Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobra panowie i panie. Przeleciałem cały wątek i widzę że niewiele się w temacie zmieniło. Jedno ze zdjęć wypalonego LCD logiem TVN 24 z czarnymi strzałkami to moje. Producent wymienił mi ten telewizor Sony XG9505 na uwaga OLED AG8. Mam go 3 lata i mając świadomość wypaleń nie oglądam kanałów informacyjnych. Tz oglądam ale na iPadzie. Wczoraj zamówiłem Sony XR-65X90L a OLED wędruje do sypialni. Dlaczego tak? Ano już mnie trochę drażni ta cała moja uwaga skupiona na „ochronie” tv przed wypaleniami. Dodam że nie dorobiłem się na razie żadnych. OLED będzie do netflixa a nowy 90L do linearnej. Wracając do loga. Nie mam już siły ani chyba ochoty na walkę z kanałami Filmbox o których tu nikt nie wspomniał. Loga i oznaczenia na tych kanałach to jest dopiero jazda bez trzymanki. Oznaczenia wiekowe są większe i jaskrawsze od loga. Pisałem maile ale nie wiem czy na poprawny adres mail. Zero odzewu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Godzinę temu, mikoko napisał:

Wracając do loga. Nie mam już siły ani chyba ochoty na walkę z kanałami Filmbox o których tu nikt nie wspomniał. Loga i oznaczenia na tych kanałach to jest dopiero jazda bez trzymanki. Oznaczenia wiekowe są większe i jaskrawsze od loga.

Wreszcie ktoś opisał prawdziwy problem nie tylko naszych czasów. Pamiętam, że te _ebane kółeczka, trójkąciki i kwadraciki były przyczyną dużej frustracji u śp. Tomka Beksińskiego.

To je problem, a nie jakieś urojone wypalenia. Urojone, bo trzeba się naprawdę postarać, żeby je trwale pozostawić na ekranie - niejednokrotnie, jako świadomi i doświadczeni odbiorcy, dawaliśmy temu świadectwo, opisując użytkowanie odbiorników na takich treściach. Po prostu w praktyce nic się nie wypali i już :).

A jak fachowiec od grundigów wrzuci kolejny screen, to mu wirtualnie podetnę gardło nożem do masła ;)

• Plusik 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)
3 godziny temu, mikoko napisał:

Dobra panowie i panie. Przeleciałem cały wątek i widzę że niewiele się w temacie zmieniło. Jedno ze zdjęć wypalonego LCD logiem TVN 24 z czarnymi strzałkami to moje. Producent wymienił mi ten telewizor Sony XG9505 na uwaga OLED AG8. Mam go 3 lata i mając świadomość wypaleń nie oglądam kanałów informacyjnych. Tz oglądam ale na iPadzie.  Wracając do loga. Nie mam już siły ani chyba ochoty na walkę z kanałami Filmbox o których tu nikt nie wspomniał. Loga i oznaczenia na tych kanałach to jest dopiero jazda bez trzymanki. Oznaczenia wiekowe są większe i jaskrawsze od loga. Pisałem maile ale nie wiem czy na poprawny adres mail. Zero odzewu. emoji2357.png

Kanałów informacyjnych  też nie oglądam.Nie będę świadomie niszczył telewizora.Kanału Filmbox nie mam .Ten kanał należy do grupy Kino Polska.

https://filmbox.pl/

W tej grupie jest też kanał ZOOM.TV.Wysłałem  wiadomość do grupy kino Polska w sprawie logo. Kanał nie  zwiększył przezroczystości  logo. Dostałem taka odpowiedz

Dzień dobry, dziękujemy za wiadomość, tak jak pisaliśmy w poprzedniej wiadomości prosimy o cierpliwość, sprawdzamy temat wewnętrznie i jakiej są ewentualne możliwości.

Z pozdrowieniami

Zespół ZOOM TV

GRUPA KINO POLSKA

===========================

Polskie stacje telewizyjne  jak np.  TVP,TVN,POLSAT maja zakaz udzielania informacji w   sprawie logo.Wiedzą doskonale że jaskrawe logo niszczy telewizory a  odpowiedzi od stacji mogą być  wykorzystane   jako  argument do zmiany logo na innych kanałach telewizyjnych.

Oczywiście będą kolejne przykłady wypaleń logo.Ten wątek ma informować przyszłych i obecnych posiadaczy telewizorów OLED aby nie oglądać kanałów informacyjnych i  kanałów z jaskrawym logo  i  jaskrawymi oznaczeniami wiekowymi jak na kanale np.  Filmbox , ZOOM.TV itp.

W tym wątku jest dużo przykładów uszkodzonych ekranów.To argument do zmiany logo lub oprawy graficznej dla innych stacji telewizyjnych.

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmbox też woła o pomstę do nieba d7a98388af58c1041229322f90fbda38.jpg
d1bda7846917fc09d4abe279f2403a90.jpg

e956af4854a50700d29026822176ed62.jpg
I dla przykładu Cinemax aacbbfdd5a3781fc847d183fce47b75e.jpg

A teraz powiem wam o małym tricku w tv Sony. W ustawieniach jest opcja tryb szerokoekranowy. Często go włączam by „wywalić” logo poza ekran. Oto efekty: 8c5c8ca4fc7420a7b652cfdbcc7042b8.jpg
4112203e35c9e7a5b64ff79df07d2176.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Na płatnym kanale Filmbox  olbrzymie  jaskrawe logo i  wielkie  jaskrawe oznaczenia wiekowe.  Tak olbrzymie logo i oznaczenia wiekowe nie są nikomu potrzebne.

Kanały niekodowane czyli ANTENA.HD ,ViDoc.tv mają  zdecydowanie mniejsze  i mniej jaskrawe oznaczenia wiekowe i  bardziej  półprzezroczyste logo.

Mam przygotowane gotowe wiadomości do stacji telewizyjnych. Gotowe wiadomości do wysłania są na poprzednich stronach tego wątku. Do zagranicznych  kanalów telewizyjnych wystarczy wysłać  jedna wiadomość i  następnego dnia jest odpowiedz na list. Najbardziej zaskoczył mnie  włoski kanał telewizyjny FTA. Wysłałem wiadomość, wkleiłem przykłady   do wątku na HDTV POLSKA i avforums i po dwóch dniach kanał zmienił logo na półprzezroczyste.

Wklejam treść wiadomości .Wiadomość można  wysłać do dowolnej stacji  telewizyjnej na której jest jaskrawe logo , jaskrawa oprawa graficzna  i jaskraw oznaczenia wiekowe.

Proszę o udzielenie informacji (   nazwa stacji ) .Z wiadomości od KRRiT wynika, że oznaczenia wiekowe   i logo  kanału mogą być mniej jaskrawe w czasie nadawania programu .Cytat z wiadomości od KRRiT  niżej. Powodem mojego pytania są wypalenia  pasków informacyjnych , logo kanału, oznaczeń wiekowych w telewizorach OLED.
Przykład   wypaleń jaskrawego  logo  ,pasków informacyjnych, oznaczeń wiekowych na  zdjęciu . Na brytyjskim i polskim forum HDTV POLSKA i avforums  jest więcej podobnych przykładów. Na Polskim forum są reklamy i trzeba zaczekać  30 sekund , to nie jest spam.

https://www.avforums.com/threads/oled-screen-burn-permanent-image-retention.2056624/page-252

https://hdtvpolska.com/forum/topic/71001-niebezpieczne-logo-grafiki-program%C3%B3w-informacyjnych/

Odpowiedz od KRRiT.
Ponadto informuję, że kwestie intensywności natężenia koloru logo stacji, kategorii wiekowej, jak i innych elementów oprawy graficznej programu, nie podlegają kompetencjom KRRiT. Zgodnie z art. 13 ust. 1 ustawy o radiofonii i telewizji nadawca kształtuje program samodzielnie (…) i odpowiada za jego treść. Natomiast art. 14 ust. 1 ustawy stanowi, iż nałożenie na nadawcę obowiązku lub zakazu rozpowszechniania określonej audycji lub przekazu może nastąpić wyłącznie na podstawie ustawy. KRRiT nie może zatem ingerować w treść programu tworzonego przez nadawców, jeśli nie ma do tego podstawy prawnej. Wszelkie uwagi oraz propozycje dotyczące poruszonych zagadnień może Pan skierować bezpośrednio do konkretnych nadawców.

CYTAT Z INSTRUKCJI TELEWIZORA OLED LG

Ze względu na charakterystykę materiałów organicznych wykorzystywanych
do uzyskiwania wysokiej jakości obrazu, w przypadku wyświetlaczy
OLED zasadniczo występuje efekt utrwalenia (wypalenia) obrazu, który
może przybierać formę trwałą. Zjawisko to dotyczy wszystkich paneli
OLED, a obecny rozwój technologii nie pozwala całkowicie się przed nim
uchronić.

Wyświetlanie tego samego obrazu przez dłuższy czas albo wielokrotne

wyświetlanie tego samego obrazu może prowadzić do utrwalenia obrazu na

ekranie — jest to typowe zjawisko z uwagi na charakterystykę paneli OLED.

Obrazy mogące spowodować
utrwalenie obrazu
• Obrazy z czarnymi obszarami na górze i dole lub po lewej i prawej stronie
ekranu.
• Obrazy o współczynniku proporcji wynoszącym 4:3 albo 21:9.
• Obrazy nieruchome wyświetlane przez dłuższy czas, np. numer kanału,
logo stacji telewizyjnej, ikona konsoli do gier, menu dekodera itp.

Odpowiedz od kanału BBC.

Drogi Widzu,

Dziękujemy za skontaktowanie się z BBC Studios w Polsce.

Dziękujemy za zgłoszenie dotyczące logo BBC Earth. Jego nieprzezroczystość została ostatnio zmniejszona o 50%. Zmiana powinna być już widoczna na ekranach telewizorów. Mamy nadzieję, że rezultat jest zadowalający.

Więcej informacji na temat rozpatrywania zgłoszeń do BBC, można znaleźć tutaj.

Z najlepszymi życzeniami,

BBC Studios.   

Edytowane przez grundig
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To sobie wyobraź że ja kontaktowałem się z nadawcą Love Nature z Kanady i mi odpisali po 2-3 dniach. Byłem w szoku i napisali że zmienia Logo oo nowym roku (pisałem na jesieni). Mieli trochę poślizgu ale zmienili 

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeba próbować  czyli  wysyłać skargi na jaskrawe logo  które nie jest nikomu potrzebne.

Wypalona oprawa graficzna z kanału  TVN - dzień dobry  tvn

Wypalone-logo.jpg

Wypalona oprawa graficzna z kanału TVP INFO.

tvp-info.jpg

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj sprawdziłem swój tv na tablicach kontrolnych. w październiku minęło 3 lata odkąd go mam. Żadnego wypalenia a sprawdziłem na wszystkich kolorach RGB+white. Dbam o telewizor, nie oglądam kanałów informacyjnych, jaskrawe loga wywalam poza ekran. Ale nie o to w tym chodzi, już mnie to po prostu męczy. Kupiłem sony XR-65X90L do oglądania wszystkiego bez stresu (lubię kanały info) a OLED wstawiam do drugiego pokoju do projekcji kina Netflix, HBO max itp. Możecie wierzyć lub nie ale nie mam żadnego wypalenia bo świadomie korzystam z OLED. Oczywiście że problem z wypaleniem istnieje ale ten typ tv nie jest dla każdego

Żeby nie być gołosłowny. d678d2dc2f5f98934db281bb9d8fcbc5.jpg
3a8a5d17d165c75691bd457858420b35.jpg
b3196200de325618e9290e2b5e0ac02f.jpg
af71e8c2cdc0d26a260e0a89cbed97ed.jpg
4d89800aeddfada128ab9cc20d688f6f.jpg
78bd335ebd83d4f64f2af3364a04a325.jpg
a9c8b7034906f63a6a49bdfd60375148.jpg

I data produkcji tva46a8b9b14c0fe847f74dc1648b7a124.jpg

Na fiolecie to jest kompresja zdjęcia. Rzeczywiście jest jednolity

• Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Telewizor OLED Panasonic  mam  5 lat. Telewizor ma   przepracowane   10053 godziny .Jakość obrazu  wzorowa.Nie   jest widoczne  zużycie ekranu. Czas pracy po ID modelu 4.Nie ma śladu wypaleń.Kanałów informacyjnych  , telewizji śniadaniowej nie oglądam.Nie oglądam też kanałów z jaskrawym logo.

DSC-0135.jpg

DSC-0114.jpg

Edytowane przez grundig
  • Haha 1
  • Zmieszany 1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli można. Jak mówiłem OLED nie dla każdego. Mój ma przepracowane 4700 h

Zapomniałem zapytać. Na jakim ustawieniu jasności oglądasz ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Napisano (edytowane)

Do oglądania kanałów  satelitarnych i dvb-t korzystam z trybu normalnego i niskich ustawień parametrów  obrazu.

Gdy oglądam  filmy z Netflixa korzystam z trybu kalibracji Netflix, taki tryb jest w telewizorze. Obniżam  ustawienia jasności, kontrastu i poziomu luminancji.

DSC-0136.jpg

DSC-0125.jpg

Edytowane przez grundig
  • Haha 2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To tak jak ja. Dlatego nasze oledy trzymają się dzielnie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi