jacenty75 0 Napisano 20 Października 2023 (edytowane) Mili Państwo. Przymierzam się do zmiany. Ze swojego tv Samsung 50QN91A (matryca VA) jestem aktualnie w miarę zadowolony. Poza zmianą wielkości na 55 cali (ew. 65 cali) przeszkadzają mi 2 rzeczy w obecnym tv. Blooming chyba że siedzimy absolutnie idealnie po środku (co się często zdarza) gdyż to tv jest w sypialni, co nie zmienia faktu że jak usiąde odrobinę bokiem czy niżej to zaczyna mnie to kuć w oczy a druga rzecz to gubienie detali w cieniach (ale z tym mógłbym żyć) Tv w sypialni, brak bezpośredniego światła na matrycę chociaż jakiś odblask od lustra się pojawia. Oglądam tv z 2,5 metra ale jak siedzę trochę bokiem to zdarza się i 1,2m. Oglądam tylko i wyłącznie filmy z serwisów streamingowych. Z napisami. Każdy powie OLED ale absolutnie nie pasuje mi efekt głębi, takie wrażenie teatralności jak z kamer telewizyjnych, ostrość idealna. To super do programów przyrodniczych ale nie do kina (IMHO). Lubię efekt kinowy, bardziej płaski, taki obrazek jak z taśmy filmowej, nawet z lekkim ziarnem. Streaming plus mój Samsung dają mi to wrażenie w 100%. Przyglądałem się Samsungowi s95C (Oled), testowałem kilka lat temu Philipsa oleda chyba 805 OLED i tam tego nie mam obrazka co lubię. Przeglądałem testy i trochę patrzyłem w markecie na Samsunga 55QN91B i mimo lepszej powłoki kątowej blooming widzę mocno. Ale jest dostępny jeszcze 65QN91A który lepiej stoi pod tym kątem wg testów.No ale jest Hisense 55 U8KQ - więcej stref, blooming zdecydowanie mniejszy i pod kątem go nie widzę za mocno. Hisense 65 pobawiłem się w markecie i pod względem bloomingu jest dobrze. Czy Hisense będzie mieć "kinowość" obrazu porównywalną z Samsungiem? Mam wrażenie że Hisense też jest mocno "ostry, telewizyjny" ale to wrażenie z naziemnej w markecie. 65QN91A za 5200, Hisense 5400 za 55 cali i 6700 za 65 cali. Co radzicie? w Hisense nowszy BT, Dolby ATMOS co może mi sie przydac kiedyś i Dolby Vision (osobiście uważam że filmy ze stremaingu w HDR10 wyglądają o niebo lepiej niż te z Dolby Vision na Samsungu. Edytowane 20 Października 2023 przez jacenty75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiojaworzno 160 Napisano 20 Października 2023 Zastanawiałbym się raczej nad TCL serii 8, ewentualnie Sony. Poza tym, jak Dolby Vision lepiej wygląda na Samsungu, skoro Samsung go nie obsługuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacenty75 0 Napisano 20 Października 2023 No wlasnie te filmy DV na Samsungu bez DV wygladaja gorzej niz kazdy z HDR10 wiec nie tylko jasnosc ma znaczenie IMHO.Sony troche slaby w miniledach czy drogi a TCL gorzej z softem, gorzej z iloscia stref w serii 8, i gorzej z bloomingiem w 935.Wysłane z mojego M2102K1AC przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 21 Października 2023 13 godzin temu, jacenty75 napisał: Oglądam tylko i wyłącznie filmy z serwisów streamingowych. Z napisami. Każdy powie OLED ale absolutnie nie pasuje mi efekt głębi, takie wrażenie teatralności jak z kamer telewizyjnych, ostrość idealna (…) Lubię efekt kinowy, bardziej płaski, taki obrazek jak z taśmy filmowej, nawet z lekkim ziarnem. Streaming plus mój Samsung dają mi to wrażenie w 100%. A to ciekawe, bo Samsung ingeruje w obraz, nawet jak tego sobie nie ustawisz to dostaniesz gratis ☺️ Twoja opinia o oledach jest odmienna od realiów, najpewniej wynika z tego, ze złapałeś sie na podkręcony na maxa tryb sklepowy, w którym działa 99% telewizorów na ekspozycji. W domu nic takiego nie ma miejsca👍 Aby spełnić Twoje oczekiwania w 100%, kup oleda Panasonica i zapomnij o temacie 👌 PS. Nie musisz dziękować 😉 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacenty75 0 Napisano 21 Października 2023 (edytowane) No widzisz kilka lat temu testowałem OLEDa 805 (w domu, 10 dni) i absolutnie mi się obraz nie podobał. A menu Panasonica gdyby robiono konkurs na najbardziej upierdliwe w używaniu to mogłoby wygrać. Ilość kliknięć prowadząca do zmiany ustawień które gdzie indziej są pod reką to była masakra. Zresztą te odbicia w Oledach to też trzeba lubić, tą glossy powierzchnię. Preferuję mat Edytowane 21 Października 2023 przez jacenty75 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 542 Napisano 21 Października 2023 (edytowane) Panasonic ma bardzo oprogramowanie w telewizorach, szczegolnie w telewizorach OLED. Najlepszy procesor ktory zajmuje sie obrobka obrazu.Korzystam z takiego telewizora czyliz OLED Panasonica.Soft szybki i najwazniejsza sprawa jakosc obrazu na najwyzszym mozliwym poziomie.Netflix jest, youtube jest , nic wiecej nie jest potrzebne.Jest tez disney w aplikacji ale nie korzystam,Polsat box, ale tez nie korzystam. Apple TV+ , tez nie korzystam. Edytowane 21 Października 2023 przez grundig Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Xisiek 1 692 Napisano 21 Października 2023 1 godzinę temu, jacenty75 napisał: No widzisz kilka lat temu testowałem OLEDa 805 (w domu, 10 dni) i absolutnie mi się obraz nie podobał. A menu Panasonica gdyby robiono konkurs na najbardziej upierdliwe w używaniu to mogłoby wygrać. Ilość kliknięć prowadząca do zmiany ustawień które gdzie indziej są pod reką to była masakra. Zresztą te odbicia w Oledach to też trzeba lubić, tą glossy powierzchnię. Preferuję mat Oled w macie to Sony, ale musisz zerknąć, która seria. Menu Panasonica imho jedno z najlepszych, najprostszych i doskonale działających, smart tylko przecietny. Wiec zupełnie nie rozumiem co Ci tam moglo nie pasować. Może poprostu inne nawyki. Natomiast obrazowo Philips to najgorszy z możliwych oledow, wiec nie warto go odnosić do najlepszego obrazowo tv z pudła jaki jest na rynku 👍 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacenty75 0 Napisano 22 Października 2023 Panowie nasze odczucia są subiektywne więc możemy się różnić co do oceny tego samego ale nie chcę OLED. Czy ktoś z użytkowników mini-ledów jest mi w stanie pomóc dokonać wyboru? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
jacenty75 0 Napisano 26 Listopada 2023 Chodzilo mi o menu Philipsa sorrki. a ja zakupilem Oleda Panasonic LZ1000 za 7k i dobrym zrodlem jestem zachwycony. Skalowaniem za to nie za bardzo. Ale chyba wejde w kalibracje bo az szkoda nie wycisnac z niego najlepszego.Wysłane z mojego 2210132G przy użyciu Tapatalka Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach