Skocz do zawartości
maron123

Philips lub Samsung

Rekomendowane odpowiedzi

Witam zastanawiam sie nad zakupem soundbara albo Samsung HW-Q990C lub ten

Philips Fidelio B97

Jak myslicie ktory  jest lepszy ? sporo zlych oponi jest o Philipsie...

Edytowane przez maron123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Cóż, Philips kiedyś w audio to było naprawdę coś, dziś głównie została już sama nazwa. Nie jestem miłośnikiem Szajsunga, ale jeszcze bardziej nie lubię jak się klienta robi w wała wiec Samsung bardziej. 
PS. Nie odrzuciłbym jednak Sony, Yamahy czy JBLa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli jak dobrze rozumiem Philips ten model odpada...do tego sporo droższy...

Poszukuje takiego soundbara aby byl bardzo dobry dzwiek przenosny (Atmos) co za tym idzie wiadomo male satelitki na kanapie z boku dadza fajny efekt. Przeszukujac fora itp opinie uzytkownikow to wlasnie wszyscy wychwalaja model Samsunga HW Q99C (chyba najnowszy) ze jest najlpeszy ponad 11 kanalow itp dlatego tak omyslalem ze zeczywiscie tak jest. Chyba ze znasz sie na tych soundbarach dobrze i mozesz doradzic. W tej chwili mam Samsunga Q600 B i szalu nie ma..

a co do Philipsa tego modelu...poisza ze a to szumy z soobofera jak gra po cichu ogladajac film a to satelitki krotko trzymaja baterie itp..

Jak juz zaplacic te 4 tys lub wiecej to za cos co warto...

Edytowane przez maron123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chcesz sprawdzonego twórcy belki ?

Historia zaczyna się od Yamaha YSP :)

Innowacja 15-20 lat robi swoje . Wszystkie dekodery ,   aż po Atmos , DTS X .

46 przetworników , kalibracja ... 

Przemyśl :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Myślisz pewnie o YSP 5600 ? 
Ciekawy miałem nawet w domu przez parę dni 

Niemniej nie zagościł u mnie bo w tamtym czasie ( jakoś 6 lat temu) cena mnie zniechęciła 

Dzwiekowo było ciekawie i tyle .Dzisiaj to zaczyna być już leciwy sprzęt ale warto posłuchać aby zobaczyć co proponuje 

Ta firma z historią w Belkach 😀

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
11 godzin temu, maron123 napisał:

Czyli jak dobrze rozumiem Philips ten model odpada...do tego sporo droższy...

Poszukuje takiego soundbara aby byl bardzo dobry dzwiek przenosny (Atmos) co za tym idzie wiadomo male satelitki na kanapie z boku dadza fajny efekt. Przeszukujac fora itp opinie uzytkownikow to wlasnie wszyscy wychwalaja model Samsunga HW Q99C (chyba najnowszy) ze jest najlpeszy ponad 11 kanalow itp dlatego tak omyslalem ze zeczywiscie tak jest. Chyba ze znasz sie na tych soundbarach dobrze i mozesz doradzic. W tej chwili mam Samsunga Q600 B i szalu nie ma..

a co do Philipsa tego modelu...poisza ze a to szumy z soobofera jak gra po cichu ogladajac film a to satelitki krotko trzymaja baterie itp..

Jak juz zaplacic te 4 tys lub wiecej to za cos co warto...

Nie twierdze, ze ten model Philipsa to kibel, twierdze jednak, ze to co kiedyś dawali w swoich produktach (szczególnie wysokich) to było naprawdę wysokiej klasy. Dziś to już jest nieaktualne. Co wybrać - tutaj zdecydowanie rekomenduje kupić na odsłuchy kilka modeli. Jest to zdecydowanie proste przy możliwych zwrotach i gabarytach belek. A co ważniejsze, jest to tak naprawdę jedyna w 100% skuteczna metoda aby wybrać to co Ci zagra dobrze w pokoju 👌

PS. Choć LG nie ma raczej dobrych opinii, wcale bym ich nie odrzucił. Przy tym sprzęcie mogli grzebać chłopcy z Meridiana, a Ci naprawdę dużo wiedza o dobrym brzmieniu.

Edytowane przez Xisiek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, mirek 59 napisał:

Myślisz pewnie o YSP 5600 ? 
Ciekawy miałem nawet w domu przez parę dni 

Niemniej nie zagościł u mnie bo w tamtym czasie ( jakoś 6 lat temu) cena mnie zniechęciła 

Dzwiekowo było ciekawie i tyle .Dzisiaj to zaczyna być już leciwy sprzęt ale warto posłuchać aby zobaczyć co proponuje 

Ta firma z historią w Belkach 😀

Tak . Brat ma taki do sprzedania:)

Ma go 2 lata i cały czas robi super robotę.

Wybudował nowy dom i ma osobne pomieszczenie na KD . Na razie w planach , bo wydatków z wykończeniem bez liku :)

Wystarczy spojrzeć na mnogość wejść i wyjść , rozmiar i wagę . To już o czymś świadczy 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat tak się składa, że ten samsung to najlepszy sprzęt do 7000 jeśli idzie o jakość dźwięku w filmach, audio i Atmos/DTS X

• Haha 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

qazar masz na mysli model Samsung HW Q990C ?

czytam opinie i same dobre na ten model, chwala glosniki satelitki ,postawilbym sobie obok na kanapie dwa i wszystko beprzewodowo

Edytowane przez maron123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, maron123 napisał:

i wszystko beprzewodowo

Nie do końca. Satelitki w Samsungu podłączasz do prądu 

Co do wyboru to osobiście nawet bym się nie zastanawiał, na korzyść Samsunga oczywiście.

Każdy ma jednak swoje preferencje co do dźwięku i uzytkowania, więc na 100% możesz być pewny po odsłuchu/próbie we własnym salonie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

to one nie sa bezprzewodowe w tym modelu ?

kabel ma lezec na sofie xD

Edytowane przez maron123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
4 godziny temu, maron123 napisał:

qazar masz na mysli model Samsung HW Q990C ?

czytam opinie i same dobre na ten model, chwala glosniki satelitki ,postawilbym sobie obok na kanapie dwa i wszystko beprzewodowo

Tak dokładnie, tak. Poczytaj i pooglądaj testy w Internecie. Samsung robi bardzo dobre soundbary i jeśli szukasz lepszych doznań, to już musisz wydać znacznie więcej. 

Jeśli masz więcej $ to Sony HT-A9 lub referencja - sennheiser ambeo

Edytowane przez qazar

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może nie najwyższe, ale bardzo solidne jak na soundbar i pewnie wystarczające dla 80% użytkowników domowych

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a jak tam ma sie sprawa z satelitkami ? nie sa bezprzewodowe w tym modelu samsunga  hmm to kabel by wisial na kanapie...troche slabo kurcze

chociaz teraz doczytalem ,,,ze sa bezprzewodowe w tym modelu..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@maron123

Tak jak napisałem, satelity podłączasz do prądu. Dźwięk (w tym Atmos) idzie do nich bezprzewodowo (i tym chwali się Samsung).

Nie są w 100% bezprzewodowe, tak jak w niektórych modelach JBL, czy tym Philipsie, gdzie satelitki są zasilanie akumulatorem. Akumulator ładowany jest po podłączeniu do belki, lub np. w JBL (nie wiem jak w Philipsie) można je zasilać na stałe ładowarką po usb bodajże (czyli też przewód).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
21 godzin temu, maron123 napisał:

wystarczy mi ten model samunga to i tak juz efekty na najwyzszym poziome w domu

Oj to troszkę muszę kolegę rozczarować - Atmos z grajbelek to tylko namiastka prawdziwego dźwięku Atmos. Niemniej belka go rozkoduje i będzie starać się coś tam zasymulować 👍

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

z ciekawosci zapytam kolegi na czym tzw na jakim sprzecie najlepiej odda prawdziwy dzwiek Atmos ? najlepiej konkretne modele ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A to proszę już z Google skorzystać ☺️ Masa zdjęć i opisów prawdziwych instalacji Atmosa jest w sieci.

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
23 godziny temu, maron123 napisał:

z ciekawosci zapytam kolegi na czym tzw na jakim sprzecie najlepiej odda prawdziwy dzwiek Atmos ? najlepiej konkretne modele ;)

Z belek sennheiser ambeo robi naprawdę niezła robotę. Oczywiście to pewna proteza zestawów 5.1.4 czy 7.1.4 z głośnikami sufitowymi 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A , belki Samsung widzą w końcu DTS ? 

Czy dalej ułomne ? Co robią z Dolby Vision jak puścimy przez tą belkę źródło z takim materiałem ? 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam Panowie.Wybór padł jednak na JBL BAR 1300.  Mam do was pytanie bo nie wiem co się dzieje. Dziś po podłaczeniu soundbara do TV i odpieciu satelitek nie ma w nich glosu. Podlaczenie wyglada tak kablem HDMI do TV (przy tv gniazdo ARC) i do soundbara (wejscie HDMI OUT TV ARC/TVeARC) .Dokladnie kablem HDMI 4K GOTZE JENSEN Premium V2.0B CW-PH-1109.  Robilem te kalibracje wedlug instrukcji soundbara i niby wszsytko wyszlo dobrze. Nie wiem co sie dzieje, na zwyklej telewizji tez nie ma w satelitkach, youtube , serwisach vod itp. Jako ciekawostke dodam ze na Netflixsie w tym tzw "podgladzie" gdzie najezdza sie na interesujacy material i chwiele poczeka wlacza sie na chwile dany material i uwaga tylko wtedy tylko slychac dzwiek w satelitkach lewej i prawej..nie rozumiem...po wlaczeniu filmu...koniec tylko belka gra..

P.S. po przyłożeniu ucha do głośnika mogę dodać że slychać tylko jakby sam dziek / efekty ale bez słów...

na soundbarze na chwile wyswietli sie Dolby Surround a na tym podgladzie w netflxsie co mam tylko tam glos w satelitkach chyba PCM na chwile

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi