. Tak więc, naprawa gwarancyjna nie obejmuje martwych pikseli. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam.

Usterki nie  zgłaszasz  w serwisie Ergo Hestii .

Usterkę zgłaszasz na internetowej stronie LG .Telewizor jest na gwarancji. Napisałeś że jest ponad  20 uszkodzonych pikseli. Uszkodzone piksele to wymiana panelu lub nowy telewizor.Serwis LG przyjedzie do domu. Zrobi zdjęcia  uszkodzonych  pikseli i czekasz na decyzje.

https://www.lg.com/pl/wsparcie/zgloszenie-naprawy/rejestracja

Edytowane przez grundig

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Teraz, grundig napisał:

Usterkę zgłaszasz na internetowej stronie LG

Tylko ze gwarancja od LG dawno się skończyła. Była tyło 2-letnia. Teraz obowiązuje rozszerzona gwarancja od Ergo Hestii. TV kupowałem w 2019r.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wysłałeś informacje do LG w tej sprawie? Na internetowej stronie LG  jest adres  e-mail .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, grundig napisał:

Wysłałeś informacje do LG w tej sprawie?

Raczej nie ma sensu do nich zgłaszać awarii. I tak "umyją ręce".  Gwarancja producenta obejmowała przecież tylko 2 lata. Od drugiego roku obowiązywała umowa z Ergo Hestia. No ale dobra... sprobuje . Wyślę email co mi szkodzi spróbować. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@NoodlesAaronson gdzie kupowałeś telewizor i tą dodatkową gwarancje bo tam bym w pierwszej kolejności zwracał się odnośnie usterki? Jak wspominałem powyżej ja kupowałem w Media Markt i tam zgłaszałem reklamacje. Odnośnie zgłaszania do LG, nie ma to sensu bo sam to przerabiałem w moim przypadku dostałem odpowiedź że jest po ich 2 letniej gwarancji i mogą zaproponować płatną naprawę. W Twoim przypadku będzie pewnie podobnie z reklamowaniem u LG bo jesteś po gwarancji producenta, a posiadasz dodatkowe ubezpieczenie w Ergo do którego LG już nic nie ma.

Edytowane przez przemek505

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
3 godziny temu, przemek505 napisał:

gdzie kupowałeś telewizor i tą dodatkową gwarancje bo tam bym w pierwszej kolejności zwracał się odnośnie usterki?

TV kupowałem w RTV Euro AGD. Już do nich dzwoniłem na początku to kazali dzwonić bezpośrednio do ubezpieczyciela. To jest w tej chwili podmiot odpowiedzialny za naprawe i wszelkie rozczenia z tytułu awarii. Czyli mam pozamiatane. Dla Ergo martwe piksele to nie jest awaria/usterka. No cóż... Dobrze ze te piksele są na razie w dolnym rogu. Jak pojawi się ich naprawdę dużo to kupię nowy sprzęt. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
7 minut temu, NoodlesAaronson napisał:

TV kupowałem w RTV Euro AGD. Już do nich dzwoniłem na początku to kazali dzwonić bezpośrednio do ubezpieczyciela. To jest w tej chwili podmiot odpowiedzialny za naprawe i wszelkie rozczenia z tytułu awarii. Czyli mam pozamiatane. Dla Ergo martwe piksele to nie jest awaria/usterka. No cóż... Dobrze ze te piksele są na razie w dolnym rogu. Jak pojawi się ich naprawdę dużo to kupię nowy sprzęt. 

Zgodnie z OWU co jest na stronie RTV Euro AGD:

"3. Z zastrzeżeniem ust. 1–2 powyżej, w wariantach: Podstawowym oraz Uzupełniającym ochroną ubezpieczeniową nie są objęte następujące szkody

10)będących wadą ekranów, które polegają na tym, że jeden lub więcej pikseli przestaje świecić (zawsze widoczny czarny punkt na ekranie) lub jeden lub więcej pikseli nie przestaje świecić (zawsze widoczny kolorowy punkt na ekranie), chyba że liczba wadliwych w ten sposób pikseli przekracza lub jest równa liczbie dopuszczalnej zgodnie z normą ISO 13406-2 z roku 2001."

A norma ISO 13406-2 mówi:

"Przyjęta przez wszystkich producentów monitorów norma ISO 13406-2, dopuszcza istnienie 2 uszkodzonych pikseli (2 jasnych lub 2 ciemnych) lub 5 subpikseli. W sytuacji gdy martwe piksele są skupione w jednym miejscu, rozpatrujemy wówczas kwestię odległość martwych pikseli od siebie. Dopuszczalne jest wystąpienie 2 pikseli lub subpikseli w klastrze 5x5 pikseli. Uwaga: Wartości te są podane w odniesieniu do 1 mln pikseli."

Teraz kwestia jak są rozmieszczone uszkodzone piksele u Ciebie. Bo jak ja miałem uszkodzone piksele to były pojedyńcze ale i kilka pikseli jeden obok drugiego uszkodzone( tzw. skupiska).

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
26 minut temu, przemek505 napisał:

Teraz kwestia jak są rozmieszczone uszkodzone piksele u Ciebie.

U mnie wygląda to tak:

Spoiler

9RJUm2.jpg

Jest więc duże skupisko martwych pikseli i pojedyńcze.

Może spróbować złożyć odwołanie od decyzji Ergo Hestii powołując się na OWU?

Edytowane przez NoodlesAaronson

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
14 minut temu, NoodlesAaronson napisał:

U mnie wygląda to tak:

Ukryj zawartość

9RJUm2.jpg

Jest więc duże skupisko martwych pikseli i pojedyńcze.

Jest tego sporo. Spróbuj się odwołać się od decyzji Ergo Hestii, że nie jest to jak twierdzą „problem natury estetycznej” tylko uszkodzenie matrycy i powołaj się na normę ISO co Ci napisałem. I z OWU możesz wskazać ten pkt. 3 ust. 10

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, przemek505 napisał:

I z OWU możesz wskazać ten pkt. 3 ust. 10

W OWU (REG/SP/NET/D/1809- na stronie euro "Warunki umowy przed 2020r") które zawarłem to będzie w "Przedmiot i zakres ubezpieczenia" - ust7- podpunkt 12. Treść ta sama ale inna lokalizacja  :)

Odwołałem się od decyzji Ergo Hestii i dostałem info ze muszę poczekać na rozpatrzenie w terminie do 30 dni. Zobaczymy co będzie... Warto spróbować. Tym bardziej, iż w tym przypadku moje odwołanie ma jakieś sensowne, podparte warunkami umowy podstawy. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, NoodlesAaronson napisał:

W OWU (REG/SP/NET/D/1809- na stronie euro "Warunki umowy przed 2020r") które zawarłem to będzie w "Przedmiot i zakres ubezpieczenia" - ust7- podpunkt 12. Treść ta sama ale inna lokalizacja  :)

Odwołałem się od decyzji Ergo Hestii i dostałem info ze muszę poczekać na rozpatrzenie w terminie do 30 dni. Zobaczymy co będzie... Warto spróbować. Tym bardziej, iż w tym przypadku moje odwołanie ma jakieś sensowne, podparte warunkami umowy podstawy. 

Zawsze warto próbować bo nic nie tracisz na tym. Daj znać jak dostaniesz odpowiedź. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
W dniu 5.04.2024 o 17:34, przemek505 napisał:

Zawsze warto próbować bo nic nie tracisz na tym. Daj znać jak dostaniesz odpowiedź. 

Dzisiaj dostałem telefon z Ergo Hestii. Moje odwołanie zostało rozpatrzone pozytywnie. W czwartek przyjedzie kurier z opakowakiem zastepczym. Następnie telewizor po zapakowaniu zostanie skierowany do naprawy. Ciekawe co tam wymyślą... Mam tylko nadzieję że nie wymienia matrycy na gorszy szrot. Zobaczymy . Myślę że warto spróbować tym bardziej że pojawił się kolejny martwy piksel. 

W dniu 6.04.2024 o 11:52, grundig napisał:

Usterkę  zgłaszasz  na internetowej  stronie LG. 

Dostałem już wiadomość od LG że awaria nastąpiła po okresie gwarancyjnym producenta. Teraz wszelkie rozszczenia muszę kierować do Ergo Hestii. Nie mam do nich pretensji. Wiedziałem że tak będzie. Trzeba teraz czekać na ruch ze strony ubezpieczyciela. 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 godziny temu, NoodlesAaronson napisał:

2 godziny temu, NoodlesAaronson napisał:

Dzisiaj dostałem telefon z Ergo Hestii. Moje odwołanie zostało rozpatrzone pozytywnie. W czwartek przyjedzie kurier z opakowakiem zastepczym. Następnie telewizor po zapakowaniu zostanie skierowany do naprawy. Ciekawe co tam wymyślą... Mam tylko nadzieję że nie wymienia matrycy na gorszy szrot. Zobaczymy . Myślę że warto spróbować tym bardziej że pojawił się kolejny martwy piksel. 

Dostałem już wiadomość od LG że awaria nastąpiła po okresie gwarancyjnym producenta. Teraz wszelkie rozszczenia muszę kierować do Ergo Hestii. Nie mam do nich pretensji. Wiedziałem że tak będzie. Trzeba teraz czekać na ruch ze strony ubezpieczyciela. 

No widzisz czyli było warto się odwołać. To już połowa sukcesu że zabierają telewizor. Obstawiam że skończy się tak jak w moim przypadku, bo do tych modeli nie mają już matryc. Tylko teraz kwestia co Tobie zaproponują. To czekam na dalsze info👍

Odnośnie reklamacji u LG tak jak mówiłem od razu, że nie uznają tego bo reklamacja producenta się skończyła.

•  
Edytowane przez przemek505
Edycja

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro zabierają mój TV do naprawy. Dzisiaj kurier dostarczył karton w którym umieściłem odbiornik. Dostałem również telewizor zastępczy:

Spoiler

TaEG5t.jpg

"Bestia" posiada 32" i rozdzielczość HD :) 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
W dniu 23.04.2024 o 13:25, przemek505 napisał:

To czekam na dalsze info

Serwis naprawił mój TV. Została wymieniona matryca na "nową". Tak powiedziano mi w serwisie. Niestety, po wejściu w menu serwisowe ilość przepracowanych godzin przez matrycę to 24169. Czy możliwe jest że wymienili matrycę na nową a pokazuje jeszcze przepracowane godziny ze starej matrycy? Czy matryca którą dostałem to szrot. W sumie od początku mi coś w niej nie pasowało. Jakość efektu w HDR jakaś taka słaba.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Informacje  o ilości przepracowanych godzin zapisywane są na płycie głównej telewizora. Po wymianie płyty głównej  na nową  czas pracy  to   0 godzin. Na pewno masz nowy panel.Jeśli  uważasz że jakość obrazu jest trochę gorsza trzeba uruchomić ręcznie konserwacje panelu i zaczekać.Jeśli chcesz aby  obraz był perfekcyjny to trzeba trochę zaczekać. Jedna o sob na amerykańskim forum która zajmuje się kalibrowaniem  telewizorów twierdzi że po przepracowaniu  większej ilości godzin jakość obrazu w OLED jest lepsza. Podobnie bylo z PDP czyli plazmami. Najlepiej gdy telewizor oled dziala przez pewien czas na niskich ustawieniach parametrow obrazu czyli 300 godzin

Edytowane przez grundig
  • Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
2 minuty temu, grundig napisał:

Informacje  o ilości przepracowanych godzin zapisywane są na płycie głównej telewizora

Czyli pokazuje przepracowane godziny pracy ze starej matrycy, tak?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, czas pracy  telewizora  czyli płyty głównej i poprzedniego panelu w którym były uszkodzone piksele.

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
12 minut temu, grundig napisał:

Najlepiej gdy telewizor oled dziala przez pewien czas na niskich ustawieniach parametrow obrazu

Niskich parametrach czyli jakich? Co i jak trzeba ustawić?

17 minut temu, grundig napisał:

trzeba uruchomić ręcznie konserwacje panelu

Z poziomu menu serwisowego?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z poziomu menu telewizora

Kliknij na link niżej i  przeczytaj informacje na ten temat.

https://www.lg.com/pl/wsparcie/pomoc-produktowa/CT20198005-20153411241001

300 godzin, czyli jasność , kontrast, poziom luminancji , ostrość w połowie wartości.

Podobne informacje na temat konserwacji panelu w linku niżej

https://hdtvpolska.com/forum/topic/60802-czyszczenie-matrycy-lg-oled-c1/

• Dzięki 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi