Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W poprzednich moich postach  wkleiłem dwa linki.To dobre miejsce  dla  tych  linków i każdy będzie mógł  przeczytać.

https://ithardware.pl/aktualnosci/zemsta_jest_slodka_lg_display_przekonuje_ze_oled_y_samsunga_sa_bardziej_podatne_na_wypalanie-26111.html

https://www.tvtest.pl/dobry-wujek-sammy-radzi-sprawdz-czy-twoj-oled-ma-wypalenia/

Zdjęcia i komentarz z  hdforum

OLED Philipsa po 1,5 roku na półce sklepowej w Media Markt - Manufaktura Lodz z filmem prezentacyjnym producenta bez żadnych statycznych elementów generowanych dłużej niż kilka sekund....
Wypaliło się logo PHILIPS.

Mój komentarz  czyli dlaczego wypaliło się  logo  PHILIPS? .Odpowiedz  logo PHILIPS powinno  być półprzezroczyste  jak  np   logo TVP 1HD.RED CARPET ,ALE KINO,CBS REALITY,HGTV.

26103a3310a6f.jpg

c35b70b2d720e.jpg

Jak  jest cel tego  wątku?  Półprzezroczyste  logo  na każdym kanale  telewizyjnym  lub brak logo na kanale  to cel maximum.

Przezroczystość logo  kanałów telewizyjnych  największa   jak np na kanale  13 ULICA.Do celu  droga daleka.

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz  diagnoza czyli wyjaśnienie wypalenia i co  przyczyniło się  do wypalenia?.Na końcu  demo Philipsa  jest białe logo, logo wyświetlane  jest przez kilka  sekund( zdjęcie niżej) które wypaliło się na ekranie.Rozwiązanie problemu to bardzo półprzezroczyste logo.

a50de814819b5.jpg

Do przodu Polsko!

walczymy o półprzezroczyste logo na każdym kanale telewizyjnym.

Brak  logo  jak na YOUTUBE lub bardzo półprzezroczyste logo na wszystkich kanałach telewizyjnych.

Wypalone paski informacyjne  w telewizorze OLED.

caa2315c3ad56.jpg

Wypalone logo z kanału   DISNEY JUNIOR

12f3996a07f16.jpg

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypalone paski graficzne  z kanału  tvn  24  Zdjęcie i cytat z forum HDTV POLSKA.

cytat

U mnie wygląda to tak dwa tygodnie po gwarancji.

40435FD0-764E-4A8E-B0C3-614B9022FA10.jpeg

Wypalone oznaczenia wiekowe  i   logo   lekko  widoczne logo   tvn po prawej stronie ekranu.

ea38261e6cfd5.jpg

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na kanale ANTENA  HD jest  dziś  bardzo półprzezroczyste  logo.Przezroczystość  logo znacznie większa niż na BBC EARTH.Oznaczenia wiekowe   też są bardzo półprzezroczyste. Polski  kanał lepszy pod  tym względem od BBC.

f34ba80f42580.jpg

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nowa  wersja bardziej półprzezroczystego  logo na  kanale ANTENA HD prezentuje się bardzo dobrze.

0e4e55d222068.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Duża przezroczystość logo na kanale ANTENA HD była  tylko przez jeden  dzień.Dziś ponownie logo  świeci bardzo mocno.

Kolejny przykład, wypalona oprawa graficzna z kanału  tvn- dzień doby tvn.

657d7cfa69fdd.jpg

Wypalenia pasków graficznych z kanału  tvn 24.

4ac470c2a5261.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ja mam takie wrażenie czy faktycznie te wypalenia są na Philipsach.? Cały czas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są  wypalenia    w telewizorach Philips  , nawet bardzo mocne , szczególnie z kanału  tvn  24 i   tvn , program dzień dobry tvn.

Jeśli  chcesz możesz wysłać skargę  w tej sprawie do KRRiT.  Lub w  sprawie likwidacji oznaczeń wiekowych.KRRiT domagała się  przykładów   na zdjęciach to  przestawiam .

Oczywiście  wysłałem  e-mail  do KRRiT , oczekuje odpowiedzi.

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ok. Akurat jeśli chodzi o wypalenia na Philipsach to nie jestem zdziwiony. Philips ma z tym jakiś wyjątkowy problem. Sam widziałem to u znajomych i innych ludziach. Ale czy tak samo tragicznie jest na LG, Sony, Panasonic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

We  wszystkich   telewizorach OLED jest panel LG.Każda z firm stosuje swoje  zabezpieczenia   przed  wypaleniem ale nie są one    w 100%  skuteczne.

Samsung montuje  swoje panele ale  LG twierdzi że są jeszcze bardziej podatne na wypalenie.

Nie wiem czy  czytałeś  ten artykuł?

https://ithardware.pl/aktualnosci/zemsta_jest_slodka_lg_display_przekonuje_ze_oled_y_samsunga_sa_bardziej_podatne_na_wypalanie-26111.html

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To, że panel od LG jest w wielu telewizorach to wiem. Sam mam LG. Już ponad 5 lat. Ale takich wypaleń i z taką częstotliwością jak w Philipsach to się nie spotkałem w żadnym innym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niestety  wypalenie  może być w każdym telewizorze.Na zdjęciu niżej telewizor  Sony( bardzo mocne  wypalenie). Wracając do   treści wiadomości  do KRRiT to jest na poprzedniej stronie tego tematu.Wysłałem    to  zdjęcie do kanału  tvn ale  brak odpowiedzi to wysyłam do KRRiT jako  przykład.Widoczne  jest  też  wypalenie oznaczeń wiekowych.

e0c981f0413ba.jpg&key=2a846e959f905fd654

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo ciekawy    zagraniczny przykład, wypalone logo  MTV. Mam  dostęp   tylko  do dwóch kanałów MTV.Polska wersja kanału z satelity  HOT-BIRD MTV HD
i  niemiecki  kanał MTV z astry  19.Logo na tych kanałach  jest  półprzezroczyste.Dlaczego  jest półprzezroczyste?. Telewidzowie  zgłaszali problem z logo , było  zbyt jaskrawe.Na amerykańskim  forum  użytkownicy  doszli do wniosku że najszybciej  wypala się na ekranach jaskrawy kolor żółty, pomarańczowy,biały.Przykład na zdjęciu niżej, bardzo mocne wypalenie logo MTV.Wcześniej  logo MTV hits nie  było półprzezroczyste.Najlepszym  zabezpieczeniem  przed wypaleniem  jest półprzezroczyste  logo.Na  polskiej i niemieckiej wersji MTV logo  jest półprzezroczyste.Nie wiem  jak na innych kanałach MTV.

e2d4f4857cc78.jpg

Zmiana logo MTV  na półprzezroczyste w 2022 roku.

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/mtv-90s-nowe-logo-paramount-global

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykład zagraniczny.Wypalone logo   z kanału dla dzieci  BBC CBeebies i logo SKY.

94c32942c50c9.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przykład zagraniczny, wypalone  logo kanału NICK.Na  dole  ekranu widoczny pasek informacyjny.

18528939475e9.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ciekawy  artykuł na  internetowej stronie  wirtualne media.

https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/brak-logo-canal-hbo-cinemax-krrit-koncesja-kanaly-filmowe-polska-usa-francja

CYTAT ze strony wirtualne media

Logotypów nie umieszczają też filmowe stacje francuskiego Canal+. We Francji w przeciwieństwie do USA, na ekranie są widoczne jednak oznaczenia wiekowe. Afrykańska wersja Canal+ logotyp zamieszcza (zdjęcie z podpisem Canal+ 007). Oznaczeń i logotypów nie znajdziemy na brytyjskich i niemieckich kanałach filmowych Sky. Włoski Sky oznaczeń nie pokazuje, ale wyświetla logo oglądanej stacji.

W Polsce niestety  jest pod  tym względem bardzo zle.Można zrozumieć  że Polscy nadawcy muszą umieszczać  logo w czasie trwania programu ale np  BBC nie musi umieszczać  logo w czasie   emisji programu bo nadaje program na koncesji  brytyjskiej.  Mało tego   stacje telewizyjne    emitują coraz bardziej jaskrawe logo zamiast z nich rezygnować lub   nadawać program z  bardzo półprzezroczystym logo  jak np na kanale  13 ulica, Stopklatka, itp. .Przykład  kanałów z bardzo jaskrawym  to FX,BBC EARTH,AXN,ANTENA HD,PULS2,NOWA.TV,ZOOM.TV,FOKUS.TV
Choć w Polsce logotypy nie zniknęły, to są kraje, gdzie są one wyraźnie większe lub mogące bardziej odwracać uwagę od oglądanego filmu. Tak jest na przykład z wersjami HBO dla krajów Ameryki Łacińskiej czy Azji Południowo-Wschodniej.

W Polsce  zaczyna być podobnie jak w AFRYCE.Logo coraz bardziej jaskrawe a telewidz nie ma nic w tej sprawie do powiedzenia  i jest ignorowany  przez nadawce gdy wysyla do stacji telewizyjnej informacje w tej sprawie.
Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
35 minut temu, grundig napisał:

W Polsce  zaczyna być podobnie jak w AFRYCE

W Afryce mają więcej wolnośći,zaraz będziemy potrzebować pisemnej zgody VON DER LEYEN aby się podetrzeć.Panowie ile lat jeszcze temat wypaleń będzie wałkowany?Jeśli coś niszczy mi przedmiot to po prostu z tego rezygnuję.Nie oglądam TVP,TVN-oled mi podziękuje oraz głowa.Prawdziwych informacji nie znajdziemy w wymienionych stacjach.

• Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja  też nie oglądam  tvn 24 i tvp info.Nie będę świadomie niszczył  swojego telewizora. Jeśli jednak nikt nie będzie zwracał uwagi na  jaskrawe logo na kanałach telewizyjnych  to zostaniemy  "  zasypani "   jaskrawym logo na każdym  kanale nawet na HBO i  CANAL+.Nie  będzie można nic obejrzeć w tv  pozostanie  tylko NETFLIX.  Jeśli  chodzi  o ten wątek  to podobne  są na   amerykańskim , brytyjskim, niemieckim forum które  dotyczy  RTV i TV-SAT.   Wysłałem wiadomość  do  KRRiT  w sprawie  likwidacji oznaczeń wiekowych.W  tym wątku jest  dużo przykładów  aby  udowodnić  że  oznaczenia wiekowe i jaskrawe  logo niszczą  telewizory.Na odpowiedz     od KRRiT  trzeba czekać nawet    cztery  tygodnie ale  wiadomość zawsze można otrzymać. Od  tvn 24  i  tvn  nikt nie otrzymał wiadomości  bo stacja nie traktuje telewidzów poważnie.Druga  ważna sprawa  to  bardzo  dużo osób nie wie  że jaskrawe  logo  lub oprawa  graficzna  niszczy telewizor OLED.

Pozdrawiam.

Jaskrawe  logo  to  prawie  jak mina którą  trzeba zneutralizować.

Nie ma skarg  to ładujemy    jeszcze bardziej jaskrawe  logo na każdym kanale , nawet   na BBC.

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grundig ty rozmawiasz sam z sobą w tym wątku....z nielicznymi wyjątkami.Prowadzisz walkę jak Don Kichot z wiatrakami. Mini Ledy tv dają konkurencyjny obraz do oledow, wiadomo trochę gorsza czerń ale ryzyka bezwypaleń .Więc możesz oglądać co chcesz i ile chcesz.Sam mam oleda i działa od 5 lat i zero wypaleń.Przeglądając zagraniczne fora ale też polskie największy płacz ,że się coś wypaliło to wyłączanie tv z prądu,brak ustawień w tv zabezpieczeń loga, ustawienie światła lg oled na 100% czy tez oglądanie w trybie jaskrawym.Choć też nie przeczę wypalenia pojawiły się u osób ,które "chuchały na tv" .więc poniosły stratę finansową i tutaj chyba wtedy najprostrzy rada -zrezygnowanie z oleda.Czy tak powinno być? Oczywiście ,że nie .Ale takie jest życie ,producenci tv to nie organizacje charytatywne tylko firmy nastawione na zysk .Więc grundig nie walcz z wiatrakami ...Bo sam wiesz jaki będzie wynik starcia..

Ps.philips ma  najgorszą politykę co do wypaleń ale wystarczy przeczytać ich instrukcje do oledow...

Edytowane przez llukk
  • Lubię 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
1 godzinę temu, grundig napisał:

Nie ma skarg  to ładujemy    jeszcze bardziej jaskrawe  logo na każdym kanale

Ciekawe jak milion świadomych użytkowników oledów przestałby oglądać programy z jaskrawymi belkami?Ciekawie jak stacje by się zachowały w przypadku pozwu zbiorowego z powodu nieodwracalnych uszkodzeń paneli oled .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taka  akcja byłaby skuteczna  gdyby dotarła do bardzo  ogromnej grupy posiadaczy telewizorów OLED. Warto  przypomnieć że  w  2013 roku   na internetowej stronie KRRIT odbyła się konsultacja  , czyli telewidzowie   mogli oddać swój głos czy chcą aby oznaczenia wiekowe były na ekranach telewizorów przez cały czas trwania programu.Niestety  KRRiT wybrała inne  rozwiązanie niż propozycja  telewidzów.Propozycja telewidzów   to EPG.

W listach od osób fizycznych które dotyczyły oznaczeń wiekowych napisano , cytuje najlepsze propozycje..

- zawarcie informacji o kategorii wiekowej wyłącznie w EPG (Elektroniczny przewodnik po programach) tak, aby nie zaśmiecać

ekranu

-symbole graficzne wyświetlane przez kilkanaście sekund ,

- brak jakichkolwiek oznaczeń symbolami graficznymi audycji.

Link do pliku pdf ze strony KRRiT  nie jest aktywny ale najwięcej głosów oddano  na oznaczenia wiekowe w EPG

http://www.krrit.gov.pl/Data/Files/_public/Portals/0/konsultacje/2013/tabela.pdf

zawarcie informacji o kategorii wiekowej wyłącznie w EPG  otrzymało najwięcej   głosów.

Wiem bo brałem  udział w tej konsultacji.

Godzinę temu, llukk napisał:

Więc grundig nie walcz z wiatrakami ...Bo sam wiesz jaki będzie wynik starcia..

Ps.philips ma  najgorszą politykę co do wypaleń ale wystarczy przeczytać ich instrukcje do oledow...

Będę musiał  udowodnić że  wygrywam JA.

Na  forum  SAT4ALL pojawił się podobny post  .

zacytuje  przeciwnika  zmian  logo z  hdforum  post z  2008 roku

Widzę, że masz n-kę więc zerknij na loga nieprzezroczyste (jadę kolejno po kanałach): TVP1, TVP2, TVN 7, TVN24, TVN CNBC, TVP Info, TVN Meteo, TVP Polonia, TVS, CNN, Universal Channel, Filmbox, Filmbox Extra, Kino Polska, 3 kanały AXN, Sci-fi Channel, Discovery HD, Discovery Historia, TVN Lingua, TVP Kultura, TVP Historia, 3 kanały Eurosport, TVP Sport, TVN Turbo, ESPN America, 2 kanały Sportklub, MTV HD, TVN Style, Owsiak TV.

Jest rok    2023   bardzo dużo się zmieniło od tego czasu.To listy od telewidzów    przyczyniły się  do tego ze na większości kanałów  logo i ograniczenia wiekowe są półprzezroczyste.

Półprzezroczyste   logo - ROK 20223 czyli  np TVP 1 HD,TVP 2 HD  , TVP HD,TVP DOKUMENT,TVP KULTURA,TVP KOBIETA,TVP SPORT,TVP HISTORIA,TVP NAUKA,TVP ROZRYWKA, TVP SERIALE,TVP POLONIA,POLSAT,SUPER POLSAT,wszystkie pozostałe kanały Polsatu.HBO,tvn,tvn7,tv4,stopklatka,tv6,wp, RED CARPET,wszystkie canal+,kino polska,13 ulica,BBC BRIT,BBC FIRST,CBS REALITY,HISTORY POLAND ,HISTORY ,HISTORY 2, FOOD NETWORK POLSKA,Paramount Network Polska,Discovery,National Geographic  wszystkie kanały, cinemax,  sci-fi.

Nie wymieniłem wszystkich kanałów z półprzezroczystym logo czyli np muzycznych    MTV,MUSIC BOX,NUTA,POWER.TV.

Wygrywam!!!

Racja  jest po stronie  telewidzów.Najlepsze  jest półprzezroczyste  logo, im większa przezroczystość logo tym lepiej bo tylko takie logo to komfort  i bezpieczeństwo  dla telewizorów OLED.

Na zagranicznych forach dyskusyjnych    użytkownicy   mają podobne zdanie. zacytuje    użytkownika z  amerykańskiego forum.

Nie wiem  z jakich monitorów  korzysta CNN ( na pewno miał na myśli  monitory  LCD,PDP lub OLED) ale na pewno monitor wymaga wymiany.

Wypalenie na górnym pasku nad Safelite jest okropne. Można by pomyśleć, ze dałoby im to wskazówkę aby zmienić swoje logo na półprzezroczyste.

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grundig ,ale chyba wiesz ,że wypalenia nie powodują tylko loga ale obrazy statyczne itp jeden z producentów chyba" philips "odradza oglądanie filmów w formacie kinowym czyli pasy i co będziesz walczyć z hollywood...?

Edytowane przez llukk
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz że taka usterka   dotyczy też  lcd.W tym przypadku  jest stary przykład oglądania programu w formacie  4:3.

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1162695.html

Jaskrawe  logo może też   wypalić się w LCD.Nie  jest   to częsty przypadek ale jest możliwy.Przyklad na zdjęciu z forum hdtv polska .wypalone logo tvn  24 w lcd.LOGO TVN  24 może zniszczyć nawet LCD.

d70ff33d1ea0f943801b17e331516cb7cbcc752c

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wypalenie pasków graficznych z kanału  tvn 24

1dace1427e371.jpg

Wypalone  paski graficzne z kanału  tvn 24

8146dbd813923.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi