grundig 501 Napisano 8 Listopada 2023 (edytowane) W poprzednich moich postach wkleiłem dwa linki.To dobre miejsce dla tych linków i każdy będzie mógł przeczytać. https://ithardware.pl/aktualnosci/zemsta_jest_slodka_lg_display_przekonuje_ze_oled_y_samsunga_sa_bardziej_podatne_na_wypalanie-26111.html https://www.tvtest.pl/dobry-wujek-sammy-radzi-sprawdz-czy-twoj-oled-ma-wypalenia/ Zdjęcia i komentarz z hdforum OLED Philipsa po 1,5 roku na półce sklepowej w Media Markt - Manufaktura Lodz z filmem prezentacyjnym producenta bez żadnych statycznych elementów generowanych dłużej niż kilka sekund.... Wypaliło się logo PHILIPS. Mój komentarz czyli dlaczego wypaliło się logo PHILIPS? .Odpowiedz logo PHILIPS powinno być półprzezroczyste jak np logo TVP 1HD.RED CARPET ,ALE KINO,CBS REALITY,HGTV. Jak jest cel tego wątku? Półprzezroczyste logo na każdym kanale telewizyjnym lub brak logo na kanale to cel maximum. Przezroczystość logo kanałów telewizyjnych największa jak np na kanale 13 ULICA.Do celu droga daleka. Edytowane 8 Listopada 2023 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 8 Listopada 2023 (edytowane) Teraz diagnoza czyli wyjaśnienie wypalenia i co przyczyniło się do wypalenia?.Na końcu demo Philipsa jest białe logo, logo wyświetlane jest przez kilka sekund( zdjęcie niżej) które wypaliło się na ekranie.Rozwiązanie problemu to bardzo półprzezroczyste logo. Do przodu Polsko! walczymy o półprzezroczyste logo na każdym kanale telewizyjnym. Brak logo jak na YOUTUBE lub bardzo półprzezroczyste logo na wszystkich kanałach telewizyjnych. Wypalone paski informacyjne w telewizorze OLED. Wypalone logo z kanału DISNEY JUNIOR Edytowane 8 Listopada 2023 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 10 Listopada 2023 (edytowane) Wypalone paski graficzne z kanału tvn 24 Zdjęcie i cytat z forum HDTV POLSKA. cytat U mnie wygląda to tak dwa tygodnie po gwarancji. Wypalone oznaczenia wiekowe i logo lekko widoczne logo tvn po prawej stronie ekranu. Edytowane 10 Listopada 2023 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 11 Listopada 2023 (edytowane) Na kanale ANTENA HD jest dziś bardzo półprzezroczyste logo.Przezroczystość logo znacznie większa niż na BBC EARTH.Oznaczenia wiekowe też są bardzo półprzezroczyste. Polski kanał lepszy pod tym względem od BBC. Edytowane 11 Listopada 2023 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 11 Listopada 2023 Nowa wersja bardziej półprzezroczystego logo na kanale ANTENA HD prezentuje się bardzo dobrze. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 12 Listopada 2023 Duża przezroczystość logo na kanale ANTENA HD była tylko przez jeden dzień.Dziś ponownie logo świeci bardzo mocno. Kolejny przykład, wypalona oprawa graficzna z kanału tvn- dzień doby tvn. Wypalenia pasków graficznych z kanału tvn 24. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 12 Listopada 2023 Czy ja mam takie wrażenie czy faktycznie te wypalenia są na Philipsach.? Cały czas. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 12 Listopada 2023 Są wypalenia w telewizorach Philips , nawet bardzo mocne , szczególnie z kanału tvn 24 i tvn , program dzień dobry tvn. Jeśli chcesz możesz wysłać skargę w tej sprawie do KRRiT. Lub w sprawie likwidacji oznaczeń wiekowych.KRRiT domagała się przykładów na zdjęciach to przestawiam . Oczywiście wysłałem e-mail do KRRiT , oczekuje odpowiedzi. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 12 Listopada 2023 No ok. Akurat jeśli chodzi o wypalenia na Philipsach to nie jestem zdziwiony. Philips ma z tym jakiś wyjątkowy problem. Sam widziałem to u znajomych i innych ludziach. Ale czy tak samo tragicznie jest na LG, Sony, Panasonic? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 12 Listopada 2023 We wszystkich telewizorach OLED jest panel LG.Każda z firm stosuje swoje zabezpieczenia przed wypaleniem ale nie są one w 100% skuteczne. Samsung montuje swoje panele ale LG twierdzi że są jeszcze bardziej podatne na wypalenie. Nie wiem czy czytałeś ten artykuł? https://ithardware.pl/aktualnosci/zemsta_jest_slodka_lg_display_przekonuje_ze_oled_y_samsunga_sa_bardziej_podatne_na_wypalanie-26111.html 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
STELVIO 318 Napisano 12 Listopada 2023 To, że panel od LG jest w wielu telewizorach to wiem. Sam mam LG. Już ponad 5 lat. Ale takich wypaleń i z taką częstotliwością jak w Philipsach to się nie spotkałem w żadnym innym. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 12 Listopada 2023 (edytowane) Niestety wypalenie może być w każdym telewizorze.Na zdjęciu niżej telewizor Sony( bardzo mocne wypalenie). Wracając do treści wiadomości do KRRiT to jest na poprzedniej stronie tego tematu.Wysłałem to zdjęcie do kanału tvn ale brak odpowiedzi to wysyłam do KRRiT jako przykład.Widoczne jest też wypalenie oznaczeń wiekowych. Edytowane 12 Listopada 2023 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 13 Listopada 2023 Bardzo ciekawy zagraniczny przykład, wypalone logo MTV. Mam dostęp tylko do dwóch kanałów MTV.Polska wersja kanału z satelity HOT-BIRD MTV HD i niemiecki kanał MTV z astry 19.Logo na tych kanałach jest półprzezroczyste.Dlaczego jest półprzezroczyste?. Telewidzowie zgłaszali problem z logo , było zbyt jaskrawe.Na amerykańskim forum użytkownicy doszli do wniosku że najszybciej wypala się na ekranach jaskrawy kolor żółty, pomarańczowy,biały.Przykład na zdjęciu niżej, bardzo mocne wypalenie logo MTV.Wcześniej logo MTV hits nie było półprzezroczyste.Najlepszym zabezpieczeniem przed wypaleniem jest półprzezroczyste logo.Na polskiej i niemieckiej wersji MTV logo jest półprzezroczyste.Nie wiem jak na innych kanałach MTV. Zmiana logo MTV na półprzezroczyste w 2022 roku. https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/mtv-90s-nowe-logo-paramount-global 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 13 Listopada 2023 Wypalona oprawa graficzna z kanału TVP2 pytanie na śniadanie. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 14 Listopada 2023 Przykład zagraniczny.Wypalone logo z kanału dla dzieci BBC CBeebies i logo SKY. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 15 Listopada 2023 Przykład zagraniczny, wypalone logo kanału NICK.Na dole ekranu widoczny pasek informacyjny. 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 15 Listopada 2023 (edytowane) Ciekawy artykuł na internetowej stronie wirtualne media. https://www.wirtualnemedia.pl/artykul/brak-logo-canal-hbo-cinemax-krrit-koncesja-kanaly-filmowe-polska-usa-francja CYTAT ze strony wirtualne media Logotypów nie umieszczają też filmowe stacje francuskiego Canal+. We Francji w przeciwieństwie do USA, na ekranie są widoczne jednak oznaczenia wiekowe. Afrykańska wersja Canal+ logotyp zamieszcza (zdjęcie z podpisem Canal+ 007). Oznaczeń i logotypów nie znajdziemy na brytyjskich i niemieckich kanałach filmowych Sky. Włoski Sky oznaczeń nie pokazuje, ale wyświetla logo oglądanej stacji. W Polsce niestety jest pod tym względem bardzo zle.Można zrozumieć że Polscy nadawcy muszą umieszczać logo w czasie trwania programu ale np BBC nie musi umieszczać logo w czasie emisji programu bo nadaje program na koncesji brytyjskiej. Mało tego stacje telewizyjne emitują coraz bardziej jaskrawe logo zamiast z nich rezygnować lub nadawać program z bardzo półprzezroczystym logo jak np na kanale 13 ulica, Stopklatka, itp. .Przykład kanałów z bardzo jaskrawym to FX,BBC EARTH,AXN,ANTENA HD,PULS2,NOWA.TV,ZOOM.TV,FOKUS.TV Choć w Polsce logotypy nie zniknęły, to są kraje, gdzie są one wyraźnie większe lub mogące bardziej odwracać uwagę od oglądanego filmu. Tak jest na przykład z wersjami HBO dla krajów Ameryki Łacińskiej czy Azji Południowo-Wschodniej. W Polsce zaczyna być podobnie jak w AFRYCE.Logo coraz bardziej jaskrawe a telewidz nie ma nic w tej sprawie do powiedzenia i jest ignorowany przez nadawce gdy wysyla do stacji telewizyjnej informacje w tej sprawie. Edytowane 15 Listopada 2023 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gangi007 345 Napisano 15 Listopada 2023 35 minut temu, grundig napisał: W Polsce zaczyna być podobnie jak w AFRYCE W Afryce mają więcej wolnośći,zaraz będziemy potrzebować pisemnej zgody VON DER LEYEN aby się podetrzeć.Panowie ile lat jeszcze temat wypaleń będzie wałkowany?Jeśli coś niszczy mi przedmiot to po prostu z tego rezygnuję.Nie oglądam TVP,TVN-oled mi podziękuje oraz głowa.Prawdziwych informacji nie znajdziemy w wymienionych stacjach. 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 15 Listopada 2023 (edytowane) Ja też nie oglądam tvn 24 i tvp info.Nie będę świadomie niszczył swojego telewizora. Jeśli jednak nikt nie będzie zwracał uwagi na jaskrawe logo na kanałach telewizyjnych to zostaniemy " zasypani " jaskrawym logo na każdym kanale nawet na HBO i CANAL+.Nie będzie można nic obejrzeć w tv pozostanie tylko NETFLIX. Jeśli chodzi o ten wątek to podobne są na amerykańskim , brytyjskim, niemieckim forum które dotyczy RTV i TV-SAT. Wysłałem wiadomość do KRRiT w sprawie likwidacji oznaczeń wiekowych.W tym wątku jest dużo przykładów aby udowodnić że oznaczenia wiekowe i jaskrawe logo niszczą telewizory.Na odpowiedz od KRRiT trzeba czekać nawet cztery tygodnie ale wiadomość zawsze można otrzymać. Od tvn 24 i tvn nikt nie otrzymał wiadomości bo stacja nie traktuje telewidzów poważnie.Druga ważna sprawa to bardzo dużo osób nie wie że jaskrawe logo lub oprawa graficzna niszczy telewizor OLED. Pozdrawiam. Jaskrawe logo to prawie jak mina którą trzeba zneutralizować. Nie ma skarg to ładujemy jeszcze bardziej jaskrawe logo na każdym kanale , nawet na BBC. Edytowane 15 Listopada 2023 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
llukk 102 Napisano 15 Listopada 2023 (edytowane) grundig ty rozmawiasz sam z sobą w tym wątku....z nielicznymi wyjątkami.Prowadzisz walkę jak Don Kichot z wiatrakami. Mini Ledy tv dają konkurencyjny obraz do oledow, wiadomo trochę gorsza czerń ale ryzyka bezwypaleń .Więc możesz oglądać co chcesz i ile chcesz.Sam mam oleda i działa od 5 lat i zero wypaleń.Przeglądając zagraniczne fora ale też polskie największy płacz ,że się coś wypaliło to wyłączanie tv z prądu,brak ustawień w tv zabezpieczeń loga, ustawienie światła lg oled na 100% czy tez oglądanie w trybie jaskrawym.Choć też nie przeczę wypalenia pojawiły się u osób ,które "chuchały na tv" .więc poniosły stratę finansową i tutaj chyba wtedy najprostrzy rada -zrezygnowanie z oleda.Czy tak powinno być? Oczywiście ,że nie .Ale takie jest życie ,producenci tv to nie organizacje charytatywne tylko firmy nastawione na zysk .Więc grundig nie walcz z wiatrakami ...Bo sam wiesz jaki będzie wynik starcia.. Ps.philips ma najgorszą politykę co do wypaleń ale wystarczy przeczytać ich instrukcje do oledow... Edytowane 15 Listopada 2023 przez llukk 1 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gangi007 345 Napisano 15 Listopada 2023 1 godzinę temu, grundig napisał: Nie ma skarg to ładujemy jeszcze bardziej jaskrawe logo na każdym kanale Ciekawe jak milion świadomych użytkowników oledów przestałby oglądać programy z jaskrawymi belkami?Ciekawie jak stacje by się zachowały w przypadku pozwu zbiorowego z powodu nieodwracalnych uszkodzeń paneli oled . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 15 Listopada 2023 (edytowane) Taka akcja byłaby skuteczna gdyby dotarła do bardzo ogromnej grupy posiadaczy telewizorów OLED. Warto przypomnieć że w 2013 roku na internetowej stronie KRRIT odbyła się konsultacja , czyli telewidzowie mogli oddać swój głos czy chcą aby oznaczenia wiekowe były na ekranach telewizorów przez cały czas trwania programu.Niestety KRRiT wybrała inne rozwiązanie niż propozycja telewidzów.Propozycja telewidzów to EPG. W listach od osób fizycznych które dotyczyły oznaczeń wiekowych napisano , cytuje najlepsze propozycje.. - zawarcie informacji o kategorii wiekowej wyłącznie w EPG (Elektroniczny przewodnik po programach) tak, aby nie zaśmiecać ekranu -symbole graficzne wyświetlane przez kilkanaście sekund , - brak jakichkolwiek oznaczeń symbolami graficznymi audycji. Link do pliku pdf ze strony KRRiT nie jest aktywny ale najwięcej głosów oddano na oznaczenia wiekowe w EPG http://www.krrit.gov.pl/Data/Files/_public/Portals/0/konsultacje/2013/tabela.pdf zawarcie informacji o kategorii wiekowej wyłącznie w EPG otrzymało najwięcej głosów. Wiem bo brałem udział w tej konsultacji. Godzinę temu, llukk napisał: Więc grundig nie walcz z wiatrakami ...Bo sam wiesz jaki będzie wynik starcia.. Ps.philips ma najgorszą politykę co do wypaleń ale wystarczy przeczytać ich instrukcje do oledow... Będę musiał udowodnić że wygrywam JA. Na forum SAT4ALL pojawił się podobny post . zacytuje przeciwnika zmian logo z hdforum post z 2008 roku Widzę, że masz n-kę więc zerknij na loga nieprzezroczyste (jadę kolejno po kanałach): TVP1, TVP2, TVN 7, TVN24, TVN CNBC, TVP Info, TVN Meteo, TVP Polonia, TVS, CNN, Universal Channel, Filmbox, Filmbox Extra, Kino Polska, 3 kanały AXN, Sci-fi Channel, Discovery HD, Discovery Historia, TVN Lingua, TVP Kultura, TVP Historia, 3 kanały Eurosport, TVP Sport, TVN Turbo, ESPN America, 2 kanały Sportklub, MTV HD, TVN Style, Owsiak TV. Jest rok 2023 bardzo dużo się zmieniło od tego czasu.To listy od telewidzów przyczyniły się do tego ze na większości kanałów logo i ograniczenia wiekowe są półprzezroczyste. Półprzezroczyste logo - ROK 20223 czyli np TVP 1 HD,TVP 2 HD , TVP HD,TVP DOKUMENT,TVP KULTURA,TVP KOBIETA,TVP SPORT,TVP HISTORIA,TVP NAUKA,TVP ROZRYWKA, TVP SERIALE,TVP POLONIA,POLSAT,SUPER POLSAT,wszystkie pozostałe kanały Polsatu.HBO,tvn,tvn7,tv4,stopklatka,tv6,wp, RED CARPET,wszystkie canal+,kino polska,13 ulica,BBC BRIT,BBC FIRST,CBS REALITY,HISTORY POLAND ,HISTORY ,HISTORY 2, FOOD NETWORK POLSKA,Paramount Network Polska,Discovery,National Geographic wszystkie kanały, cinemax, sci-fi. Nie wymieniłem wszystkich kanałów z półprzezroczystym logo czyli np muzycznych MTV,MUSIC BOX,NUTA,POWER.TV. Wygrywam!!! Racja jest po stronie telewidzów.Najlepsze jest półprzezroczyste logo, im większa przezroczystość logo tym lepiej bo tylko takie logo to komfort i bezpieczeństwo dla telewizorów OLED. Na zagranicznych forach dyskusyjnych użytkownicy mają podobne zdanie. zacytuje użytkownika z amerykańskiego forum. Nie wiem z jakich monitorów korzysta CNN ( na pewno miał na myśli monitory LCD,PDP lub OLED) ale na pewno monitor wymaga wymiany. Wypalenie na górnym pasku nad Safelite jest okropne. Można by pomyśleć, ze dałoby im to wskazówkę aby zmienić swoje logo na półprzezroczyste. Edytowane 15 Listopada 2023 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
llukk 102 Napisano 15 Listopada 2023 (edytowane) grundig ,ale chyba wiesz ,że wypalenia nie powodują tylko loga ale obrazy statyczne itp jeden z producentów chyba" philips "odradza oglądanie filmów w formacie kinowym czyli pasy i co będziesz walczyć z hollywood...? Edytowane 15 Listopada 2023 przez llukk 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 15 Listopada 2023 (edytowane) Wiesz że taka usterka dotyczy też lcd.W tym przypadku jest stary przykład oglądania programu w formacie 4:3. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1162695.html Jaskrawe logo może też wypalić się w LCD.Nie jest to częsty przypadek ale jest możliwy.Przyklad na zdjęciu z forum hdtv polska .wypalone logo tvn 24 w lcd.LOGO TVN 24 może zniszczyć nawet LCD. Edytowane 15 Listopada 2023 przez grundig 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
grundig 501 Napisano 16 Listopada 2023 Wypalenie pasków graficznych z kanału tvn 24 Wypalone paski graficzne z kanału tvn 24 1 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach